Όλα τα βίντεο είναι HD. Ρυθμίσεις από το youtube

Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2015

Χώροι θρησκείας αρχαιοτάτων χρόνων που έχουν παραμείνει άγνωστοι - Δείτε τις φωτογραφίες






Ο Παρθενώνας, το Πάνθεον, το Καρνάκ στην Αίγυπτο και το Τσιτσέν Ιτζά των Μάγιας, είναι αρχαίοι ναοί, γνωστό στα πέρατα της οικουμένης, που αποτελούν σήμερα πόλους έλξης πλήθος τουριστών.
Ωστόσο, υπάρχουν κι άλλοι αρχαίοι ναοί, που παρότι έχουν διατηρηθεί σε καλή κατάσταση, παραμένουν σχετικά άγνωστοι στο ευρύ κοινό.
Δείτε ορισμένους εξ αυτών…

Ναός του Βούδα Si Sanphet, Ταϊλάνδη

temples1
Ο Wat Phra Si Sanphet ή αλλιώς ναός του Βούδα Si Sanphet, χτίστηκε τον 15ο αιώνα και σε αντίθεση με άλλους ναούς της χώρας, οι μοναχοί δεν επιτρεπόταν να ζουν μέσα σε αυτόν. Αντιθέτως, χρησιμοποιούταν αποκλειστικά για την αποθήκευση βασιλικών αντικειμένων και για τελετές.

temples2
Το 1491, ο βασιλιάς Ramathibodi II προσέθεσε δύο επιπλέον τμήματα για τη φύλαξη των λειψάνων της οικογένειάς του. Τα τμήματα αυτά ονομάζονται «τσέντι» και αποτελούν ζωτικά μέρη των ναών στην Ταϊλάνδη, καθώς χτίζονταν μετά την αποτέφρωση ενός προσώπου για να φυλαχτεί εκεί η τέφρα του.
Στα δύο «τσέντι» του συγκεκριμένου ναού φυλάσσεται η τέφρα του πατέρα και του αδελφού του βασιλιά. Επιπλέον, μετά από 7 χρόνια, ο ίδιος προσέθεσε μια ξεχωριστή αίθουσα όπου τοποθετήθηκε το καλυμμένο με 200 κιλά χρυσού, άγαλμα του Βούδα Si Sanphet, το οποίο έκανε κατόπιν διάσημο το ναό.
Ωστόσο, ο ναός λεηλατήθηκε από το στρατό της Βιρμανίας το 1767, ο οποίος κατέστρεψε ένα μεγάλο τμήμα του και έκλεψε τη χρυσή επίστρωση του αγάλματος.

Ναός του Βαράχα, Ινδία

temples3
Ο Ναός του Βαράχα στην Ινδία (Varaha Cave Temple) χτίστηκε τον 7ο αιώνα, απευθείας σε ένα βράχο! Αφιερωμένος στη θεότητα Βισνού, ο συγκεκριμένος ναός φιλοξενεί μερικά από τα πιο περίπλοκα ινδουιστικά αγάλματα, σκαλισμένα σε βράχους.
temples4
Οι πυλώνες του ναού έχουν τη μορφή λεόντων και πολυάριθμες παραστάσεις δείχνουν τον Βαράχα να βγάζει τη Θεά Γη από τη θάλασσα.

Ναός των Επιγραφών, Μεξικό

temples5
Ο «Ναός των Επιγραφών» των Μάγιας είναι χτισμένος στην κορυφή μιας πυραμίδας στην πολιτεία Τσιάπας του Μεξικού, η οποία ανεγέρθηκε μεταξύ του 672 και 682 μ.Χ.
Ο -ύψους 20 μέτρων- ναός έχει 4 κίονες διακοσμημένους με την εικόνα αρκετών ενηλίκων να μεταφέρουν ένα παραμορφωμένο παιδί με φιδόμορφο πόδι και 6 δάχτυλα. Το όνομα του ναού προέρχεται από τις τρεις παραστάσεις στο εσωτερικό του, με ιερογλυφικά των Μάγιας, οι οποίες χρονολογούνται από το 692 μ.Χ.
Η μία φέρει επιγραφή με ονόματα αρχαίων βασιλιάδων Μάγιας, η άλλη δίνει πληροφορίες για τη ζωή του βασιλιά Pakal, ενώ δεν λείπουν και οι «προβλέψεις» για τα μελλούμενα και συγκεκριμένα για το έτος 4772!
temples6
Ο ναός στεγάζει ακόμη ένα από τα πιο γνωστά μνημεία της ιστορίας των Μάγιας: το πέτρινο κάλυμμα ενός φέρετρου που απεικονίζει τον Pakal να πέφτει στον κάτω κόσμο την ώρα του θανάτου του.

Υποθαλάσσιος ναός στην Ταϊλάνδη

temples7
Ο αρχαίος ναός Wat Tilok Aram στην Ταϊλάνδη παραμένει καλά κρυμμένος κι αυτό εξαιτίας της ανθρώπινης παρέμβασης! Το 1939 με τη δημιουργία της ημι-τεχνιτής λίμνης Phayao για τη βελτίωση της άρδευσης της περιοχής, ο ναός βυθίστηκε κάτω από τα νερά!
Ο ναός πιστεύεται ότι δημιουργήθηκε πάνω από 500 χρόνια πριν από το βασιλιά Tilokanart της δυναστείας Mengrai.
Τα πρόσφατα σχέδια για αποστράγγιση του νερού γύρω από το ναό, έχον γίνει δεκτά με αντιδράσεις, καθώς κάτι τέτοιο ενδέχεται να προκαλέσει σοβαρότερη ζημιά στο ναό απ’ ό,τι το νερό.
Επιπλέον, μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τη ντόπια αλιεία και να προξενήσει ζημιά στο οικοσύστημα. Έτσι τα σχέδια μπήκαν στο ράφι και μια πλατφόρμα δημιουργήθηκε πάνω από το ναό...

Ναός Dwarkadhish, Ινδία

temples8
Ο ναός Dwarkadhish βρίσκεται στη Suvarna Dwarka, μια αρχαία πόλη στην Αναρτά, πρωτεύουσα του βασιλείου του Krishna και η ηλικία του αγγίζει τα 2.500 έτη! Ο συγκεκριμένος λατρευτικός χώρος θεωρείται ένα από τα ιερότερα μέρη στον κόσμο για τον Ινδουισμό και πλήθος πιστών φτάνει μέχρι εκεί για να προσκυνήσει.
temples9
Ο ναός φιλοξενεί μια εικόνα του Krishna που απεικονίζει τη θεότητα Βισνού με 4 χέρια. Ο ίδιος ο χώρος είναι εξαιρετικά εντυπωσιακός καθώς το κτίριο έχει ύψος 5 ορόφων, ενώ διαθέτει 72 κολόνες και ένα κωδωνοστάσιο 78 μέτρων! Στην κορυφή δεσπόζει μια τεράστια σημαία 25 μέτρων με τον ήλιο και τη σελήνη.

Η είσοδος στο ιερό γίνεται από δύο εισόδους: η βόρεια ονομάζεται «Moksha Dwara» (Πόρτα της Σωτηρίας), ενώ η νότια «Swarga Dwara» (Πύλη του Παραδείσου).

Πυραμίδα του Μάγου, Μεξικό

temples10
Η «Πυραμίδα του Μάγου» είναι ένας αρχαίος ναός στην κατεστραμμένη πόλη των Μάγιας, Uxmal, στο Γιουκατάν του Μεξικού, η οποία ανακηρύχθηκε το1 996 ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO. Βασικό αξιοθέατο της αρχαίας πόλης δεν είναι άλλο από την «Πυραμίδα του Μάγου», που φέρει και την ονομασία «Οίκος του Νάνου», καθώς πιστευόταν πως χτίστηκε από ένα νάνο ο οποίος εκκολάφτηκε σε αυγό!

Σύμφωνα μάλιστα με το θρύλο, ο νάνος ενηλικιώθηκε μέσα σε μια μέρα και έχτισε την πυραμίδα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Στην πραγματικότητα βέβαια, ο ναός κατασκευάστηκε τον 6ο αιώνα.
temples11
Η πυραμίδα, με ύψος 35 μέτρων, είναι το ψηλότερο κτίσμα στην Uxmal και στην πραγματικότητα στεγάζει όχι έναν, αλλά περισσότερους ναούς, οι οποίοι χτίστηκαν πριν την ανέγερση της πυραμίδας, καθώς δεν ήταν ασυνήθιστο για τους Μάγιας να κατασκευάζουν νέα κτίρια πάνω σε παλιότερα.

Ο ναός IV –που βρίσκεται στην κορυφή της πυραμίδας- διαθέτει 12 μάσκες που κρέμονται από τις εισόδους του. Πιστεύεται ότι οι μάσκες απεικονίζουν το θεό της βροχής, Τσακ, κάτι που όμως αμφισβητείται.

Οι ναοί της Great Plaza, Γουατεμάλα

temples12
Η Great Plaza είναι η πιο σημαντική κατασκευή στην Tilak της Γουατεμάλας. Εκεί άλλωστε, βρίσκονται και δύο αρχαίοι ναοί των Μάγιας: Ο Ναός Ι που ονομάζεται και «Ναός του Μεγάλου Ιαγουάρου» και Ναός ΙΙ που ονομάζεται και «Ναός της Μάσκας».

Ο Ναός Ι θεμελιώθηκε από τον Jasaw Chan K’awiil, ο οποίος προσπάθησε να επαναφέρει τη χαμένη αίγλη της Tilak μετά από μια περίοδο στασιμότητας 150 χρόνων.
tikal
Οι ναοί της Great Plaza χτίστηκαν σε σύντομο χρόνο, αν και ο Ναός Ι ολοκληρώθηκε από το γιο του Jasaw Chan K’awiil και ο βασιλιάς αναπαύτηκε μέσα σε αυτόν. Οι αρχαίοι Μάγιας, μάλιστα, πίστευαν πως ο συγκεκριμένος χώρος ήταν πέρασμα για τον κάτω κόσμο!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα επιτρέπονται μόνο όταν τηρούν τον ουσιώδη κώδικα δεοντολογίας.