Η ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ!
‘‘Το βράδυ στην πλατεία’’ ήταν το σύνθημα με το οποίο το Διοικητικό Συμβούλιο του Προοδευτικού Εκπολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Περαχώρας, που αποτελείται από την κα Μαρίκα Γεωργίου και τους κ.κ. Φίλιππα Θυμή, Βασίλη Φόρτη, Γιάννη Αντωνίου και Γιώργο Χρυσούλα, καλούσε τον κόσμο να παρακολουθήσει τη διήμερη ‘‘Χορευτική Λαογραφική Συνάντηση’’, που διοργάνωσε και πραγματοποίησε πρόσφατα στην Πλατεία Ταξιαρχών της Περαχώρας, με εξαιρετική επιτυχία.
Μια πλατεία, έξω από το καφενείο του ‘‘Γεράνη’’, που έχει χαρακτηριστεί η πλατεία της παράδοσης και θυμόμαστε με νοσταλγία οι παλαιότεροι γιατί φιλοξενούσε τις χορευτικές παραστάσεις των μαθητριών και των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Περαχώρας επί σειρά ετών. Μια πλατεία που είναι συνδεδεμένη με τον πολιτισμό του τόπου και τις εθνικές επετείους, καθώς και σημείο αναφοράς στην ιστορική διαδρομή της Περαχώρας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκδήλωση αυτή αφιερώθηκε στον αείμνηστο Καθηγητή και Γυμνασιάρχη Αναστάσιο Παπαδημητρίου και γι΄αυτό ο γιος του Νίκος παρέλαβε αναμνηστική πλακέτα, από τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Περαχώρας κ. Φίλιππα Θυμή, για την προσφορά του πατέρα του στην ιστορία και στην παιδεία της Περαχώρας.
Διήμερο μαγευτικό σεργιάνι στο χρόνο της χορευτικής παράδοσης. Κάτω από τον έναστρο καλοκαιρινό ουρανό του Ιουλίου, μ΄ενα φεγγάρι σχεδόν ολόγιομο, η φύση της Περαχώρας έστησε το δικό της μοναδικό σκηνικό για τούτο το χορευτικό ταξίδι. Ένα ανεπανάληπτο ταξίδι στις ρίζες του πολιτισμού που είναι πολύ βαθιές σε τούτο τον ευλογημένο τόπο, με συντροφιά τη μουσική και τα τραγούδια από την υπέροχη ορχήστρα του Γιάννη Παυλόπουλου.
Για δύο μέρες το χωριό φόρεσε το μανδύα του πολιτισμού και οι κάτοικοι του τα καλά τους ρούχα, όπως και παλιά, για να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα των εκδηλώσεων. Το θέαμα ξεπέρασε και τις πιο τολμηρές προσδοκίες και ικανοποίησε απόλυτα τους θεατές. Την πρώτη μέρα χόρεψαν τα τμήματα του Πολιτιστικού Συλλόγου Περαχώρας, όλων των ηλικιακών κατηγοριών, ενώ τη δεύτερη οι θαμώνες της πλατείας είχαν τη δυνατότητα ν΄απολαύσουν και χορευτικά συγκροτήματα με παραδοσιακές φορεσιές, όπως του Χορευτικού Συλλόγου ‘‘ΤΕΓΕΑ’’, του Συνδέσμου Λουτρακιωτών-Περαχωριτών ‘‘Ο ΙΒΥΚΟΣ’’ και της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας ΄Εκφρασης και Πολιτισμού.
Θύμησες ξεπρόβαλαν. Παρελθόν και παρόν πλεγμένα σ΄ένα περίτεχνο γαϊτανάκι πλημμύρισαν με ιδιαίτερη συγκίνηση θεατές, Περαχωρίτισσες και Περαχωρίτες, που παρακολούθησαν χορούς απ΄όλη την Ελλάδα. Κυρίως τη δεύτερη ημέρα της εκδήλωσης όταν προβλήθηκαν εικόνες της Περαχώρας του άλλοτε και τα τμήματα του Συλλόγου χόρεψαν τοπικούς χορούς. Μεγάλη αίσθηση προκάλεσε η Γενική Γραμματέας του Συλλόγου κα Μαρίκα Γεωργίου όταν έσερνε το χορό, ερμηνεύοντας με ξεχωριστή μαεστρία, χωρίς μουσική, το τοπικό τραγούδι της αποκριάς ‘‘ Άμοιρη ’’.
Τότε χοροδιδάσκαλοι οι δασκάλες και οι δάσκαλοι του Δημοτικού Σχολείου Περαχώρας, αφού ο Σύλλογος ιδρύθηκε το έτος 1980, ενώ σήμερα διδάσκουν επαγγελματίες χοροδιδάσκαλοι υψηλού επιπέδου, όπως η κα Μαρία Βαγγελή και οι κ.κ. Γιώργος Λιάρος και Δημήτρης Μπάκος.
Η περιοχή μας τιμά, σέβεται και μεταφέρει την παράδοση από γενιά σε γενιά, μέσω πολιτιστικών συλλόγων ή ατομικών προσπαθειών και ομαδικών δράσεων. Είχε προηγηθεί το 6ο Μουσικοχορευτικό Σεργιάνι στους δρόμους της παράδοσης, που διοργανώθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Λουτρακίου, τον περασμένο μήνα, στο αμφιθέατρο του Hotel Poseidon Resort και είχε επίσης στεφθεί με εξαιρετική επιτυχία.
Αναμφισβήτητα, εκδηλώσεις αυτού του είδους αποτελούν και έναν από τους καλύτερους τρόπους αντίδρασης στη σημερινή πολιτική της Τρόικας για ισοπέδωση των πάντων και απώλεια της Εθνικής μας ταυτότητας. Ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Θυμής, στο σύντομο χαιρετισμό του, μεταξύ των άλλων, τόνισε: ‘‘Είμαι Έλληνας, δηλαδή Ιταλός, Ισπανός, Πακιστανός, Σλαβομακεδόνας, Αιγύπτιος, Γερμανός, Τούρκος και είμαι υπερήφανος γι΄αυτό, για τον Όμηρο και τον Καβάφη, τον Σαίξπηρ και τον Τολστόι, δεν είμαι εθνικιστής. Είμαι πατριώτης, γι΄αυτό είμαι υπερήφανος για τα παιδιά όλου του κόσμου, που αύριο θα πάνε στα άστρα. Θέλω μια χώρα που να με θέλει. Η ζωή είναι σύντομη, δεν ξέρω αν θα το πετύχω. Θα αγωνίζομαι όμως, όσο ζω, για να μην ντρέπομαι μπροστά στα παιδιά μου, αλλά για να δώσω απολογία υπερήφανος, όπως ήταν ο πατέρας μου για μένα’’.
Οι Περαχωρίτισσες και οι Περαχωρίτες θα πρέπει να είναι υπερήφανοι για το Σύλλογό τους και τα χορευτικά του τμήματα που κρατούν ζωντανή την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας, παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές!
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΠΑΝΑΓΟΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΠΑΝΑΓΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου