Όλα τα βίντεο είναι HD. Ρυθμίσεις από το youtube

Τρίτη 16 Απριλίου 2013

«Μικροσκοπικές Μελανές Οπές: Ένα νέο παράθυρο στο Σύμπαν», ομιλία του Ηλία Κυρίτση στο Ιδρυμα Ευγενίδου









 

Τον χαρισματικό ομιλητή Ηλία Κυρίτση, καθηγητή Φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, φιλοξενούν το  Ίδρυμα Ευγενίδου και η Ένωση Ελλήνων Φυσικών σε μία και μοναδική παρουσίαση με τίτλο «Μικροσκοπικές Μελανές Οπές: Ένα νέο παράθυρο στο Σύμπαν», τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2013 και ώρα 19:00 στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδου.




«Μικροσκοπικές Μελανές Οπές: Ένα νέο παράθυρο στο Σύμπαν»,
ομιλία του Ηλία Κυρίτση
τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2013 στο Ίδρυμα Ευγενίδου

Παρασκευή, 12 Απριλίου 2013
Τον χαρισματικό ομιλητή Ηλία Κυρίτση, καθηγητή Φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, φιλοξενούν το  Ίδρυμα Ευγενίδου και η Ένωση Ελλήνων Φυσικών σε μία και μοναδική παρουσίαση με τίτλο «Μικροσκοπικές Μελανές Οπές: Ένα νέο παράθυρο στο Σύμπαν», τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2013 και ώρα 19:00 στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδου.

Περιγράφοντας το θέμα της ομιλίας του ο Ηλίας Κυρίτσης μάς εξηγεί ότι «θα αναπτυχθούν δύο παράλληλες ιστορίες. Η πρώτη ακολουθεί την μυστηριώδη φυσική των μελανών οπών, παράξενη, και σε μεγάλο βαθμό θεωρητική. Περιέχει μερικά από τα μεγαλύτερα μυστήρια της θεωρητικής φυσικής που έχουν απασχολήσει τους σύγχρονους φυσικούς. Από την άλλη πλευρά, στέκεται το τελειότερο ρευστό που έχουμε παρατηρήσει στη φύση, και η ενδιαφέρουσα ιστορία του μέσα από τον λαβύρινθο των ισχυρών αλληλεπιδράσεων. Οι δύο αυτές ιστορίες συναντήθηκαν τα τελευταία χρόνια παράγοντας ένα από τα πιο «εξωτικά κοκτέιλ» πού βρήκε απροετοίμαστους ακόμα και τους φυσικούς».

Ο Ηλίας Κυρίτσης πέρα από σπουδαίος επιστήμονας και Πανεπιστημιακός Δάσκαλος είναι κι ένας εξαιρετικός ομιλητής με το ταλέντο της επικοινωνίας και το χάρισμα της παρουσίασης δυσνόητων επιστημονικών θεμάτων με απλό και κατανοητό τρόπο. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι οι ομιλίες του κρατούν το ενδιαφέρον των ακροατών του αμείωτο ως το τελευταίο λεπτό. Πρόκειται για ομιλίες που αν και αρτιότατες επιστημονικά, παραπέμπουν άλλοτε σε πετυχημένο φιλμ νουάρ κι άλλοτε σε αστυνομική περιπέτεια. Αυτή τη φορά ο ομιλητής ασχολείται με την περιγραφή μιας θεωρίας, που προσπαθεί να συνδέσει την Κβαντομηχανική με τη Γενική Σχετικότητα σε μία και μοναδική Ενοποιημένη Θεωρία Πεδίου, που να περιγράφει τη βαρύτητα ως μία κβαντισμένη δύναμη. Όπως χαρακτηριστικά είπε κάποτε ένας από τους πιο  σημαντικούς φυσικούς της εποχής μας, ο Edward Witten: «η θεωρία των χορδών είναι μια θεωρία του 21ου αιώνα, που κατά λάθος εμφανίστηκε τον 20ό».

Η είσοδος στην ομιλία είναι ελεύθερη. Απαραίτητα είναι τα δελτία προτεραιότητας, η διανομή των οποίων θα ξεκινήσει στις 18:00 της ίδιας ημέρας από τη Γραμματεία στην είσοδο του Αμφιθεάτρου του Ιδρύματος Ευγενίδου (Λεωφ. Συγγρού 387, 175 64 Π. Φάληρο).

Σημειώνεται ότι οι χώροι του Ιδρύματος  Ευγενίδου είναι προσβάσιμοι και φιλικοί σε ανθρώπους με κινητική αναπηρία, ενώ υπάρχει η δυνατότητα διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα κατόπιν έγκαιρης επικοινωνίας με γραπτό μήνυμα στο τηλέφωνο: 6936 177 143, στο fax: 210 9417514, ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: pr@eugenfound.edu.gr


Ηλίας Κυρίτσης
Σύντομο Βιογραφικό

Εκπαίδευση:
Ο Ηλίας Κυρίτσης ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1984 και τις διδακτορικές του σπουδές στο California Institute of Technology, το 1988, ασχολούμενος ασχολούμενος με το θέμα «Σύμμορφες Θεωρίες Πεδίων».

Σταδιοδρομία:
Στη συνέχεια εργάσθηκε ως συνεργάτης ερευνητής στο University of California at Berkeley (1988-91) και στην Έcole Normale Supérieure, Paris (1991-1992). Κατόπιν διετέλεσε μέλος της CERN Theory Division στη Γενεύη (1992-1998). Από το 1999 είναι καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Ενδιαφέροντα:
Η έρευνά του επικεντρώνεται στη Θεωρητική Φυσική Υψηλών Ενεργειών και στην Κοσμολογία, με τη χρήση της Κβαντικής Θεωρίας Πεδίου και τη Θεωρία Χορδών. Ιδιαίτερα εστιάζεται στη μη διαταρακτική Φυσική της Θεωρίας Πεδίου και της M-Theory, στα D-branes, στην Υπερσυμμετρία και Παράβαση Υπερσυμμετρίας, στα instantons στη Θεωρία Χορδών, Σύμμορφες Θεωρίες Πεδίων, Θεωρίες Βαθμίδας, Μαύρες Τρύπες και Κοσμολογία Χορδών. Πρόσφατα ερευνά τις εφαρμογές της θεωρίας των χορδών στην κβαντική χρωμοδυναμική και τα αντίστοιχα πειράματα του LHC (CERN), καθώς και τις εφαρμογές της στη φυσική συμπυκνωμένης ύλης.





Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Ε.Φ


Ένωση Ελλήνων Φυσικών
Γριβαίων 6, 106 80, Αθήνα
τηλ.: 210-3635701
fax:  210-3610690
e–mail: eef@otenet.gr
http://www.eef.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα επιτρέπονται μόνο όταν τηρούν τον ουσιώδη κώδικα δεοντολογίας.