Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Αμφίπολη: Το δάπεδο "προδίδει" πρόσωπο με αξίωμα! - "Έχει συληθεί ο τάφος;" το ερώτημα που... ταλαιπωρεί τα διεθνή ΜΜΕ - Νέες ΦΩΤΟ μέσα από τον τύμβο

Αμφίπολη: Το δάπεδο `προδίδει` πρόσωπο με αξίωμα! - `Έχει συληθεί ο τάφος;` το ερώτημα που... ταλαιπωρεί τα διεθνή ΜΜΕ - Νέες ΦΩΤΟ μέσα από τον τύμβο

Αμφίπολη: Το δάπεδο "προδίδει" πρόσωπο με αξίωμα! - "Έχει συληθεί ο τάφος;" το ερώτημα που... ταλαιπωρεί τα διεθνή ΜΜΕ - Νέες ΦΩΤΟ μέσα από τον τύμβο



















Νέα σημαντικά ευρήματα από τον τάφο της Αμφίπολης είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας. Το βοτσαλωτό δάπεδο, καθώς η νωπογραφία ταινία που εμφανίζεται στο κάτω μέρος της πρόσοψης και συνεχίζεται στους πλευρικούς τοίχους, επιβεβαιώνουν για ακόμα μια φορά τα λεγόμενα των αρχαιολόγων ότι ο τύμβος ανήκει σε κάποιο πολύ σημαντικό πρόσωπο της αρχαιότητας.

Και αυτό, διότι στην αρχαία Ελλάδα οι τάφοι προσώπων που είχαν κάποιο αξίωμα χαρακτηρίζονταν από μια... πολυτέλεια.

Η συνέχεια του ψηφιδωτού δαπέδου στον τύμβο Καστά, στην Αμφίπολη αποκαλύφθηκε σήμερα, κατά τη διάρκεια των ανασκαφικών ερευνών που συνεχίζονται από την ΚΗ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, καθώς αφαιρέθηκε και ο τελευταίος δόμος από τον τοίχο σφράγισης, που έκλεινε την πρόσοψη του ταφικού μνημείου.


Στο κέντρο και μπροστά από την είσοδο, αποκαλύπτεται βοτσαλωτό δάπεδο, που αποτελείται από ορθογώνια και τετράγωνα σχήματα, πλαισιωμένα από ασπρόμαυρους ρόμβους, ενώ στο κάτω μέρος της πρόσοψης εμφανίζεται στη νωπογραφία ταινία, μπλε χρώματος, η οποία παρακολουθείται και στους πλευρικούς τοίχους.

Επίσης σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, συνεχίζεται η αφαίρεση των χωμάτων από τον προθάλαμο, σε πλάτος δυο μέτρων περίπου, από τον τοίχο της εισόδου. Ο εσωτερικός χώρος, καλύπτεται ακόμη από όγκο χωμάτων, ο οποίος θα αφαιρείται, με ιδιαίτερη προσοχή, στις επόμενες μέρες.





Άρχισαν οι εργασίες συντήρησης

Παράλληλα, πραγματοποιούνται, συστηματικά, εργασίες συντήρησης και στερέωσης τόσο της πρόσοψης του μνημείου, όσο και του εσωτερικού του αποκαλυπτόμενου χώρου.

Για το λόγο αυτό, με την πρόοδο της ανασκαφικής έρευνας, δημιουργούνται -σύμφωνα με την ανακοίνωση- και οι εργοταξιακές υποδομές, που θα εξασφαλίσουν καλύτερες συνθήκες εργασίας στους εργαζόμενους και ασφαλέστερη προστασία στο ταφικό μνημείο από τις καιρικές συνθήκες. Σήμερα άλλωστε ολοκληρώθηκε και η τοποθέτηση του προσωρινού στεγάστρου, που καλύπτει εξωτερικά το μνημείο.

Δημιουργήθηκε επίσης, διεπιστημονική ομάδα υπό την διεύθυνση της Κ. Περιστέρη, αποτελούμενη από τις ειδικότητες πολιτικού μηχανικού, αρχιτέκτονα, γεωτεχνικού, τοπογράφου, συντηρητή και γεωλόγου, η οποία θα παρέχει την αναγκαία τεχνική υποστήριξη σε επίπεδο μελετών και εργασιών, που απαιτούνται για την διασφάλιση του μνημείου. Δόθηκε προτεραιότητα στις μελέτες και εργασίες για την απορροή των ομβρίων, για την στατική ενίσχυση των αποκαλυπτομένων τοίχων, για την συντήρηση επιφανειών, ποικίλης υφής, και των χρωμάτων.


"Έχει συληθεί ο τάφος;"

Στο μεταξύ, ο χαμός στα διεθνή μέσα ενημέρωσης συνεχίζεται και τα βασικά ερωτήματα που απασχολούν είναι -πρωτίστως- σε ποιον ανήκει ο τάφος, αλλά και αν έχει συληθεί.

Το NBC μεταδίδει τις εκτιμήσεις ειδικών ότι ο τύμβος έχει συληθεί "προς απογοήτευση των αρχαιολόγων", όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά τους, το "LiveScience" και η "DailyMail" επισημαίνουν ότι οι αρχαιολόγοι είναι κοντά στη λύση του μυστηρίου και πως αναμένονται σημαντικά ευρήματα από την εποχή του Μ. Αλεξάνδρου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: