Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Η πρώτη φωτογραφία του ρομπότ Philae στον κομήτη Tchouri



Η πρώτη φωτογραφία του ρομπότ Philae στον κομήτη Tchouri



Λίγες ώρες αφού κατάφερε να σταθεροποιηθεί το Philae, η ESA έδωσε στη δημοσιότητα την πρώτη φωτογραφία που δείχνει το ρομπότ στην επιφάνεια του κομήτη Tchouri. Το Philae λειτουργεί καλά αλλά έχει προσεδαφιστεί σε απότομη πλαγιά.

Τη φωτογραφία έστειλε στη Γη το διαστημικό σκάφος Rosetta που μετέφερε το Philae. Η Rosetta, που έχει ήδη διατρέξει απόσταση 6,5 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων στο διάστημα, θα συνεχίσει να ακολουθεί τον Tchouri τουλάχιστον μέχρι τις 13 Αυγούστου, όταν ο κομήτης θα βρεθεί στην κοντινότερη απόσταση από τον Ήλιο.

Το Philae "λειτουργεί καλά", αλλά βρίσκεται χωρίς αμφιβολία "σε μία απότομη πλαγιά ", ανακοίνωσε η Γαλλική Διαστημική Υπηρεσία.

Οι πρώτες στιγμές μετά την ιστορική στιγμή της προσεδάφισης του Philae στην επιφάνεια του κομήτη ήταν γεμάτες αγωνία, αφού οι διακυμάνσεις στα σήματα που εξέπεμψε το ρομπότ έδειχναν ότι είτε προσεδαφίσθηκε σε αμμώδη περιοχή, είτε αναπήδησε μαλακά στην επιφάνεια του κομήτη πριν ακουμπήσει μία δεύτερη φορά.




Φαίνεται πως αρχικά τα άγκιστρά του δεν λειτούργησαν και δεν κατάφερε να «γαντζωθεί» στην επιφάνεια του Tchouri.

Σήμερα στις 15:00 ώρα Ελλάδας θα δοθεί συνέντευξη Τύπου στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Διαστημικών Επιχειρήσεων (ESOC) και θα παρουσιασθεί το ιατρικό δελτίο του μικρού ρομπότ.

Η αποστολή του Philae είναι να πάρει δείγματα η ανάλυση των οποίων θα δώσει πληροφορίες για την προέλευση του ηλιακού συστήματος και για την εμφάνιση του νερού και της ζωής της Γη.

Χρειάστηκαν επτά ώρες ελεύθερης πτώσης από την αποκόλλησή του από τη Rosetta μέχρι την προσεδάφιση του Philae στην επιφάνεια του πυρήνα του κομήτη.
Κατά τη διάρκεια της πτώσης αυτής ρομπότ τράβηξε φωτογραφίες του πιστού του συνεργάτη, της Rosetta.

Φωτογραφίες: ESA

Δεν υπάρχουν σχόλια: