Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

ΑΠΟΛΥΤΩΣ...ΤΙΠΟΤΑ...!



                           
Το πολιτικό θερμόμετρο ανέβηκε κατακόρυφα τις τελευταίες ημέρες. Το πολιτικό σύστημα κυριάρχησε στα πρώτα θέματα της επικαιρότητας.


 Η απόφαση της κυβέρνησης, να βάλει ‘‘λουκέτο’’ στην ΕΡΤ, πυροδότησε σωρεία αντιδράσεων, λόγω των χειρισμών της στην υπόθεση αυτή. Δελτία ειδήσεων, ρεπορτάζ, έκτακτα δελτία ειδήσεων, μετέδιδαν λεπτό προς λεπτό τις όποιες εξελίξεις. Τοποθετήσεις επί τοποθετήσεων, αναλύσεις επί αναλύσεων και κριτική στην κριτική συνέθεταν το τοπίο της ενημέρωσης. Αποτέλεσμα, μετά από μια σειρά επίπονων διαβουλεύσεων και έντονων διεργασιών, η τρικομματική κυβέρνηση να μετατραπεί σε δικομματική, μετά την αποχώρησης της ΔΗΜΑΡ. Μια επιλογή που το μέλλον θα δικαιώσει ή θα καταδικάσει.
Πρωταγωνιστής των εξελίξεων αναδείχθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος. Αίσθηση δημιούργησε η εντυπωσιακή, σε στόμφο και λεξιλόγιο, συνέντευξή του, μετά τις αποτυχημένες προσπάθειες των τριών αρχηγών για συνεννόηση. Ρίγη συγκίνησης προκάλεσαν οι αναφορές του στις εθνοσωτήριες και επίπονες προσπάθειες του ιδίου και του κόμματος του, να μην οδηγηθεί η Χώρα σε πρόωρες εκλογές, επειδή αυτές θα ισοδυναμούσαν με καταστροφή. Προηγουμένως, ‘‘κόκκινο’’ στη διενέργεια πρόωρων εκλογών είχαν ανάψει Βερολίνο και Κομισιόν, που συνέστησαν ή επέβαλαν, στον Πρωθυπουργό της Χώρας να εκτονώσει την κατάσταση στην ΕΡΤ, μέσω μιας συμβιβαστικής λύσης. Για μία ακόμη φορά, ο κ. Σαμαράς, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει τους βουλευτές που δεν θα ψήφιζαν το μνημόνιο ‘‘Τζάμπα Μάγκες’’, αποδείχτηκε πόσο τζάμπα μάγκας είναι ο ίδιος μπροστά στις επιταγές των διεθνών κέντρων αποφάσεων.
Ακολούθησε το μεταμεσονύχτιο διάγγελμα από τον Πρωθυπουργό της Χώρας, κατά το οποίο χαρακτήρισε  ‘‘αμαρτωλή’’ την ΕΡΤ, ξεχνώντας τη δήλωσή του, κατά την επίσκεψη του στη Γερμανία, μιλώντας για τον εαυτό του σχετικά με τη μεταστροφή της πολιτικής του υπέρ των μνημονίων, πως ‘‘ουδείς αναμάρτητος’’.
Στη συνέχεια, ο κ. Σαμαράς, σε συνεργασία με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, προέβησαν στον πολυσυζητημένο ανασχηματισμό της κυβέρνησης, έχοντας 43 μέλη το νέο κυβερνητικό σχήμα, ενώ οι δύο κυβερνητικοί εταίροι πρόκειται να προβούν, σύμφωνα με τις εξαγγελίες τους, και σε αναθεώρηση της προγραμματικής συμφωνίας τους.   
Για μία ακόμη φορά το πολιτικό σύστημα συγκέντρωσε τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του, παρακάμπτοντας τα σοβαρά καθημερινά προβλήματα του Έλληνα πολίτη. Το ποιος θα υπουργοποιηθεί και ποιος όχι μονοπώλησε το ενδιαφέρον των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης σαν να επρόκειτο να ληφθεί απόφαση για κατάργηση των μνημονίων και απαλλαγή μας από τους τοκογλύφους δανειστές μας.
Όπως διαπιστώθηκε και πάλι, το υπάρχον πολιτικό σύστημα αποτελεί κατεστημένο με βαθιές και γερές ρίζες. Γνωρίζει τον τρόπο να επιπλέει, να δημιουργεί εντυπώσεις για εσωτερική κατανάλωση, ν΄αναδιπλώνεται, να συσπειρώνεται, να κυριαρχεί, και να μετακινεί το κάδρο της επικαιρότητας κατά το δοκούν, όποτε το κρίνει αναγκαίο, χωρίς απώλειες.
Τελικά, τι ωφελήθηκε ο Ελληνικός λαός από τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις; Απολύτως τίποτα επί της ουσίας! Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παραδέχτηκε ότι σαν τρικομματική κυβέρνηση: ‘‘κάναμε, κάνουμε τρύπες στο νερό’’. Τελικά κάνανε μία ακόμη τρύπα στο νερό!
Η αλλαγή, από τρικομματική σε δικομματική κυβέρνηση, η αλλαγή προσώπων σε Υπουργεία και τα χαμόγελα, κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας της νέας κυβέρνησης, δεν προϋποθέτουν και δεν συνεπάγονται αλλαγή πολιτικής, υπέρ των συμφερόντων του Ελληνικού λαού, γιατί η Χώρα μας είναι κυριολεκτικά εγκλωβισμένη στις διατάξεις των μνημονίων. Τα ζωτικής σημασίας θέματα των τελευταίων συζητήσεων με την Τρόικα εκκρεμούν, τα προβλήματα της καθημερινότητας υπάρχουν και διογκώνονται επικίνδυνα, η ύφεση βαθαίνει, οι μαύρες τρύπες εκτέλεσης του προϋπολογισμού, για το τρέχον έτος, είναι έτοιμες να μας καταπιούν και η δαμόκλειος σπάθη των ελεγκτών της Τρόικας παραμένει πάνω από τα κεφάλια μας για λήψη νέων μέτρων σε βάρος μισθωτών και συνταξιούχων και όχι μόνο.  
Είναι προφανές πως οι ισορροπίες δεν πρόκειται να διαταραχθούν μέχρι τις Γερμανικές εκλογές, τον προσεχή Σεπτέμβριο και πως η Χώρας μας δεν πρόκειται να δημιουργήσει προβλήματα στην προεκλογική εκστρατεία της κ. Μέρκελ. Ειδικά η δικομματική αυτή κυβέρνηση που υποστηρίζει και εφαρμόζει τα μνημόνια στο όνομα της Ευρώπης των λαών και της σωτηρίας του Ευρώ! 


 Γιάννης Β. Καραπανάγος

Δεν υπάρχουν σχόλια: