Εκεί που ο ήλιος ρίχνει το στερνό του φως και ο λογισμός του ανθρώπου «τρέχει» στο ανέγγιχτο φεγγάρι, στον ήχο το νοσταλγικό του απαράπονου, σιγομουρμουρητού των αργαλειών, αλλά και στις ονειρικές συνθέσεις του σιωπηλού τοπίου απαράμιλλης ομορφιάς, ξεπροβάλει αγέρωχη η Περαία Χώρα.
Τοπόσημο ιστορικό, μέρος περίθαλψης επαναστατών και ανυπότακτων ανθρώπων, καταφύγιο ευσεβών και ενάρετων ανθρώπων, η έστω και για μία ημέρα πρωτεύουσα της Ελλάδας, σημερινή ιστορική πρωτεύουσα του δήμου Λουτρακίου.
Η Περαχώρα μέσα από τις φυλλωσιές του δρόμου, ακόμη μαγνητίζει το μάτι του επισκέπτη και κάνει τα βήματα του, αργόσυρτα για να χαρεί το μεγαλείο του Δημιουργού και για να απολαύσει την ψυχική εύδια που το προσφέρει απλόχερα η ανεπανάληπτη εικόνα, που συναντά κανείς στον ίδιο καθημερινό, μοναχικό δρόμο. Θωπεύοντας το μουσκεμένο βράχο της μοναξιάς, σου έρχονται άθελα στον νου, τα ιστορικά γεγονότα που έμειναν, σε πείσμα της φθοράς, άφθαρτα και καδραρισμένα στην αιωνιότητα, για να μαρτυρούν την σημαντικότητα της περιοχής. Μιας περιοχής που ακόμη και στις ημέρες μας δεν σταματά να βγάζει σημαντικούς ανθρώπους, όπως αυτούς που στελεχώνουν την Ένωση Φίλων για την Επανίδρυση του Αρχαιολογικού Μουσείου της Περαχώρας.
Άνθρωποι με τόλμη, με αυτενέργεια, με ευθύνη, με πρωτοβουλία, πεπαιδευμένοι, ελευθερόφρονες, με απροσμέτρητη αγάπη για τον τόπο τους, διαπρέπουν σε προτάσεις και λύσεις, υποδεικνύοτας έναν καλύτερο κι ελπιδοφόρο ορίζοντα. Αυτοί οι άνθρωποι πέτυχαν μια πρωτοφανή συγκαρδίωση και με ανιδιοτέλεια πασχίζουν για ένα όμορφο ιδανικό. Είναι σίγουρο πως μετά την άκρως επιτυχημένη εκδήλωση της 9-3-2013 που έλαβε χώρα στο δημοτικό σχολείο της Περαχώρας, παρουσία του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη και των αρχών του τόπου, κατάφεραν να εμφυσήσουν το ιδανικό σε όλους μας, καθιστώντας το πανθομολογούμενη απαίτηση, ενώ κέρδισαν όλους εμάς ως φίλους του Μουσείου της Περαχώρας.
Στην συγκεκριμένη εκδήλωση, οι άνθρωποι αυτοί απέδειξαν τη διορατικότητα που τους χαρακτηρίζει, αφού σκέφτηκαν σοφά πως για την βιωσιμότητα του μουσείου απαιτείται επισκεψιμότητα, την οποία μόνο το έργο της έλευσης του προαστιακού σιδηροδρόμου στην πόλη του Λουτρακίου μπορεί να εξασφαλίσει.
Χαρακτηριστικά προς αυτή την κατεύθυνση ήταν τα λόγια του τελετάρχη Γιάννη Καραπανάγου που ακολουθούν: «Επειδή αναφερθήκαμε στην λέξη ταξίδι, θα μου επιτρέψετε να κάνω μια μικρή παρένθεση. Αν το Μαντείο της Ήρας ήταν ακόμη σε λειτουργία, θα έμπαινα στον πειρασμό ν’ απευθύνω την ερώτηση. Τι σημαίνουν όλα αυτά τα "Π"; Ο κ. περιφερειάρχης έχει διατυπώσει πως ο Ισθμός είναι η πύλη της Πελοποννήσου. Ήδη προκύπτουν τα τρία πρώτα Π από τις λέξεις περιφερειάρχης, πύλη και Πελοπόννησος. Το τέταρτο Π προκύπτει από το μικρό όνομα του κ. περιφερειάρχη, Πέτρος. Το πέμπτο Π από την λέξη προαστιακός και το έκτο Π από την λέξη Περαχώρα. Εκτιμώ ότι η απάντηση του Μαντείου θα ήταν. "Επί θητείας του κ. Τατούλη, ο προαστιακός θα αποκτήσει σταθμό στον Ισθμό για να δοθεί η δυνατότητα εύκολης πρόσβασης των επισκεπτών στο Μουσείο των Ισθμίων και τερματικό σταθμό στο Λουτράκι, για τους επισκέπτες του Μουσείου της Περαχώρας"». Στο σημείο αυτό ο Γιάννης Καραπανάγος καταχειροκροτήθηκε για την έξοχη ομιλία του και την επιτυχημένη αναφορά του σε δύο μεγάλα ζητήματα του τόπου, από το κοινό που είχε γεμίσει ασφυκτικά την αίθουσα και παλλόταν από ενθουσιασμό.
Οι άνθρωποι της Ένωσης Φίλων για το Μουσείο της Περαχώρας αγωνίζονται έμπρακτα για δυο πολύ σημαντικά ζητήματα, όπως αυτού της επανίδρυσης του Μουσείου της Περαχώρας, αλλά και της σύνδεσης της πόλης του Λουτρακίου με τον προαστιακό σιδηρόδρομο. Ενώ απέδειξαν σε όλους μας πως αποτελούν και το καλύτερο αντίβαρο στην κυλιόμενη ανεπάρκεια των ταγών μας, αξίζοντας την υποστήριξη μας στις προσπάθειές τους. Για όλους εμάς που ο τόπος μας είναι η ψυχή μας, είμαστε όλοι φίλοι του μουσείου της Περαχώρας.
Του Δημήτρη Καραπατά*
Του Δημήτρη Καραπατά*
* Ο Δημήτρης Καραπατάς, είναι επικεφαλής της Πρωτοβουλίας Πολιτών για την έλευση του Προαστιακού Σιδηροδρόμου στην πόλη του Λουτρακίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου