Όλα τα βίντεο είναι HD. Ρυθμίσεις από το youtube

Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ: Ο ΑΓΩΝΑΣ… ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ!


                          


 

 Ο ΑΓΩΝΑΣ… ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ!
                                             του Γιάννη Β. Καραπανάγου


Η επανίδρυση του Αρχαιολογικού Μουσείου αποτελεί ένα πάγιο αίτημα της τοπικής μας κοινωνίας και όχι μόνο για τριάντα ένα ολόκληρα  χρόνια. Τα χρόνια αυτά έγιναν πολλές προσπάθειες αλλά χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα μέχρι σήμερα. Το όραμα για επανίδρυση του Μουσείου έχει πολλούς εκφραστές. Ανθρώπους που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν  ονειροπόλοι αλλά και πεισματάρηδες γιατί αρνούνται να αποδεχτούν ότι δεν γίνεται πραγματικότητα αυτό που οι ίδιοι και οι επόμενες γενιές δικαιούνται και το αξίζουν.
Επιπλέον, κάνοντας ένα βήμα περισσότερο, ίδρυσαν και την ΄Ενωση Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου Περαχώρας, με διακριτικό έμβλημα το χάλκινο περιστέρι, εύρημα από το Ηραίον, που χρονολογείται τον 5ο αιώνα π.χ. Η προσωρινή διοικητική της επιτροπή έχει ξεκινήσει σειρά επαφών με Βουλευτές του Νομού και αρμόδιους φορείς για την προώθηση της ιδέας επανίδρυσης του Μουσείου, διατυπώνοντας ξεκάθαρες θέσεις και προτάσεις.
Τελευταίος αποδέκτης του αιτήματος ο εκλεγμένος, για πρώτη φορά, Βουλευτής Κορινθίας κ. Χρίστος Δήμας. Μετά τη ραδιοφωνική συνέντευξη με θέμα: ‘‘Πολιτική και Νέοι ΄Ανθρωποι’’, που παραχώρησε στην εκπομπή που επιμελούμαι και παρουσιάζω στον σταθμό ‘‘ΗΛΕΚΤΡΑ FM 98,8’’, επισκέφθηκε την Περαχώρα, όπου τον υποδέχτηκαν ο Πρόεδρος της Ένωσης Φίλων του Μουσείου κ. Σωτήρης Πρωτοπαππάς  και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.
Ο κ. Δήμας, αφού διαπίστωσε αρχικά τη σημερινή κατάσταση του κτιρίου που στεγαζόταν το Μουσείο, στη συνέχεια ξεναγήθηκε στον Αρχαιολογικό χώρο του Ηραίου.
Ο νέος αυτός πολιτικός, είτε από τα λεγόμενα του κατά τη διάρκεια της ραδιοφωνικής εκπομπής, είτε από τις μέχρι σήμερα ενέργειες του για την προώθηση του αιτήματος της επανίδρυσης του Μουσείου, παρουσιάζει ένα διαφορετικό προφίλ, με χαρακτηριστικά γνωρίσματα , μεταξύ των άλλων, την αξιοπιστία και τη συνέπεια λόγων και έργων.
Αναχωρώντας από την Περαχώρα τόνισε ότι θα συμπαρασταθεί αμέριστα στο δίκαιο αίτημα για επανίδρυση του Μουσείου, καταθέτοντας ερώτηση στον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και ότι θα ορίσει συνάντηση αντιπροσωπείας της ΄Ενωσης Φίλων του Μουσείου, στην οποία θα συμμετέχει και ο ίδιος, με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρο Τατούλη. Ο κ. Τατούλης έχει επιδείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το   υψίστης σπουδαιότητας ζήτημα της επανίδρυσης του Μουσείου κατά το παρελθόν.
Ο κ. Δήμας όρισε συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, την 14η Σεπτεμβρίου 2012, στην οποία θα συμμετείχε και ο Δήμαρχος Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων, ενώ κατέθεσε και την παρακάτω ερώτηση, που παρατίθεται αυτούσια:  

Χρίστος Δήμας                                                                                    06.09.2012
Βουλευτής Κορινθίας, Νέα Δημοκρατία
Προς τον κ. Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού
Ερώτηση
Θέμα: Επανέγερση και επαναλειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου Περαχώρας Λουτρακίου
Η επανίδρυση του Αρχαιολογικού Μουσείου Περαχώρας Λουτρακίου συνιστά αποτέλεσμα πολύχρονων προσπαθειών με σκοπό τη φιλοξενία μοναδικών ευρημάτων κυρίως από το Ιερό της Ήρας Ακραίας και της Μυκηναϊκής Νεκροπόλεως. Αξίζει να σημειωθεί πως στις 11/11/1987 υπεγράφη προγραμματική σύμβαση μεταξύ του ΥΠ.ΠΟ, του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων και του Δήμου Λουτρακίου-Περαχώρας για την εξασφάλιση χώρου από το Δήμο. Επίσης, το Κεντρικό  Αρχαιολογικό Συμβούλιο αποφάσισε (Απόφαση υπ’ αριθμ. 47/6/12/2005) την επανέγερση του κτιρίου του Μουσείου το οποίο επλήγη από τον καταστρεπτικό σεισμό του 1981. Ναι μεν υπάρχει η απόφαση του 2007 που θέτει όρους για την ίδρυση νέων μουσείων (Αρ. πρωτ. ΥΠΠΟ/ΓΔΑΠΚ/ΔΜΕΕΠ/Γ1/Φ21-ΛΖ) όμως, λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης της περιοχής του Λουτρακίου-Περαχώρας και της σημαντικής πολιτιστικής αξίας των ευρημάτων θεωρούμε επιτακτική ανάγκη την επανεξέταση του αιτήματος για την επαναλειτουργία του Μουσείου διότι πιστεύουμε ότι πληροί τις προϋποθέσεις βιωσιμότητας και χαρακτηρίζεται από διαχρονική πληρότητα.
Κατόπιν αυτών, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί σχετικά με την επανέγερση και επαναλειτουργία του  Αρχαιολογικού Μουσείου Περαχώρας- Λουτρακίου.                                                           
                                                                                             Ο ερωτών βουλευτής
                                                                                                   Χρίστος Δήμας

Η ιδέα για την επανίδρυση του Μουσείου Περαχώρας δεν πρόκειται να διαγραφεί από τη συνείδηση κανενός και οι προσπάθειες να γίνει πραγματικότητα δεν πρόκειται να σταματήσουν. Ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι να δικαιωθεί!

 


Ο ΑΓΩΝΑΣ… ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ!
                                                (Μέρος 2ο)
                                             του Γιάννη Β. Καραπανάγου
 
Το αποτέλεσμα της έντονης κινητικότητας και των πρόσφατων επίσημων συναντήσεων για την επανίδρυση και λειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου Περαχώρας, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, με αντικειμενικά κριτήρια, πολύ θετικό.
Αρχικά ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Χρίστος Δήμας, ο Δήμαρχος Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων κ. Κώστας Λογοθέτης και αντιπροσωπεία της ΄Ενωσης Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου Περαχώρας, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Προσωρινής Διοικητικής Επιτροπής κ. Σωτήρη Πρωτοπαππά,  συναντήθηκαν με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρο Τατούλη, την 14.9.2012, στην Τρίπολη. Στη συνέχεια ο κ. Τατούλης, ο κ. Δήμας, ο κ. Λογοθέτης και αντιπροσωπεία της ΄Ενωσης Φίλων,  με επικεφαλής τον Πρόεδρο της, συναντήθηκαν με τον Αναπληρωτή Υπουργό Παιδείας Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιο για θέματα πολιτισμού, κ. Κώστα Τζαβάρα, και τη Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη, την 25.9.2012, στην Αθήνα.
Κατά τη συνάντηση με τον κ. Τζαβάρα και την κα. Μενδώνη επισημάνθηκε  από τους συμμετέχοντες ότι  έχουν περάσει 31 χρόνια από τη μη λειτουργία του Μουσείου με τα εκθέματα να βρίσκονται σε αποθήκες κυρίως στο Μουσείο Ισθμίας, υποβαθμίζοντας το πολιτιστικό επίπεδο της περιοχής και ότι η επανίδρυση και λειτουργία του Μνημείου αποτελούν όνειρο ζωής για τους δημότες και επιτακτική ανάγκη για το Δήμο μας.
Ακόμη, υπόμνημα παραδόθηκε από τον κ. Λογοθέτη στον κ. Τζαβάρα και στην κα Μενδώνη, στο οποίο αναφέρονταν οι βασικοί λόγοι και οι κυριότερες ενέργειες για την  επανίδρυση και λειτουργία του Μουσείου, υπογεγραμμένο από τον κ. Δήμα, τον Δήμαρχο, τον τέως Δήμαρχο κ. Γιώργο Γκιώνη και από φορείς του Δήμου μας. Στο υπόμνημα τονίστηκε ότι η επανίδρυση και λειτουργία του Μουσείου πληροί τις προϋποθέσεις βιωσιμότητας, χαρακτηρίζεται από διαχρονική πληρότητα και υπαγορεύεται από την αυξημένη τουριστική κίνηση της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Λουτρακίου-Περαχώρας–Αγίων Θεοδώρων, λόγω του μεγάλου αριθμού των αξιοθέατων της περιοχής και την σημαντική πολιτιστική αξία των αρχαιολογικών ευρημάτων που επιβάλλεται να εκτεθούν στο κοινό.
Ο κ. Τζαβάρας και η κα Μενδώνη διαβεβαίωσαν ότι θα εξετάσουν το χρόνιο αυτό αίτημα με ιδιαίτερη προσοχή και τη δέουσα βαρύτητα, δρομολογώντας την εκπόνηση της απαραίτητης μελέτης για την κατασκευή του Μουσείου, σε συνεργασία με την περιφέρεια Πελοποννήσου. Υπογραμμίζεται ότι μελέτη κατασκευής του κτιρίου δεν είχε εκπονηθεί μέχρι σήμερα και θεωρείται η αφετηρία για τις διαδικασίες επανίδρυσης και λειτουργίας του.
Επιπλέον ο κ. Τζαβάρας θα απαντήσει γραπτώς στην ερώτηση, που ο κ. Δήμας έχει ήδη καταθέσει, το περιεχόμενο της οποίας δημοσιεύτηκε στο προηγούμενο άρθρο μου για το ίδιο θέμα.
Να υπενθυμίσουμε ότι έχουν γίνει πολλές ενέργειες για την επανίδρυση και λειτουργία του Μουσείου. Ειδικότερα, μεταξύ των άλλων, αναφέρονται οι ακόλουθες:
1.- Η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του τέως Δήμου Λουτρακίου-Περαχώρας και του Υπουργείου Πολιτισμού, το έτος 1987.
2.- Το υπ΄αριθ. Φ1/3/808/2004 έγγραφο, σύμφωνα με το οποίο ο τότε Προϊστάμενος Κλασσικών Αρχαιοτήτων συνηγόρησε για την ανάγκη επαναλειτουργίας του, θεωρώντας το ως μείζον θέμα.
3.- Οι αποφάσεις 169 & 414 του Δημοτικού Συμβουλίου του τέως Δήμου Λουτρακίου-Περαχώρας, έτους 2005, με τις οποίες εγκρίθηκε δωρεά έκτασης του Δήμου 15.808 τ.μ., προς το Υπουργείο Πολιτισμού, στη θέση ΄΄Γονέζα΄΄, για την κατασκευή του νέου Μουσείου από το Υπουργείο.
4.- Η υπ΄αριθ. ΥΠΠΟ/ΓΔΑΠΚ/ΔΜΕΕΠ/ΔΜΕΕΠ/Γ1/Φ21ΛΖ/112292/1596, από 19.12.2005, απόφαση του Υφυπουργού Πολιτισμού κ. Πέτρου Τατούλη, σύμφωνα με την οποία εγκρίθηκε η αποδοχή της παραχωρούμενης έκτασης και η ανέγερση του Βυζαντινού-Αρχαιολογικού Νέου Μουσείου Περαχώρας.
5.- Η υπ΄αριθ. 3 απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Κορινθίας (πρακτικό 2/15/2/2008) σύμφωνα με την οποία αποφασίστηκε ομόφωνα η επανίδρυση του Μουσείου, λαμβάνοντας υπόψη την προαναφερόμενη Υπουργική Απόφαση.
6.- Η από 6.9.2012, ερώτηση του Βουλευτή Κορινθίας κ. Χρίστου Δήμα προς τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού για τις ενέργειες που πρόκειται το Υπουργείο να προβεί σχετικά με την επανέγερση και επαναλειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου Περαχώρας-Λουτρακίου.
Τo Αρχαιολογικό Μουσείο Περαχώρας ιδρύθηκε το έτος 1937 για να στεγάσει τα ευρήματα των ανασκαφών της Βρετανικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στον Αρχαιολογικό χώρο της Λίμνης Ηραίου, κατά τα έτη 1930-1933, υπό την εποπτεία του Διεθνούς Φήμης Αρχαιολόγου Humfry Payne. Το ανωτέρω Μουσείο λειτούργησε μέχρι το μήνα Φεβρουάριο του έτους 1981, οπότε και η λειτουργία του διακόπηκε λόγω των καταστροφικών σεισμών που έπληξαν την περιοχή και τα εκθέματα του μεταφέρθηκαν προσωρινά στο Μουσείο της Ισθμίας.







                                 Ο ΑΓΩΝΑΣ… ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ!
                                                (Μέρος 3ο)
                                             του Γιάννη Β. Καραπανάγου

Οι τρέχουσες εξελίξεις, στο διαχρονικό αίτημα της επανίδρυσης του Αρχαιολογικού Μουσείου, έχουν επαναφέρει το χαμόγελο στα χείλη των δημοτών που αντικρίζουν πλέον, μετά από πολλά χρόνια, φως στην άκρη του τούνελ. Πλέον, η φλόγα της ελπίδας συντηρείται άσβεστη και ο άνεμος αισιοδοξίας, που πνέει, την δυναμώνει ακόμα  περισσότερο. Ειδικά μετά τα αποτελέσματα της συνάντησης του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρου Τατούλη, του Βουλευτή Κορινθίας κ. Χρίστου Δήμα, του Δημάρχου Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων κ. Κώστα Λογοθέτη και αντιπροσωπείας της ΄Ενωσης Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου Περαχώρας με τον Αναπληρωτή Υπουργό Παιδείας Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιο για θέματα πολιτισμού, κ. Κώστα Τζαβάρα και τη Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη, την 25.9.2012, στην Αθήνα.
Ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Χρίστος Δήμας εξέδωσε δελτίο τύπου, αμέσως μετά την προαναφερόμενη συνάντηση, στο οποίο τόνιζε:  “Ο κ. Τζαβάρας και η κα Μενδώνη ανταποκρίθηκαν θετικά στο αίτημα μας για την επαναλειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου Περαχώρας τονίζοντας πως θα προχωρήσουμε στην μελέτη κατασκευής του κτιρίου του Μουσείου. Μετά τον σεισμό του 1981 όπου καταστράφηκε το κτίριο όπου στεγαζόταν το Μουσείο, φαίνεται πως η επαναλειτουργία του Μουσείου παίρνει επιτέλους σάρκα και οστά. Πρέπει να αναφερθεί ο καθοριστικός ρόλος της Περιφέρειας Πελοποννήσου και το έντονο προσωπικό ενδιαφέρον του ίδιου του Περιφερειάρχη που εξασφάλισε τα χρήματα ώστε να γίνει η απαιτούμενη μελέτη κατασκευής του Μουσείου. Αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά ότι όταν οι πολιτικοί και κοινωνικοί φορείς ενώνουμε τις δυνάμεις μας μπορούμε να επιτύχουμε πολύ σημαντικά αποτελέσματα”.
Επίσης, για την ίδια συνάντηση, ο Δήμαρχος Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων, κ. Κώστας Λογοθέτης εξέδωσε δελτίο τύπου, δηλώνοντας: <<Μετά από πολλές ενέργειες  και προσπάθειες που έχουμε καταβάλλει, πραγματοποιήθηκε  σήμερα μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση. Οι υπεύθυνοι του Υπουργείου ανταποκρίθηκαν θετικά στο αίτημα μας για την επαναλειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου Περαχώρας καθώς συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί μελέτη τους αμέσως επόμενους μήνες για την κατασκευή του Μουσείου. Η επαναλειτουργία του Μουσείου είναι πλέον ορατή. Επισημαίνω τον σημαντικό ρόλο του Βουλευτή κ. Δήμα Χρίστου ο οποίος για το συγκεκριμένο θέμα έχει καταθέσει επίσημη ερώτηση στο Υπουργείο. Επίσης θέλω να τονίσω τον καθοριστικό ρόλο της Περιφέρειας Πελοποννήσου και το έντονο προσωπικό ενδιαφέρον του ίδιου του Περιφερειάρχη κ. Τατούλη που εξασφάλισε τα χρήματα ώστε να γίνει η απαιτούμενη μελέτη κατασκευής του Μουσείου>>.
Τέλος και σε απάντηση της ερώτησης του κ. Δήμα, για το Αρχαιολογικό Μουσείο Περαχώρας, που κατέθεσε την 6.9.2012, ο Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κωνσταντίνος Τζαβάρας επιβεβαίωσε τα καλά νέα. Πιο συγκεκριμένα αναφέρει, στην πρόσφατη απάντηση του προς τον κ. Δήμα με ημερομηνία 27 Σεπτεμβρίου 2012, τα ακόλουθα: « Η αρμόδια ΛΖ΄Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων έχει προχωρήσει σε ικανοποιητικό βαθμό την καταγραφή και την ταξινόμηση του αρχαιολογικού υλικού, από το οποίο θα επιλεγούν τα εκθέματα, ενώ πρόκειται να επιλεγεί και μεγάλο μέρος από το υλικό που φυλάσσεται στις αποθήκες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Το κτηριολογικό πρόγραμμα του μουσείου θα εισαχθεί προς συζήτηση στο αρμόδιο Συμβούλιο Μουσείων μέχρι το τέλος Νοεμβρίου και στην συνέχεια, κατόπιν συνεννόησης με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, θα συνταχθεί προγραμματική σύμβαση πολιτιστικής ανάπτυξης, με σκοπό την σύνταξη πλήρους στατικής, αρχιτεκτονικής και ηλεκτρομηχανολογικής μελέτης με πόρους της Περιφέρειας». Μετά την παραπάνω απάντηση, ο κ. Δήμας έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Πρέπει να ευχαριστήσουμε τους φίλους του Μουσείου Περαχώρας που πολλά χρόνια τώρα αγωνίζονται ασταμάτητα ώστε να δουν το Μουσείο να επαναλειτουργεί, τον Δήμαρχο Λουτρακίου-Αγίων Θεοδώρων κ. Λογοθέτη για την αμέριστη βοήθεια του αλλά κυρίως τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Τατούλη που απέδειξε έμπρακτα το ενδιαφέρον του για την Περαχώρα. Πραγματικά πιστεύω ότι όταν οι Κορίνθιοι από όλες τις παρατάξεις ενώνουμε τις δυνάμεις μας μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα από ότι αν δεν κινούμαστε συντεταγμένα» .



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα επιτρέπονται μόνο όταν τηρούν τον ουσιώδη κώδικα δεοντολογίας.