Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΗΜΑΣ : Ερώτηση για τα κέντρα κράτησης παράνομων μεταναστών




 



Το μέλλον του κέντρου κράτησης παράνομων μεταναστών (Υ.Φ.Ε.Κ.Α.) στην Κόρινθο και το ανησυχητικό ενδεχόμενο μετατροπής του σε ανοιχτό κέντρο φιλοξενίας θέτει με ερώτησή του στο αρμόδιο Υπουργείο ο βουλευτής Κορινθίας Χρίστος Δήμας.


Συγκεκριμένα ο Χρίστος Δήμας αφού υπενθύμισε ότι το ΥΦΕΚΑ Κορίνθου για μια σειρά από λόγους δεν αποτελεί βιώσιμη λύση (βρίσκεται μόλις 400 μέτρα από το κέντρο της πόλης, εντός του αστικού ιστού, πλησίον σχολικών εγκαταστάσεων, σπιτιών, καταστημάτων και αθλητικού κέντρου) αναφέρθηκε στις πρόσφατες εξαγγελίες της κυβέρνησης σχετικά με την άμεση διακοπή της λειτουργίας των κέντρων κράτησης μεταναστών και την εφαρμογή μιας δομής ανοιχτής φιλοξενίας υπογραμμίζοντας πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο στην περίπτωση της Κορίνθου εντείνει το αίσθημα ανασφάλειας στους κατοίκους της πόλης. Συγκεκριμένα επισημαίνει πως πλέον είναι ορατός ο κίνδυνος να επιτραπεί η ελεύθερη μετακίνηση στην πόλη παράνομων μεταναστών παρά το γεγονός ότι με διαταγή της Αρχής έχουν εκδοθεί σε βάρος τους αποφάσεις επιστροφής σύμφωνα με τις οποίες σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται η ελεύθερη κυκλοφορία τους ή η έξοδος τους από το κέντρο.

Παράλληλα, ο Χρίστος Δήμας ζητά να πληροφορηθεί για τον σχεδιασμό της κυβέρνησης όσον αφορά το μέλλον του χώρου κράτησης και συγκεκριμένα για τον αν πρόκειται να προβεί σε ενέργειες για την επαναλειτουργία του στρατοπέδου ή αποβλέπει στην παραχώρηση του χώρου στην τοπική αυτοδιοίκηση ή σε άλλους δημόσιους και τοπικούς φορείς για την περαιτέρω αξιοποίησή του.

Τέλος στο κείμενο της ερώτησής του ο βουλευτής Κορινθίας ζητά από το αρμόδιο Υπουργείο περισσότερα στοιχεία σχετικά με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης όσον αφορά το ζήτημα της λειτουργίας ανοικτών δομών φιλοξενίας καθώς και τα κριτήρια με βάση τα οποία θα επιλεχθούν οι χώροι για την σύστασή τους.

Συγκεκριμένα στην ερώτηση αναφέρεται:

Προς: Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

Θέμα: «Κέντρα φιλοξενίας παράνομων μεταναστών και εξαγγελίες για νέες δομές ανοιχτής φιλοξενίας»

Ελλείψει μιας ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής τα κράτη μέλη που αποτελούν και εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Ελλάδα, εξακολουθούν σήμερα να βρίσκονται αντιμέτωπα με ισχυρές πιέσεις παράνομων μεταναστευτικών ροών.

Συγκεκριμένα, τα κέντρα φιλοξενίας παράνομων μεταναστών τα οποία συστάθηκαν και με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση αποτέλεσαν μέρος ενός ευρύτερου πλαισίου ανταπόκρισης στο ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης και αποσκοπούσαν στην προσωρινή φιλοξενία πολιτών τρίτων κρατών που δεν δικαιούνται άσυλο και επομένως προβλέπεται η επιστροφή στην χώρα καταγωγής τους.

Σε περιπτώσεις ωστόσο, όπου τα κέντρα κράτησης βρίσκονται εντός πόλεων, όπως ισχύει για την Υπηρεσία Φύλαξης-Ελέγχου Κρατούμενων Αλλοδαπών (Υ.Φ.Ε.Κ.Α.) Κορίνθου, εγείρονται σοβαρά θέματα ασφάλειας τα οποία και επανειλημμένα έχω θέσει έπειτα από σχετικές ερωτήσεις (αρ.πρ: 102772, 28/04/2014 και επίκαιρη ερώτηση με αρ. πρ: 1426, 20/05/2013). Μάλιστα ειδικά όσον αφορά το Υ.Φ.Ε.Κ.Α. Κορίνθου η ανησυχία των πολιτών της Κορίνθου είναι δικαιολογημένη διότι βρίσκεται μόλις 400 μέτρα από το κέντρο της πόλης, εντός του αστικού ιστού, πλησίον σχολικών εγκαταστάσεων, σπιτιών, καταστημάτων και αθλητικού κέντρου. Είναι σαφές επομένως πως η παραμονή του κέντρου κράτησης δεν αποτελεί βιώσιμη λύση.

Ωστόσο, οι πρόσφατες εξαγγελίες της νέας κυβέρνησης για μετατροπή των κέντρων κράτησης σε ανοιχτές δομές φιλοξενίας εντείνουν την ανησυχία των πολιτών και επιδεινώνουν περαιτέρω το αίσθημα ανασφάλειας των κατοίκων καθώς υπάρχει ορατό το ενδεχόμενο να  επιτρέπεται σε άτομα τα οποία κρατούνται στο εν λόγω κέντρο να κυκλοφορούν ελεύθερα στη πόλη παρά το γεγονός ότι με διαταγή της Αρχής έχουν εκδοθεί σε βάρος τους αποφάσεις επιστροφής σύμφωνα με τις οποίες σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται η ελεύθερη κυκλοφορία τους ή η έξοδος τους από το κέντρο.

Άλλωστε η παραπάνω ανησυχία είναι δικαιολογημένη και για το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψής του στο κέντρο φιλοξενίας μεταναστών στην Αμυγδαλέζα, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Πανούσης ανακοίνωσε την άμεση διακοπή της λειτουργίας των κέντρων κράτησης μεταναστών και την εφαρμογή μιας δομής ανοιχτής φιλοξενίας. Αντίστοιχα, σε πρόσφατες δηλώσεις της η Αναπληρώτρια Υπουργός Μετανάστευσης κ. Χριστοδουλοπούλου πρότεινε σαν λύση για το θέμα κράτησης των μεταναστών την εφαρμογή του μεταναστευτικού νόμου που υπάρχει ήδη από το 2011 σημειώνοντας ότι το βάρος στο εξής θα πέφτει στην υποδοχή και στα κέντρα φιλοξενίας. Συγκεκριμένα ανέφερε πως τα κέντρα κράτησης είναι και δαπανηρά και αναποτελεσματικά αφού έτσι και αλλιώς δεν μπορείς να κρατήσεις εκεί τους ανθρώπους για μεγάλο χρονικό διάστημα και πρότεινε εναλλακτικά μέτρα.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

- Ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης για το ενδεχόμενο κλείσιμο των κέντρων κράτησης μεταναστών και τι προτίθεται να κάνει ειδικότερα για το Υ.Φ.Ε.Κ.Α. Κορίνθου; Δεδομένου ότι ο χώρος βρίσκεται σε κομβικό σημείο της πόλης της Κορίνθου προτίθεται να προβεί σε ενέργειες για την επαναλειτουργία του στρατοπέδου ή αποβλέπει στην παραχώρηση του χώρου στην τοπική αυτοδιοίκηση ή σε άλλους δημόσιους και τοπικούς φορείς για την περαιτέρω αξιοποίησή του;

- Είναι σε θέση οι αρμόδιοι Υπουργοί να δώσουν περισσότερα στοιχεία σχετικά με το νέο πλαίσιο λειτουργίας των ανοιχτών δομών φιλοξενίας;

- Θα υπάρξει μεταβατικό στάδιο ανάμεσα στις σημερινές και στις νέες δομές; Τι θα γίνει για παράδειγμα με τους μετανάστες που σήμερα φιλοξενούνται στα κέντρα κράτησης, θα αφεθούν ελεύθεροι στις πόλεις όπου σήμερα βρίσκονται τα κέντρα - όπως για παράδειγμα στην Κόρινθο - χωρίς καμία περαιτέρω πρόβλεψη;

- Με τι κριτήρια θα επιλεχθούν οι χώροι ό
που θα συσταθούν τα κέντρα φιλοξενίας;

Δεν υπάρχουν σχόλια: