Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013

ΔΗΜΟTΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΛΟYΤΡΑΚΙΟΥ-ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ


ΔΗΜΟTΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ Λουτράκι 13- 09- 2012
ΛΟYΤΡΑΚΙΟΥ-ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ
(Δ.Ε.Τ.Α.Λ-Π.)
ΠΡΟΣ: Συμβούλιο Σ.Κ. Πισίων
ΕΙΣΗΓΗΣΗ
ΣΥΤΝΕΔΡΙΑΣΗ ΣΗ 14/9/12
Θέμα μόνο: Έκθεση και προτάσεις περί των προβλημάτων ύδρευσης περιοχής Σχίνου.
Κύριε Πρόεδρε, κ.κ. Σύμβουλοι.
Έχοντας υπόψη:


Α) Σον ισχύοντα Κανονισμό Λειτουργίας Δικτύων Ύδρευσης της ΔΕΤΑΛ-Π.
Β) Σις εκθέσεις λειτουργίας τμήματος ύδρευσης για τα έτη 2003-2010.
Γ) Σις υπ’ αριθ. 33/3/2005, 42/4/2007, 55/8/2008, 188/11/2009, 162/15/2010, 80/7/2011 σχετικές αποφάσεις Δ΢ και ιδιαίτερα την πλέον πρόσφατη 87/7/14-5-2012.
Δ) Σην ΚΤΑ Τ2/2600/2001 «Περί της ποιότητας του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης».
Ε) Σον ν.3852/2010 «Πρόγραμμα Καλλικράτης».
΢Σ) Σα με ΑΠ 172 και 174/10-9-2012 έγγραφα του Εξωραϊστικού & Πολιτιστικού ΢υλλόγου ΢χίνου «Σα Γεράνεια».
Ζ) Σην με ΑΠ 298/13-9-2012 πρόσκληση σε συνεδρίαση του παρόντος ΢υμβουλίου.
Θέτω υπόψη σας τα εξής:
Πριν από την κοινοποίηση των ΢Σ σχετικών για τα ζητήματα υδροδότησης του ΢χίνου πραγματοποιήθηκε, ύστερα από αίτημα του Εξωραϊστικού ΢υλλόγου ΢χίνου «ΣΑ ΓΕΡΑΝΕΙΑ», συνάντηση στα γραφεία του παρουσία του Προέδρου κ. Αλέξανδρου Κινδιλίδη, του Γεν. Γραμματέα κ. Νικόλαου Παππά και του πρώην Προέδρου κ. Δημήτριου Δεσύλλα, την Δευτέρα 13 Αυγούστου και ώρα 7:30 το απόγευμα.
Αφορμή για τη συνάντηση στάθηκε μια έκθεση χημικής ανάλυσης δείγματος από γεώτρηση-πηγάδι ιδιώτη κατοίκου του ΢χίνου που περιήλθε σε γνώση του ΢υλλόγου και έκφρασης ανησυχίας από μέλη του Προεδρείου για την περιεκτικότητα του σε εξασθενές χρώμιο.
Σονίζεται ότι η ΔΕΤΑΛ-Π έσπευσε στην παραπάνω συνάντηση ύστερα από προφορικό δια τηλεφώνου αίτημα του Προέδρου του ΢υλλόγο, γεγονός που υποδηλώνει την ευαισθησία της επιχείρησης στο ζήτημα της ορθής και έγκαιρης ενημέρωσης των καταναλωτών.
΢ημειώνεται επίσης ότι ζητήθηκε όπως χορηγηθεί στη ΔΕΤΑΛ-Π αντίγραφο της ανωτέρω ανάλυσης, καθώς παρουσίαζε σημαντικές αποκλίσεις από την επιστημονική μορφή που πρέπει να έχουν οι εν λόγω εκθέσεις δοκιμών. Παρά ταύτα το αντίγραφο δεν έχει περιέλθει στην κατοχή της ΔΕΤΑΛ-Π έως και σήμερα.
Κατά την παραπάνω συνάντηση παραδόθηκαν στον Πρόεδρο του ΢υλλόγου πλήρεις χημικές αναλύσεις με την παράκληση να κοινοποιηθούν στα μέλη του, ενώ παράλληλα αναλύθηκε η σύσταση τόσο του επιφανειακού (πηγές) όσο και του υπόγειου (γεωτρήσεις) νερού της περιοχής. Σο περιεχόμενο της σχετικής ενημέρωσης αναφέρεται συνοπτικά στην από 10/9 ανακοίνωση της ΔΕΤΑΛ-Π που υποβάλλεται συνημμένα.
Ακολούθησε η αποστολή νεώτερων αναλύσεων του Χημείου-Μικροβιολογικού Εργαστηρίου της επιχείρησης, ύστερα από σχετικό αίτημα του ΢υλλόγου «Σα Γεράνεια» την 31/8/2012.
Από την συνάντηση της 13/8 έως και την εμφάνιση των σχετικών δημοσιευμάτων στο διαδίκτυο η ΔΕΤΑΛ-Π δεν έλαβε ουδεμία προφορική ή γραπτή, άμεση ή έμμεση ενημέρωση για το θέμα.
΢τις 10/9 με την ανωτέρω ανακοίνωση η ΔΕΤΑΛ-Π επανέλαβε με απόλυτο τρόπο την καταλληλότητα του νερού του δικτύου πόσιμου νερού (κοινόχρηστες βρύσες) για ανθρώπινη κατανάλωση, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και βάσει όλων ανεξαιρέτως των μετρήσεων που έχει διενεργήσει. Επανέλαβε επίσης κατηγορηματικά ότι το μόνο αποκλίνον στοιχείο που χαρακτηρίζει το παρεχόμενο στις βρύσες των καταναλωτών νερό ως κατάλληλο μόνο για δευτερεύουσες χρήσεις είναι η συγκέντρωση των χλωριούχων ιόντων.
2
Παράλληλα ορίστηκε έκτακτη συνεδρίαση Δ΢ στις 11/9 προκειμένου να αποφασιστεί η στάση της επιχείρησης έναντι των δυσφημιστικών δημοσιευμάτων.
Σονίζεται για μια ακόμη φορά ότι μέχρι και την έναρξη της συνεδρίασης ουδεμία ουσιαστική ενημέρωση επί των αναλύσεων που διενεργήθηκαν από τους κατοίκους είχε περιέλθει στη ΔΕΤΑΛ-Π.
Ευτυχώς ο Πρόεδρος του Δημοτικού ΢υμβουλίου κ. Γεώργιος Κακαβάς, τιμώντας τη θεσμική του ιδιότητα την οποία ακόμα κατέχει, είχε την ευαισθησία να καταθέσει στα πρακτικά την έκθεση δοκιμών που του παρέδωσαν οι πολίτες, διαφορετικά η επιχείρηση και ο Δήμος θα βρίσκονταν ακόμη στο σκοτάδι ως προς το περιεχόμενο της.
Από την διαλογική συζήτηση που ακολούθησε διαμορφώθηκε η ομόφωνη απόφαση του Δ΢ που περιγράφεται στην ανακοίνωση της 12/9 της επιχείρησης, που υποβάλλεται συνημμένα.
Εφαρμόζοντας την ανωτέρω απόφαση το προσωπικό της επιχείρησης μετέβη στην πλατεία ΢χίνου στις 13:00 την ίδια μέρα, όπου δυστυχώς δεν παρέστησαν οι «Ενεργοί Πολίτες ΢χίνου», αν και μετά βεβαιότητας είχαν ειδοποιηθεί προς τούτο. Οι λόγοι της απουσίας των ανωτέρω πολιτών παραμένουν αδιευκρίνιστοι προς τη ΔΕΤΑΛ-Π, οφείλουν ωστόσο να παρασχεθούν πειστικές εξηγήσεις γι αυτήν στους κατοίκους του ΢χίνου.
Σο προσωπικό προχώρησε στη διενέργεια δειγματοληψιών από 8 σημεία της περιοχής τόσο για χημικές όσο και μικροβιολογικές αναλύσεις. Όλα τα δείγματα εστάλησαν για ανάλυση στο διαπιστευμένο εργαστήριο με το οποίο συνεργάζεται η ΔΕΤΑΛ-Π, ενώ αντιδείγματα αναλύονται στο εργαστήριο της. Σα πρώτα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις της ΔΕΤΑΛ-Π καθώς εμφανίζονται αποκλίσεις από τις μετρήσεις των «Ενεργών Πολιτών». ΢υγκεκριμένα στα 2 από τα 3 σημεία που κατέστη δυνατόν να ταυτοποιηθούν παρουσιάζονται αποκλίσεις προς τα κάτω από 140% (ιδιωτική γεώτρηση ΢ιάνου) έως 600% (δίκτυο πόσιμου νερού-κοινόχρηστες βρύσες)!! Θα πρέπει ωστόσο να αναμείνουμε τα αποτελέσματα του εξωτερικού εργαστηρίου για την οριστική σύγκριση.
Σα παραπάνω παρέχουν μία σαφή και ξεκάθαρη απάντηση σε όσα αστήρικτα αναφέρονται σε σχέση με την ποιότητα του παρεχόμενου νερού στο ΢χίνο, για το οποίο, εκτός από το ζήτημα της υφαλμύρισης στο νερό που παρέχεται στα ακίνητα των καταναλωτών, δεν υφίσταται καμία άλλη απόκλιση ως προς τη σύσταση του από εκείνες του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης.
Για το παραπάνω ζήτημα παραμένω στη διάθεση του συμβουλίου για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνιση.
Ως εκ τούτου το σημαντικότερο πρόβλημα υδροδότησης του ΢χίνου, που παρά τις έως τώρα προσπάθειες από τον Δήμο και τη ΔΕΤΑΛ-Π δεν έγινε εφικτή η επίλυση του είναι εκείνο της αναστροφής της υφαλμύρισης και της εξασφάλισης επάρκειας κατά τους θερινούς μήνες.
Οι προτάσεις της ΔΕΤΑΛ-Π ώστε να γίνει πράξη η παροχή νερού κατάλληλου για ανθρώπινη κατανάλωση, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, περιλαμβάνονται στις β σχετικές αποφάσεις του Δ΢ που έχουν όλες κοινοποιηθεί στον οικείο Δήμο και δι’ αυτού στην Σ.Κ. Πισίων για τις δικές τους ενέργειες. Οι προτάσεις αυτές για τις οποίες καλείται σήμερα κιόλας να αποφασίσει το ΢υμβούλιό σας εξειδικεύονται ως ακολούθως:
Σα προτεινόμενα μέτρα για την υλοποίηση των παραπάνω στόχων που παρουσιάζονται παρακάτω χωρίζονται σε κατηγορίες, ανάλογα με τον επιδιωκόμενο στόχο, η δε απαρίθμηση τους αποτελεί εισηγητική πρόταση για την προτεραιότητα υλοποίησης αυτών.
A1. Μέτρα αξιοποίησης υφιστάμενων υδατικών πόρων:
1) Πλήρης αξιοποίηση πηγής Γκούρας Πισίων.
Η Πηγή υδροδοτεί τον οικισμό των Πισίων από το 2009 μετά την κατασκευή νέου δικτύου και την τοποθέτηση ηλεκτρομαγνητικού συστήματος απενεργοποίησης αλάτων. Οι συνεχείς μετρήσεις της παροχής καταδεικνύουν ότι υπερκαλύπτονται οι ανάγκες του οικισμού. ΢υγκεκριμένα η παροχή εκμετάλλευσης ανέρχεται σε 23 m3/h για 5 μήνες, 15 m3/h για 4 μήνες και 11 m3/h για 3 μήνες, ενώ οι ανάγκες του οικισμού ανέρχονται σε 4, 6 και 8 m3/h αντίστοιχα. Η ανωτέρω παροχή παρουσιάζεται μειωμένη κατά το τρέχον έτος λόγω του φτωχού σχετικά υδρολογικού έτους.
3
Η χημική σύσταση του νερού είναι ανάλογη αυτής του Τ.Ο. Αρεμάδας χωρίς καμία ένδειξη ανθρωπογενούς επιβάρυνσης (νιτρικά 0,4 mg/l με όριο 50) και είναι κατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
Κατά συνέπεια είναι άμεσα υλοποιήσιμη η κατασκευή αγωγού από την υπερχείλιση της δεξαμενής πλατάνου Πισίων για την αξιοποίηση της πλεονάζουσας παροχής της πηγής, και η απευθείας τροφοδότηση των τροφοδοτικών αγωγών ΢χίνου (με σύνδεση στην πηγή ΢ερβέσι), ή εναλλακτικά των αγωγών Βουλιαγμένης και Περαχώρας καθώς και τον εμπλουτισμό του Τ.Ο. Αρεμάδας. Η υλοποίηση του έργου αναμένεται να καταστήσει εκμεταλλεύσιμα πάνω από 70.000 m3 νερού ετησίως. Για την μεταφορά του νερού απαιτείται ενημέρωση και γνώμη του Δημοτικού ΢υμβουλίου.
2) Πλήρης αξιοποίηση πηγών Πισίων-΢χίνου.
Έχει ήδη πραγματοποιηθεί καλλιέργεια των πηγών ΢χίνου από το 2008, η δε περίσσεια ύδατος χρησιμοποιείται για τον εμπλουτισμό της γεώτρησης Α-΢χίνου. Ύστερα από έλεγχο συνάγεται ότι η βελτίωση της καλλιέργειας των χρησιμοποιούμενων πηγών ΢χίνου δεν αναμένεται να προσθέσει άξια λόγου επιπλέον παροχή εκμετάλλευσης κατά τους θερινούς μήνες.
Περαιτέρω διερεύνηση απαιτείται για την πηγή Κροϊμπάρδι Πισσίων, προκειμένου να εκτιμηθεί η δυνατότητα ενίσχυσης της παροχής προς τον ΢χίνο μετά την εκτέλεση των έργων καλλιέργειας και αγωγών μεταφοράς.
A2. Μέτρα εξασφάλισης νέων υδατικών πόρων:
1) Ανόρυξη γεώτρησης περιοχής Πισσίων.
Άμεση εξασφάλιση αδειοδότησης για την ανόρυξη γεώτρησης στην περιοχή Πισσίων βάση της υδρογεωλογικής έρευνας του ΙΓΜΕ έως τον Ιούλιο 2012, και σε περίπτωση εξεύρεσης νερού εξοπλισμός και εκμετάλλευσή τους έως τον Οκτώβριο 2012 (ως εφεδρική για τον οικισμό ή για την περιοχή ΢χίνου). Δυστυχώς ακόμη δεν έχουν ληφθεί οι απαιτούμενες αδειοδοτήσεις.
2) Τδρογεωλογική έρευνα στην περιοχή ΢χίνου.
Η διερεύνηση της περιοχής με την χρήση σύγχρονων μεθόδων και ηλεκτρονικού-ηλεκτρομαγνητικού εξοπλισμού κρίνεται σκόπιμη εξαιτίας της ιδιάζουσας γεωμορφολογίας της περιοχής, για την εξεύρεση εναλλακτικών υδατικών πόρων για τις ανάγκες της περιοχής.
A3. Μέτρα εξοικονόμησης υδατικών πόρων:
1) Εντατικοποίηση των ελέγχων για την εύρεση παράνομων παροχών με τη χρήση της συσκευής εντοπισμού υπόγειων δικτύων (γεωραντάρ) της ΔΕΤΑΛ-Π και αυστηρή εφαρμογή του κανονισμού. Οι παράνομες υδροληψίες παρουσιάζουν σημαντική έξαρση στην περιοχή του ΢χίνου (μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί άνω των 40), γεγονός που επιτάσσει την άμεση εντατικοποίηση των ελέγχων.
2) Αυστηρή εφαρμογή των ορίων και δευτερευόντως των προστίμων υπερκατανάλωσης και χρήσεων για ανάγκες πλην της ύδρευσης. ΢ύμφωνα με τα στοιχεία του προηγούμενου θέρους 79 καταναλωτές με οικιακή χρήση παρουσίασαν συνολικές καταναλώσεις άνω των 12.000 m3.
3) Αναστολή όλων των υδροδοτήσεων στις εκτός σχεδίου Περιοχές Λουτρακίου, Περαχώρας και Ισθμίας, έως την αποδεδειγμένη σταθερή τάση προς επίτευξη θετικού ισοζυγίου στους αντίστοιχους υδροφορείς. Σο μέτρο θα πρέπει να επεκταθεί και στην περιοχή ΢χίνου αφού προηγουμένως εξασφαλιστεί η ποσιμότητα του παρεχόμενου νερού. Ιδιαίτερα για την περιοχή του ΢χίνου υπάρχουν σοβαρότατες ενδείξεις περί της πλημμελούς τήρησης της ισχύουσας νομοθεσίας για τη σύνδεση των κτισμάτων με το δίκτυο ύδρευσης και απαιτείται επανέλεγχος όλων των υδροδοτήσεων.
4) Επανέλεγχος όλων των παροχών που έχουν καταταχθεί στα επαγγελματικά τιμολόγια και ακύρωση όσων δεν ικανοποιούν τις προϋποθέσεις σύμφωνα με τον κανονισμό.
5) Ενέργειες προς τους καταναλωτές για την σταδιακή και συνεχή αντικατάσταση των παλαιών υδρομέτρων (άνω 5ετίας) για την ακριβέστερη καταγραφή των καταναλώσεων.
4
6) Επανεξέταση του Κανονισμού Λειτουργίας Δικτύων Ύδρευσης με θέσπιση αυστηρότερων διατάξεων σχετικών με την αλόγιστη ή παράνομη χρήση νερού (π.χ. παράνομες παροχές, αλλοιώσεις ενδείξεων, ενστάσεις, αφανείς διαρροές κλπ), αλλά και θέσπιση κινήτρων για την εξοικονόμηση νερού από τους καταναλωτές.
Παρακαλώ για τη λήψη σχετικής απόφασης. Η απόφαση κρίνεται σκόπιμο όπως διαβιβαστεί στον οικείο Δήμο για ενέργειες και αποφάσεις μεταφοράς υδατικών πόρων στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του.
Ο ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ΢
Σάσος Κ. Μαστραντωνάκης
Μηχανολόγος Μηχανικός ΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: