Όλα τα βίντεο είναι HD. Ρυθμίσεις από το youtube

Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΦΙΛΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ







Η Εκδήλωση της ΄Ενωσης Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου Περαχώρας με θέμα:


    
 ‘‘Δραστηριότητες της Ένωσης και εξελίξεις σε σχέση με την Επανίδρυση του Αρχαιολογικού Μουσείου Περαχώρας’’ πραγματοποιήθηκε παρουσία των αιδεσιμότατων πατέρων Αγησίλαου Ρίζου και Τσαμπίκου Πετρόπουλου, ο τελευταίος ως εκπρόσωπος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Κορινθίας κ.κ. Διονυσίου, του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρου Τατούλη, του Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Λάκη Παπαφωτίου, του Βουλευτή Κορινθίας κ. Χρίστου Δήμα, του Δημάρχου Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων          κ. Κώστα Λογοθέτη και λοιπών προσκαλεσμένων, με απόλυτη επιτυχία.
Η αίθουσα του Δημοτικού Σχολείου Περαχώρας, στην οποία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση, ήταν κατάμεστη και αποδείχτηκε μικρή για να χωρέσει το ενδιαφέρον και τη θέληση των κατοίκων της Περαχώρας και όχι μόνο, που, επί τριάντα δύο ολόκληρα χρόνια, προσδοκούν το όραμα τους να γίνει πραγματικότητα.
Η εκδήλωση χαρακτηρίστηκε από έντονα συγκινησιακά στοιχεία, λόγω της αναδρομής στην Ιστορία του Ηραίου, στις ανασκαφές που πραγματοποίησε ο μεγάλος Αρχαιολόγος Humfry Payne και στο ιστορικό της ίδρυσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Περαχώρας, το έτος 1937, που επιμελήθηκε και παρουσίασε η Αντιπρόεδρος και Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων της΄Ενωσης κ. Μαρία Λαμπαδάρη. Μεταξύ των άλλων, η κ. Λαμπαδάρη αναφέρθηκε σε βιβλίο της κ. Dilys Powel, συζύγου του κ. Payne, η οποία τον συντρόφευε στις ανασκαφές και στο οποίο περιγράφει με γλαφυρό τρόπο την επίδραση της ανασκαφής στους Περαχωρίτες. Η κ. Powel γράφει χαρακτηριστικά: ‘‘οι εργάτες έρχονταν από το χωριό της Περαχώρας, 10 χιλιόμετρα μακριά στους λόφους. Κατασκήνωναν δίπλα στον Αγγλικό καταυλισμό ή έβρισκαν κατάλυμα στον Φάρο. Επί 9 ώρες την ημέρα αποψίλωναν, έσκαβαν, κοσκίνιζαν και μετέφεραν τα χώματα με το καρότσι. Και έβρισκαν. Κάθε ώρα της ημέρας έβρισκαν. Σε πολλά μέρη της Ελλάδας μια αρχαιολογική ανασκαφή είναι ένας κοινός τόπος. Αλλά όχι εδώ, όχι στο χωριό της Περαχώρας. Το καθετί ήταν καινούργιο. Ένας χρυσός κόσμος ανοιγόταν μπροστά σε αυτούς τους αδιάφθορους χωρικούς, κατόχους μερικών πεύκων ή ενός πετρώδους αγρού. Η εξερεύνηση του Ηραίου ήταν η ευκαιρία μιας ολόκληρης ζωής. Γι’ αυτό τους γεννήθηκε η ιδέα για δημιουργία ενός Μουσείου, ενός Μουσείου που θα στέγαζε τη δημιουργικότητα τον προγόνων τους που θα διαφύλαττε την ιστορική κληρονομιά του τόπου και θα αποτελούσε παρακαταθήκη για τα παιδιά τους’’!
Ακόμη η κ. Powel αφηγείται στο ίδιο βιβλίο: «έχω στο μυαλό μου την εικόνα μιας ομάδας ανθρώπων να οριοθετούν με ξύλινα πασσαλάκια και σκοινί ένα μεγάλο τετράγωνο στο χώμα. Ανάμεσά τους βρίσκεται ο Humfry και ο στενός του φίλος Alan Blakeway. Ο Humfry, με τα μάτια του καρφωμένα στο έδαφος, μετράει με διασκελισμούς τις αποστάσεις» σε άλλο σημείο γράφει: «ο Humfrey και ο Alan ήταν ενθουσιασμένοι με την ιδέα ενός Μουσείου στο χωριό. Ανακαλώ στη μνήμη μου μακρές συζητήσεις με θέμα: τη θέση, το κόστος, τη μορφή του κτιρίου. Η τοποθεσία επιλέχθηκε και το οικόπεδο αγοράστηκε με χρήματα των Περαχωριτών», δηλαδή των παππούδων μας. Τελικά το μουσείο αυτό κατασκευάστηκε το έτος 1937 και φιλοξένησε ευρήματα των ανασκαφών. Και παρακάτω γράφει η κ. Pawel: ‘‘οι Περαχωρίτες ήταν ενθουσιασμένοι σχεδιάζοντας το Μουσείο τους. Στη φαντασία τους, ένα όμορφο οικοδόμημα υψωνόταν, ένας φύλακας καθόταν στο γκισέ, πουλώντας δεκάδες κάρτες. Ήδη το πρώτο αυτοκίνητο γεμάτο πλούσιους ξένους έφθανε στην πόρτα. Και καθώς νιώθαμε φίλοι τους, μοιραστήκαμε τις προσδοκίες τους’’.
Ακολούθησε νοερή ξενάγηση στα σημερινά αξιοθέατα της περιοχής του Ηραίου και περιληπτική αναφορά στις σημαντικότερες δράσεις για την επανίδρυση του Μουσείου, από το έτος 1981 έως και τον Ιανουάριο του έτους 2011, από τον κ. Γιάννη Καραπανάγο. Αρχικά, ο κ. Καραπανάγος, καλωσόρισε όλους τους παριστάμενους λέγοντας: ‘‘ H εκδήλωση αυτή πραγματοποιείται στην Περαχώρα, της οποίας το αρχικό γράμμα είναι το Π, μία από τις πύλες της Μυθικής Πελοποννήσου, την Πύλη προς το Ηραίον, την Πύλη προς την Ιστορία, την Πύλη προς τον Πολιτισμό, την Πύλη προς το διαχρονικό, την Πύλη προς το σπάνιο φυσικό κάλλος. Σήμερα η Περαχώρα θυμάται και γιορτάζει. Θυμάται και γιορτάζει τη λαμπρή ιστορία της. Θυμάται και γιορτάζει την συνεισφορά της στο πολιτιστικό εποικοδόμημα της Μυθικής Πελοποννήσου και όχι μόνο. Η σημερινή εκδήλωση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σταθμός τόσο για την Περαχώρα όσο και για ολόκληρο το Δήμο μας. ΄Ενας ακόμη σταθμός στη διαδρομή για την επανίδρυση του Μουσείου Περαχώρας, που εκτιμάται ότι θα προσδιορίσει με σαφήνεια το στίγμα της επόμενης μέρας. Διαμορφώνοντας την αίθουσα της εκδήλωσης μας, απευθυνθήκαμε στο Διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Περαχώρας κ. Μελέτη Κατρακούλη, επειδή διακρίνεται για η δυναμική του λόγου του, για να μας πει ένα σύνθημα. Σε λίγα δευτερόλεπτα μας απάντησε: ‘‘Εδώ και τώρα Μουσείο στην Περαχώρα’’, που μπορείτε να το δείτε γραμμένο στον πίνακα της αίθουσας της εκδήλωσης.
Ο κ. Καραπανάγος αναφέρθηκε και στην πρόσφατη παρουσίαση του Προγράμματος Τουριστικής Ανάπτυξης της Πελοποννήσου, από τον κ. Τατούλη, στο Μέγαρο Μουσικής, με Σήμα το Π, αρχικό γράμμα της λέξης ΠΥΛΗ και υπογραφή: Μυθική Πελοπόννησος, ενώ δεν παρέλειψε ν΄αναφερθεί και στο αίτημα των δημοτών για έλευση του Προαστιακού Σιδηροδρόμου στο Λουτράκι.  
Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο κ. Τατούλης, ο κ. Δήμας, ο κ. Λογοθέτης και οι πρώην Δήμαρχοι του Δήμου Λουτρακίου-Περαχώρας κ.κ. Γιάννης Γιωτάκης και Γιώργος Γκιώνης.
Ο κ. Τατούλης εντυπωσίασε τους παριστάμενους με τις ιστορικές του γνώσεις για το Ηραίον αλλά και για την ευρύτερη περιοχή, ξεδιπλώνοντας με τον τρόπο αυτό μία ακόμη πτυχή της πολύπλευρης προσωπικότητας του, ενώ ήταν κατηγορηματικός ότι η επανίδρυση του Μουσείου, μετά την ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Μουσείων, πριν λίγους μήνες, έχει δρομολογηθεί, προς τη σωστή κατεύθυνση, με την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης πολιτιστικής ανάπτυξης και σύνταξης πλήρους στατικής αρχιτεκτονικής, καθώς και ηλεκτρομηχανολογικής μελέτης για την κατασκευή του έργου με πόρους της περιφέρειας, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ. Επιπλέον ο κ. Τατούλης, μεταξύ των άλλων, δήλωσε ότι: ‘‘αφού υπογραφεί η προγραμματική σύμβαση θα ακολουθήσει η διαδικασία ενός διεθνούς Αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ανάδειξη των αρχιτεκτονικών γνωρισμάτων του νέου Μουσείου, ένα Μουσείο λιτό, που θα έχει και καινούργιες υπηρεσίες με νέες τεχνολογίες, να έχει αυτή τη διαδραστικότητα και την άμεση παρέμβαση στην εκπαίδευση’’. Ο κ. Δήμας, στο σύντομο χαιρετισμό του, μεταξύ των άλλων, τόνισε ότι: ‘‘σε έξι μήνες έχουμε καταφέρει περισσότερα απ΄όσα θα πιστεύαμε’’, επεσήμανε τον καθοριστικό ρόλο του κ. Τατούλη στις τρέχουσες εξελίξεις και σημείωσε ότι το νέο Μουσείο θα πρέπει να είναι οικονομικά εκμεταλλεύσιμο.   
Ο κ. Σωτήρης Πρωτοπαππάς, ως Πρόεδρος της Ένωσης και κεντρικός ομιλητής, σκιαγράφησε με το δικό του παραστατικό τρόπο την προσωπικότητα του κ. Τατούλη, αναφέρθηκε στις ενέργειες του, ως Υφυπουργός Πολιτισμού και ως Περιφερειάρχης για την επανίδρυση του Μουσείου, ειδικά για την επίσκεψη του στην Περαχώρα και στη Λίμνη Ηραίου, την 14η Απριλίου του έτους 2005, ως Υφυπουργός Πολιτισμού, ενημέρωσε για το ιστορικό της πρωτοβουλίας ίδρυσης της Ένωσης, από ομάδα νεαρών κατοίκων της Περαχώρας, τόνισε τη συμβολή της ΄Ενωσης στις ενέργειες για την επανίδρυση του, προβαίνοντας σε απολογισμό του έργου, που έχει επιτελέσει μέχρι σήμερα, ενώ δεν παρέλειψε ν΄αναφερθεί συνοπτικά και στα σπάνια αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής, υπογραμμίζοντας συνεχώς τη σπουδαιότητα και τη σημασία επανίδρυσης του Μουσείου  για το πολιτιστικό γίγνεσθαι και την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του κ. Πρωτοπαππά στα Βιβλία σχετικά με τις ανασκαφές στο Ηραίον και τα ευρήματα, των οποίων συγγραφέας στην Αγγλική γλώσσα είναι η σύζυγος του κ. Payne. Τρία από τα πέντε συνολικά βιβλία, που έχουν εκδοθεί, από την κ.  Payne ή συγγενείς της, κατέχει ο συμπατριώτης μας γιατρός κ. Δημήτριος Βασιλείου και το τέταρτο ο κ. Γιάννης Καραπανάγος. Μάλιστα ο κ. Βασιλείου έχει ολοκληρώσει και τη μετάφραση του ενός απ΄αυτά που κατέχει και πρόκειται να το εκδώσει και να το διανείμει τιμής ένεκεν στους Περαχωρίτες. Ο κ. Πρωτοπαππάς ευχήθηκε τα βιβλία αυτά να τοποθετηθούν στο νέο Μουσείο της Περαχώρας.  
Τιμητική πλακέτα απονεμήθηκε τόσο στον κ. Τατούλη, από τον Πρόεδρο της ΄Ενωσης, όσο και στον κ. Δήμα, από το νεότερο μέλος της ΄Ενωσης κ. Ελένη Λαμπαδάρη, για την αμέριστη συμπαράστασή τους και τις ενέργειες τους, ως προς την επανίδρυση του Μουσείου.
Στη συνέχεια οι παριστάμενοι απόλαυσαν γευστικές δημιουργίες που ετοίμασαν κυρίες-μέλη της ΄Ενωσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε σημαντικό-μοναδικό οπτικοακουστικό υλικό, που επιμελήθηκε ο κ. Θανάσης Πρωτοπαππάς, με τη συνεργασία του κ. Γιώργου Πρωτοπαππά. Μέρος του υλικού έχει ήδη αναρτηθεί στο Perahora.gr από τον κ. Γιάννη Αικατερίνη, ιδρυτικό μέλος της ΄Ενωσης, ο οποίος είναι παρών και καλύπτει όλες τις δραστηριότητες της ΄Ενωσης.
Το εννεαμελές Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης, που αποτελείται από τους κυρίους Σωτήρη Πρωτοπαπά, Σπυρίδωνα Αντωνίου, Γεώργιο Λαμπαδάρη, Κωνσταντίνο Παπαδημητρίου  και Νικόλαο Παπδημητρίου, Αθανάσιο Πρωτοπαππά, καθώς και τις κυρίες Μαρία Λαμπαδάρη, Δήμητρα Λόη και Ελένη Πρωτοπαππά, αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει θερμά όλες και όλους που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση και επιβεβαίωσαν την πρόθεση τους ν΄αγωνιστούν στο πλευρό του, με όλες τους τις δυνάμεις, για την επανίδρυση του Μουσείου, καθώς και τους χορηγούς για την οικονομική συνδρομή τους.  
     

Επιμέλεια άρθρου:
                                 - Μαρία Λαμπαδάρη-Αντιπρόεδρος και Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων της
                                     Ένωσης      
                                  - Γιάννης Β΄Καραπανάγος
 
















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα επιτρέπονται μόνο όταν τηρούν τον ουσιώδη κώδικα δεοντολογίας.