Σάββατο 19 Ιουλίου 2014

ΠΟΙΟI ΛΕΝΕ ΨΕΥΔΗ ΚΑΙ ΕΠΙΦΕΡΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙ ΠΕΤΡΟ ΤΑΤΟΥΛΗ - ΛΑΚΗ ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ;


Του Πάνου Ηλιακόπουλου
Είναι πάρα πολύ εύκολο να βάζεις τη λάσπη στον ανεμιστήρα ή να βγαίνεις στα ΜΜΕ και να καταγγέλλεις ψευδόμενος -για την κάλυψη όχι μόνον της ανεπάρκειάς σου, αλλά και των σκοπιμοτήτων σου που στοχεύουν στην εξυπηρέτηση ιδιωτικών οικονομικών συμφερόντων- όλους όσους δίνουν καθημερινά τη μάχη για το κοινωνικό, χωρίς ιδιοτέλεια, συμφέρον.
Ο λόγος για ποιούς άλλους;
Πρώτα για τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη και κατά δεύτερο λόγο τον θεματικό αντιπεριφερειάρχη του Λάκη Παπαφωτίου οι οποίοι προκειμένου να καλύψουν αφενός τα δικά τους εγκλήματα κατά των πολιτών και της οικονομίας του Λουτρακίου, αφετέρου τη φασίζουσα νοοτροπία τους να απορρίψουν -δύο τότε, τρεις σήμερα- αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Λουτρακίου, σήμερα ανερυθρίαστα καταγγέλλουν ως ψεύτες, αυτούς που είχαν την διαίσθηση και προέβλεπαν τις πραγματικές τους προθέσεις.
Επειδή στην ελληνική πολιτική σκηνή έχει χαθεί εντελώς το μέτρο, τα περισσότερα λόγια είναι φτώχια.
Το loutraki-press παρουσιάζει αυτολεξεί τόσο την ανακοίνωση της περιφέρειας Πελοποννήσου ένα χρόνο πριν, όσο και την ανακοίνωση - απάντηση της Πρωτοβουλίας Πολιτών & Φορέων Έλευσης του Προαστιακού Σιδηροδρόμου στο Λουτράκι, προκειμένου ο κάθε πολίτης να βγάλει μόνος του τα συμπεράσματά του για το:
- Ποιός είναι αυτός που λέει συνειδητά και σκοπούμενα ψεύδη;
- Ποιός συνειδητά εμπαίζει όχι μόνον τη νοημοσύνη της κοινωνίας του Λουτρακίου, αλλά και με την οικονομία και την επιβίωση μιας ολόκληρης πόλης;
Αξιοσημείωτος είναι ο χρόνος που επέλεξαν να το κάνουν αυτό. Είναι η περίοδος που η ελληνική οικονομία σύγκορμη αναστενάζει κάτω από την μπότα του Δ΄ Ράιχ, κι ενώ υπάρχουν οι δυνατότητες να τεθεί στις ράγες η ατμομηχανή για να ξεκολλήσει, να τραβήξει και να δώσει ώθηση για το μέλλον στις τοπικές επιχειρήσεις του Λουτρακίου, η περιφέρεια Πελοποννήσου προς δόξαν των συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων, μια πόλη που  μπορεί να γλυτώσει την κρατάει… θαμμένη στο μνήμα.
Η ανακοίνωση της περιφέρειας Πελοποννήσου στις 16/7/2013
Μέχρι το τέλος του 2014 θα έχει τεθεί σε επαναλειτουργία η σιδηροδρομική γραμμή Ισθμός - Λουτράκι και θα έχει συνδεθεί με την προαστιακή γραμμή Αεροδρόμιο - Κόρινθος - Κιάτο, όπως αποφασίσθηκε σε συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα ανάμεσα στον πρόεδρο - διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΣΕ Παναγιώτη Θεοφανόπουλο, τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη, το δήμαρχο Λουτρακίου - Αγίων Θεοδώρων Κώστα Λογοθέτη και τον αντιπεριφερειάρχη Κορινθίας Γιώργο Δέδε.
Στη συνάντηση έγινε ανασκόπηση των ενεργειών που μέχρι σήμερα έχουν αναληφθεί και οι εμπλεκόμενες πλευρές κατέληξαν στο οριστικό πλαίσιο και χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου.
Συγκεκριμένα, ο ΟΣΕ θα εκπονήσει τις απαιτούμενες μελέτες για τη μετατροπή της σιδηροδρομικής γραμμής από μετρική σε κανονικού εύρους με ηλεκτροκίνηση και σηματοδότηση (τοπογραφική, περιβαλλοντική, χάραξη, επιδομή κανονικού εύρους πλάτους 1,43, υδραυλική, στατική, ηλεκτροκίνηση μονοσύρματης γραμμής επαφής τύπου trolley φιλικής στο περιβάλλον, ΑΣΙΔ, κ.λπ), καθώς και τα τεύχη δημοπράτησης του έργου, υποβάλλοντας σχετικό αίτημα για τη χρηματοδότηση του όλου έργου από την περιφέρεια Πελοποννήσου, στα τέλη του προσεχούς Νοεμβρίου (Νοέμβριος 2013).
Από την πλευρά της, η περιφέρεια Πελοποννήσου, έχει ήδη εξασφαλίσει την απαιτούμενη χρηματοδότηση του έργου από το ΕΣΠΑ. Το έργο θα προκηρυχθεί στις αρχές του 2014, θα έχει ανάδοχο μέσα στο πρώτο τρίμηνο και θα έχει ολοκληρωθεί στο τέλος του 2014.
Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης μετά το πέρας της συνάντησης δήλωσε: «Εργαζόμαστε με μεθοδικότητα και σχεδιασμό. Έχουμε συγκεκριμένους στόχους και καθημερινά τους πετυχαίνουμε. Μακριά από βερμπαλισμούς, επικοινωνισμούς και πολιτικούς τραμπουκισμούς που οι πολίτες έχουν βαρεθεί και ο τόπος δεν έχει πια ανάγκη. Η Νέα Πελοπόννησος ημέρα με την ημέρα έρχεται πιο κοντά στην Πελοπόννησο. Ο στόχος μας είναι κάθε έργο που εκτελούμε, κάθε σχεδιασμός να έχει ανταποδοτικότητα στον πολίτη, να βελτιώνει την καθημερινότητα του, να δημιουργεί πραγματική αφετηρία ανάπτυξης».
Η ανακοίνωση - απάντηση Πρωτοβουλίας Πολιτών & Φορέων
Καλοδεχούμενες κι ενθουσιώδεις οι χθεσινές εξαγγελίες για σύνδεση του Λουτρακίου με τον προαστιακό σιδηρόδρομο, αλλά ο εικοσάμηνος και πλέον εμπαιγμός του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη προς την πόλη του Λουτρακίου, μας αναγκάζει εκ των πραγμάτων να κρατάμε πολύ μικρό καλάθι…
Την ώρα, που ο προαστιακός έπρεπε ήδη να τρέχει στις ράγες Ισθμός Λουτράκι, εξαγγέλλεται επιτέλους το έργο ότι θα έχει ολοκληρωθεί κατασκευαστικά στο τέλος του 2014, ενώ προέβαλαν κι ένα χρονοδιάγραμμα, το οποίο ναι μεν είναι εφικτό, αλλά γι’ αυτόν που έχει θέληση να προσφέρει και να παράξει έργο!
Με 11 ολόκληρους μήνες καθυστέρηση πραγματοποιήθηκε η χθεσινή συνάντηση στον ΟΣΕ, αν και ο Πέτρος Τατούλης την προγραμμάτιζε από τις 12/8/2012!.. Ας ελπίσουμε η διαδικασία εξέλιξης του έργου να μην έχει την ανάλογη τύχη των χρονικών καθυστερήσεων.
Υπάρχει όλη η καλή θέληση να πεισθούμε για το αγνό των προθέσεων, αλλά περισσότερο φαντάζει σαν πάσα της «καυτής πατάτας» από τα χέρια του Πέτρου Τατούλη στο φίλο και συντοπίτη πρόεδρο του ΟΣΕ Παναγιώτη Θεοφανόπουλο. Κι αυτό γιατί:
1 Αν πραγματικά ο Πέτρος Τατούλης ήθελε την κατασκευή του έργου, πριν είκοσι ακριβώς μήνες θα είχε ξεκινήσει τις διαδικασίες και δεν θα εμφανιζόταν κατά καιρούς με πυροτεχνήματα…
2 Μόλις δύο μήνες έχουν περάσει που ο φίλος του περιφερειάρχη πρόεδρος - διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ Παναγιώτης Θεοφανόπουλος σε αναπτυξιακή ημερίδα στην πατρίδα τους την Τρίπολη διεμήνυε ότι οι διαδικασίες για τον προαστιακό του Λουτρακίου θα ξεκινήσουν το 2014 και το έργο θα ολοκληρωθεί το 2016.
3 Πριν περίπου δύο μήνες ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας Γιώργος Δέδες δεν θα συρόταν στο υπουργείο Υποδομών με τα γνωστά τους ιδιωτικά συμφέροντα να επιδιώκουν να επιβάλλουν την κατασκευή σταθμού στη θέση Α-Β Βασιλόπουλος.
Πώς άραγε, όμως, θα πείσετε τους πολίτες του Λουτρακίου όταν για το συμβασιοποιημένο σταθμό του Ισθμού στη διακλάδωση και στη θέση Παράδεισος - Φιλοθέη δεν κάνετε καμία απολύτως αναφορά, όταν ενδεχομένως μπορεί να έχει καταβληθεί και η δαπάνη κατασκευής του;
Επισημαίνεται ότι οι μελέτες για το συγκεκριμένο σταθμό είναι ολοκληρωμένες με Μελέτη Περιβαλλοντολογικών Επιπτώσεων και ως δείγμα καλής πρόθεσης και διάθεσης ήδη δεν θα μπορούσατε να ξεκινήσετε από την κατασκευή του συγκεκριμένου σταθμού;
Πώς άραγε θα πεισθούν οι πολίτες όταν στο αναπτυξιακό πρόγραμμα του ΟΣΕ τεχνικών έργων και μελετών ύψους € 16 δισ. δεν υπάρχει πουθενά το έργο του Λουτρακίου και ακόμη δεν έχει ενταχθεί;
Εσείς έχετε δώσει το χρονοδιάγραμμα, εμείς είμαστε εδώ να παρακολουθούμε στενότατα τόσο την πρόοδο των μελετών, όσο κι αν αυτές θα εξελιχθούν στα χρονικά πλαίσια που εξαγγείλατε.
Η Πρωτοβουλία Πολιτών δεν ήταν αυτή που κόμιζε γλαύκας εν Λουτρακίω για διάστημα είκοσι μηνών έλευσης του προαστιακού σιδηροδρόμου, στην ουσία εμπαίζοντας την τοπική κοινωνία, της οποίας το έργο είναι πανθομολογούμενη απαίτηση.
Πάντως, να γνωρίζετε ότι θα είμαστε οι πρώτοι που θα σας χειροκροτήσουμε και θα διατρανώσουμε τη συμβολή σας αν τηρήσετε έστω κι αυτές τις χρονοκαθυστερημένες εξαγγελίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: