Όλα τα βίντεο είναι HD. Ρυθμίσεις από το youtube

Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

ΤΙ ΕΚΑΝΕ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΓΚΙΩΝΗ, ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΛΟΓΟΘΕΤΗ • ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ





Γ. ΜΑΥΡΟΕΙΔΗΣ:
ΤΙ ΕΚΑΝΕ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΓΚΙΩΝΗ,
ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΛΟΓΟΘΕΤΗ
• ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ





Ο Δήμος Κορινθίων, με Δελτίο Τύπου που εξέδωσε στις 19/2/2013, αναφέρει τα εξής:
«Ο Δήμος Κορινθίων, στα πλαίσια της ενεργειακής του αναβάθμισης, δρομολόγησε τις διαδικασίες για την υλοποίηση και προώθηση του προγράμματος που σκοπεύει στην απόδοση και τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο Δήμο μας. Με τη δέσμευση αυτή, οι υπογράφοντες το Σύμφωνο δήμαρχοι, σκοπεύουν να επιταχύνουν το στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για μείωση κατά 20% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Για το λόγο αυτό, το Δημοτικό Συμβούλιο Κορίνθου, με την απόφαση αρ. 182, «εξουσιοδότησε το δήμαρχο για την υπογραφή του Συμφώνου των Δημάρχων υπέρ της Τοπικής Βιώσιμης Ενέργειας», όπου και προωθήθηκε, αφού, εντός των προσεχών δύο μηνών, θα ολοκληρωθεί η διαδικασία για την προσχώρηση του Δήμου Κορινθίων, στο τελικό σχέδιο δράσης. Επίσης, έχει προβλεφθεί, στον υπό κατάρτιση προϋπολογισμό, ανάλογο ποσό για σύμβαση με σύμβουλο, στα πλαίσια «του Συμφώνου των Δημάρχων» για «το Σχέδιο Δράσης της Αειφόρου Ενέργειας του Δήμου μας.
Επιπλέον, ο Δήμαρχος Κορινθίων έχει προσκληθεί από τις «Τοπικές Αρχές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», με σκοπό τη συμμετοχή του στη διάσκεψη για τις ενεργειακές πόλεις (energy cities), που θα πραγματοποιηθεί εντός του 2013 και θα συμμετάσχουν 4.500 δήμαρχοι από όλη την Ευρώπη. Με αυτόν τον τρόπο, οι συμμετέχοντες θα συμβάλλουν στους ενεργειακούς στόχους της Ε. Ε., βελτιώνοντας, ταυτόχρονα, την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας, αφού θα επωφεληθούν άμεσα οι χρήστες, από τις ευκαιρίες και τα πλεονεκτήματα που προκύπτουν, από την ευφυή χρήση της ενέργειας και την παράλληλη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».
Θυμηθήκαμε ότι ο Δήμος μας, πρώην Δήμος Λουτρακίου – Περαχώρας, είχε υπογράψει, πριν από τρία χρόνια, αυτό το Σύμφωνο. Ζητήσαμε, λοιπόν, από τον Ειδικό Συνεργάτη του Γ. Γκιώνη, κατά την τετραετία 2007-10, Γιάννη Μαυροειδή, να μας αναφέρει τα πεπραγμένα της τότε Δημοτικής Αρχής, για την προστασία του περιβάλλοντος:
«Η Δημοτική Αρχή Γκιώνη, πέρα από την εκτέλεση του Τεχνικού Προγράμματος, που συμπεριλάμβανε βασικά έργα υποδομής (Υδροθεραπευτήριο, Κολυμβητήριο, Πνευματικό Κέντρο Περαχώρας, Πυροσβεστικός Σταθμός Περαχώρας, Νέα Βιβλιοθήκη, Κτήριο ΚΕΠ, Δρόμος Περαχώρας –Πισίων, Γήπεδο Ισθμίας, Νέο Κοιμητήριο Λουτρακίου κ.α), έστρεψε το ενδιαφέρον της και στην Αειφόρο Ανάπτυξη του Δήμου:
ΥΔΡΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ: Η νέα Αρχιτεκτονική πρόταση εγκρίθηκε από το Τμήμα Τεχνικών Υπηρεσιών του ΕΟΤ, ως συμβατή με τις κείμενες διατάξεις, χωρίς να υπάρχει κανένας κίνδυνος για τον υδροφορέα των Ιαματικών Πηγών. Το νέο κτήριο είναι φιλικό προς το περιβάλλον, έχει τις ελάχιστες δυνατές ενεργειακές απαιτήσεις, έχουν εφαρμοσθεί σε αυτό μια σειρά από συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας και έχουν βρει εφαρμογή Βιοκλιματικά στοιχεία.
ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ: Το ηλιακό θερμικό σύστημα, που υποβοηθά τη θέρμανση του νερού της 25άρας πισίνας, σε συνδυασμό με τα 2 ισοθερμικά καλύμματα, σύμφωνα με την Χρηματοοικονομική μελέτη για το Κολυμβητήριο, θα επιφέρουν, αφενός, μια συνολική ετήσια εξοικονόμηση της τάξης των 100.000 ευρώ και, αφετέρου, θα έχουν ως αποτέλεσμα μια σημαντική μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
ΝΕΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ: Η αρχιτεκτονική σχεδίαση του κτηρίου προβλέπει την εφαρμογή σύγχρονων Βιοκλιματικών στοιχείων (Ενεργειακό Τοίχο TROΜBE, φύτευση δώματος, χρήση γεωθερμίας για τη θέρμανση-ψύξη του Κτηρίου, σκιάδια). Η ενεργειακή μελέτη του κτηρίου εκπονήθηκε, μέσα από Προγραμματική Σύμβαση, από το ΚΑΠΕ. Ο Σχεδιασμός του ήταν αυστηρά στην κατεύθυνση λειτουργίας μιας σύγχρονης ηλεκτρονικής Βιβλιοθήκης, με πλήρως
αυτοματοποιημένο σύστημα, με πύλες ασφαλείας και, σίγουρα, δεν σχεδιάστηκε για να μεταφερθούν σε αυτό απλά και μόνο τα βιβλία από την παλιά Βιβλιοθήκη ή να γίνει σε αυτό και μεταφορά εντελώς άλλων άσχετων Γραφείων…..
ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ (Φ/Σ): Το 2009, εγκαταστάθηκαν στις στέγες του Γυμνασίου Λουτρακίου και Κλειστού Γυμναστηρίου, Φ/Σ συνολικής ισχύος 18,16 kw, με ετήσια παραγόμενη ενέργεια 24.500 kwh. Στη συνέχεια, μέσα από Ανοικτό Διαγωνισμό, το 2010, ο Δήμος προμηθεύθηκε ακόμη 7 Φ/Σ για τις στέγες 6 Σχολικών Κτηρίων και 1 στη στέγη του Πνευματικού Κτηρίου Περαχώρας. Πραγματοποιήθηκε η εγκατάσταση των Φ/Σ εντελώς πρόσφατα και επίκειται η διασύνδεσή τους με το δίκτυο της ΔΕΗ, ώστε να αποφέρουν έσοδα στο Δημοτικό Ταμείο, αλλά και να επιτευχθεί μια, εξίσου, σημαντική μείωση των επιβλαβών ρύπων.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ»: Στα πλαίσια του εθνικού χρηματοδοτικού προγράμματος ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ για τους Δήμους , ο τότε Δήμος Λουτρακίου – Περαχώρας υπέβαλε πρόταση χρηματοδότησης στο Πρόγραμμα, συνολικού Προυπολογισμού 700.000 ευρώ, με υποχρεωτική συνεισφορά του Δήμου, από αυτό το ποσό, τα 210.000 ευρώ. Προβλέπονται να γίνουν σημαντικά έργα εξοικονόμησης ενέργειας σε 4 Δημοτικά κτήρια (Γυμνάσιο Λουτρακίου, Κλειστό Γυμναστήριο, Κτήριο της πρώην ΔΑΕΤ και Πνευματικό Κέντρο Λουτρακίου ). Επίσης, προβλέπεται η Ανάπλαση όλου του Οικοδομικού τετραγώνου του Πνευματικού Κέντρου, με χρήση ψυχρών υλικών, καθώς και η αντικατάσταση 170 περίπου λαμπτήρων, στα φωτιστικά της Ελ. Βενιζέλου, με άλλους χαμηλότερης κατανάλωσης. Τέλος, θα γίνουν δράσεις ενημέρωσης του Κοινού, για τα οφέλη της εφαρμογής του Προγράμματος.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι στο Πρόγραμμα είχαν υποβληθεί 191 προτάσεις από τους πρώην Καποδιστριακούς Δήμους και αξιολογήθηκαν θετικά 106 προτάσεις. Ο Δήμος μας ήταν μέσα στους 5 συνολικά Δήμους της Πελοποννήσου που εντάχθηκαν, με το δεύτερο καλύτερο βαθμό αξιολόγησης και ο μοναδικός Δήμος που αξιολογήθηκε θετικά από την Κορινθία.
ΣΥΜΦΩΝΟ ΤΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ: Η Δημοτική Αρχή Γκιώνη είχε θέσει ως όραμα «τη μείωση των εκπομπών CO2 εντός των ορίων του Δήμου κατά 20%, από τα επίπεδα του 2008 έως το 2020». Ο Δήμος, στα τέλη του 2010, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, έχει υπογράψει, μαζί με άλλους 3.500 Δήμους από όλη την Ευρώπη και 85 Δήμους από την Ελλάδα, το Σύμφωνο των Δημάρχων. Υποβάλαμε Σχέδιο Δράσης γι’ αυτόν το σημαντικό σκοπό, ένα σχέδιο δράσης που, κάκιστα, δεν υπάρχει στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου, αν και υπήρξε, αρχικά, η ρητή πρόθεση της νέας Δημοτικής Αρχής να διατηρηθεί και να ενισχυθεί η πρωτοπορία του Δήμου σε αυτούς τους τομείς.
ΑΝΑΚΛΑΣΤΗΡΕΣ: Το 2010, μέσα από Ανοικτό Διαγωνισμό, είχαμε προβεί στην προμήθεια περίπου 2.500 ανακλαστήρων, κατασκευασμένων μάλιστα από Ελληνική Εταιρεία, οι οποίοι προσαρμόζονται στα παλιά «πιατάκια» φωτισμού σε κολόνες της ΔΕΗ, που βρίσκονται, κατά κύριο λόγο, σε εκτός σχεδίου περιοχές. Σε αυτούς τους Ανακλαστήρες αντικαθίστανται οι λάμπες των 20 watt, οι οποίες, βέβαια, είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν προς αντικατάσταση άλλων καμένων λαμπτήρων, με λάμπες των 11 watt, αποδίδοντας σχεδόν τα ίδια lux. Το αποτέλεσμα θα είναι, από τη συνολική αρχική εγκατεστημένη ισχύ των 50.000 watt, να πέσουμε στα 27.500 watt, δηλαδή θα έχουμε μια εξοικονόμηση της τάξης του 50%. Με την εγκατάσταση, υπολογίζεται μια σημαντική οικονομία στη καταναλισκόμενη ετήσια ενέργεια, της τάξης των 82.000 kwh. Μόνο που αυτοί οι ανακλαστήρες κάνουν παρέα στο mini Πυροσβεστικό Σταθμό, που έπρεπε να είχε εγκατασταθεί στο Πάρκο Μάτση και στους Φωτεινούς Σηματοδότες, που έπρεπε να εγκατασταθούν στον Κόμβο Αγ. Γεωργίου, που βρίσκονται και αυτά στις Δημοτικές Αποθήκες…
ΚΑΠΕ – ΔΗΜΟΣ: Στα πλαίσια της Αειφόρου ανάπτυξης του Δήμου, ήταν φυσικό να συνεργαστούμε με τον Εθνικό Φορέα προώθησης των ΑΠΕ, το ΚΑΠΕ. Αυτήν τη συνεργασία, η νέα Δημοτική Αρχή φρόντισε να την κόψει ευθύς μόλις ανέλαβε τη Διοίκηση του Δήμου…. Η Δημοτική Αρχή Γκιώνη ανέθεσε, μέσα από Προγραμματική Σύμβαση, την ενεργειακή μελέτη της νέας Βιβλιοθήκης. Επίσης, το ΚΑΠΕ εκπόνησε, δωρεάν, τη μελέτη σκοπιμότητας εγκατάστασης ηλιακού συστήματος στην στέγη του SPA, για την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης των Αποδυτηρίων. Σύμφωνα με αυτήν, το κόστος θα ήταν περί τα 85.000 ευρώ, με απόσβεση μόλις σε 19 μήνες, ενώ θα υποκαθιστούσε στο σύστημα περί τους 40 τόνους πετρέλαιο, ετησίως. Στα τέλη του 2010, πάλι μέσα από Προγραμματική Σύμβαση, το ΚΑΠΕ θα εκπονούσε την ενεργειακή μελέτη του, υπό κατασκευή, νέου Πνευματικού Κέντρου Λουτρακίου, στο οικόπεδο δωρεάς Μελετάκου. Αυτήν την Προγραμματική δεν την υλοποίησε ποτέ η νέα Δημοτική Αρχή, αν και γνωρίζει ότι υπάρχουν διαδικασίες άρσης της δωρεάς του ακινήτου….
Πρέπει, τέλος, να γίνει γνωστό κάτι που, μάλλον, η Δημοτική Αρχή το αγνοεί: ότι μετά την υπογραφή της σχετικής εθελοντικής συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΚΑΠΕ είναι ο Εθνικός Συντονιστής του Συμφώνου των Δημάρχων και αναλαμβάνει να ενδυναμώσει, μέσω των προγραμμάτων που διαχειρίζεται, τους Δήμους και τις Περιφέρειες που συμμετέχουν σε αυτή την πρωτοβουλία, παρέχοντας μεθοδολογική καθοδήγηση, ενημέρωση και υποστήριξη, ώστε να προχωρήσουν στον ολοκληρωμένο ενεργειακό σχεδιασμό.
ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα επιτρέπονται μόνο όταν τηρούν τον ουσιώδη κώδικα δεοντολογίας.