26 DELPHI BANK ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
UTOPIA: H κινηματογραφική δυστοπία του καταξιωμένου σκηνοθέτη Κώστα Νίκα στην αυλαία του Ελληνικού Φεστιβάλ Κινηματογράφου
Κυριακή 20 Οκτωβρίου, 7:30, στον Κινηματογράφο Palace επί της Norton Street, στο Λάικαρτ
Μισή χιλιετία μετά από την απόπειρα του Τόμας Μορ να περιγράψει την ιδανική κοινωνική συνθήκη, ο σκηνοθέτης Κώστας Νίκας συνοψίζει σε μια μικρού μήκους ταινία που, εικαστικά τουλάχιστον, διατρέχει την ιστορία του κινηματογράφου, την δυστοπία της εξουσίας της τεχνολογίας πάνω στον άνθρωπο. Η «Utopia» του καταξιωμένου ελληνοαυστραλού σκηνοθέτη είναι ένα είδος συμπυκνωμένου κοινωνικού σχολίου και παράλληλα μια αναφορά σε ένα όχι τόσο μακρινό μέλλον.
Η ταινία έχει ήδη αποσπάσει θερμές κριτικές και έχει προβληθεί ή θα προβληθεί στα φεστιβάλ LA Shorts International Film Festival, Santa Fe Independent Film Festival, Annapolis Film Festival και Toronto Shorts.
Σε ένα εύστοχο σχόλιο του ο Derek Horne περιγράφει την UTOPIA ως μια ταινία «εφυή και σατιρική που εξισορροπεί απόλυτα το συναρπαστικό οπτικό ύφος με την επιβλητική φιλοσοφική και ανθρωπιστική αφήγηση». «Η πλοκή της ιστορία ήταν εντελώς απρόβλεπτη. Ποτέ δεν ξέρεις προς τα που θα κατευθύνει τον θεατή», ανέφερε ο Horne.
Στην UTOPIA ένας άντρας επιστρέφει στην χώρα του για να βρει μια κοινωνία όπου οι πολίτες αστυνομεύονται μεταξύ τους με τα κινητά τους τηλέφωνα και όπου υπάρχει περισσότερη ελευθερία μέσα στη φυλακή παρά έξω από αυτήν. Είναι απελπισμένος και ανίκανος να ξεφύγει από το πλέγμα της εμφανούς και αφανούς αστυνόμευσης που είναι ταυτόχρονα εξωτερική και εσωτερικευμένη, ώσπου η γενναία πράξη μιας γυναίκας του δίνει την ελευθερία του.
«Ήθελα να κάνω μια ταινία πάνω στο πνεύμα των καιρών (zeitgeist)», λέει ο Κώστας Νίκας και προσθέτει «ένα σχόλιο εμμονή του κινητού τηλεφώνου και στην τεχνολογική εισβολή που συχνά αποβαίνει εις βάρος της ιδιωτικής ζωής, της ελευθερίας, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και του περιβάλλοντος».
H ταινία προβάλετε στο πλαίσιο του 29ου Ελληνικού Κινηματογράφου και πρωταγωνιστούν οι WilliamGabriel, Adam Hatzimanolis, Magdalena Stamos και Barbara Gouskos. Αξίζει να σημειωθεί ότι όποιος παραβρεθεί στην προβολή της Κυριακής 20 Οκτωβρίου (7:30, στον Κινηματογράφο Palace επί της Norton Street, στο Λάικαρτ) θα έχει τη δυνατότητα να συναντήσει τον σκηνοθέτη και σεναριογράφο της ταινίας, καθώς και τον Aaron Bush που είναι ένας από τους συμπαραγωγούς.
Ο Κώστας Νίκας έγραψε και σκηνοθέτησε τη βραβευμένη ταινία LIGHT, η οποία τιμήθηκε με το βραβείο καλύτερης πειραματικής ταινίας στο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Academy Accredited Los Angeles International Short Film Festival. Σκηνοθέτησε επίσης την μεγάλου μήκους ταινία “Sacred Heart” με πρωταγωνιστή τον βραβευμένο από την AFI ηθοποιό David Field. Η ταινία έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σαγκάης και διανεμήθηκε στην αγορά των ΗΠΑ και του Καναδά το 2018 από την Gravitas Ventures.
Έχει γράψει και σκηνοθετήσει θέατρο και είναι ο παραγωγός του πρώτου άλμπουμ Βυζαντινής μουσικής στην Αυστραλία καθώς και στη μετάφραση και διδασκαλία του σεναρίου της βραβευμένης σειρά του ABC «The Slap».
Είναι επίσης συνιδρυτής του The Green Room, μιας δωρεάν εφαρμογής κοινωνικής και επαγγελματικής δικτύωσης που φέρνει σε επαφή τη διεθνή κοινότητα των ανεξάρτητων κινηματογραφικών ταινιών.
Ο Κώστας έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος και υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων για περισσότερα από 15 χρόνια. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στον κλάδο των Interactive and Digital Media του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, και έχει πτυχίο επικοινωνιολογίας με έμφαση στις λογοτεχνικές σπουδές, τις δημόσιες σχέσεις και τη δημιουργική γραφή από το Πανεπιστήμιο του Western Sydney. Σήμερα εργάζεται ως Γραμματέας του Γενικού Προξένου της Ελλάδας στο Σίδνεϊ και σκηνοθετεί την επόμενη ταινία του.
Ο «Κόσμος» θα δημοσιεύσει εκτενή συνέντευξη του σκηνοθέτη σε προσεχή έκδοση. Οι φωτογραφίες από τα γυρίσματα του UTOPIA αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του σκηνοθέτη και δημοσιεύονται με την άδεια του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια σας θα επιτρέπονται μόνο όταν τηρούν τον ουσιώδη κώδικα δεοντολογίας.