Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024

Ο ATOPOS cvc στο Ηραίο Περαχώρας

 

ATOPOS CVC NEW LOGO

 

 

VPR00525
Φωτογραγία Βάσω Παράσχη

OTHERLANDS
Σαβίνα Γιαννάτου, Τζέφ Βάγγερ, Πέτρος Μώρης

Επιμέλεια: Στέφη Στούρη
Atopos Unbound

20 - 21 Ιουλίου 2024, 19:00

Ηραίο Περαχώρας

Ο ATOPOS cvc σάς προσκαλεί το Σάββατο 20 Ιουλίου και την Κυριακή 21 Ιουλίου 2024 στις 19:00 στην ηχητική performance που θα πραγματοποιηθεί στο Ηραίο Περαχώρας, στο πλαίσιο του προγράμματος 2024 του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η έκθεση OTHERLANDS προτείνει μια εναλλακτική προσέγγιση στην επίπεδη παράδοση της γεωγραφίας, η οποία είχε σχεδιασθεί για να υποστηρίζει δίκτυα εξόρυξης και εκμετάλλευσης. Αντ’ αυτής προτείνεται μια κάθετη σύνδεση με το τοπίο, ξεκινώντας από το επίπεδο του ματιού, προχωρώντας στο έδαφος κάτω από τα πόδια μας και, στη συνέχεια, βαθιά στα υπόγεια αποθέματα των αναμνήσεων, των μύθων και των μεταφορών.

Γλυπτά του Πέτρου Μώρη και έργα ηχητικής μυθοπλασίας του Τζέφ Βάγγερ και της Σαβίνας Γιαννάτου διαπλέκονται σε μια αντήχηση όλων όσα υπάρχουν και υπήρξαν σε αυτή τη γη, ανθρώπινα και μη ανθρώπινα σώματα, αρχαιολογικά κατάλοιπα και γεωλογικά υλικά.

Ο αρχαιολογικός χώρος του Ηραίου Περαχώρας ή Περαία χώρα ή “γη από την άλλη μεριά” αποτελεί ένα σημείο γεωλογικής ισσοροπίας το οποίο λειτουργεί ως χώρος κριτικής συνάντησης με το Άλλο, το αποικιοποιημένο, το ξένο, το άγνωστο, το παράξενο, το αταίριαστο.

Στην ηχητική performance o Τζέφ Βάγγερ θα παρουσιάσει και θα ενεργοποιήσει ένα ηχητικό γλυπτό κατά τη διάρκεια της ζωντανής performance, εμβαθύνοντας στον ηχητικό χώρο του τοπίου μέσω ενός συγχρονισμού που θα προκύψει μεταξύ των ηχογραφήσεων πεδίου, της ανθρώπινης φωνής και του ηχητικού γλυπτού. Η ηχητική σύνθεση του Jeph Vanger εξερευνά τις ηχητικές πληροφορίες του τοπίου μέσω μιας ψηφιακής επεξεργασίας των ηχογραφήσεων πεδίου, η οποία μπορεί να γίνει κατανοητή ως ένα είδος τονικής ανασκαφής.

Η ηχητική συνύπαρξη με τη φωνή των ανθρώπινων σωμάτων εισάγεται μέσα από τη συνεργασία του με τη μουσικό Σαβίνα Γιαννάτου, ενεργοποιώντας και υποστηρίζοντας μορφές σύγκρουσης, αντιπαράθεσης και πάλης μεταξύ φωνών, κραυγών και δονήσεων. Η φωνή της Σαβίνας ανακαλεί χρησμούς από το χαμένο μαντείο της Ήρας Ακραίας, όπου η πρακτική της φιαλομαντείας προέβλεπε την έκβαση των θαλάσσιων ταξιδιών. Η πρακτική αυτή σχετίζεται με τις αποικιοκρατικές επιχειρήσεις των Κορινθίων καθώς και με οικειοποίηση πρακτικών όπως η λεκανομαντεία, προερχόμενη από την Αίγυπτο και τη Βαβυλωνία, που λάμβανε χρησμούς παρατηρώντας την κίνηση του λαδιού στο νερό. Οι θρήνοι που αντηχούν μέσα από τη φωνή της Σαβίνας συνδέουν το ηχητικό περιβάλλον με την εικαστική παρέμβαση, ανάμεσα σε χαμένες αρχαίες γλώσσες και αυτοσχέδιες εκφορές.

VPR00656
Όψη της Δυτικής αυλής όπου θα πραγματοποιηθεί η ηχητική performance. Φωτογραφία: Βάσω Παράσχη

Πληροφορίες

Χώρος
Ηραίο Περαχώρας

Ημερομηνίες
20,21 Ιουλίου 2024
19:00

Διάρκεια
60 λεπτά

Όλες οι εκδηλώσεις προσφέρονται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Αναλυτικές πληροφορίες, πρόγραμμα όλων των εκδηλώσεων και προκρατήσεις θέσεων:
allofgreeceone.culture.gov.gr

Συντελεστές

Καλλιτέχνες
Σαβίνα Γιαννάτου (μουσικός), Τζέφ Βάγγερ (μουσικός), Πέτρος Μώρης (εικαστικός)

Επιμέλεια
Στέφη Στούρη

Καλλιτεχνικός Διευθυντής ATOPOS cvc
Βασίλης Ζηδιανάκης

Οργάνωση παραγωγής ATOPOS cvc
Στέφη Στούρη

Γραφιστικός σχεδιασμός
Studio Precarity

Εκτυπώσεις
ELLASTRATION

Επικοινωνία

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε επικοινωνήστε με τον ATOPOS cvc στο info@atopos.gr
ή επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες:

ATOPOS
Facebook
Instagram

Ευχαριστούμε τη Βρετανική Αρχαιολογική Σχολή για την άδεια αναπαραγωγής αρχειακού υλικού στο έντυπο και ψηφιακό υλικό της έκθεσης.

Υποστηρικτές

Screenshot 2024-07-01 at 8.53.59 PM

ATOPOS cvc επικοινωνία: info@atopos.gr / press@atopos.gr / www.atopos.gr / facebook / instagram / +302108838151 / +302105242004




Δεν υπάρχουν σχόλια: