Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012

ΔΗΜΟΣ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ ΑΓ. ΘΕΟΔΩΡΩΝ





 

 Σας προσκαλούμε να τιμήσετε με την παρουσία σας τον Εσπερινό και την Περιφορά της Ιερής Εικόνας της ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΓΙΑΤΡΙΣΣΑΣ, Πολιούχου της πόλεως του Λουτρακίου, με την ευκαιρία της θεομητορικής εορτής του Γενεσίου της Υπεραγίας Θεοτόκου.

 
Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α
                                    19:30               Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός
20:10               Προσέλευση Επισήμων (συμβολή των
      ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ                                       οδών Oδ. Ανδρούτσου και Δ. Σολωμού)
7 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ             20:20               Είσοδος Επισήμων στον Ιερό Ναό
                                                 20:30               Έξοδος εκ του Ιερού Ναού, Λιτάνευση Ιερής Εικόνας
      ΣΑΒΒΑΤΟ                    7:30-10:30       Όρθρος και Αρχιερατική Θεία
8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ                                                Λειτουργία
 Ο Δήμαρχος
 Κωνσταντίνος Δ. Λογοθέτης

 

 

Το ιστορικό της Αγίας εικόνας της Παναγίας της Γιάτρισσας είναι το εξής: Κάθε καλοκαίρι ερχόταν στο Λουτράκι για ιαματικά λουτρά μια γυναίκα ονόματι Μαρία, που ήταν μαία. Έμενε στο σπίτι της Μαρίας Σώκου, με την οποία είχε φιλικές σχέσεις. Η Μαρία αυτή όταν πήγε να προσκυνήσει στους Αγίους Τόπους, έφερε ένα δώρο στη Μαρία Σώκου, την εικόνα της Παναγίας με βρέφος το Χριστό στην αριστερή της πλευρά. Στα Ιεροσόλυμα, ο πωλητής είχε πει στη Μαρία, να δώσει την εικόνα σε Θεοσεβείς ανθρώπους, που να πιστεύουν σ' αυτήν, να της ανάβουν κεριά και το καντήλι της να καιει μέρα και νύχτα, διότι είναι θαυματουργή εικόνα.
    Η   Μαρία όλα αυτά τα είπε στη Μαρία Σώκου. Ακόμη της είπε ότι μετά από 20 μέρες από την παράδοση της Αγίας εικόνας θα πεθάνει όπως και έγινε.
        Η εικόνα ήλθε στα χέρια της Σώκου το 1928. Η ευλάβεια των κατοίκων του Λουτρακίου, αλλά και ξένων με το χρόνο μεγάλωνε. Τότε σκέφτηκαν να κάνουν μια εκκλησία. Δημιουργήθηκε μία επιτροπή με την βοήθεια του τότε Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Κορινθίας Δαμασκηνού και των Δωρητών, και έκτισαν σε οικόπεδο που τους προσέφερε ο Ιωάννης Μάρρας απέναντι από την σημερινή εκκλησία τον πρώτο ναό της Παναγίας της Γιάτρισσας, ονομάστηκε έτσι λόγω των θαυμάτων θεραπείας που έκανε.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 





















Δεν υπάρχουν σχόλια: