Τα ρυτά αποτελούσαν μέρος μιας σειράς επίσημων επιτραπέζιων σκευών, για χρήση σε κάποια τελετή (κυρίως θρησκευτική) ή σε συμπόσιο.
Το ρυτόν βυθιζόταν σε ένα δοχείο (κρατήρα) και κρατιόταν επάνω από το στόμα του πότη / συμποσιαστή, με το στόμιο καλυμμένο από τον αντίχειρα. Εν συνεχεία ο πότης τράβαγε τον αντίχειρά του, για να απελευθερώσει το κρασί που περιείχε το σκεύος, στο στόμα του…
Η δύναμη του ζώου ή του ανθρώπου, που αναπαριστανόταν στο ρυτόν, λογιζόταν πως μεταφερόταν στον πότη και ιδιοκτήτη του…
Άρα ένα "μαγικό" σκεύος και ως τέτοιο είναι μια κατηγορία μόνο του...
Ήταν, λοιπόν, ένα προσωπικό σκεύος πολυτελείας, επίδειξης δύναμης, ισχύος, πλούτου και τάξεως…
Ένα τέτοιο αρχαίο ελληνικό ρυτό, του 4ου αιώνα π.Χ. ξεπουλιέται σε δημοπρασία από την Time Line στο Λονδίνο, την Τρίτη, 28 Μαΐου 2019, και μέχρι στιγμής έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον 1.422 άτομα!
Είναι ασημένιο, με σχεδόν κυλινδρικό σώμα, ραβδωτό σαν κίονας, που καταλήγει σε λουλούδι "χωνάκι" στο επάνω μέρος και σώμα άλογου, με όρθια κεφαλή, στο κάτω… Το δίχως άλλο, ο κύρης του θα ήταν (Θραξ) ιππέας, ή κάτοχος σταύλου…
Το ανεκτίμητον… εκτιμάται £ 24.000!!!
Το άλογο έχει φτερό ή πουλί στην κορυφή του κεφαλιού του ή στην χαίτη του! Μια εκδοχή μονόκερου! Πρόκειται για μοναδική υβριδική καλλιτεχνική σύλληψη: Από την μέση και κάτω μισό άλογο (ζώο) και από την μέση και πάνω φυτό!
Ή σαν ένα άλογο που γεννιέται ή ξεπηδάει μέσα από ένα ουράνιο φυτό...
Συνολικά ζυγίζει 775 γραμμάρια, και είναι 17 εκατοστά!
Ανήκε, μας λένε, σε μια «σημαντική συλλογή του Λονδίνου, που αποκτήθηκε από τον J. J. Klejman, στην Νέα Υόρκη των ΗΠΑ στις 29 Οκτωβρίου 1964. Παλαιότερα ανήκε στην συλλογή της οικογένειας Thompson, και συνοδευόταν από μεταλλουργική εξέταση, που συντάχθηκε από τον μεταλλουργό dr. Peter Northover (του πρώην Department of Materials, Materials Science-Based Archaeology Group & Department of Materials, του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης)!!!
Υπάρχουν δυο ακόμη εγκλήματα: Το ρυτόν προσαρμόσθηκε σε βάση!!! Ενώ ένα βίντεο αυτού του προβάλλεται στην ιστοσελίδα των Time Line Auctions…
Φυσικά, ούτε λόγος από τους ξεπουλητές να μας πουν από πού προέρχεται. Από ποια ελληνική πόλη, από ποια ανασκαφή. Άλλη μια καραμπινάτη απόδειξη αρχαιοκαπηλίας…
Για τα αρχαία ελληνικά ρυτά των συμποσίων βλ. P. Garnsey, «Food and Society in Classical Antiquity», Cambridge, 1999.
Του Γιώργου Λεκάκη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια σας θα επιτρέπονται μόνο όταν τηρούν τον ουσιώδη κώδικα δεοντολογίας.