ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ ΔΗΜΟΥ »Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΑΣ
Γνωρίζετε ήδη ότι ο Δήμος μας, υλοποιεί Προγράμματα προστασίας της δημόσιας υγείας και διαχείρισης ζώων συντροφιάς που διαβιούν στην περιοχή του Δήμου μας, από τον Ιούλιο του 2007, στα πλαίσια των οποίων, έως και σήμερα, έχουν περισυλλεγεί, καταγραφεί, σημανθεί και παρασχεθεί κτηνιατρικές υπηρεσίες στείρωσης, σήμανσης, εμβολιασμού και αποπαρασίτωσης σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς, τα περισσότερα εκ των οποίων έχουν επανατοποθετηθεί, υγιή, στο οικείο τους φυσικό περιβάλλον, όπου κάτοικοι φιλόζωοι, αλλά και τα τοπικά Φιλοζωικά Σωματεία ασχολούνται με την φροντίδα τους, ενώ κάποια έχουν υιοθετηθεί από φιλόζωους.
Η υλοποίηση των εν λόγω Προγραμμάτων, βασίζεται στην άριστη συνεργασία του Δήμου μας, με τα δύο τοπικά Φιλοζωικά Σωματεία Λουτρακίου -Κορινθία Προστασία Αστικής Πανίδας ("ΚΟ.ΠΡ.Α.Π.") και Αγίων Θεοδώρων ("Φίλοι των ζώων"), αλλά και τους δύο (2) Ιδιώτες Κτηνιάτρους Λουτρακίου.
Α. Περί του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου - αρμοδιότητες Δήμου
1. Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 1 του Ν. 4039/2012 (ΦΕΚ 15/Α/2012), όπως έχει τροποποιηθεί με το άρθρο 46 του Ν. 4235/2014 (ΦΕΚ 32/Α/2014) και ισχύει:
"Άρθρο 1 Ορισμοί
Για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος νόμου, ισχύουν οι παρακάτω ορισμοί:
α) Ζώο είναι κάθε έμβιος οργανισμός, που συναισθάνεται και κινείται σε ξηρά, αέρα και θάλασσα ή οποιοδήποτε άλλο υδατικό οικοσύστημα ή υγροβιότοπο.
β) Ευζωία είναι το σύνολο των κανόνων, που πρέπει να εφαρμόζει ο άνθρωπος στα ζώα, αναφορικά με την προστασία τους και την καλή μεταχείριση τους, έτσι ώστε να μην πονούν και υποφέρουν, την παραμονή τους σε χώρο στεγνό, καθαρό και προστατευμένο από τις καιρικές συνθήκες, χωρίς να είναι μόνιμα δεμένα και διαβιούντα εντός ακατάλληλων κατασκευών (π.χ. μεταλλικών), τη φροντίδα για ιατρική περίθαλψη και χορήγηση κατάλληλης τροφής και νερού, την καθημερινή άσκηση ή τον περίπατο τους και γενικά τη μέριμνα για σεβασμό της ύπαρξης τους.
γ) Ζώο συντροφιάς είναι κάθε ζώο, που συντηρείται ή προορίζεται να συντηρηθεί από τον άνθρωπο, κυρίως μέσα στην κατοικία του, για λόγους ζωοφιλίας ή συντροφιάς.
δ) Δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς είναι κάθε μη άγριο ζώο, που συντηρείται ή προορίζεται να συντηρηθεί από τον άνθρωπο, κυρίως μέσα στην κατοικία του, για λόγους ζωοφιλίας ή συντροφιάς και τελεί υπό την άμεση επίβλεψη και φροντίδα του ιδιοκτήτη, κατόχου, συνοδού ή φύλακα του. Ως ζώα συντροφιάς θεωρούνται και οι σκύλοι, που χρησιμοποιούνται για το κυνήγι, τη φύλαξη ποιμνίων, τη φύλαξη χώρων, την παροχή βοήθειας και προστασίας ατόμων με ειδικές ανάγκες, καθώς και οι σκύλοι έρευνας και διάσωσης και οι σκύλοι που χρησιμοποιούνται από τις ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας.
ε) Αδέσποτο ζώο συντροφιάς είναι κάθε ζώο συντροφιάς, το οποίο είτε δεν έχει κατοικία είτε βρίσκεται έξω από τα όρια της κατοικίας του ιδιοκτήτη, του κατόχου, του συνοδού ή του φύλακα του και δεν τελεί υπό την άμεση επίβλεψη και τον έλεγχο τους. Οι κυνηγετικοί και σκύλοι φύλαξης ποιμνίων, καθώς και οι σκύλοι έρευνας και διάσωσης, κατά τη διάρκεια του κυνηγιού, της εκπαίδευσης τους, της φύλαξης του ποιμνίου, της έρευνας και της διάσωσης, δεν θεωρούνται αδέσποτα ζώα.
«στ) Επικίνδυνο ζώο συντροφιάς είναι το ζώο συντροφιάς, που εκδηλώνει απρόκλητη και αδικαιολόγητη επιθετικότητα, χωρίς να απειληθεί, προς τον άνθρωπο ή τα άλλα ζώα, καθώς και το ζώο που πάσχει ή είναι φορέας σοβαρού νοσήματος, που μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο ή στα άλλα ζώα και δεν θεραπεύεται.»
*** Η περίπτωση στ` αντικαταστάθηκε ως άνω με το άρθρο 46 παρ.1.α.
Ν.4235/2014,ΦΕΚ Α 32/11.2.2014.
ζ) Μικρό ζώο συντροφιάς είναι το ζώο συντροφιάς, το βάρος του οποίου δεν υπερβαίνει τα δέκα (10) κιλά.
η) Καταφύγιο αδέσποτων ζώων είναι η ειδική εγκατάσταση, που προορίζεται για την περίθαλψη και την προσωρινή παραμονή σημαντικού αριθμού αδέσποτων ή ανεπιθύμητων ζώων συντροφιάς.
θ) Σοβαρό νόσημα είναι κάθε νόσημα άμεσου και υψηλού κινδύνου για την υγεία του ανθρώπου ή ζώου, του ίδιου ή άλλου είδους.
ι) Τσίρκο είναι η προσωρινή υπαίθρια εγκατάσταση, σκηνή ή τέντα, στην οποία πραγματοποιούνται με κερδοσκοπικό σκοπό μουσικοχορευτικές και ακροβατικές παραστάσεις ή άλλου είδους συναφείς εκδηλώσεις για την ψυχαγωγία των ανθρώπων με τη συμμετοχή ή μη ζώων.
ια) θίασος με ποικίλο πρόγραμμα (βαριετέ) είναι ομάδα ατόμων, η οποία σε μόνιμη ή προσωρινή εγκατάσταση πραγματοποιεί με κερδοσκοπικό σκοπό και σε εναλλασσόμενη ακολουθία ψυχαγωγικά προγράμματα, παραστάσεις, διασκεδαστικά μικρά κωμικά θεατρικά δρώμενα, τραγούδια, χορό με ποικίλο περιεχόμενο και με τη συμμετοχή ή μη ζώων.
ιβ) Αρμόδιες Αρχές Διαχείρισης της Διαδικτυακής Ηλεκτρονικής Βάσης καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους είναι οι αρχές εκείνες, που μεριμνούν για την υλοποίηση, τη λειτουργία και την εποπτεία του όλου συστήματος σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους.
ιγ) Αρμόδιες Αρχές Εφαρμογής και Ελέγχου των κανόνων προστασίας των ζώων και του συστήματος και της καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους είναι οι αρχές εκείνες, που σε επίπεδο Περιφέρειας, Περιφερειακών Ενοτήτων και Δήμων, μεριμνούν για την ορθή εφαρμογή και τον έλεγχο εφαρμογής - σε συνεργασία με τις αρχές της προηγούμενης περίπτωσης ιβ`- του συστήματος της Διαδικτυακής Ηλεκτρονικής Βάσης σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους, καθώς και για την επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση μη τήρησης των κανόνων προστασίας των ζώων.
«ιδ) Αρμόδια όργανα για τη βεβαίωση των παραβάσεων είναι τα όργανα που τις διαπιστώνουν κατά την άσκηση των ελεγκτικών καθηκόντων τους και συγκεκριμένα οι υπάλληλοι της Ελληνικής Αστυνομίας, «καθώς και της Δημοτικής Αστυνομίας,» της Δασικής Υπηρεσίας, των Τελωνείων, των Σταθμών Υγειονομικού Κτηνιατρικού Ελέγχου (ΣΥΚΕ), του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής και οι ιδιωτικοί φύλακες θήρας των κυνηγετικών οργανώσεων.»
*** Η περίπτωση ιδ` αντικαταστάθηκε ως άνω με το άρθρο 46 παρ.1.β.
Ν.4235/2014,ΦΕΚ Α 32/11.2.2014, οι δε λέξεις «καθώς και της Δημοτικής Αστυνομίας,» προστέθηκαν με το άρθρο 54 Ν. 4483/2017, ΦΕΚ Α 107/31.7.2017.
«ιε) Αρμόδιος Φορέας Εκτέλεσης της σήμανσης και της καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους στη Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση είναι ο κτηνίατρος, που με βάση προβλεπόμενη διαδικασία, με την υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης στη Διεύθυνση Πληροφορικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, πιστοποιείται, αποκτά ειδικό κωδικό πρόσβασης στη Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση σήμανσης και καταγραφής ζώων συντροφιάς, διενεργεί τη σήμανση και καταγράφει τα ζώα συντροφιάς και τους ιδιοκτήτες τους στη Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση, εκδίδει το βιβλιάριο υγείας ή το διαβατήριο του ζώου σε περίπτωση που το ζώο θα μεταφερθεί στο εξωτερικό και σε κάθε αλλαγή του ιδιοκτήτη ή του προσωρινού κατόχου του και ενημερώνει τη βάση με τις απαραίτητες πληροφορίες.»
*** Η περίπτωση ιε` αντικαταστάθηκε ως άνω με το άρθρο 46 παρ.1.γ.
Ν.4235/2014,ΦΕΚ Α 32/11.2.2014.
3. Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 9 του Ν. 4039/2012 (ΦΕΚ 15/Α/2012), όπως έχει τροποποιηθεί, με το άρθρο 46 του Ν. 4235/2014 (ΦΕΚ 32/Α/2014) και ισχύει :
"Άρθρο 9
Περισυλλογή και διαχείριση αδέσποτων ζώων συντροφιάς
«1. Οι Δήμοι υποχρεούνται να μεριμνούν για την περισυλλογή και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, σύμφωνα με το παρόν άρθρο. Η αρμοδιότητα αυτή μπορεί να ασκείται και από συνδέσμους Δήμων, καθώς και από φιλοζωικές ενώσεις και σωματεία, αφού προηγηθεί σχετική έγγραφη συμφωνία με τον αρμόδιο Δήμο, ο οποίος έχει τη συνολική εποπτεία των αδέσποτων ζώων συντροφιάς εντός των διοικητικών του ορίων. Οι κατά τα ως άνω φιλοζωικές ενώσεις και σωματεία που εγκρίνονται από τον αρμόδιο Δήμο οφείλουν να διαθέτουν υποδομή, συνιστάμενη στην ύπαρξη κατάλληλων σχετικών εγκαταστάσεων ή οχημάτων μεταφοράς ζώων και ανθρώπινο δυναμικό με εμπειρία στο χειρισμό των ζώων. Με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθορίζονται το είδος και ο αριθμός των εγκαταστάσεων και των οχημάτων, καθώς και η εμπειρία του ανθρώπινου δυναμικού, που πρέπει να διαθέτουν οι φιλοζωικές ενώσεις και τα σωματεία, για την άσκηση των αρμοδιοτήτων αυτής της παραγράφου.»
*** Η παρ.1 αντικαταστάθηκε ως άνω με το άρθρο 46 παρ.6
Ν.4235/2014,ΦΕΚ Α 32/11.2.2014.
2. Για τον παραπάνω σκοπό κάθε Δήμος ή όμοροι ή συνεργαζόμενοι Δήμοι ιδρύουν και λειτουργούν δημοτικά ή διαδημοτικά κτηνιατρεία και καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς επιτρεπομένης της συνεργασίας με ενδιαφερόμενα φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις ή και εθελοντές φιλόζωους σε ιδιόκτητους ή μισθωμένους ή παραχωρούμενους από το Δημόσιο, την Περιφέρεια ή από ιδιώτες χώρους. Στους Δήμους είναι δυνατόν να παρέχεται και οικονομική ενίσχυση από δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς για τη δημιουργία και λειτουργία καταφυγίων. Τα καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς αποτελούν χώρους προσωρινής παραμονής και περίθαλψης και η ίδρυση και λειτουργία τους διέπεται από τις ισχύουσες διατάξεις για τα ενδιαιτήματα ζώων του ν. 604/1977 και του π.δ. 463/1978. Ο έλεγχος τήρησης των όρων λειτουργίας τους ασκείται από την αρμόδια Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας, σύμφωνα με το άρθρο 12 του ν. 604/1977. Τα προβλεπόμενα από την παράγραφο 2 του ίδιου άρθρου διοικητικά πρόστιμα καθορίζονται από 1.000 έως 10.000 ευρώ. Υπό την εποπτεία των Δήμων, μπορούν να ιδρυθούν και να λειτουργούν καταφύγια ή και κτηνιατρεία αδέσποτων ζώων συντροφιάς και από φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις, που διαθέτουν το κατάλληλο κτηνιατρικό προσωπικό (1 κτηνίατρος ανά 50 ζώα), την τεχνική υποδομή, τις εγκαταστάσεις και τον αναγκαίο εξοπλισμό, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 604/1977 και του π.δ. 463/1978.
«Υπό την εποπτεία των Δήμων, μπορούν να ιδρυθούν και να λειτουργούν καταφύγια ή και κτηνιατρεία αδέσποτων ζώων συντροφιάς και από φιλοζωικα σωματεία και ενώσεις, που διαθέτουν το κατάλληλο κτηνιατρικό προσωπικό, τουλάχιστον έναν κτηνίατρο ανά 50 ζώα, την τεχνική υποδομή, τις εγκαταστάσεις και τον αναγκαίο εξοπλισμό, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 604/1977 και του π.δ. 463/1978, όπως ισχύουν.»
*** Το τελευταίο εδάφιο της παρ.2 αντικαταστάθηκε ως άνω με το άρθρο 46 παρ.6.β.
Ν.4235/2014,ΦΕΚ Α 32/11.2.2014.
«3. Για την περισυλλογή των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, συγκροτούνται συνεργεία από άτομα κατάλληλα εκπαιδευμένα και έμπειρα στην αιχμαλωσία ζώων συντροφιάς. Τα συνεργεία αυτά ελέγχονται για το έργο τους, ως προς τις επιτρεπόμενες μεθόδους σύλληψης και αιχμαλωσίας των ζώων αυτών, από κτηνίατρο της αρμόδιας υπηρεσίας Κτηνιατρικής του Δήμου και, όπου αυτή δεν έχει συσταθεί, από κτηνίατρο του Τμήματος Κτηνιατρικής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της οικείας Περιφερειακής Ενότητας. Η εποπτεία και ο έλεγχος πραγματοποιείται βάσει ανάλυσης κινδύνου. Τη μέριμνα για την εκπαίδευση των ατόμων αυτών έχει ο οικείος Δήμος.»
*** Η παρ.3 αντικαταστάθηκε ως άνω με το άρθρο 46 παρ.6.γ
Ν.4235/2014,ΦΕΚ Α 32/11.2.2014.
«4. α) Τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, που περισυλλέγονται, οδηγούνται τμηματικά στα υπάρχοντα καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς, στα δημοτικά κτηνιατρεία ή, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, και σε ιδιωτικά κτηνιατρεία, που διαθέτουν την κατάλληλη υποδομή και μπορούν να φιλοξενήσουν προσωρινά και για εύλογο χρονικό διάστημα τα προς περίθαλψη ζώα, μέχρι την αποθεραπεία τους, υποβάλλονται σε κτηνιατρική εξέταση, στειρώνονται, σημαίνονται με ηλεκτρονική σήμανση ως αδέσποτα και καταγράφονται στη διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση.
β) Αν διαπιστωθεί από την κτηνιατρική εξέταση ότι είναι τραυματισμένα ή πάσχουν από ιάσιμο νόσημα, υποβάλλονται στην κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.
γ) Αν διαπιστωθεί από την κτηνιατρική εξέταση ότι είναι επικίνδυνα ζώα συντροφιάς ή ότι πάσχουν από ανίατη ασθένεια ή ότι είναι πλήρως ανίκανα να αυτοσυντηρηθούν λόγω γήρατος ή αναπηρίας και η διατήρηση τους στη ζωή είναι πρόδηλα αντίθετη με τους κανόνες ευζωίας τους και αρνηθούν τα φιλοζωικα σωματεία της περιοχής να αναλάβουν τη φροντίδα, εποπτεία και τη διαδικασία υιοθεσίας τους, υποβάλλονται σε ευθανασία.»
*** Η παρ.4 αντικαταστάθηκε ως άνω με το άρθρο 46 παρ.6.δ
Ν.4235/2014,ΦΕΚ Α 32/11.2.2014.
5. Αδέσποτα ζώα συντροφιάς, που περισυλλέγονται, και διαπιστώνεται από τη σήμανση τους ότι έχουν ιδιοκτήτη, που έχει δηλώσει ή αμέλησε να δηλώσει την απώλεια τους, επιστρέφονται σε αυτόν.
6. Αδέσποτα ζώα συντροφιάς, που περισυλλέγονται, και διαπιστώνεται ότι είναι υγιή ή έχουν πλέον αποθεραπευθεί, καθώς και τα προερχόμενα από παράδοση από τον ιδιοκτήτη τους μπορούν να υιοθετούνται από ενήλικα άτομα ή από φιλοζωικές ενώσεις και σωματεία, που λειτουργούν νόμιμα.
7. Σε κάθε περίπτωση τα ζώα συντροφιάς, που υιοθετούνται, σημαίνονται άμεσα ηλεκτρονικά και καταγράφονται στη Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση με τα πλήρη στοιχεία του προσωρινού και του οριστικού ιδιοκτήτη τους και υποβάλλονται σε αποπαρασίτωση και εμβολιασμό. Κατά την παράδοση ενός ζώου για υιοθεσία υπογράφεται η «Δήλωση Υιοθεσίας ζώου από νέο ιδιοκτήτη» μεταξύ του υπευθύνου του καταφυγίου ή του φιλοζωικού σωματείου και του νέου ιδιοκτήτη, σύμφωνα με το Υπόδειγμα «Δήλωση Υιοθεσίας Ζώου» του Παραρτήματος 4.
«8. Στην περίπτωση υιοθεσίας των αδέσποτων ζώων συντροφιάς από ενδιαφερόμενο νέο ιδιοκτήτη, φυσικό πρόσωπο ή φιλοζωικό σωματείο, που δεν είναι μόνιμος κάτοικος της Ελλάδας ή δεν έχει την έδρα του στην Ελλάδα, η υιοθεσία πραγματοποιείται με την παράδοσή τους στον ενδιαφερόμενο νέο ιδιοκτήτη ή σε νόμιμο εκπρόσωπό του ή πληρεξούσιό του και η πληρεξουσιότητα αποδεικνύεται εγγράφως με βέβαιη χρονολογία, υπό την προϋπόθεση ότι τα ζώα έχουν στειρωθεί, σημανθεί και καταγραφεί στη διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση δεδομένων με τα πλήρη στοιχεία του προσωρινού κατόχου τους και τα πλήρη στοιχεία του νέου ιδιοκτήτη, τα οποία προκύπτουν από επίσημο αποδεικτικό έγγραφο.»
*** Η παρ.8 αντικαταστάθηκε ως άνω με το άρθρο 44 παρ.6
Ν.4384/2016,ΦΕΚ Α 78/26.4.2016.
9.... Ζώα συντροφιάς, που δεν έχουν υιοθετηθεί και σύμφωνα με γνωμάτευση του κτηνίατρου κρίνονται ότι είναι υγιή, επανεντάσσονται άμεσα στο οικείο τους περιβάλλον, εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου που περισυλλέγησαν, αφού προηγουμένως ελεγχθεί ότι έχουν σημανθεί και καταγραφεί ηλεκτρονικά και ότι έχουν υποβληθεί σε αποπαρασίτωση, εμβολιασμό και στείρωση.
«10. Για την επαναφορά στο φυσικό περιβάλλον των αδέσποτων ζώων συντροφιάς λαμβάνεται υπόψη η πυκνότητα του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων στην περιοχή που επαναφέρονται. Την ευθύνη για την επίβλεψη και τη φροντίδα των επανεντασσομενων αδέσποτων ζώων έχουν, από κοινού, οι Δήμοι, οι οποίοι μάλιστα δύνανται να δημιουργήσουν και σημεία παροχής τροφής και νερού για τα ζώα αυτά, καθώς και τα συνεργαζόμενα με αυτούς φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις. Δεν απαγορεύεται η παροχή τροφής και νερού σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς από φιλόζωους πολίτες, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι κανόνες καθαριότητας και υγιεινής.
Δεν επιτρέπεται επαναφορά σε περιοχές με νοσοκομεία, σχολεία, αθλητικά κέντρα, αυτοκινητόδρομους ταχείας κυκλοφορίας, στους χώρους αποβίβασης και επιβίβασης ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών στα λιμάνια, στα αεροδρόμια, στους σιδηροδρομικούς σταθμούς, στους περιφραγμένους αρχαιολογικούς χώρους και στους περιφραγμένους χώρους του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας ΑΕ και της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης ΑΕ. Με απόφαση της πενταμελούς επιτροπής της παραγράφου 12 ρυθμίζονται οι λεπτομέρειες προσδιορισμού της πυκνότητας του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων στην περιοχή που αυτά επαναφέρονται, καθώς και η οριοθέτηση των περιοχών που δεν επιτρέπεται η επαναφορά τους.
11. Οι στειρώσεις σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς, όπως επίσης και η σήμανση και η καταγραφή τους πραγματοποιούνται δωρεάν και από εθελοντές επαγγελματίες κτηνιάτρους, που έχουν την Ελληνική υπηκοότητα ή την υπηκοότητα ενός από τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και οι οποίοι συγκεντρώνουν όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις, προκειμένου να μπορούν να ασκήσουν νόμιμα το επάγγελμα του κτηνιάτρου στην Ελλάδα. Εθελοντές κτηνίατροι που μετακινούνται προς τη Χώρα, προκειμένου να ασκήσουν το επάγγελμα του κτηνιάτρου προσωρινά ή περιστασιακά, πραγματοποιούν μόνο στειρώσεις και σήμανση αδέσποτων ζώων.
Στους εθελοντές κτηνίατρους για την πραγματοποίηση των στειρώσεων, της σήμανσης και της καταγραφής των αδέσποτων ζώων συντροφιάς μπορεί να διατίθενται οι εγκαταστάσεις των γραφείων των αρμόδιων Υπηρεσιών Κτηνιατρικής της οικείας Περιφέρειας, Περιφερειακής Ενότητας ή του Δήμου ή άλλοι χώροι που ανήκουν στην οικεία Περιφέρεια ή Δήμο, εφόσον υπάρχουν διαθέσιμοι, υπό την εποπτεία των προαναφερθέντων αρμόδιων υπηρεσιών. Με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθορίζονται οι προδιαγραφές των εγκαταστάσεων αυτών, ο εξοπλισμός τους, η χρονική διάρκεια διάθεσης τους, η διαδικασία διάθεσης και κάθε σχετικό θέμα. Για τον ίδιο σκοπό, επιτρέπεται να διατίθενται και οι χώροι τοπικών ιδιωτικών κτηνιατρείων.
Η στείρωση, σήμανση και καταγραφή των αδέσποτων ζωών συντροφιάς μπορεί να πραγματοποιείται και σε κινητές εγκαταστάσεις κατάλληλες για άσκηση κτηνιατρικών πράξεων, που διαθέτουν οι εθελοντές κτηνίατροι. Για τις κινητές εγκαταστάσεις παροχής κτηνιατρικών πράξεων χορηγείται άδεια λειτουργίας από την αρμόδια υπηρεσία Κτηνιατρικής της οικείας Περιφερειακής Ενότητας, όπου πρόκειται να δραστηριοποιηθούν, εφόσον πληρούνται οι απαιτήσεις που προβλέπονται στην απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που εκδίδεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 13.
12. α) Σε κάθε Δήμο συγκροτείται με απόφαση του Δημάρχου πενταμελής επιτροπή παρακολούθησης του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς, τα δύο μέλη της οποίας ορίζονται από τα φιλοζωικά σωματεία και τις ενώσεις που λειτουργούν νόμιμα και που εδρεύουν στο Δήμο ή στην οικεία Περιφερειακή Ενότητα. Στην επιτροπή μετέχουν:
αα) Ένας (1) κτηνίατρος, που ορίζεται από τον οικείο Δήμο και ο οποίος είναι, κατά προτίμηση, ο υπεύθυνος του προγράμματος διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς και ελλείψει αυτού άλλος ιδιώτης κτηνίατρος.
ββ) Ένας (1) εκπαιδευτής σκύλων, ο οποίος είναι μέλος νομίμως αναγνωρισμένου επαγγελματικού σωματείου εκπαιδευτών σκύλων και ελλείψει αυτού εκπρόσωπος του οικείου Δήμου.
γγ) Ένας (1) εκπρόσωπος, που ορίζεται από τον οικείο Δήμο, με τον αναπληρωτή του.
Η επιτροπή αποφασίζει για την επικινδυνότητα ενός ζώου συντροφιάς, σύμφωνα με τον ορισμό της περίπτωσης στ του άρθρου 1, όπως ισχύει και αντιμετωπίζει τα προβλήματα που προκύπτουν κατά τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων. Οι Δήμοι, οι Περιφερειακές Ενότητες και οι Περιφέρειες δημιουργούν δίκτυο ενημέρωσης των πολιτών για τα ζώα που διατίθενται προς υιοθεσία.
β) Στην περίπτωση που υπάρχει διαφωνία για την επικινδυνότητα ενός αδέσποτου ζώου συντροφιάς ή για την αναγκαιότητα της πραγματοποίησης ευθανασίας σε αδέσποτο ζώο συντροφιάς, την οριστική απόφαση λαμβάνει ειδική επιστημονική επιτροπή που συγκροτείται σε κάθε Δήμο με απόφαση του Δημάρχου και αποτελείται από:
αα) έναν κτηνίατρο της κτηνιατρικής υπηρεσίας της οικείας Περιφερειακής Ενότητας με τον αναπληρωτή του,
ββ) έναν ιδιώτη κτηνίατρο που ασκεί νόμιμα το επάγγελμα στη Χώρα και δραστηριοποιείται στην περιοχή δικαιοδοσίας του Δήμου ή όμορου Δήμου με τον αναπληρωτή του,
γγ) έναν κτηνίατρο που ασκεί νόμιμα το επάγγελμα στη Χώρα και συνεργάζεται με το φιλοζωικό σωματείο που δραστηριοποιείται στην περιοχή δικαιοδοσίας του Δήμου ή όμορου Δήμου με τον αναπληρωτή του.
Σε περίπτωση επιθετικού ζώου ο Δήμος μπορεί να ζητήσει τη γνώμη εκπαιδευτή σκύλων, ο οποίος είναι μέλος νομίμως αναγνωρισμένου σωματείου εκπαιδευτών σκύλων.»
*** Οι παράγραφοι 10,11 και 12 αντικαταστάθηκαν ως άνω με το άρθρο 46 παρ.6.ε
Ν.4235/2014,ΦΕΚ Α 32/11.2.2014.
13. Με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ρυθμίζονται θέματα σχετικά με τις επιτρεπόμενες μεθόδους ευθανασίας, τους όρους λειτουργίας των κινητών εγκαταστάσεων πραγματοποίησης κτηνιατρικών πράξεων, σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα.
«14. Με απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθορίζονται οι πρόσθετοι όροι και οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση από την αρμόδια Περιφέρεια σε Δήμους, σε Συνδέσμους Δήμων και υπό την εποπτεία των Δήμων, σε εγκεκριμένα φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις, άδειας ίδρυσης και λειτουργίας καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς, οι όροι και οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν τα καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς για τη λειτουργία τους και κάθε σχετικό θέμα.»
*** Η παρ.14 αντικαταστάθηκε ως άνω με το άρθρο 46 παρ.6.στ
Ν.4235/2014,ΦΕΚ Α 32/11.2.2014.
«15. Με απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθορίζονται ο δήμος και οι σύνδεσμοι δήμων, που επιχορηγούνται για τη δημιουργία και λειτουργία καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς και για την υλοποίηση των ενεργειών διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, το ύψος, η διαδικασία και οι προϋποθέσεις καταβολής της οικονομικής ενίσχυσης, η σύσταση και συγκρότηση συλλογικών οργάνων, η διενέργεια ελέγχων και κάθε άλλο σχετικό θέμα. Με την ίδια απόφαση εξουσιοδοτείται ο οικείος Περιφερειάρχης για τον ορισμό των μελών των συλλογικών οργάνων που προβλέπονται σε αυτήν.»
*** Η παρ.15 προστέθηκε με το άρθρο 46 παρ.6.ζ Ν.4235/2014,ΦΕΚ Α 32/11.2.2014
και αντικαταστάθηκε ως άνω με το άρθρο 33 παρ.6 Ν.4351/2015, ΦΕΚ Α 164/4.12.2015.
3. Με τα αριθμ. πρωτ. 1659/80601/25-7-2017 και 344/13872/2016 έγγραφα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μας απέστειλε διευκρινίσεις για τον χαρακτηρισμό ενός ζώου ως επιθετικού, ύστερα από το με αριθμ. πρωτ. Δήμου 14560/10-7-2017 έγγραφό μας, με το οποίο υποβάλαμε τα ερωτήματά μας και ζητήσαμε οδηγίες σχετικά με την διαχείριση αδέσποτων ζώων συντροφιάς που επιτίθενται. Σύμφωνα με τις ανωτέρω διευκρινίσεις
"Θέλοντας να διευκρινίσουµε τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθείται για το χαρακτηρισµό αδέσποτων ζώων ως επικίνδυνων καθώς και τη µετέπειτα διαχείρισή τους, σύµφωνα µε το ν.4039/2012 (Α 15) όπως τροποποιήθηκε και ισχύει αναφέρουµε τα εξής :
1. Σύµφωνα µε την περίπτωση στ’ του άρθρου 1 του ν.4039/2012 όπως αντικαταστάθηκε µε το άρθρο 46 παρ. 1 α του ν. 4235/2014 (Α 32), «Επικίνδυνο ζώο συντροφιάς είναι το ζώο συντροφιάς, που εκδηλώνει απρόκλητη και αδικαιολόγητη επιθετικότητα, χωρίς να απειληθεί, προς τον άνθρωπο ή τα άλλα ζώα, καθώς και το ζώο που πάσχει ή είναι φορέας σοβαρού νοσήµατος, που µπορεί να µεταδοθεί στον άνθρωπο ή στα άλλα ζώα και δεν θεραπεύεται.»
2. Σύµφωνα µε την παρ. 12 του άρθρου 9 του ν.4039/2012 όπως αντικαταστάθηκε µε το άρθρο 46 παρ.6 ε. του ν. 4235/2014, « α) Σε κάθε ∆ήµο συγκροτείται µε απόφαση του ∆ηµάρχου πενταµελής επιτροπή παρακολούθησης του προγράµµατος διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς, τα δύο µέλη της οποίας ορίζονται από τα φιλοζωικά σωµατεία και τις ενώσεις που λειτουργούν νόµιµα και που εδρεύουν στο ∆ήµο ή στην οικεία Περιφερειακή Ενότητα..."
"...Η επιτροπή αποφασίζει για την επικινδυνότητα ενός ζώου συντροφιάς, σύµφωνα µε τον ορισµό της περίπτωσης στ του άρθρου 1, όπως ισχύει και αντιµετωπίζει τα προβλήµατα που προκύπτουν κατά τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων. Οι ∆ήµοι, οι Περιφερειακές Ενότητες και οι Περιφέρειες δηµιουργούν δίκτυο ενηµέρωσης των πολιτών για τα ζώα που διατίθενται προς υιοθεσία..."
".... Οι επιτροπές που αποφασίζουν για την επικινδυνότητα ενός ζώου σύµφωνα µε την ανωτέρω νοµοθεσία, θα πρέπει να έχουν κάποια κριτήρια από τα οποία θα προκύπτει η κατάταξη του συγκεκριµένου ζώου στην κατηγορία των επικίνδυνων ζώων, σύµφωνα µε τον ορισµό του ν.4039/2012 (Α 15) όπως τροποποιήθηκε και ισχύει. Συγκεκριµένα θα πρέπει να ακολουθείται η εξής διαδικασία..."
"...Πρέπει να κατατίθεται στην ανωτέρω επιτροπή, ιατρική γνωµάτευση που θα πιστοποιεί τις σωµατικές βλάβες που έχει υποστεί το θύµα της επίθεσης (άνθρωπος ή ζώο)..."
Β. Περί των Προγραμμάτων Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς
Ο Δήμος μας, ήδη, από τον Ιούλιο του 2007, υλοποιεί Προγράμματα προστασίας της δημόσιας υγείας και διαχείρισης ζώων συντροφιάς που διαβιούν στην περιοχή του Δήμου μας (Λουτράκι, Άγιοι Θεόδωροι, Καλαμάκι, Ίσθμια, Κυρά-Βρύση, Περαχώρα, Λ. Βουλιαγμένη, «Άσπρα Χώματα», «Νεράϊδα» κλπ)., σε συνεργασία με τα δύο (2) τοπικά Φιλοζωϊκά Σωματεία, «Φίλοι των ζώων» Αγ. Θεοδώρων και Φιλοζωϊκό Σωματείο «Προστασία Αστικής Πανίδας Κορινθίας (ΚΟΠΡΑΠ), το Διαδημοτικό Κέντρο Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων Αθηνών-Πειραιά (ΔΙΚΕΠΑΖ) και τους τοπικούς Ιδιώτες Κτηνιάτρους, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4039/2012, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.
Στις κτηνιατρικές υπηρεσίες περιλαμβάνεται πλέον, η καταγραφή, η ηλεκτρονική σήμανση, η κτηνιατρική εξέταση, η στείρωση, ο εμβολιασμός για ζωοανθρωπονόσους, συμπεριλαμβανομένης της λύσσας και η αποπαρασίτωση των αδέσποτων ζώων που περισυλλέγονται από την ευρύτερη περιοχή του Δήμου μας.
Α) Από τον Ιούλιο του 2007 έχουν περισυλλεγεί, καταγραφεί, σημανθεί και παρασχεθεί κτηνιατρικές υπηρεσίες στείρωσης, σήμανσης, εμβολιασμού, και αποπαρασίτωσης σε πάνω από 900 αδέσποτα ζώα, τα περισσότερα εκ των οποίων έχουν επανατοποθετηθεί, υγιή, στο οικείο τους φυσικό περιβάλλον, όπου κάτοικοι φιλόζωοι, αλλά και τα φιλοζωϊκά Σωματεία ασχολούνται με την φροντίδα τους, ενώ κάποια έχουν υϊοθετηθεί από φιλόζωους.
Γ. Περί του τρέχοντος Προγράμματος Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς Ετών 2018-2019:
Υλοποιείται Πρόγραμμα το οποίο:
α) αφορά την εκτέλεση επιμέρους εργασιών και ενεργειών για την προστασία της δημόσιας υγείας από την μετάδοση ζωοανθρωπονόσων, λόγω της ελεύθερης κυκλοφορίας αδέσποτων ζώων (σκυλιών), εντός πόλεων, κωμοπόλεων, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου μας και περιλαμβάνει την φροντίδα (περισυλλογή για στείρωση, ηλεκτρονική σήμανση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και επανατοποθέτηση) των αδέσποτων ζώων, την παροχή κτηνιατρικών υπηρεσιών σε τραυματισμένα αδέσποτα ζώα και δαπάνες σίτισης, προϋ/σμού συνολικής δαπάνης (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ 24%) # 21.700,00 # € και
β) την παροχή κτηνιατρικών υπηρεσιών στείρωσης, ηλεκτρονικής σήμανσης, εμβολιασμού και αποπαρασίτωσης σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς (σκυλιά και γάτες) που διαβιούν στην περιοχή αρμοδιότητας του Δήμου μας, κατά τα έτη 2018-2019 (Ιανουάριος 2018- Ιούνιος 2019), προϋ/σμού συνολικής δαπάνης (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ 24%) # 35.290,4 # €.
Δ. Περί κυκλοφορίας αδέσποτων ζώων συντροφιάς στην Θέση "Σκούρτιζα", στην πρώην χωματερή Λουτρακίου
Όσον αφορά στο θέμα της εμφάνισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς (σκυλιά), στην περιοχή του χώρου διάθεσης απορ/των στην Θέση "Σκούρτιζα" της Δημοτικής Ενότητας Λουτρακίου-Περαχώρας, αλλά και εντός των γύρω δασικών περιοχών, πιστεύουμε οτι εύκολα γίνεται αντιληπτό, οτι πρόκειται για ζώα τα οποία εγκαταλείφθηκαν στο δάσος, από δήθεν φιλόζωους, που θέλησαν να τα ξεφορτωθούν, αδιαφορώντας για την περαιτέρω τύχη τους.
Στο Πρόγραμμα ετών 2018-2019, ξεκίνησε η τμηματική ένταξη ζώων συντροφιάς (σκυλιά), από την περιοχή "Σκούρτιζα" της Δημοτικής Ενότητας Λουτρακίου-Περαχώρας, ΄ Έτσι από τον Αύγουστο τoυ έτους 2018 (αρχή ετήσιου Προγράμματος) έχουν ήδη παρασχεθεί κτηνιατρικές υπηρεσίες, (καταγραφή, σήμανση, στείρωση, εμβολιασμός και αποπαρασίτωση) σε συνολικά δεκαεννέα ( 19 ) αδέσποτα ζώα.
Τα εν λόγω ζώα έχουν μεταφερθεί στα Κτηνιατρεία, σε συνεργασία με τους εθελοντές-φιλόζωους που δραστηριοποιούνται στο εν λόγω θέμα και με τη συνδρομή εργατοτεχνικού Προσωπικού και τεχνικού εξοπλισμού του Δήμου, ενώ τρία (3) εξ αυτώ
Ε. Εθελοντικές δράσεις Κτηνιάτρων
Στα πλαίσια των ανωτέρω Προγραμμάτων διεξήχθησαν:
α) το Σαββατοκύριακο 24 & 25 Φεβρουαρίου 2018, κατά την 5η εθελοντική δράση ιδιωτών Κτηνιάτρων, στον Δήμο μας, από την Μ.Κ.Ο. Εθελοντική Δράση Κτηνιάτρων Ελλάδας (Κ.Δ.Κ.Ε.), σε συνεργασία με το Φιλοζωϊκό Σωματείο Κορινθία Προστασία Αστικής Πανίδας (ΚΟ.ΠΡ.Α.Π.) «Αδέσποτη Πνοή» Παράρτημα Λουτρακίου και τους δύο τοπικούς ιδιώτες Κτηνίατρους κ. Λέκκα Ιωάννη και κα Μπελιβάνη Μαρία, οι οποίοι παραχώρησαν τον χώρο και τον εξοπλισμό των Κτηνιατρείων τους, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι κτηνιατρικές επεμβάσεις, περισυλλέχθηκαν και μεταφέρθηκαν στα δύο (2) Κτηνιατρεία, από Μέλη της ΚΟΠΡΑΠ και τον Δήμο, συνολικά (44) σαραντατέσσερεις αδέσποτοι σκύλοι και (14) δεκατέσσερεις γάτες, από διάφορες περιοχές του Δήμου όπου αυτά διαβιούν υπό την φροντίδα τους, στα οποία παρασχέθηκαν από τους ιδιώτες Κτηνίατρους – Μέλη της ΜΚΟ ΕΔΚΕ, υπηρεσίες κτηνιατρικής εξέτασης, καταγραφής, ηλεκτρονικής σήμανσης, στείρωσης και αντιλυσσικού εμβολιασμού.
β) το Σαββατοκύριακο 1 & 2 Δεκεμβρίου 2018 κατά την 6η εθελοντική δράση ιδιωτών Κτηνιάτρων, στον Δήμο μας, από την Μ.Κ.Ο. Εθελοντική Δράση Κτηνιάτρων Ελλάδας (Κ.Δ.Κ.Ε.), σε συνεργασία με το Φιλοζωϊκό Σωματείο Κορινθία Προστασία Αστικής Πανίδας (ΚΟ.ΠΡ.Α.Π.) «Αδέσποτη Πνοή» Παράρτημα Λουτρακίου και τους δύο τοπικούς ιδιώτες Κτηνίατρους κ. Λέκκα Ιωάννη και κα Μπελιβάνη Μαρία, οι οποίοι παραχώρησαν τον χώρο και τον εξοπλισμό των Κτηνιατρείων τους, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι κτηνιατρικές επεμβάσεις. περισυλλέχθηκαν και μεταφέρθηκαν στα δύο (2) Κτηνιατρεία, από Μέλη της ΚΟΠΡΑΠ και τον Δήμο (42) αδέσποτοι σκύλοι και (18) γάτες, στα οποία παρασχέθηκαν από τους ιδιώτες Κτηνίατρους – Μέλη της ΜΚΟ ΕΔΚΕ, υπηρεσίες κτηνιατρικής εξέτασης, καταγραφής, ηλεκτρονικής σήμανσης, στείρωσης και αντιλυσσικού εμβολιασμού, συμβάλλοντας ακόμα περισσότερο, παράλληλα με το τρέχον Πρόγραμμα Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς 2018-2019, στην μείωση του αριθμού των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, στην προστασία της δημόσιας υγείας, από τη μετάδοση ζωοανθρωπονόσων, αλλά και στην αναβάθμιση της τουριστικής εικόνας της πόλης μας και ολόκληρου του Δήμου, στόχοι στην επίτευξη των οποίων συμβάλλατε και εσείς μέσω της ευγενικής χορηγίας σας.
Την δράση συνεπικούρησε ο Δήμος μας διαθέτοντας το απαραίτητο Προσωπικό και τον αναγκαίο τεχνικό εξοπλισμό (όχημα μεταφοράς, κλουβιά μεταφοράς, κλπ).
Συνεπώς ,από τα ανωτέρω καταννοείτε οτι ο Δήμος μας, στις παρούσες δύσκολες συνθήκες, με έλλειψη οικονομικών, αλλά και ανθρώπινων πόρων, προσπαθεί και καταφέρνει να ανταποκριθεί, κατά το καλύτερο δυνατόν τρόπο, στις, εκ του Νόμου, υποχρεώσεις του, για την προστασία της δημόσιας υγείας , αλλά και των εγκαταλειμένων, από "φιλόζωους", ζώων συντροφιάς.
Τέλος, παρακαλούμε, κάθε ευαισθητοποιημένο φιλόζωο-εθελοντή, όπως συνδράμει τις προσπάθειες όλων μας, υϊοθετώντας ένα αδέσποτο ζώο συντροφιάς, που διαβιεί στην περιοχή μας, προκειμένου και αυτό να βρεί ένα "ζεστό και ασφαλές σπιτικό" και να μην δημιουργούνται περαιτέρω προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία του Δήμου μας (Κορινθία Προστασία Αστικής Πανίδας -ΚΟ.ΠΡ.Α.Π. - τηλ. επικοινωνίας 6988884981).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια σας θα επιτρέπονται μόνο όταν τηρούν τον ουσιώδη κώδικα δεοντολογίας.