Όλα τα βίντεο είναι HD. Ρυθμίσεις από το youtube

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2022

Πως θα ήταν το Λουτράκι αν...... (ΒΙΝΤΕΟ)

 


Πως θα ήταν το Λουτράκι αν...... είχαν προστατευτεί και  διασωθεί τα αρχαία  μνημεία; 





Ιαματικά Λουτρά Λουτρακίου Περαχώρας
 Στον ανατολικό μυχό του Κορινθιακού κόλπου βρίσκεται το Λουτράκι. 
Περίφημη λουτρόπολη και κοσμοπολίτικο θέρετρο των δεκαετιών 1960 -1980, το Λουτράκι εξακολουθεί να είναι πόλος έλξης όχι μόνο για θερμαλιστικό αλλά και για οικογενειακό τουρισμό εξαιτίας της εγγύτητάς του στην Αθήνα και την Κόρινθο. 
Το νερό Λουτρακίου είναι υπόθερμο Cl- Na- Mg- K- Br υποτονικό, μετρίως ραδιενεργό ιαματικό. Είναι κατάλληλο για υδροθεραπεία στο ανακαινισμένο και πλήρως εκσυγχρονισμένο δημοτικό υδροθεραπευτήριο, όπου αντιμετωπίζονται ρευματοπάθειες, αρθρίτιδες, ψωρίαση, έκζεμα και γυναικολογικές παθήσεις.
 Επιπλέον, υπάρχει και πηγή φυσικού μεταλλικού νερού, το οποίο εμφιαλώνεται αλλά και διατίθεται για ποσιθεραπεία σε κέντρα του Λουτρακίου.Το νερό ανέκαθεν δημιουργούσε μυθολογικούς συνειρμούς στους πολιτισμούς. 
Οι αρχαίοι Έλληνες προσωποποιούσαν το υγρό στοιχείο, το οποίο συνδεόταν με θεότητες, νύμφες, ήρωες και μυθικά όντα. Κατεξοχήν θεός των ιαματικών πηγών ήταν ο Ασκληπιός,    Η χρήση των πηγών της περιοχής - σχετικές αναφορές απαντούν στον Ξενοφώντα και τον Παυσανία - συνεχίστηκε, όπως πιστεύεται, και μετά τους Ρωμαϊκούς Χρόνους, κατά τη Βυζαντινή Περίοδο. 
Από τα μέσα του 19ου αι. το Λουτράκι άρχισε να μεταβάλλεται σε εμπορικό και οικονομικό κέντρο - εδώ λειτούργησαν με την ονομασία Θέρμαι, προς τιμήν της Θερμίας Αρτέμιδος,

 η περιοχή του Λουτρακίου αποτελούσε σημαντικό τμήμα της αρχαίας Κορίνθου και διέθετε λουτρόπολη. Η χρήση των ιαματικών πηγών της περιοχής αναφέρεται Οι Θέρμες φημίζονταν ως η αγαπημένη πόλη των θεών του Ολύμπου καθώς τόσο ο Απόλλωνας, θεός του ήλιου και της ψυχικής γαλήνης όσο και η μητέρα των θεών, Ήρα, είχαν ναούς για τη λατρεία τους. κι ενώ περιδιάβαινε η θεά Άρτεμις τους τόπους στην αρχαία Ελλάδα, στάθηκε για λίγο στην αρχαία κώμη των Θερμών. 
Μαγεύτηκε από το φυσικό τοπίο, το φως, τον ήλιο που έλουζε αυτόν τον τόπο και ξεκουράστηκε στα ιαματικά νερά που ανάβλυζαν από τις πηγές τριγύρω της. Κάλεσε μαζί της και τις νύμφες, τις Ναϊάδες και τις Υδριάδες, για να λούζονται μαζί και να απολαμβάνουν το νερό της ζωής. Διέδωσε το μυστικό της σε όλους τους αρχαίους θεούς του Ολύμπου και η αρχαία κώμη των Θερμών έγινε η αγαπημένη τους πόλη. Όσο η Θερμία Άρτεμις λουζόταν στα ιαματικά νερά των Θερμών μαζί με τις Νύμφες, κάλεσε κοντά της τον αδελφό της Απόλλωνα, να θαυμάσει τον ευλογημένο αυτό τόπο. Ο Απόλλων μαγεύτηκε από το φως που περιέλουζε την αρχαία κώμη, από τα τρεχούμενα ιαματικά νερά του, το απαράμιλλο και γαλήνιο φυσικό τοπίο και αποφάσισε να χτίσει εδώ το θρόνο του για να χαίρεται τη ζωή.Η φήμη της αρχαίας κώμης των Θερμών με τα θαυματουργά νερά, διαδόθηκε ακόμα περισσότερο και αργότερα στην ευρύτερη περιοχή της αρχαίας Περαίας και εδώ, στον ίδιο τόπο (Ξενοφών, Ελληνικά IV και Αγησίλαος, 2,18), προσέτρεχαν οι Σπαρτιάτες στρατιώτες για να ξεκουραστούν και να θεραπευτούν ύστερα από τις μάχες που διεξήγαγαν κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου. Το ζωογόνο Ιαματικό Νερό Λουτρακίου, έχει συνδέσει το όνομά του από τα πανάρχαια χρόνια, με τη θεραπεία πολλών επιφανών προσωπικοτήτων, μεταξύ αυτών και του Ρωμαίου στρατιωτικού και πολιτικού Λεύκιου Κορνήλιου Σύλλα. Η χρήση του Ιαματικού νερού συνεχίστηκε καθ’ όλη τη διάρκεια των Βυζαντινών και μεταβυζαντινών χρόνων και εν συνεχεία το Λουτράκι, με σημείο αναφοράς τα ιαματικά του λουτρά, αναγνωρίστηκε ως μητροπολιτικό κέντρο της τουριστικής Ελλάδας και ως πρώτος θεραπευτικός σταθμός. Από τα βάθη των αιώνων το ιαματικό νερό Λουτρακίου, έχει καθιερωθεί σαν σύμβολο φυσικής υγιεινής ζωής, ευεξίας και αναζωογόνησης του σώματος και του πνεύματος. Για το λόγο αυτό, εύστοχα, το μοναδικό αυτό δώρο της φύσης έχει χαρακτηρισθεί ως «Το Νερό της Ζωής». 











 Η φωτογραφία είναι του κ. Αντρέα Σιώκου και οι άλλες 2 στο βίντεο από το μουσείο της Ακρόπολης
 Αφιέρωμα στο θεό Ασκληπιό, 4ος π.Χ. αιώνας. Μουσείο Ακρόπολης 
Το ανάγλυφο των ιατρών (350-300 π.Χ.) Ο Ασκληπιός έχοντας δίπλα του την Δήμητρα και την Περσεφόνη. Από το Ασκληπιείο Αθήνας, Μουσείο Ακρόπολης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα επιτρέπονται μόνο όταν τηρούν τον ουσιώδη κώδικα δεοντολογίας.