Όλα τα βίντεο είναι HD. Ρυθμίσεις από το youtube

Δευτέρα 17 Ιουνίου 2019

Έσπασε το πιο ανθεκτικό κομμάτι πάγου της Αρκτικής


Το παλαιότερο και παχύτερο κομμάτι θαλασσίου πάγου άρχισε να σπάζει, ανοίγοντας θαλάσσιους δρόμους βόρεια της Γροιλανδίας που κανονικά είναι παγωμένοι, ακόμη και το καλοκαίρι. Το φαινόμενο που παρατηρείται για πρώτη φορά, επαναλήφθηκε 2 φορές φέτος λόγω θερμών ανέμων και ενός κύματος υψηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν στο βόρειο ημισφαίριο.

Η θάλασσα βόρεια της Γροιλανδίας καλείται από πολλούς «η τελευταία παγωμένη περιοχή», μιας και αναμένεται να είναι το τελευταίο προπύργιο των πάγων της Αρκτικής κόντρα στο λιώσιμο που προκαλεί η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη. Όμως οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες τον Φεβρουάριο αλλά και στην αρχή του Αυγούστου, την άφησαν εκτεθειμένη στους ανέμους οι οποίοι έσπρωξαν τον πάγο τόσο μακριά από την ακτή, όσο ποτέ από το 1970 και έπειτα. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι κάποιοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι δεν είναι η πρώτη φορά που σπάζει το συγκεκριμένο κομμάτι πάγου. Ακόμη όμως και αυτοί παραδέχονται ότι το ρήγμα που δημιουργήθηκε τον Αύγουστο ήταν ασυνήθιστα μεγάλο!
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ακόμη και αν ο πάγος «ξανακολλήσει», το κακό έχει ήδη γίνει αφού τα μεγάλα κομμάτια που αποκολλήθηκαν έχουν μεταφερθεί σε περιοχές όπου θα λιώσουν με μεγαλύτερη ευκολία.
Παρότι ο πλανήτης έχει θερμανθεί κατά 1 περίπου βαθμό Κελσίου τον τελευταίο αιώνα, η Αρκτική θερμαίνεται σχεδόν με τον διπλάσιο ρυθμό. Υπάρχουν περιοχές όπου αυτή η αλλαγή είναι το λιγότερο θεαματική! Στην πόλη  Utqiaġvik οι Νοέμβριοι είναι πλέον 5.5 βαθμούς θερμότεροι από ότι ήταν το 1979! Ιδιαίτερα φέτος το καλοκαίρι, καταγράφηκαν τιμές 20 βαθμούς πάνω από το σύνηθες!
Καθώς λοιπόν η ατμόσφαιρα και ο ωκεανός θερμαίνονται, η παγοκάλυψη της Αρκτικής μειώνεται, και σύμφωνα με την NASA είναι 13% μικρότερη από το 1979. Όσο ο πάγος που ανακλά την ηλιακή ακτινοβολία λιγοστεύει, όλο και περισσότερη ηλιακή ενέργεια απορροφάται από τη θάλασσα ενισχύοντας το φαινόμενο! Στο σχήμα που ακολουθεί (πηγή: Polar Science Center) φαίνεται η σταδιακή μείωση της παγοκάλυψης στην Αρκτική από το 1980 έως σήμερα.
Οι τελευταίοι υπολογισμοί της Norwegian Ice Service, δείχνουν ότι η παγοκάλυψη της Αρκτικής στην περιοχή του Svalbard στα μέσα του Αυγούστου ήταν 40% χαμηλότερη από την  μέση τιμή της στο διάστημα 1981-2010. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τον λεπτό πάγο που συναντάται πλέον σε πολλά σημεία της, μας φέρνει στο μυαλό τις δυσοίωνες προβλέψεις που λένε ότι ο θερινός πάγος στην Αρκτική θα εκλείψει κάπου μεταξύ 2030 και 2050! Στο σχήμα που ακολουθεί (πηγή: National Snow & Ice Data Center) φαίνεται η παγοκάλυψη τον Αύγουστο του 2018 (λευκή επιφάνεια) και η μέση τιμή της περιόδου 1981-2010 (πορτοκαλί γραμμή). – 

http://www.meteo.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα επιτρέπονται μόνο όταν τηρούν τον ουσιώδη κώδικα δεοντολογίας.