Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015

ΑΜΦΙΠΟΛΗ: ΣΤΙΣ 20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ Η «ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ» ΤΟΥ ΝΕΚΡΟΥ

Αμφίπολη: Στις 20 Ιανουαρίου η «ταυτότητα» του νεκρού




Μέρος από το …μυστικό που κρύβει ο τάφος της Αμφίπολης, αναμένεται να αποκαλυφθεί μέχρι τις 20 Ιανουαρίου


Από τα αποτελέσματα της μελέτης του οστεολογικού υλικού, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, θα γνωρίζουμε το φύλο, το ανάστημα αλλά και την ηλικία θανάτου του σκελετού που βρέθηκε στην Αμφίπολη.
Για τα αποτελέσματα των ερευνών του συνολικού υλικού θα απαιτηθούν είκοσι μήνες, όπως έχει ήδη ανακοινώσει το υπουργείο Πολιτισμού.
Το οστεολογικό υλικό που βρέθηκε στον τέταρτο χώρο του ταφικού μνημείου, στο λόφο Καστά, μελετάται από διεπιστημονική ομάδα, η οποία συγκροτείται από ειδικούς επιστήμονες των Πανεπιστημίων Αριστοτελείου και Δημοκριτείου.
Η ανάλυση του υλικού από το λόφο Καστά, εντάσσεται σε ένα ευρύτερο ερευνητικό πρόγραμμα. Το πρόγραμμα, όπως έχει ανακοινώσει το υπουργείο Πολιτισμού, περιλαμβάνει την ολιστική προσέγγιση ενός δείγματος τριακοσίων περίπου σκελετών, οι οποίοι προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή της Αμφίπολης και καλύπτουν χρονολογικά την περίοδο από το 1000 π.Χ έως 200 π.Χ.
Το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης,που έχει προκαλέσει εξ αρχής το παγκόσμιο ενδιαφέρον, συμπεριελήφθη στις δέκα κορυφαίες αρχαιολογικές ανακαλύψεις του 2014, από την εξειδικευμένη ιστοσελίδα archaeology.org.
Η συντακτική ομάδα του archaeology.org, έκανε ειδική μνεία στην Αμφίπολη, αναφέροντας ότι ο τάφος με το μεγαλοπρεπή περίβολο αποτελεί παράδειγμα για το πώς η αρχαιολογία μπορεί να αιχμαλωτίσει το ενδιαφέρον του κοινού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: