Τρίτη 7 Μαΐου 2013

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥΣ

Αρχαία Κρομμυώνα

        


Ο κ. Γιώργος Παπαγεωργίου, προλογίζοντας τους καλεσμένους του-προέδρους ή εκπροσώπους συλλόγων της Περαχώρας και της λίμνης Ηραίου-για να μιλήσουν για τις δραστηριότητες τους, σε πρόσφατη τηλεοπτική του εκπομπή με τίτλο ‘‘Δημοτικό Καφενείο’’, που παρουσιάζει με τους συνεργάτες του κ.κ. Δημήτρη Σταμάτη και Γιώργο Γρηγοράκο, είπε: «Σήμερα βρισκόμαστε στην Περαχώρα και μάλιστα στην Περαχώρα που πρέπει να σας πω πως αισθάνομαι σαν το σπίτι μου, αν και είμαι Αγιοθεοδωρίτης. Από εδώ ξεκίνησαν οι πρόγονοι μας και κατέβηκαν κάτω και νομίζω ότι η πόλη αυτή είχε τη χαρά να δημιουργήσει το Λουτράκι και τους Αγίους Θεοδώρους. Από την αρχή που ξεκίνησε ο Καλλικρατικός Δήμος έλεγα πως το Λουτράκι, οι  Άγιοι Θεόδωροι να λέγονται Δήμος Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων. Γιατί από εδώ ξεκίνησαν όλα».  
Μετά την εκπομπή, καταλήξαμε πως θα ήταν ευκαιρία να επισκεφτούμε τους Αγίους Θεοδώρους και να δούμε την πόλη μ΄ένα διαφορετικό πρίσμα. Να προσδιορίσουμε ένα κομμάτι του Δήμου μας που έχει τη δική του ιστορία αλλά και διαδρομή.
Ίσως και να συνιστά μοναδικό φαινόμενο και αντικείμενο αξιοποίησης πως ο Δήμος Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων θεοδώρων βρέχεται από δύο κόλπους: Τον Κορινθιακό και τον Σαρωνικό κόλπο. Κάτι το οποίο συνεπάγεται πως η περιοχή του Δήμου μας προσφέρει πολλές παραλίες, φυσικού κάλλους, που θα μπορούσαν ν΄αποτελέσουν πόλους έλξης τουριστών και μοχλούς τοπικής οικονομικής ανάπτυξης.
Οι Άγιοι Θεόδωροι αποτέλεσαν έδρα του δήμου Αγίων Θεοδώρων που λειτούργησε στο διάστημα 1994-2010. Ο δήμος περιλάμβανε τον οικισμό των Αγίων Θεοδώρων και την περιοχή γύρω από αυτών και είχε έκταση 98 τ.χλμ. Είχε προέλθει από την αναγνώριση της κοινότητας Αγίων Θεοδώρων σε δήμο, η οποία είχε συσταθεί το 1912.   Ο πληθυσμός ανέρχεται στους 5950 κατοίκους και παρουσιάζει συνεχώς αυξητική τάση.
Ανατρέξαμε και σε ιστορικά στοιχεία των Αγίων Θεοδώρων. Στο διαδίκτυο διαβάσαμε πως Βορειοδυτικά της πόλης των Αγίων Θεοδώρων, το έτος 1961,  η αρχαιολογική Σκαπάνη έφερε στο φως τα ερείπια της αρχαίας Κρομμυώνας, με σημαντικά ευρήματα όπως το άγαλμα του Θεού Απόλλωνα, πολλά μελανόμορφα αγγεία, γεωμετρικούς και λακοειδείς τάφους. Την ονομασία αυτή, κατά τον Στράβωνα, έφερε όλη η παραλιακή περιοχή του Σαρωνικού και του Ελευσινιακού Κόλπου. Η Κρομμυωνία μέχρι τον 6ο αιώνα π.Χ. ανήκε στα Μέγαρα, κατόπιν όμως περιήλθε στην Κόρινθο. Υπάρχουν δυο εκδοχές για την ονομασία της αρχαίας Κρομμυώνας. Η πρώτη εκδοχή είναι πως πήρε την ονομασία αυτή επειδή ευνοούσε την ανάπτυξη του κρεμμυδιού και η δεύτερη εκδοχή είναι πως πήρε την ονομασία της από την γιο του Ποσειδώνα Κρόμμο. Η περιοχή έγινε γνωστή από το μύθο της Φαίας, του τρομερού αγριόχοιρου που φόνευσε ο μυθικός ήρωας Θησέας στο πέρασμα του, από την Τροιζήνα προς την Αθήνα. Σημαντικό επίσης εύρημα είναι ένας μικρός κυκλικός χώρος ο οποίος δεν έχει προσδιοριστεί εάν είναι λατρευτικός χώρος ή μικρή ορχήστρα θεάτρου.
Ακολούθως μας τράβηξε την προσοχή η Ιερά μονή της Παναγίας του Πραθίου που είναι από τα πιο σημαντικά και παλαιότερα μοναστήρια της περιοχής. Χρονολογείται από τον 11ο αιώνα και παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον για τις ωραίες βυζαντινές του αγιογραφίες και το μωσαϊκό του. Στο κέντρο του ναού έφερε το δικέφαλο αετό, έμβλημα των βυζαντινών αυτοκρατόρων με εξαιρετικά μαρμαροθετήματα τα οποία έχουν κλαπεί. Το σημείο που έχει κτιστεί το μοναστήρι είναι μια ειδυλλιακή τοποθεσία σε ένα μικρό οροπέδιο στη 2η σε ύψος κορυφή των Γερανείων. Για την ονομασία, λέγεται ότι προέρχεται από την αρβανίτικη Πρίνος ή Πράθι που σημαίνει πουρνάρι.
Δεν θα μπορούσε το Παραδοσιακό Εκκλησάκι των Αγίων Θεοδώρων να περάσει απαρατήρητο. Η παράδοση λέει ότι η εκκλησία των Αγίων Θεοδώρων χτίστηκε μετά την άλωση και λόγω των Τούρκων χτίστηκε υπόγεια, προστατευμένη από σκίνα από χαρουπιές που την έκρυβαν απ’ τα μάτια των περαστικών, καθώς ήταν χτισμένη ανάμεσα στο δρόμο και στη θάλασσα. Μεγάλη ιστορική σημασία είχε η πλατιά πλάκα που φέρει χαραγμένο επίγραμμα των ύστερων χρόνων. Βρίσκεται δεξιά της εισόδου της εκκλησίας των Αγίων Θεοδώρων. Το επίγραμμα αυτό προέρχεται από τον τάφο ενός δεκαπεντάχρονου κοριτσιού. Το παρεχόμενο θα μπορούσε να συγκριθεί με τα στοχαστικότερα της αρχαιότητας.  Η νέα πληροφορεί η ίδια τους διαβάτες, πως στο τέλος του 14ου έτους της ηλικίας της λύθηκε ο ‘‘δεσμός’’ της με την ζωή και πως η ίδια επανήλθε στον πνευματικό κόσμο από τον οποίο είχε προέλθει. Τελειώνει με μια μελαγχολική ευχή προς τους κατεχόμενους ανθρώπους να ζήσουν ως τα βαθιά γεράματα που η ίδια δεν τα γνώρισε.
Μετά από λίγες μέρες επισκεφτήκαμε τους Αγίους Θεοδώρους. Όλοι οι συντελεστές της τηλεοπτικής εκπομπής, που προαναφέραμε, μας υποδέχτηκαν χαμογελαστοί και με πολύ καλή διάθεση στα ‘‘Πευκάκια’’. Με Θέα το Σαρωνικό κόλπο, οι σκέψεις ξεχείλισαν στο μυαλό μας και ζητούσαν διέξοδο, μέσω του διαλόγου. Έτσι άρχισε η ανταλλαγή απόψεων. Τα θέματα της συζήτησης ενδιαφέροντα, κοινωνικά, οικονομικά, πολιτικά. Σε κάποιο στιγμή ο κ. Δημήτρης Σταμάτης επεσήμανε πως είναι Αντιπρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου. Σε ερώτησή μας αποκρίθηκε πως γεννήθηκε και μεγάλωσε στους Αγίους Θεοδώρους και ασχολείται με τα κοινά από το έτος 2010, όπου έθεσε υποψηφιότητα με το συνδυασμό του πρώην Δημάρχου κ. Γιώργου Γκιώνη και εκλέχτηκε πρώτος σε σταυρούς, από το συνδυασμό, στο τοπικό συμβούλιο.   
Η επόμενη ερώτησή μας αφορούσε τα τρέχοντα και σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πόλη των Αγίων Θεοδώρων. Ο κ. Σταμάτης ξεκίνησε με το θέμα της ύδρευσης: Πρόβλημα που δημιουργήθηκε από τότε που οι Άγιοι Θεόδωροι ξεκίνησαν ν΄αναπτύσσονται οικιστικά και ταυτόχρονα άναρχα. Αυτό οφείλεται στο ότι οι υπάρχοντες υδροφόροι ορίζοντες δεν μπορούν να καλύψουν τη συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση. Αν και υπάρχουν 6.300 περίπου υδρομετρητές, η υπηρεσία ύδρευσης στελεχώνεται από έναν και μόνο υδραυλικό. Πριν από λίγους μήνες ο Δήμος υπέγραψε προγραμματική σύμβαση με το ΙΓΜΕ, νυν ΕΚΒΑΑ, το οποίο ήδη μελετά τους υδροφόρους ορίζοντες και τους τρόπους κάλυψης της συνεχώς αυξανόμενης ζήτησης. Η σύμβαση έχει διάρκεια σαράντα μηνών και μέσα σ΄αυτήν την προθεσμία θα πρέπει να κατατεθούν τα συμπεράσματα. Παράλληλα το Τοπικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα, πριν δύο μήνες, τη συνένωση της τοπικής υπηρεσίας ύδρευσης των Αγίων Θεοδώρων με την υπηρεσία ύδρευσης του Λουτρακίου. Ευελπιστούμε πως η εμπειρία και η τεχνική κατάρτιση της υπηρεσίας ύδρευσης Λουτρακίου θα βοηθήσει να δοθεί οριστική λύση στο χρόνιο πρόβλημα της ύδρευσης των Αγίων Θεοδώρων.
Επειδή  οι Άγιοι Θεόδωροι είναι τουριστικός προορισμός, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι το κομμάτι του Δήμου, πάνω από την Εθνική οδό Αθηνών–Κορίνθου και προς τα Γεράνια Όρη, τροφοδοτείται κατά τους θερινούς μήνες, με υφάλμυρο νερό,  αμφιβόλου ποιότητας, μη πόσιμο και όχι όλες τις ημέρες της εβδομάδος αλλά τμηματικά. Όμως ο οικισμός εντός σχεδίου πόλεως τροφοδοτείται αδιάλειπτα με πόσιμο νερό, πολύ καλής ποιότητας.
Δεύτερο θέμα αναφοράς του ο ηλεκτροφωτισμός: Ο ηλεκτροφωτισμός παρουσιάζει τεράστιο πρόβλημα ως προς τη συντήρησή του. Συγκεκριμένα εκκρεμούν αυτήν την περίοδο οκτακόσιες (800) αιτήσεις δημοτών για αλλαγή καμένων λαμπτήρων. Αυτό οφείλεται στην έλλειψη τεχνικών συνεργείων. Δεν υπάρχει ούτε ένας ηλεκτρολόγος σε ολόκληρη τη δημοτική ενότητα των Αγίων Θεοδώρων. Παραμένουμε στην εθελοντική προσφορά του νυν Αντιδημάρχου κ. Δημητρίου Δέδε, ο οποίος αναλαμβάνει προσωπικές πρωτοβουλίες αντικατάστασης  καμένων λαμπτήρων. Η ανάγκη προμήθειας ηλεκτρικών λαμπτήρων καθίσταται προφανής και άμεση, καθόσον η πλήρης λειτουργία του συστήματος ηλεκτροφωτισμού συμβάλλει και στην πρόληψη της εγκληματικότητας. Επίσης καθίσταται αναγκαία και η πρόσληψη ή μετακίνηση ενός υπαλλήλου για να καλυφθούν οι ανάγκες της δημοτικής μας ενότητας.
Τρίτο θέμα η συντήρηση των κοινόχρηστων χώρων: Η συντήρηση πλατειών, κήπων και παιδικών χαρών πραγματοποιείται μόνο από έναν υπάλληλο στην παρούσα φάση με αποτέλεσμα κάποιοι από τους χώρους αυτούς να παρουσιάζουν εικόνα εγκατάλειψης. Γι΄αυτό και η κεντρική υπηρεσία του Δήμου θα πρέπει  να συνδράμει αποτελεσματικά στη συντήρηση των κοινόχρηστων χώρων.
Τέταρτο θέμα ο βιολογικός καθαρισμός: ΄Ενα χρυσοπληρωμένο έργο που δεν λειτουργεί καθόλου. ΄Ολοι οι κάτοικοι αναμένουν με αγωνία την ημερομηνία έναρξης της λειτουργίας του. Η μη λειτουργία του, μέχρι σήμερα, οφείλεται σε κακοτεχνίες του δικτύου και ως εκ τούτου θα πρέπει η Δημοτική Αρχή να ενεργήσει άμεσα για την εφαρμογή της προγραμματικής σύμβασης που έχει υπογραφεί μεταξύ του Δήμου Κορινθίων και της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Πέμπτο Θέμα το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο: Υπάρχει ένα μικρό σχέδιο πόλης και απαρχαιωμένο. Η επέκταση του σχεδίου πόλεως είναι μία ακόμη επιτακτική ανάγκη γιατί θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ουσιαστικός μοχλός ανάπτυξης της περιοχής και κυρίως οικονομικής.
Έκτο θέμα η εγκληματικότητα: Η εγκληματικότητα της περιοχής παρουσιάζει ραγδαία αύξηση και θα πρέπει να ληφθούν άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα. Προς την κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να εκδηλωθούν πρωτοβουλίες πολιτών, με σκοπό την ενίσχυση του έργου της Ελληνικής Αστυνομίας.
Αφού ολοκλήρωσε με τα τρέχοντα προβλήματα της γενέτειρας του, ο κ. Σταμάτης κατέληξε: ‘‘Με αφορμή τη συνένωση των Δήμων, λόγω Καλλικράτη, υπαγορεύεται ο εκσυγχρονισμός των υπαρχουσών υποδομών της δημοτικής ενότητας Αγίων Θεοδώρων για να μπορέσει να συμβαδίσει με τους όποιους ρυθμούς ανάπτυξης της μητρόπολης, δηλαδή της πόλης του Λουτρακίου’’. Επιπλέον τόνισε ότι: ‘‘χαρακτηριστικό γνώρισμα της λειτουργίας του Τοπικού Συμβουλίου Αγίων Θεοδώρων είναι η έλλειψη συνεργασίας και επαφής με την Δημοτική Αρχή, εκτός κάποιων μεμονωμένων περιπτώσεων’’.
Φεύγοντας από τους Αγίους Θεοδώρους, νιώσαμε πως ήμασταν στον τόπο που γεννηθήκαμε και αποχαιρετήσαμε με πολύ μεγάλη ικανοποίηση τους φιλόξενους οικοδεσπότες μας από τους Αγίους Θεοδώρους. Κι΄αυτό γιατί μας δόθηκε η δυνατότητα να συναντήσουμε  ανθρώπους με κοινούς προβληματισμούς και ανησυχίες για το μέλλον όλου του Δήμου μας, καθώς και για τις προοπτικές ανάπτυξης του, χωρίς τοπικές διακρίσεις ή άλλες σκοπιμότητες. Με μια μόνο επίσκεψη και συζητώντας με τους κατοίκους των Αγίων Θεοδώρων αντιλαμβάνεσαι πως οραματίζονται ένα καλύτερο αύριο για τους ίδιους και τα παιδιά τους!      



  


perahora.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: