Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

Ψέματα στις σχέσεις





Στα περισσότερα ζευγάρια επικρατεί η ψευδαίσθηση, πως η εμπιστοσύνη είναι το καθοριστικότερο κριτήριο, στις στέρεες βάσεις του οποίου θα σμιλευτεί η πορεία και η βιωσιμότητα της σχέσης. 

 «Κάποιος που σας είπε ψέματα για κάτι σοβαρό, υποσχέθηκε ότι δεν θα το ξανακάνει, κι όμως δεν κράτησε την υπόσχεση του. »

«Ενώ σας είπε ψέματα, προσπάθησε να δικαιολογηθεί, λέγοντας ότι υπήρχε κάποιος σημαντικός λόγος που το έκανε.»
Αυτά τα δύο χαρακτηριστικά είναι φανερό πως σχετίζονται, αλλά,  το δεύτερο είναι το χειρότερο.Όταν ήμασταν παιδιά, μας δίδαξαν ότι δεν είναι σωστό να λέμε ψέματα. Όμως καθώς μεγαλώνουμε, λαμβάνουμε πολλά μηνύματα – και συχνά δεν το συνειδητοποιούμε- ότι, το να λέμε ψέματα στην ιδιωτική μας ζωή, κάτω από ορισμένες συνθήκες, δεν είναι τόσο κακό. Ίσως μπλέξουμε σε προβλήματα αν δεν προσέξουμε, αλλα δεν είναι κάτι τόσο κακό, ιδιαίτερα όταν νιώθουμε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση.
Αλλά ας σκεφτούμε σοβαρά τι σημαίνει να λέμε ψέματα. Η φιλόσοφος Σισσίλα Μποκ έχει επισημάνει ότι το ψεύδος είναι μια μορφή εξαναγκασμού. Είναι σαν να δένουμε τα χέρια κάποιου πίσω από την πλάτη του, εφόσον, με το ψέμα, του στερούμε τη δυνατότητα να κάνει μια ελέυθερη επιλογή, την οποία θα έκανε αν ήξερε την αλήθεια.  Η Μποκ δίνει το παράδειγμα ενός άντρα που πηγαίνει για τις συνηθισμένες ιατρικές εξετάσεις που κάνει κάθε χρόνο, πριν αναχωρήσει για τις διακοπές που ονειρευόταν τόσον καιρό. Τ’αποτελέσματα των εξετάσεων δείχνουν ότι του μένει μόνο ένας χρόνος ζωής. Ο γιατρός πιστεύοντας ότι είναι για το καλό του, του ανακοινώνει ότι σφύζει από υγεία κι ότι μπορεί να χαρεί ανέμελα  τις διακοπές του. Αν, όμως αυτός ο άνθρωπος ήξερε ότι πεθαίνει, ίσως να μην πήγαινε διακοπές και να έκανε κάι πιο σημαντικό γι’άυτόν.


Χωρίς να υποτιμάται η βαρύνουσα σημασία της εμπιστοσύνης, δεν πρέπει να παραγνωριστεί το γεγονός, ότι η οικοδόμηση της εμπιστοσύνης χτίζεται με πολύ κόπο, με αλλεπάλληλες δοκιμασίες και καταρρίπτεται εύκολα από λίγες μόνο αστοχίες, χωρίς να είναι εύκολα εφικτή η επαναφορά της. Οι δεσμοί είναι πολύ πιο σύνθετες διαδικασίες, για να στηριχθούν σε παρόμοιους υπεραπλουστευτικούς αφορισμούς και στερεότυπα.
Ποιοί ψεύδονται;
Σχεδόν το 92% των ερωτικών συντρόφων ψεύδονται κατά συνθήκη ή κατά συρροή, αποκρύπτουν πληροφορίες και εν γένει αποφεύγουν τη συζήτηση ορισμένων ευαίσθητων θεμάτων. Τα ψέματα απαιτούν περισσότερη πνευματική ενάργεια σε σύγκριση με την αλήθεια, συσχετίζονται με το επίπεδο ευφυΐας, αποτελούν καλύτερο προγνωστικό δείκτη της, αποκαλύπτονται από τις συναισθηματικές ενδείξεις ευκολότερα απ’ ότι με τη λογική.
Οι άνδρες καταφεύγουν σε αυτήν την τακτική συχνά, ειδικά εάν πρόκειται να κερδίσουν βραχυπρόθεσμες ενισχύσεις.
 Οι γυναίκες πολύ περισσότερο είναι διατεθειμένες να χαρακτηρίσουν θετικά άτομα, ενώ δεν το εννοούν, να υποκριθούν αντίθετες θυμικές εκφράσεις και τα ψέματά τους αναφέρονται σε άλλα πρόσωπα, σε αντίθεση με τον εγωκεντρισμό της παραπλανητικής συμπεριφοράς στους άνδρες.


Φαίνεται ότι τα αγόρια ηλικίας 6-8 ετών ψεύδονται πιο συστηματικά σε σύγκριση με τα κορίτσια, στα πλαίσια της διεκδίκησης. Οι πταίσαντες ερωτικοί σύντροφοι σπάνια αισθάνονται ενοχές για τα ψέματα που είπαν, επειδή γνωρίζουν τα κίνητρα, που τους οδήγησαν εκεί και δικαιολογούν εύκολα το παράπτωμα.
Οι σκηνές μεταμέλειας είναι τις περισσότερες φορές πλαστές και οι μέθοδοι αποφυγής της τιμωρίας, ολοένα και συνθετότερες.
Άραγε γιατί μία συμπεριφορά με τέτοια συχνότητα εμφάνισης εξοβελίζεται μετά βδελυγμίας και αποτελεί τεκμήριο και πιστοποίηση ενός αβέβαιου μέλλοντος για τη σχέση;
Οι έρευνες αποδεικνύουν ότι οι ερωτευμένοι δεν μπορούν εύκολα να διακρίνουν τα ψεύδη του συντρόφου τους ή εθελοτυφλούν, για όσα σε τρίτα πρόσωπα είναι απολύτως φανερά. Μάλιστα, οι τυφλωμένοι από την επιθυμία, είναι ικανότεροι να εντοπίζουν ανακρίβειες σε αγνώστους, παρά στο ερώμενο πρόσωπο, του οποίου τα ψεύδη φανερώνονται τυχαία. Ο έρωτας είναι εξιδανίκευση και προβολή.
Καθώς ο ερωτικός οίστρος δυναμώνει, οι σύντροφοι έχουν πολύ περισσότερους λόγους να πουν ψέματα, αλλά η δεξιότητα ευθείας κρίσης καταποντίζεται. Δεν είναι τυχαίο ότι περίπου το 95% των αναληθειών θα περάσουν απαρατήρητες. Οι άνθρωποι εξαπατούν ευκολότερα τα πρόσωπα που τους εμπιστεύονται.


Η τέχνη του ψέματος
Τα ψέματα είναι μία τέχνη και τεχνική, που μαθαίνεται από την ηλικία των έξι μηνών. Για τα παιδιά είναι πολύ εύκολο να αποφύγουν την τιμωρία διά της πλαγίας αυτής οδού, παρά να μην πουν αλήθεια, για να μην πληγώσουν κάποιον.
Οι ψυχολόγοι είναι πεπεισμένοι, ότι τα ψέματα διαχωρίζουν και διαφυλάσσουν την ερωτική σχέση από τις αναπόφευκτες αρνητικές σκέψεις, διατηρούν ένα μέρος της αυτονομίας της προσωπικότητας σε καταστάσεις, που αυτή εκουσίως και άνευ όρων παραδίδεται στο υποκείμενο του πόθου και παρέχουν την απαραίτητη ένταση, η οποία αναβαθμίζει το ενδιαφέρον. Παρόλα αυτά, η αποκάλυψη της αλήθειας κλονίζει και προκαλεί τριγμούς, που πρέπει να διευθετηθούν άμεσα, ειδάλλως λαμβάνουν ανεπιθύμητες διαστάσεις.
Σύμφωνα με στατιστικές, τα περισσότερα ψεύδη εκστομίζονται, από φόβο μήπως η πραγματικότητα, ένα γεγονός ή κάποια τελεσθείσα πράξη διαταράξει τη γαλήνη της σχέσης. Εάν ο σύντροφος είναι επικριτικός, ελεγκτικός και καχύποπτος, η πιθανότητα εξαπάτησης αυξάνεται.
Μάλιστα, η συμπεριφορά αυτή μπορεί να ενισχυθεί με δύο τρόπους: είτε επειδή δεν έγινε αντιληπτή από τον ενδιαφερόμενο και απέδωσε άμεσα συναισθηματικά ή υλικά κέρδη, είτε επειδή η αντίδραση του άλλου ήταν τόσο εριστική, που ο φόβος και το άγχος παγίωσαν την πεποίθηση πως ένα ψέμα είναι συμφερότερο από τη διένεξη.
Παρατηρήθηκε ότι οι τεχνικές αποσιώπησης και διαστρέβλωσης της αλήθειας με το χρόνο γίνονται ολοένα και πιο εμπεριστατωμένες, ανάλογα με το βαθμό αντίδρασης του συντρόφου και την εμπειρία.
Οι λεκτικές αλληλεπιδράσεις του ζευγαριού συνήθως κατηγοριοποιούνται σε πληροφορίες για συναισθήματα, για την εξουσία ως συστηματική επιρροή, για πόρους (υλικούς και πνευματικούς), για επίλυση προβλημάτων, για τη σεξουαλική δραστηριότητα, για διαδικασίες διεκπεραίωσης, για τις σχέσεις του με άλλα πρόσωπα, για γενικό σχολιασμό γεγονότων και για σχεδιασμό.


Επιδράσεις και επιπλοκές
Το ψέμα είναι η συστηματική αλλοίωση ή απόκρυψη πληροφοριών σε κάποιον από τους παραπάνω τομείς, η οποία, σύμφωνα με τη θεωρία της κοινωνικής συναλλαγής, διέπεται από τις αρχές της αμοιβαιότητας: ακόμα κι αν το ψεύδος αγνοηθεί πρόσκαιρα, η επίδρασή του παραμένει και πρέπει να εκτονωθεί.
Οι άνθρωποι τείνουν να απομακρύνονται από όσους δεν συνεργάζονται ή παρακρατούν αγαθά και πληροφορίες για τον εαυτό τους.
Το ψέμα εν ολίγοις, όταν γίνει φανερό, δημιουργεί τις αναγκαίες συνθήκες ανταγωνισμού και έλλειψης ικανοποίησης που θα οδηγήσουν στην ανταπόδοση ή την αποξένωση. Παράλληλα, επιτείνει την αμφιβολία στην επικοινωνία, αυξάνοντας την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια.
Τα είδη του ψέματος
Τα συνηθέστερα ψέματα αφορούν τις παλιές ερωτικές σχέσεις, την αλληλεπίδραση με άλλους ανθρώπους, ειδικά εάν ανήκουν στο αντίθετο φύλο, δικαιολογίες απομάκρυνσης και διαχείρισης του χρόνου, τις φιλίες και τις σχέσεις με την οικογένεια καταγωγής, τα έξοδα για αγορά αγαθών, τα πολύ προσωπικά συναισθήματα και την πραγματική αντίληψη για τον άλλο.



Όσο ειλικρινέστερος θεωρείται ο σύντροφος, τόσο αυξάνεται η προθυμία για συναισθηματική επένδυση, εφόσον οι συνθήκες και η ένταση του έρωτα είναι φυσιολογική. Το ψέμα αυξάνει τη διάθεση για στέρηση πόρων, για επιβολή ορίων, για επανάκτηση της αυτονομίας και για διατήρηση των προνομίων της ελεύθερης ζωής.
Η εμφάνισή του είναι δηλωτική της διαπίστωσης ότι η σχέση δεν είναι λειτουργική.Η εμπιστοσύνη είναι η βάση της σχέσης. Όλοι το γνωρίζουμε αυτό. Είτε κάποιος σας έχει πει ψέματα με τρόπο ψυχρό και απαθή, είτε από κεκτημένη ταχύτητα, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Δεν μπορείτε να τον εμπιστευθείτε.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σε καμιά σχέση το ψέμα δεν βοηθά. Ο σοφός λαός είχε πει"Ο ψεύτης και ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται". Όποιος λέει ψέματα δεν έχει καμιά δικαιολογία αλλά και καμιά ελπίδα να καλλιεργήσει τη σχέση του. Το αληθινό μας πρόσωπο αρκεί για να έχει και ο άλλος την επιλογή!!!

Ανώνυμος είπε...

Ο ευφυής ψεύτης, είναι ο επικίνδυνος ψεύτης!!!Αμετανόητος και επικριτικός.