Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

6ος ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΑΚΤΩΝ ΛΙΜΝΗΣ ΗΡΑΙΟΥ!




                                      
 Ρεπορτάζ: Γιάννης Β. Καραπανάγος


Ένα όμορφο φθινοπωρινό πρωινό Σαββάτου! Η Λίμνη Ηραίου-Βουλιαγμένης άπλωνε νωχελικά τα ήρεμα νερά της! Τι όμορφη που ήταν! Μια ομορφιά που μένει αναλλοίωτη αιώνες τώρα, ένα τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, που δεν πέρασε απαρατήρητο ποτέ και που, από την αρχαιότητα, προσέλκυε οικιστές και επισκέπτες.
Όμως, ήταν και λυπημένη γιατί κάποιοι άνθρωποι δεν σέβονται τις ακτές της και την γύρω περιοχή, πετούν σκουπίδια εκτός κάδων και την μετατρέπουν σε απέραντο σκουπιδότοπο. Το φετινό καλοκαίρι μας αποχαιρέτισε και η εικόνα απογοητευτική. Γι΄αυτό και ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Οικιστών Λίμνης Ηραίου ανέλαβε δράση. Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, με επικεφαλής τον πρόεδρο κ. Παναγιώτη Θώδη, υποδέχτηκαν, με ζωγραφισμένα στα πρόσωπά τους χαμόγελα ενθουσιασμού, τους εθελοντές δημότες, κατοίκους και παραθεριστές, καθώς και τους εκπροσώπους του Γυμνασίου Περαχώρας, Συλλόγων, Ενώσεων και του Τοπικού Τμήματος Σ.Ε.Ο. Λουτρακίου, που συμμετείχαν, πρόσφατα, στον 6ο εθελοντικό καθαρισμό της Λίμνης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντικού Καθαρισμού των Ακτών.
Όλες οι ηλικιακές κατηγορίες έδωσαν δυναμικό παρόν στέλνοντας διπλό μήνυμα. Βροντοφώναξαν ότι η καθαριότητα είναι δική τους υπόθεση και ότι είναι υποχρέωσή τους να προλάβουν την κακοποίηση ή την καταστροφή του περιβάλλοντος.   
Μετά την καθιερωμένη φωτογραφία, μπροστά στα γραφεία του Συλλόγου, οι εθελοντές ξεχύθηκαν περιμετρικά της Λίμνης και από τη Λίμνη μέχρι τον Αρχαιολογικό χώρο του Ηραίου για τον καθαρισμό των ακτών και του δρόμου. Παρόντες, αλλά και ενεργά συμμετέχοντες, ήταν οι Αντιδημάρχοι κ.κ. Τάσος Σακελλαρίου και Σωτήρης Πέρρας και ο δημοτικός σύμβουλος κ. Φίλιππας Θυμής. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνδρομή του Δήμου, με προσωπικό και μέσα (μηχανήματα), ήταν άκρως ικανοποιητική.
Το αποτέλεσμα εντυπωσιακό! Συγκεντρώθηκαν μεγάλες ποσότητες σκουπιδιών-πλαστικά μπουκάλια, πλαστικές και χάρτινες σακούλες, μεταλλικά κουτιά αναψυκτικών, αποτσίγαρα και διάφορα άλλα άχρηστα αντικείμενα-ρυπογόνα για το περιβάλλον. 
Παράλληλα  πραγματοποιήθηκε καθαρισμός του βυθού της Λίμνης από το καταδυτικό κέντρο TECH DIVING TEAM CENTER και τη  LOYTRAKI Lifeguards.  
"Η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά" επέμεναν γονείς και δάσκαλοι. Όμως το αποτέλεσμα του πρόσφατου καθαρισμού της Λίμνης δηλώνει κατηγορηματικά ότι κάθε άλλο παρά άρχοντες είμαστε. Πετάμε τα σκουπίδια όπου βρούμε, ξεχνώντας ότι η φύση ‘‘εκδικείται’’.
Οι κάδοι των απορριμμάτων αποδείχτηκαν αόρατοι, για ένα σημαντικό ποσοστό συνανθρώπων μας, καίτοι τοποθετημένοι σε πολύ καίρια και εμφανή σημεία.
Επειδή η καθαριότητα είναι σημαντικό δείγμα πολιτισμού, μάλλον απολίτιστοι και ασυνείδητοι θα πρέπει να χαρακτηριστούν εκείνοι που προτιμούν την εύκολη λύση, εγκαταλείποντας τα σκουπίδια απερίσκεπτα, όπου τύχει. 
Ευχής έργον θα είναι η νέα δημοτική αρχή να δρομολογήσει συστηματικά την φροντίδα για την καθαριότητα της Λίμνης Ηραίου, την επόμενη τουριστική περίοδο, σε νέα βάση, με γνώμονα τις αυξημένες καθημερινές ανάγκες των οικιστών και των επισκεπτών. 
Οι εθελοντές, μετά τον καθαρισμό, ανταμείφθηκαν, απολαμβάνοντας σάντουιτς, αναψυκτικά και καφέδες, που πρόσφερε ο κ. Βασίλειος Μαντάς στο φιλόξενο και μαγευτικό του χώρο.  
Αίσθηση προκάλεσε ο άψογος συντονισμός των εθελοντών και όλης της δράσης από την κ. Κωνσταντίνα Ράπτη, η οποία περιφερόταν συνεχώς, προκειμένου να επιτευχθεί το καλύτερο, κατά το δυνατόν, αποτέλεσμα.
Την εκδήλωση κάλυψε ο κ. Γιάννης Αικατερίνης από το Perahora.gro οποίος πάντα προβάλει και υποστηρίζει πρωτοβουλίες που λαμβάνουν χώρα προς όφελος της Λίμνης, ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύει και τα χρόνια σοβαρά προβλήματά της. Την φωτογραφική κάλυψη επιμελήθηκε ο κ. Αθανάσιος Πρωτοπαππάς. 
Θερμά συγχαρητήρια στους διοργανωτές, στους εθελοντές και σε όσους συνέβαλαν, για μία ακόμη χρονιά, στην επιτυχία αυτής της αξιόλογης δραστηριότητας του Συλλόγου! 

Δεν υπάρχουν σχόλια: