Διαβάστε το χάρτη του πέλματός σας και δώστε άμεση λύση σε έξι συνηθισμένα προβλήματα που ταλαιπωρούν την καθημερινότητά σας.
Το «μυστικό» των πειρατών
Εδώ και 5.000 χρόνια οι Κινέζοι λύνουν καθημερινά προβλήματα υγείας ασκώντας πιέσεις σε συγκεκριμένα αντανακλαστικά σημεία του σώματός τους. Αυτή θεωρείται και η αρχή της ρεφλεξολογίας. Σε πάπυρους, τοιχογραφίες και τάφους της Αιγύπτου, της Αραβίας και της Ινδίας υπάρχουν απεικονίσεις «θεραπευτών» που τρίβουν τα χέρια και τα πέλματα ασθενών, ενώ και σπουδαίοι αρχαίοι έλληνες αναφέρονταν στη σημασία των αντανακλαστικών σημείων του σώματος και της μάλαξης. Τις ρεφλεξολογικές αρχές φαίνεται, όμως, να γνώριζαν και οι… πειρατές, οι οποίοι φορούσαν σκουλαρίκια σε συγκεκριμένα αντανακλαστικά σημεία του αυτιού, ώστε να βρίσκονται σε εγρήγορση ανά πάσα στιγμή! Ένας χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος, ο δρ. Φιτζέραλντ, είναι αυτός που εισάγει τον όρο «θεραπεία των ζωνών» το 1913, ενώ η μέθοδος που εφαρμόζει στους ασθενείς του φαίνεται να είναι αποτελεσματική στο 65-75% των περιπτώσεων. Σημαντική φυσιογνωμία της ρεφλεξολογίας θεωρείται και η αμερικανίδα Γιούνις Ίνγκραμ, η οποία λίγα χρόνια αργότερα αναπτύσσει μια δική της μέθοδο, που επικεντρώνεται στα αντανακλαστικά σημεία των ποδιών, αποτυπώνει για πρώτη φορά τις αρχές της ρεφλεξολογίας σε «χάρτες» και εισάγει ουσιαστικά τον όρο «ρεφλεξολογία». Σήμερα υπάρχουν σχολές ρεφλεξολογίας που παρέχουν στους σπουδαστές τους τις απαραίτητες γνώσεις, ώστε να εφαρμόσουν στην πράξη τις αρχές αυτής της εναλλακτικής θεραπείας.
Tip
Πρέπει να γνωρίζετε ότι η εφαρμογή της ρεφλεξολογίας απαιτεί θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση δύο ετών, με καθορισμένο αριθμό ωρών από το Σωματείο Ελλήνων Ρεφλεξολόγων, το οποίο είναι αναγνωρισμένο από τον Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο Σύλλογο Ρεφλεξολόγων.
Κύτταρα «πληροφοριοδότες»
Κάθε κύτταρο του σώματός σας μπορεί να μεταφέρει βασικές πληροφορίες για όλα τα υπόλοιπα κύτταρα και επομένως για ολόκληρο το σώμα σας. Αυτή είναι η βασική αρχή στην οποία στηρίζεται η ρεφλεξολογία για να επιδράσει προληπτικά (αποφορτίζοντας τον οργανισμό από την ένταση και ενισχύοντας την άμυνά του) ή ολιστικά και αυτοθεραπευτικά σε τμήματα ή όργανα του σώματος τα οποία για κάποιους λόγους έχουν ασθενήσει. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη εναλλακτική θεραπεία, λοιπόν, στις παλάμες, στους λοβούς των αυτιών και κυρίως στα πέλματα υπάρχουν αντανακλαστικά σημεία που αντιστοιχούν σε κάθε όργανο (π.χ. καρδιά, σπλήνα, συκώτι κλπ.). Ασκώντας την κατάλληλη πίεση στα σημεία αυτά, επέρχεται βαθιά χαλάρωση σε όλο το σώμα, απελευθερώνονται οι τοξίνες, μειώνεται το στρες και εφοδιάζονται τα κύτταρα με οξυγόνο. Έτσι, ο οργανισμός εξισορροπεί και απελευθερώνει τις ίδιες του τις θεραπευτικές ιδιότητες. Ενεργοποιούνται, δηλαδή, οι μηχανισμοί αυτοθεραπείας του οργανισμού, όπως η βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος και της λέμφου, η έκκριση παυσίπονων ουσιών κλπ.
Η σημασία της… πατούσας
Oι αρχές της ρεφλεξολογίας περιλαμβάνουν πιέσεις τόσο στις παλάμες όσο και στους λοβούς των αυτιών. Τα πέλματα, ωστόσο, θεωρούνται τα πιο σημαντικά σημεία. Λόγω της μεγάλης τους επιφάνειας, είναι πιο ακριβής και πιο εύκολη η εύρεση των αντανακλαστικών σημείων και η εφαρμογή των πιέσεων σε αυτά. Επίσης, ακριβώς επειδή τα πέλματά μας πιέζονται καθημερινά από κάλτσες, καλσόν και στενά παπούτσια, οποιαδήποτε «σκλήρυνση» ή «μπλοκάρισμα» υπάρχει είναι πιο εμφανές. Επομένως, η συγκεκριμένη περιοχή έχει και μεγαλύτερη ανάγκη από ανακούφιση. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τη ρεφλεξολογία, οι πατούσες αποτελούν μια τέλεια μικρογραφία ολόκληρου του ανθρώπινου οργανισμού. Στο πέλμα, δηλαδή, υπάρχουν 7.200 νευρικές απολήξεις, με αποτέλεσμα οι ειδικές πιέσεις και οι μαλάξεις να προκαλούν ένα «αντανακλαστικό» ερέθισμα σε κάθε σημείο και όργανο του σώματος ξεχωριστά. Ως συνέπεια, επιτυγχάνεται η διέγερση του νευρικού και του αμυντικού συστήματος του οργανισμού.
Προσοχή!
Δεν πρέπει να επιχειρήσετε πιέσεις μόνοι σας στην περίπτωση που έχετε φλεβίτιδα ή ευρυαγγείες, γιατί με τις πιέσεις αυξάνεται η κυκλοφορία του αίματος και επομένως επιβαρύνεται το πρόβλημα. Προσεκτικοί πρέπει να είναι επίσης όσοι πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, αφού ενεργοποιώντας την περιοχή που αντιστοιχεί στα επινεφρίδια, εκκρίνεται αδρεναλίνη, με αποτέλεσμα να επηρεάζονται τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Απευθυνθείτε σε ένα ρεφλεξολόγο, που είναι ο πιο κατάλληλος για να ενεργοποιήσει τα σημεία που πρέπει κάθε φορά με το σωστότερο τρόπο.
Η ΡΕΦΛΕΞΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ
Αν γυρίσετε από το γραφείο με έντονο πονοκέφαλο, νιώσετε ξαφνικά πόνο στη μέση ή αν η ένταση της ημέρας σάς «γεμίσει» με άγχος, μπορείτε να «ξυπνήσετε» τη δυνατότητα αυτοΐασης του οργανισμού σας, ασκώντας, πιέσεις στα κατάλληλα σημεία του πέλματος. Καθημερινά μικροπροβλήματα υγείας μπορούν να βελτιωθούν με τη βοήθεια της ρεφλεξολογίας, με ήπιο και φυσικό τρόπο. Επειδή όμως πρόκειται για μια ολιστική θεραπευτική μέθοδο, προκειμένου να αντιμετωπίσετε έναν πόνο, π.χ. στην πλάτη, δεν αρκεί να πιέσετε το σημείο του πέλματος που αντιστοιχεί στη σπονδυλική στήλη, αλλά χρειάζεται να ενεργοποιηθούν και άλλες περιοχές, που βοηθούν στην καλή λειτουργία του οργανισμού γενικότερα, έτσι ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει και το συγκεκριμένο πρόβλημα. Αφιερώστε, λοιπόν, λίγα λεπτά από το χρόνο σας και πραγματοποιήστε ήπιες πιέσεις σε συγκεκριμένα σημεία του πέλματός σας, μόνοι ή με τη βοήθεια του/ της συντρόφου σας.
Τα σημεια- κλειδια
Με τον αντίχειρά σας, «δουλεύετε» κάθε σημείο και στα δύο πέλματα κάνοντας, κυκλικές κινήσεις για 40 δευτερόλεπτα με όποια φορά σάς βολεύει.
ΔΙΩΞΤΕ ΤΟΝ ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟ
Σημεία-κλειδιά:
1. Κεφάλι: Σημείο όπου εντοπίζεται ο πόνος.
2. Σπονδυλική στήλη: Μια πιθανή αιτία του πονοκεφάλου είναι κάποιο αυχενικό πρόβλημα, γι’ αυτό καλό είναι, όταν δεν γνωρίζετε πού οφείλεται ο πονοκέφαλος, να ενεργοποιείτε το συγκεκριμένο σημείο.
3. Επινεφρίδια
4. Υπόφυση
5. Ηλιακό πλέγμα
ΓΙΑ ΕΝΤΟΝΟ ΠΟΝΟ ΣΤΗ ΜΕΣΗ
Σημεία-κλειδιά:
1. Σπονδυλική στήλη: Πρόκειται για το τοπικό σημείο του πόνου.
2. Επινεφρίδια: Oι πιέσεις στη συγκεκριμένη περιοχή επιτρέπουν στον οργανισμό να παράγει αναλγητικές ουσίες, έτσι ώστε να μειωθεί η ένταση του πόνου.
3. Υπόφυση: Η ενεργοποίηση της υπόφυσης είναι απαραίτητη, αφού είναι αυτή που δίνει εντολή στα επινεφρίδια να απελευθερώσουν τις αναλγητικές ουσίες του οργανισμού.
4. Ηλιακό πλέγμα: Όταν αισθάνεστε οποιονδήποτε πόνο, συνήθως αυτός συνοδεύεται με ένταση και άγχος. Το σημείο αυτό συνδέεται με τη γενική χαλάρωση του οργανισμού, οπότε η ενεργοποίησή του θα σας βοηθήσει να νιώθετε λιγότερο πόνο.
5. Νεφρό: Συμβάλλει στην αποτοξίνωση του οργανισμού, βοηθώντας τον να απελευθερώσει τις απαραίτητες ορμόνες που θα περιορίσουν τον πόνο.
6. Ουροδόχος κύστη: Oι μαλάξεις στην περιοχή, επίσης, βοηθούν τον οργανισμό να αποβάλει τις τοξίνες του.
ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΠΟΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ
Σημεία-κλειδιά:
1. Σπονδυλική στήλη: Αποτελεί το γενικό σημείο του πόνου.
2. Περιοχή πλάτης: Πρόκειται για το σημείο όπου εντοπίζεται ο πόνος.
3. Επινεφρίδια
4. Υπόφυση
5. Ηλιακό πλέγμα
ΌΤΑΝ ΝΙΩΘΕΤΕ ΨΥΧΙΚΗ ΚΑΤΑΠΤΩΣΗ
Σημεία-κλειδιά:
1. Κεφάλι: Συνδέεται με τις λειτουργίες του εγκεφάλου, που είναι υπεύθυνες για την ψυχική κατάπτωση του οργανισμού.
2. Υποθάλαμος: Πρόκειται για το κέντρο του εγκεφάλου, που δίνει όλες τις εντολές στο υπόλοιπο σώμα.
3. Ηλιακό πλέγμα
4. Νεφρό
5. Oυροδόχος κύστη
6. Επινεφρίδια
7. Υπόφυση
8. Σπονδυλική στήλη: Ενεργοποιώντας την περιοχή, τονώνεται ο οργανισμός, με στόχο να βελτιωθεί η διάθεση.
ΝΙΚΗΣΤΕ ΤΗΝ ΑΫΠΝΙΑ
Σημεία-κλειδιά:
1. Κεφάλι: Αποτελεί το σημείο όπου εντοπίζεται το πρόβλημα.
2. Υποθάλαμος: Πρόκειται για την περιοχή του εγκεφάλου που ρυθμίζει τις λειτουργίες του ύπνου.
3. Σπονδυλική στήλη: Η ενεργοποίηση της περιοχής βοηθά να χαλαρώσουν οι μύες και να διευκολυνθεί ο ύπνος.
4. Επινεφρίδια
5. Υπόφυση
6. Ηλιακό πλέγμα
ΜΕΙΩΣΤΕ ΤΟ ΑΓΧΟΣ
Σημεία-κλειδιά:
1. Ηλιακό πλέγμα: Συνδέεται κατεξοχήν με τη χαλάρωση του οργανισμού και την αποβολή της έντασης.
2. Σπονδυλική στήλη: Η ενεργοποίηση της περιοχής τονώνει τον οργανισμό, με στόχο το άτομο να μπορεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση άγχους.
3. Νεφρό
4. Oυροδόχος κύστη
5. Επινεφρίδια
6. Υπόφυση
Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον δρ. Μιχάλη Κυριακίδη, πτυχιούχο Ιατρικής, ρεφλεξολόγο και πρόεδρο του Πανελλήνιου Συλλόγου Ελλήνων Ρεφλεξολόγων, καθώς και την ομάδα ρεφλεξολόγων του κέντρου «Θεραπευτική».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια σας θα επιτρέπονται μόνο όταν τηρούν τον ουσιώδη κώδικα δεοντολογίας.