Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά που επικοινωνώ αυτές τις ημέρες με τους αναγνώστες της ιστοσελίδας της έγκριτης Καθημερινής, Έλληνες και ξένους.
Θέλω να τους ευχηθώ Καλά Χριστούγεννα, Χρόνια Πολλά και το νέο έτος 2015 να τους φέρει υγεία και ευτυχία. Παράλληλα, τους προσκαλώ να επισκεφτούν τον τόπο μου, την Κορινθία, που έχει μια πολύχρονη ένδοξη ιστορία και πολλά αξιοθέατα.
Το Λουτράκι πρώτο τουριστικό κέντρο του Νομού, αλλά και της χώρας μας από τα μέσα του 19ου αιώνα, εκτός της μεγάλης ξενοδοχειακής υποδομής έχει ιαματικά νερά, θαυμάσιες παραλίες, συνεδριακό κέντρο, καζίνο και το πιο σύγχρονο υδροθεραπευτήριο των Βαλκανίων. Βρίσκεται στους πρόποδες του μαγευτικού βουνού Γεράνεια που προσφέρεται εκτός των άλλων για πεζοπορίες και φυσιολατρικό τουρισμό.
Τα Τρίκαλα σκαρφαλωμένα στα Ζήρεια, από τα πρώτα Ελληνικά ορεινά θέρετρα, διαθέτουν άρτιο χιονοδρομικό κέντρο, τουριστικά καταλύματα κάθε είδους, ενώ τριγύρω τους υπάρχει εκτεταμένο δίκτυο, σηματοδοτούμενων μονοπατιών.
Η Κορινθία έχει μεγάλο μήκος παραλιών κατάλληλων για κολύμβηση και πολυάριθμα θέρετρα με καταλύματα.
Αναφέρω ενδεικτικά μόνο:
-Άγιοι Θεόδωροι, Ίσθμια, Κεχριές, Αλμυρή, Κόρφος επί του Σαρωνικού Κόλπου.
-Λέχαιο, Βραχάτι, Κοκκώνι, Νεράντζα, Διμηνιό, Δερβένι, Ξυλόκαστρο επί του Κορινθιακού, το τελευταίο με το ωραιότερο πευκοδάσος στην Ελλάδα.
Τα ορεινά χωριά στο Χελμό και τη Ζήρεια έχουν θαυμάσια αρχιτεκτονική και φυσικές ομορφιές τριγύρω τους. Η τελευταία έχει ενταχθεί στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών NATURA 2000. Το μαγευτικό θέαμα εδώ συμπληρώνουν οι λίμνες Δόξα και Στυμφαλίας.
Η Νεμέα ξακουστή από τους ομώνυμους αρχαίους αγώνες, παράγει τα καλύτερα κρασιά στην Ελλάδα, είναι εξελισσόμενο κέντρο οινοτουρισμού με πολλά επισκέψιμα οινοποιεία.
Υπάρχουν σπουδαίοι αρχαιολογικοί χώροι με Μουσεία: Αρχαία Κόρινθο, Νεμέα, Ίσθμια, Αρχαία Σικυώνα, αλλά και άλλοι όπως το Ηραίο Λουτρακίου, Κεχριές, Κλεωνές, Φενεός, Κρομμύωνας Αγίων Θεοδώρων, Φλοιούντας. Το μεσαιωνικό κάστρο του Ακροκορίνθου θεωρείται το μεγαλύτερο σε έκταση στην Ελλάδα και τη Μεσόγειο. Προσφέρει δε θαυμάσια θέα στην Αρχαία Κόρινθο, αλλά και στον κόλπο. Σημαντικό είναι και το αντίστοιχο του Αγιονορίου.
Αξιόλογα μοναστήρια και εκκλησίες είναι: Αποστόλου Παύλου Κορίνθου, Αγίου Γεωργίου Φενεού, Αγίου Βλασίου Τρικάλων, Παναγίας Γιάτρισσας Λουτρακίου, Οσίου Παταπίου Γερανείων, Παναγίας Φανερωμένης Χιλιομοδίου, Παναγίας Βράχων Νεμέας, Αγίου Βλασίου Ξυλοκάστρου, Αγίου Σώστη στα στενά Δερβενακίων, όπου έγινε η ομώνυμη μάχη των Ελλήνων στις 26-07-1822 με επικεφαλής τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη.
Μεγάλης ιστορικής σημασίας είναι το ναϊδριο Αγίου Γερασίμου Τρικάλων με την παρακείμενη οικεία Νοταραίων, η ερειπωμένη φραγκική εκκλησία Ζαρακά στη Στυμφαλία, τα ερείπια της παλαιοχριστιανικής βασιλικής Λεωνίδη Λεχαίου, η οικία Σικελιανού στη Συκιά.
Ο επισκέπτης στο Νομό θα πρέπει οπωσδήποτε να παρατηρήσει τη Διώρυγα της Κορίνθου, μήκους 6343μ., που κατασκευάστηκε την περίοδο 1882-1893, εθεωρείτο δε το μεγαλύτερο τεχνικό έργο της χώρας μας. Προς την πλευρά του Κορινθιακού, σώζονται ακόμη τμήματα της αρχαίας διόλκου, κατασκευή του 6ου π.χ. αιώνα, που οφείλεται κυρίως στον Κορίνθιο τύραννο Περίανδρο, ενός εκ των 7 αρχαίων Ελλήνων σοφών.
Σ’όλη την Κορινθία πολυάριθμα και υψηλού επιπέδου κέντρα εστίασης προσφέρουν διάφορες γαστριμαργικές απολαύσεις, ενώ η σταφίδα της, μαύρη και ξανθιά, είναι πασίγνωστη στον κόσμο. Καθ’όλη τη διάρκεια του έτους οι Δήμοι, η Περιφέρεια αλλά και τοπικοί σύλλογοι διοργανώνουν πολλές εκδηλώσεις ως μουσικές, χορευτικές, θεατρικές, χορωδιακές. Κορυφαία όλων αυτών η ετήσια εμπορική έκθεση που πραγματοποιείται κάθε Οκτώβριο στο Βέλο και συγκεντρώνει χιλιάδες επισκέπτες Έλληνες και ξένους.
Η πρόσβαση είναι εύκολη και άνετη. Υπάρχει άριστο οδικό επαρχιακό δίκτυο που φτάνει μέχρι το τελευταίο χωριό, ενώ διέρχονται και οι αυτοκινητόδρομοι Αθήνας_Κορίνθου _Πάτρας_Πύργου_Κορίνθου_Άργους_Τρίπολης _ Καλαμάτας. Ο ταχύς προαστιακός σιδηρόδρομος συνδέει την Κόρινθο με το Κιάτο, την Αθήνα, τον Πειραιά αλλά και το Διεθνές Αεροδρόμιο ΕΛ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ στα Σπάτα.
Καλώς να έρθετε στην Κορινθία!!!
Πελοπίδας Ι. Καλλίρης
Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κορινθίας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου