Άρθρο του Κρικόρ Τσακιτζιάν :
Το καλοκαίρι μπήκε για τα καλά. Οι θερμοκρασίες ανέβηκαν και έχουν σκαρφαλώσει σταθερά πάνω από τους 30 βαθμούς.
Ενίοτε ξεπερνούν και τους 35 βαθμούς κελσίου, με ανέμους έντασης 5 και 6 μποφόρ. Συνθήκες ιδανικές για πυρκαγιές, που εύκολα μπορούν να ξεφύγουν και να προκαλέσουν καταστροφές. Την περασμένη εβδομάδα δυο πυρκαγιές ξέσπασαν, η μια στην Κινέτα και η άλλη στους Αγίους Θεοδώρους, περιοχή που βρίσκεται ακριβώς δίπλα από την Κινέτα.
Στην πρώτη έσπευσαν οχήματα της πυροσβεστικής, ένα πυροσβεστικό αεροπλάνο κανατέρ και δυο πυροσβεστικά ελικόπτερα τύπου έρικσον και την έσβησαν αμέσως. Στη δεύτερη πυρκαγιά, αυτή των Αγίων Θεοδώρων, η οποία ήταν ίδιας έντασης φωτιά μέσα σε δύσβατη δασική περιοχή στα Γεράνεια όρη, όπως μας κατήγγειλε ο Αντιδήμαρχος Αγίων Θεοδώρων κ. Σπύρος Ράτης, εστάλησαν από την Κόρινθο τέσσερα πυροσβεστικά οχήματα, αλλά στο δρόμο προς την πυρκαγιά χάλασαν τα τρία κι έτσι έφτασε στο επίμαχο σημείο μόνο το ένα.
Ευτυχώς, έτρεξαν για τη φάση της πρώτης αντιμετώπισης τα μικρά αγροτικά πυροσβεστικά των εθελοντών (τέσσερα τον αριθμό), που περιπολούν καθημερινά στην περιοχή και μαζί με το μεγάλο πυροσβεστικό που κατάφερε να φτάσει στην εστία, μπόρεσαν κι έσβησαν την πυρκαγιά και αποφεύχθηκαν τα χειρότερα. Το ευτύχημα, όπως μας είπε ο κ. Ράτης, ήταν ότι στην περιοχή δεν έπνεαν άνεμοι πάνω από 2 μποφόρ. Βλέπετε στην πλειοψηφία του ο στόλος του πυροσβεστικού σώματος, είναι πεπαλαιωμένος και θέλει αντικατάσταση, αλλά που λεφτά για κάτι τέτοιο. Έτσι ο αριθμός των πυροσβεστικών οχημάτων που έχουμε, είναι μόνο στα χαρτιά. Το ερώτημα είναι γιατί δεν αντιμετωπίσθηκε κι αυτή η πυρκαγιά, των Αγίων Θοεδώρων, όπως της Κινέτας;
Η απάντηση είναι, γιατί οι Άγιοι Θεόδωροι βρίσκονται εκτός των ορίων της Αττικής. Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης φαίνεται πως είναι, να παρθούν μέτρα, τουλάχιστον μέχρι να παραδώσει την περιφέρεια, η απερχόμενη περιφερειάρχης κυρία Δούρου στο τέλος Αυγούστου, ώστε να μην υπάρξει άλλη περίπτωση όπως η περσινή στο Μάτι και στην Κινέτα, που χάθηκαν τόσες ανθρώπινες ζωές και τόσα σπίτια. Μάλιστα έχουν συστήσει το «Μηχανοκίνητο Τάγμα», το οποίο αποτελείται από μια δύναμη 40 πυροσβεστικών οχημάτων και είναι εγκατεστημένο στον Ασπρόπυργο.
Πρόκειται για δύναμη που έχουν μετακινήσει από διάφορες περιοχές της χώρας, ακόμη και από την Κόρινθο, γεγονός που αποδυναμώνει τις περιοχές που τα έστειλαν και είναι σε αναμονή, για ενδεχόμενη μεγάλη πυρκαγιά, κυρίως στην Αττική. Η εντολή είναι να βγουν για κατάσβεση αυτά τα 40 οχήματα, μόνο σε περίπτωση που η φωτιά βρίσκεται εντός ορίων της Αττικής και πρέπει πρώτα να καίει πάνω από 50 στρέμματα δάσους. Αμ’ τότε αγαπητοί αρμόδιοι της πυροσβεστικής θα είναι πολύ αργά κι αν έχει και λίγο αεράκι, δεν θα μπορείτε να την ελέγξετε ούτε με τα 40 αυτοκίνητα, αλλά ούτε και με τα εναέρια μέσα.
Ο στόλος δε, είναι τόσο πεπαλαιωμένος που κανείς δεν ξέρει πόσα θα καταφέρουν να φτάσουν στον προορισμό τους, για την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Η άλλη απόφαση που πάρθηκε στο σχεδιασμό της πρόβλεψης, είναι τα αεροπλάνα της πολεμικής αεροπορίας που πετούν καθημερινά για να επιτηρούν την Αττική, για τυχόν πυρκαγιές σε δύσβατες περιοχές, να φτάνουν μέχρι την Κινέτα και να γυρίζουν πίσω. Δηλαδή αν πήγαιναν και λίγο πιο κάτω, μέχρι τον Ισθμό, τι θα κόστιζε παραπάνω στην πολεμική αεροπορία; Πόσο δυσβάστακτο θα ήταν το κόστος των καυσίμων;
Αρκεί να λάβει κανείς υπ’ όψη του ότι μέχρι εκεί, βρίσκονται οι Άγιοι Θεόδωροι, ο Σχίνος, το Λουτράκι, η Περαχώρα, το Σοφικό, περιοχές που έχουν πυκνή βλάστηση από πευκοδάσος και καίγονται κάθε χρόνο μια, δυο, ίσως και περισσότερες φορές. Παρατηρεί κανείς, πως όλα τα μέτρα σταματούν στην Κινέτα. Θα μου πείτε όποιος καίγεται στο χυλό, φυσάει και το γιαούρτι. Ναι, μα δεν μπορεί να διαθέτεις όλες σου τις πυροσβεστικές δυνάμεις σε μια περιοχή, μόνο και μόνο επειδή υπέστη καταστροφές μια δεδομένη στιγμή και σου κόστισε πολιτικά και να απογυμνώνεις όλες τις άλλες όμορες περιοχές και να μη στέλνεις βοήθεια.
Όπως όλα δείχνουν οι περιοχές πέριξ του νομού Αττικής, θα περάσουν ένα καυτό καλοκαίρι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια σας θα επιτρέπονται μόνο όταν τηρούν τον ουσιώδη κώδικα δεοντολογίας.