ΠΡΟΣ
1.Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου
2.Υπουργό Περιβάλλοντος
3.Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Αλιείας
Κοινοποιηση: ΑΛΥΩΝ, ΝΗΡΕΑ
ΘΕΜΑ; Ερωτήματα για τα δίχτυα κατά των τσουχτρών
Την Τετάρτη, 23-5-2018, στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, θα εξεταστεί το θέμα προγραμματικής σύμβασης, μεταξύ της Περιφέρειας του Δήμου Λουτρακίου Περαχώρας Αγίων Θεοδώρων και Ταμείου Ανάπτυξης, για προστασία από πληθυσμιακές εξάρσεις τσουχτρών και μεδουσών, στις ακτές Λουτρακίου, Σχίνου και Βουλιαγμένης ,με την προμήθεια διχτυών για 10 έτη, ποσού άνω του ενός εκατομμυρίου (!!!).
Όπως σας είναι γνωστό, η Ένωση Προσώπων την οποία αποτελούμε ευαισθητοποιείται στην προστασία του Κορινθιακού , του Πατραϊκού και των Γερανείων και εμείς ήμασταν - ανάμεσα - σε εκείνους τους ευαισθητοποιημένους πολίτες, που ζήτησαν και έμαθαν, για το φαινόμενο των τσουχτρών-μεδουσών. Έτσι λοιπόν, και μάλιστα με την παρουσία και μελών του Περιφερειακού σας Συμβουλίου, το Σάββατο 24-2-2018, στο Λουτράκι, πραγματοποιήθηκε - με επιτυχία - η επιστημονική ημερίδα για τα μέτρα προστασίας και αντιμετώπισης του φαινομένου των μεδουσών και των τσουχτρών. Ομιλητές ήταν οι: 1. Ο Δημήτριος Δαμαλάς, ωκεανογράφος και ερευνητής του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών, ο οποίος παρουσίασε στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ και το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών όσον αφορά τον Κορινθιακό Κόλπο, καθώς και την μελέτη που έχει πραγματοποιήσει το Πανεπιστήμιο Πατρών για τον Κορινθιακό κόλπο
2. Ο Dr. Επαμεινώνδας Χρήστου, επικεφαλής ερευνητής στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών, αναφέρθηκε κυρίως στην pelagia noctiluca, την τσούχτρα που έχει κάνει την εμφάνισή της στον Κορινθιακό αναστατώνοντας κατοίκους, λουόμενους και επιχειρηματίες. Όπως ανέφερε, «το φαινόμενο του Κορινθιακού, είναι το χειρότερο που έχει συμβεί ποτέ στην Ελλάδα». Η αύξησή της οφείλεται σε αρκετούς παράγοντες όπως ανέφερε, ήτοι: (α) η άνοδος της θερμοκρασίας των θαλασσών, που προκαλεί η κλιματική μεταβολή και η οποία στην ουσία λειτουργεί υπέρ των ζελατινοειδών αυτών οργανισμών. Τα τελευταία χρόνια, με τους ήπιους χειμώνες και τους θερμούς ανοιξιάτικους και φθινοπωρινούς μήνες, η θερμοκρασία των νερών της Μεσογείου δεν πέφτει σχεδόν ποτέ κάτω από τους 14 βαθμούς Κελσίου, παρατείνοντας την περίοδο της αναπαραγωγής τους, (β) η γεωμορφία των πυθμένων, (γ) η υπεραλίευση και (δ) τα θαλάσσια ρεύματα - εξ’ου και η περιοδική εμφάνισή των ως άνω οργανισμών σε διάφορες περιοχές.
3. Ο Σωτήριος Λαμπρόπουλος, Πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου, αναφέρθηκε και αυτός στις προτάσεις του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου και τόνισε πως πρέπει να συντονιστούν τα αρμόδια Υπουργεία και κατέληξε πως είναι ευκαιρία με την θέσπιση του Νόμου για να προστατευθεί στα πλαίσια της NATURA 2000 ο Κορινθιακός, να γίνει σωστά η μελέτη για όλον τον κόλπο. Τα δίχτυα δεν φαίνεται -συνέχισε- να είναι μια ικανοποιητική λύση, αφού πιθανότατα θα επιφέρουν πολλά προβλήματα, με βιολογικές και νομικές επιπτώσεις.
Το συμπέρασμα, από την συζήτηση και τις ερωτοαπαντήσεις που έγιναν , μετά τις ομιλίες, είναι ότι μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν και γι’ αυτό πρέπει να γίνουν μελέτες και δοκιμαστικές ενέργειες.
Α. ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΑ ΜΕΤΡΑ
Άμεση εκπόνηση επιστημονικών μελετών για να διαπιστωθεί η υπάρχουσα κατάσταση του κόλπου με τα οικοσυστήματά του.
1. Να αποτυπωθεί η ποσοτική και ποιοτική σύσταση του νερού (μέταλλα , ρύποι, βακτήρια κλπ.).
2. Αποτύπωση της βιοποικιλότητας των φυτικών και ζωϊκών ειδών του θαλασσίου κόλπου και των αποθεμάτων τους.
Από τα ανωτέρω θα υπάρξει μία βάση δεδομένων για την συνεχή προστασία τους.
3. Καταγραφή των υπαρχόντων ρευμάτων και την φορά που αυτά θα έχουν τις διάφορες εποχές του χρόνου.
4. Χωροταξικός σχεδιασμός στον Κορινθιακό για τα οικοσυστήματα που βρίσκονται μέσα σε αυτόν , αλλά και στις παράκτιες ακτές αυτού.
Β. ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ
Άμεσα μέτρα εξάλειψης των τσουχτρών δεν υπάρχουν, αλλά μόνο με συνδυασμούς ενεργειών μπορούμε να περιορίσουμε το φαινόμενο.
Δοκιμαστικά θα πρέπει να τοποθετηθούν:
1. Δίχτυα σε ορισμένες περιοχές και συγκεκριμένης έκτασης
2. Μηχανική αφαίρεση των τσουχτρών (200-300 Kgr/h), με την εφαρμογή της εναλλακτικής μεθόδου του ημιαυτόματου συστήματος CAICHING
3. Το «ψάρεμα» των τσουχτρών από επαγγελματίες ψαράδες, με τον κατάλληλο εξοπλισμό.
4. Άλλων μέτρων, που έχουν συγκεντρώσει ο Δήμος και οι φορείς, χωρίς να έχουν δημοσιοποιήσει μέχρι τώρα.
Οι ως άνω δοκιμές σκοπό έχουν την - σε σύντομο χρονικό διάστημα - διάγνωση των αποτελεσμάτων τους, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, την περιοχή, τα ρεύματα κλπ..
Με βάση τα ως άνω αποτελέσματα, θα γίνει αξιολόγηση της χωροθέτησης τους και της λειτουργικότητας τους, για να επιτευχθεί το βέλτιστο αποτέλεσμα για το φετινό καλοκαίρι.
Μετά τα ανωτέρω προκύπτουν -και με βάση τα ανωτέρω και τους από τους κανόνες της κοινής πείρας και λογικής - τα εξής λογικά ερωτήματα προς σε Εσάς, που θα αποφασίσετε να δώσετε το μεγάλο αυτό ποσό, το οποίο όμως όλοι το πληρώνουμε:
1.Έχετε, πριν λάβετε την ως άνω απόφαση της χρηματοδότησης των διχτυών, τα οποία αποτελούν μόνο ένα από τα προσωρινά μέτρα προστασίας από το φαινόμενο, λάβει υπόψη σας και έχετε εξασφαλίσει τα ποσά που απαιτούνται για τα ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΑ ΜΕΤΡΑ, όπως η άμεση εκπόνηση επιστημονικών μελετών για να διαπιστωθεί η υπάρχουσα κατάσταση του κόλπου με τα οικοσυστήματά του (ωκεανογραφική μελέτη κλπ.);
2. Έχουν δοκιμαστεί τα Δίχτυα προηγουμένως σε ορισμένες περιοχές και συγκεκριμένης έκτασης και είναι επιτυχής η αποστολή τους;
3. Γιατί δεν συμπεριλαμβάνονται στο ως άνω κονδύλι, τόσο η Μηχανική αφαίρεση των τσουχτρών (200-300 Kgr/h), με την εφαρμογή της εναλλακτικής μεθόδου του ημιαυτόματου συστήματος CAICHING, όσο και το «ψάρεμα» των τσουχτρών από επαγγελματίες ψαράδες, με τον κατάλληλο εξοπλισμό;
4, Το ίδιο φαινόμενο υπάρχει και σε άλλους παράκτιους Δήμους στον Κορινθιακό (αλλά και στον Πατραϊκό). Θα δοθούν ανάλογα ποσά και σε αυτούς ;
Ελπίζουμε να μας απαντήσετε στα ανωτέρω και σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την απάντησή σας.
Με εκτίμηση
Κόρινθος 20-5-2018
ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ
ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ, ΤΟΥ ΠΑΤΡΑΪΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΓΕΡΑΝΕΙΩΝ
ΑΙΤΗΣΗ-ΕΠΙΣΤΟΛΗ – ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια σας θα επιτρέπονται μόνο όταν τηρούν τον ουσιώδη κώδικα δεοντολογίας.