Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

Η ΑΓΩΓΗ ΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ






 Αγαθού Ποθητή

Ενόψει της νέας σχολικής χρο­νιάς που πλησιάζει, αξίζει να αναφερθούμε  σε  ένα  πραγ­ματικά μείζον θέμα της Παιδαγωγικής.


 Οι μαθητές με ιδιαίτερες ανάγκες και το πρόβλημα της εκπαίδευσης τους, βρίσκονται στο κέντρο των ενδιαφε­ρόντων της Παιδαγωγικής, καθώς και ολόκληρης της κοινωνίας.
Παιδιά με οργανικές και ψυχοσωμα­τικές επιβαρύνσεις δημιουργούν βασι­κά μαθησιακά προβλήματα, τα οποία πολλές φορές οδηγούν τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς σε αδιέξοδο. Εδώ, καλείται να προσφέρει τις υπηρεσίες της η λεγόμενη Θεραπευτική Αγωγή, η οποία ασχολείται με άτομα που πα­ρουσιάζουν ιδιαίτερες ανάγκες ή δια­ταραγμένη προσωπικότητα. Ως στόχο της έχει την ανακούφιση ή και εξάλειψη αυτών των προβλημάτων. Στα παιδιά με ιδιαίτερες ανάγκες συγκαταλέγονται συνήθως εκείνα που παρουσι­άζουν πνευματικά και μαθησιακά προβλήματα (δυσλεξία), έντονες δυσκολίες ακοής και όρασης, διαταραγμένη συμπεριφορά και ψυχικές ασθένειες. Συνηθέστερα στα παιδιά με ειδικές ανάγκες συμπεριλαμβάνονται εκείνα που πάσχουν από αυτισμό
και υπερκινητικότητα.
Δάσκαλοι και καθηγητές έχουν χρέος να υποβοηθούν την ένταξη αυτών των παιδιών στην κοινωνία, ώστε να θελήσουν μόνα τους να αναλάβουν ρόλους και να ανταποκριθούν στις οικογενειακές, επαγ­γελματικές και κοινωνικές απαιτήσεις. Η ψυ­χολογική στήριξη στην οικογένεια του παι­διού καθίσταται απαραίτητη, καθώς πολύ σημαντικό είναι η κοινωνία να αποβάλει τις προκαταλήψεις για τον άνθρωπο με ιδιαίτε­ρες ανάγκες, τον οποίο πρέπει να αποδεχτεί όπως ακριβώς είναι. Θεωρείται φρόνιμο, μαθητές με μικρή νοητική καθυστέρηση να ενσωματώνονται με τους υπόλοιπους μαθητές φοιτώντας σε κανονική τάξη, διότι ωφελούνται από τη συμμετοχή τους αυτή. Δάσκαλοι και κα­θηγητές πρέπει να είναι εξοπλισμένοι με γνώση, ετοιμότητα και κατανόηση, καθώς επίσης με μια αγκαλιά και ένα μπράβο, να επαινούν και την ελάχιστη πρόοδο τους. Η στήριξη λοιπόν σε παιδιά με ειδικές ανάγκες, από την οικογένεια, το σχολείο και την κοινωνία, είναι κάτι παραπάνω από επιτακτική. Η απομόνωση και αποξένωση μόνο τα αντίθετα αποτελέσματα μπορεί να φέρει. Άλλωστε, παρόλο την οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας σήμερα, υπάρχουν ακόμα κάποια πράγματα σε αυτή τη ζωή, που είναι υπεράνω χρημάτων, όπως είναι η πρόνοια για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες. Εξάλλου, μην ξεχνάμε, πως τα παιδιά είναι ο φάρος που φωτίζει τις ψυχές όλων μας.
ΤΟ ΒΗΜΑ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: