Η έξοδος από την νέα εθνική Αθηνών - Κορίνθου στο ύψος του Ισθμού, έχει κάτι το νοσταλγικό. Θυμίζει, στους μεγαλύτερους από εμάς, σχολικές ή οικογενειακές εκδρομές, όταν κάναμε μια γρήγορη στάση για να χαζέψουμε τη διώρυγα.
Η παλιά γέφυρα του Ισθμού συνυφασμένη με την Κόρινθο αντιπροσωπεύει στη φαντασία μου, και υποθέτω στη φαντασία πολλών, μία πύλη για την Πελοπόννησο και ειδικότερα για την Κορινθία μια από τις πιο πλούσιες περιοχές της Ελλάδας σε αρχαιολογικούς θησαυρούς και πόλο έλξης χιλιάδων τουριστών κάθε χρόνο.
Θέλω να σταθώ όμως στο αρχαιολογικό ενδιαφέρον της Κορινθίας για αρκετούς λόγους. Πρώτον γιατί τα αρχαιολογικά της μνημεία όχι μόνο είναι μάρτυρες της πλούσιας ιστορίας της Κορινθίας αλλά αναπόσπαστα δεμένα με το φυσικό της τοπίο. Είναι δύσκολο να κάνεις μια βόλτα με το αυτοκίνητο στο νομό και να μην περάσεις δίπλα ή κοντά από ένα σημείο αρχαιολογικού ενδιαφέροντος είτε της κλασσικής είτε της βυζαντινής περιόδου.
Περαχώρα , Ηραίο
Στην Κορινθία όμως τα σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος “πάνε αγκαλιά” με το φυσικό περιβάλλον και διάφορες δραστηριότητες.
Αν βγείτε λοιπόν από την εθνική οδό Αθήνας - Κορίνθου λίγο πριν τον Ισθμό η πρώτη παράκαμψη οδηγεί στο Λουτράκι.
Οδηγώντας βόρεια, στο δυτικότερο άκρο της Περαχώρας, κοντά στο φάρο του ακρωτηρίου Μαλαγάβι, βρίσκεται το Ηραίο, όπου σώζονται τα ερείπια του αρχαίου ναού της Ήρας. Ο μύθος λέει ότι εδώ βρήκε καταφύγιο η Μήδεια όταν σκότωσε τα παιδιά της.
Το μέρος έχει φανατικούς φίλους που έρχονται τόσο για βόλτα και πικ νικ στο δάσος της περιοχής αλλά και για κολύμπι στο μικρό κολπίσκο του αρχαιολογικού χώρου.
Ειδικά στους ξένους τουρίστες αρέσει πολύ να κολυμπούν σχεδόν μέσα στα αρχαία της εποχής του πρώιμου κορινθιακού πολιτισμού που ήρθαν στο φως με τις ανασκαφές της αγγλικής αρχαιολογικής σχολής στη δεκαετία του ‘30.
Λίγο αν περπατήσετε στο βουνό θα φτάσετε στο φάρο της Περαχώρας τον οποίο έχετε δει σίγουρα σε διαφημίσεις και από εκεί έχετε εξαιρετική θέα στον κορινθιακό, ενώ αν κοιτάξετε νότια θα δείτε και το άνοιγμα της διώρυγας.
O αρχαιολογικός χώρος του Ηραίου. Πηγή: CNN Greece
Λίγο πριν φτάσετε στο Ηραίο, υπάρχει μια από τις πιο όμορφες λιμνοθάλασσες, η λίμνη της Βουλιαγμένηςη οποία περιβάλλεται από πευκόδασος. Αν πάτε αυτή την εποχή ακόμη και αν δεν είστε χειμερινός κολυμβητής μπορείτε να κολυμπήσετε άνετα καθώς θα νερά της είναι πιο ζεστά σε σχέση με το τον Κορινθιακό. Ακόμη και σήμερα έχει πολλούς τουρίστες που μένουν στο Λουτράκι και έρχονται με τα ποδήλατά τους.
Το Λουτράκι είναι η αρχαιότερη λουτρόπολη της Ελλάδας με ιστορία 3000 ετών και η πρώτη πόλη στο σύγχρονο ελληνικό κράτος που αναπτύχθηκε ο οργανωμένος τουρισμός.
Άποψη της Λίμνης της Περαχώρας.
Έχοντας μακρά εμπειρία στον τουρισμό, η πόλη και η ευρύτερη περιοχή διαθέτει πολλές και καλές ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, το γνωστό καζίνο, και το δημοτικό thermal spa που έχει ανακαινιστεί και επεκταθεί. Αν περιμένετε να δείτε ένα συνηθισμένο σπα που θυμίζει γυμναστήριο ξεχάστε το. Πρόκειται για ένα από το καλύτερα σπα στην Ελλάδα, με τέσσερις πισίνες, εντυπωσιακές εγκαταστάσεις, που λειτουργεί όλο το χρόνο και τιμές που ξεκινούν από 10 ευρώ. Σε αυτό έρχονται άνθρωποι απ όλο τον κόσμο και πολλοί αθλητές για αποθεραπεία.
Το σπα του Λουτρακίου είναι ένα από τα καλύτερα στην Ελλάδα.
Πηγή: CNN Greece
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια σας θα επιτρέπονται μόνο όταν τηρούν τον ουσιώδη κώδικα δεοντολογίας.