Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012

H μεγάλη διαδικτυακή ψηφοφορία της zougla.gr



Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 3 Ιουνίου 2012, 23:50






Βραχεία κεφαλή παίρνει ο ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας στην κούρσα για την εκλογική διαδικασία της 17ης Ιουνίου, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της τρίτης κατά σειράς ανοικτής διαδικτυακής ψηφοφορίας της zougla.gr (μεγάλο δείγμα) για την παρούσα προεκλογική περίοδο.

Η δημοσκόπηση σε δείγμα (885 ατόμων) αποτύπωνε το προβάδισμα της ΝΔ, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η μεγάλη (25.568), που δημοσιεύτηκε την Κυριακή, δίνει την πρωτοκαθεδρία στο κόμμα της Αριστεράς. Επίσης, στη μικρή δημοσκόπηση καταλληλότερος για πρωθυπουργός αναδεικνυόταν ο Αντώνης Σαμαράς, ενώ στην παρούσα ο Τσίπρας καταλαμβάνει την πρώτη θέση. Πρόκειται για αντιφάσεις που οφείλουμε να τις επισημάνουμε. Είναι η πρώτη φορά, όλα αυτά τα χρόνια διαδικτυακών δημοσκοπήσεων της Ζούγκλας, που καταγράφεται μεγάλη ρευστότητα και παρατηρείται συνεχής κινητικότητα των μετακινούμενων ψηφοφόρων.

Σε δείγμα 885 ψηφοφόρων, η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων (ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ) ανήλθε μόλις σε μισή ποσοστιαία μονάδα. Στο μεγάλο δείγμα, όμως, το κόμμα της Αριστεράς προηγείται με 16% από τον δεύτερο. Όσον αφορά στην παράσταση νίκης, η Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται να υπολείπεται κατά 4,7 ποσοστιαίες μονάδες του ΣΥΡΙΖΑ (δείγμα 25.568), καθώς συγκέντρωσε το 41,2% έναντι 45,9% του ΣΥΡΙΖΑ. Αντιθέτως στην ψηφοφορία στην οποία συμμετείχαν 885 πολίτες, απέσπασε το ευρύ ποσοστό των 14,7% μονάδων επιπλέον του ΣΥΡΙΖΑ, δύο εβδομάδες περίπου πριν από τις εκλογές.

Ταυτότητα της έρευνας

Η ψηφοφορία ξεκίνησε την Τρίτη 29 Μαΐου και έληξε την Παρασκευή 31 Μαΐου το μεσημέρι. Διεξήχθη σε δύο σκέλη. Το πρώτο σκέλος αφορoύσε στο δείγμα της Βάσης Δεδομένων της ηλεκτρονικής εφημερίδας, που αποτελείται από 8.000 άτομα. Στη μέτρηση που παρουσιάστηκε την περασμένη Πέμπτη ψήφισαν 885 άτομα. Το δεύτερο σκέλος, η επεξεργασία του οποίου ακολούθησε αμέσως μετά την επεξεργασία του πρώτου σκέλους, αφορά τους χρήστες του Διαδικτύου άνω των 18 ετών, οι οποίοι αυθόρμητα συμμετείχαν στην ψηφοφορία. Ο αριθμός των χρηστών-ψηφοφόρων ανέρχεται σε 25.568.

Τα δύο δείγματα σταθμίστηκαν με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών της 6ης Μαΐου.

Στην παρούσα δημοσκόπηση ψήφισαν περισσότεροι άνδρες σε ποσοστό 82%, έναντι 18% των γυναικών. Η ηλικία του μεγαλύτερου μέρους των ψηφοφόρων (51,7%) κυμαίνεται μεταξύ 25-44, ενώ σε ποσοστό 39,5 κυμαίνεται μεταξύ 45-64 ετών, με τους ψηφοφόρους να προέρχονται από αστικά κέντρα. Οι συμμετέχοντες είναι στην πλειονότητά τους κάτοχοι πτυχίων ανωτάτης εκπαίδευσης και απόφοιτοι μέσης εκπαίδευσης.

Στο γράφημα που ακολουθεί, το 76% των ερωτηθέντων ζητεί από τις πολιτικές δυνάμεις να συνεργαστούν, αφού, όπως καθίσταται σαφές από τις μέχρι τώρα μετρήσεις, δεν πρόκειται να υπάρξει αυτοδυναμία ενός κόμματος. Η απαίτηση των πολιτών είναι ξεκάθαρη. Μόνον το 14% επιλέγει και τρίτη κατά σειρά προσφυγή στις κάλπες.

(Δείγμα 25.568)


(Δείγμα 885)

Πού οφείλεται η άνοδος της Χρυσής Αυγής

Στον επόμενο πίνακα οι συμμετέχοντες στην ψηφοφορία κλήθηκαν να εξηγήσουν τους λόγους στους οποίους οφείλεται το υψηλό ποσοστό της Χρυσής Αυγής.

Το 40,7% εξηγεί ότι η βασική παράμετρος που ώθησε τα υψηλά ποσοστά της Χ.Α. είναι η αδιαφορία των κρατικών μηχανισμών για την εγκληματικότητα και τη δημόσια ασφάλεια.

Το 24,2% επέλεξε τη Χρυσή Αυγή για να καταθέσει ψήφο διαμαρτυρίας.

Το 13,4% παρατηρεί ότι τα υψηλά ποσοστά οφείλονται σε λόγους ανασφάλειας γενικά.

Μόνον το 5,3% των ερωτηθέντων ψήφισε Χρυσή Αυγή διότι ταυτίζεται με τις ιδέες και το περιεχόμενο του προγράμματος του κόμματος αυτού.

Τέλος, το 14,3% επέλεξε Χρυσή Αυγή λόγω του μεταναστευτικού ζητήματος και μόνον.



Παράσταση Νίκης

Στο μεγάλο δείγμα της ανοικτής διαδικτυακής ψηφοφορίας της zougla.gr υπάρχει ανατροπή όσον αφορά στην παράσταση νίκης. Έναντι του δείγματος των 885 ατόμων, σ' αυτήν τη μέτρηση η πλειονότητα των ερωτηθέντων καταλήγει με ένα ποσοστό της τάξεως του 45,9%, σχεδόν οι μισοί δηλαδή, πως πρώτο κόμμα στις επαναληπτικές εκλογές θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Το 41,2 % θεωρεί πως πρώτη θα έρθει η ΝΔ. Η διαφορά των περίπου 4,7% ποσοστιαίων μονάδων είναι σημαντική και έρχεται σε αντίθεση με τις προηγούμενες μετρήσεις από τη zougla.gr, επισημαίνοντας μία μετατόπιση.

Σταθμισμένο δείγμα 25.568


Σταθμισμένο δείγμα 885


Ο καταλληλότερος πρωθυπουργός


Μία ακόμη αντίφαση αφορά στο ερώτημα σχετικά με το ποιος είναι ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός.

Στη δημοσκόπηση με δείγμα των 885 ατόμων που παρουσιάστηκε στην εκπομπή «Κίτρινος Τύπος» της περασμένης Πέμπτης, ο Αντώνης Σαμαράς ερχόταν πρώτος στην αξιολόγηση των ερωτηθέντων ως προς την καταλληλότητα διακυβέρνησης της χώρας. Στη δεύτερη θέση φιγούραρε ο Αλέξης Τσίπρας και ακολουθούσαν ο Ευάγγελος Βενιζέλος και η Αλέκα Παπαρήγα, με τον Πάνο Καμμένο να περνά στην 5η θέση της αξιολόγησης. Η επιλογή «Κανένας» με 15,7% κινούνταν σε υψηλό ποσοστό.

Λαμβάνοντας υπ' όψιν το μεγάλο δείγμα, εύκολα κάποιος παρατηρεί την ολική ανατροπή. Με 29,1% πρώτος έρχεται ο Αλέξης Τσίπρας, δεύτερος ο «Κανένας» με 15,7%, τρίτος ο Αντώνης Σαμαράς (13,8 %), τέταρτος ο Ευάγγελος Βενιζέλος (10,8%) και πέμπτος ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος (6,7%).

(Μεγάλο δείγμα)


Μάχη στήθος με στήθος μεταξύ του Αντώνη Σαμαρά και του Αλέξη Τσίπρα έδειχναν τα ποσοστά της δημοσκόπησης με δείγμα 885 ατόμων. Για του λόγου του αληθές δείτε την παρακάτω κάρτα:

(Μικρό δείγμα)


Πρόθεση Ψήφου

Οι συμμετέχοντες στη μέτρηση αυτή τοποθετούν τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη θέση, με μεγάλη διαφορά από τη ΝΔ. Δηλαδή 34,7% έναντι 18,7% της ΝΔ. Η ΝΔ στη μικρή δημοσκόπηση προηγούνταν περίπου με μισή ποσοστιαία μονάδα. Μικρή μείωση παρουσιάζουν τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ, αλλά και του ΚΚΕ.

(Μεγάλο δείγμα)


(Μικρό δείγμα)


Συσπειρώσεις - Μετακινήσεις Ψηφοφόρων

Η Νέα Δημοκρατία παρουσιάζεται με μικρότερη συσπείρωση, με ένα ποσοστό της τάξεως του 64% και με μικρές διαρροές προς όμορους χώρους, αλλά, αντιθέτως, μεγάλη προς το αντίπαλο στρατόπεδο, τον ΣΥΡΙΖΑ.



Μεγαλύτερη συσπείρωση ψηφοφόρων πετυχαίνει περίπου δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης, όπως και στην περίπτωση της ΝΔ, παρατηρείται ένα μεγάλο ποσοστό του να διαρρέεται προς τη ΝΔ, ενώ μικρότερα προς το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ.



Το ΠΑΣΟΚ δείχνει να φυλλορροεί, καθώς αποτυπώνεται μία ισχυρή διαρροή προς τον ΣΥΡΙΖΑ και μικρότερες προς τη ΝΔ, το ΚΚΕ και τη Χρυσή Αυγή.



Στο τελευταίο διάγραμμα μπορείτε να δείτε τη σταθμισμένη πρόθεση ψήφου σε περίπτωση εκλογών για όλα τα υποψήφια κόμματα, συγκρίνοντας πάντα τις τελευταίες τρεις δημοσκοπήσεις της zougla.gr, που διεξήχθησαν στις 17, 24 και 31 Μαΐου. Τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ είναι συνεχώς αυξανόμενα, ενώ μικρή μείωση καταγράφουν τα αντίστοιχα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Δείτε τον πίνακα:




Eπιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

Δεν υπάρχουν σχόλια: