Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Ο Έλληνας είναι ευφιέστατος αλλά και εγωιστής...







ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΕΙΟΥ
Αμα γίνεσαι σκουλήκι μη διαμαρτύρεσαι επειδή σε πατάνε


Σε διαγωνισμό που έγινε στην Ουάσιγκτον για τον καταλληλότερο χαρακτη­ρισμό ενός λαού, εκείνου που θα παρουσιάσει καλύτερα την ψυχολογία του, πήραν μέρος περίπου ένα εκατομμύριο άτομα. Δεκαπενταμελής επιτροπή από επι­στήμονες επέλεξε ομόφωνα και βράβευσε το δικαστή Ν. Κέλλυ για τον επιτυχημένο χαρακτηρισμό του Έλληνα. Μπροστά στο δικαστήριο της αδέκαστης ιστορίας γράφει ο δικαστής: "Ο Έλληνας αποκαλύφθηκε πάντοτε κατώτερος από τις περιστάσεις, αν και από διοικητική άποψη κατέχει πάντοτε τα πρωτεία. Ο Έλληνας είναι ευφιέστατος αλλά και εγωιστής, δραστήριος αλλά και αμέθοδος, φιλότιμος αλλά γεμάτος προλήψεις, θερμόαιμος, ανυπόμονος αλλά και πολεμιστής. Έχτισε τον Παρθενώνα κι αφού μέθυσε από την αίγλη του, τον άφησε αργότερα να γίνει στόχος των ερίδων. Ανέ­δειξε το Σωκράτη για να τον δηλητηριάσει. Θαύμασε το Θεμιστοκλή για να τον εξορί­σει. Υπηρέτησε τον Αριστοτέλη και για να τον καταδιώξει. Γέννησε το Βενιζέλο για να τον δολοφονήσει. Έχτισε το Βυζάντιο για να το εκτουρκίσει. Έφερε το '21 για να το διακυβεύσει. Δημιούργησε το 1909 για να


το λησμονήσει. Τριπλασίασε την Ελλάδα για να την θάψει. Κόπτεται τη μια στιγμή για την αλήθεια και την άλλη μισεί αυτόν που αρνιέται να υπηρετήσει το ψέμα. Παράξενο πλάσμα, ατίθασο, περίεργο, εγωπαθές και σοφόμωρο, ο Έλληνας. Λυπηθείτε τον, αν θέλετε κι αν μπορείτε, προσπαθήστε να τον ταξινομήσετε".


Δημοσιεύουμε το παραπάνω, γιατί σιχαθήκαμε να ακούμε από τα διάφορα παπαγαλάκια και κομπιναράκια ότι πάντοτε μας φταίνε οι άλλοι.


Ποτέ ο Έλληνας δεν μπόρεσε να αναλάβει τις ευθύνες του. Πάντοτε έφταιγε και φταίει κάποιος άλλος. Χρόοοονια μας φταίει η Αμε­ρική, η Σία, το ΝΑΤΟ, οι Γερμανοί, ο Αγγλικός δάχτυλος, ξένες δυνάμεις, ξένα συμφέροντα, το σύστημα, αόρατοι εχθροί.

Βήμα Λουτρακίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: