Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ: Το γυμνό Ημερολόγιο που σοκάρει την Εκκλησία




Για τρίτη χρονιά κυκλοφορεί φέτος το «Orthodox Calendar» (Ορθόδοξο Ημερολόγιο), που με τις φωτογραφίες του και εν την εν γένει θεματολογία του σοκάρει την Ορθόδοξη Εκκλησία και προκαλεί νευρικότητα στην Ιεραρχία της ενώ ταυτόχρονα διεγείρει το ενδιαφέρον των Μέσων Ενημέρωσης όλου του κόσμου.


Νεαροί καλογυμνασμένοι άνδρες, υποτίθεται κληρικοί - οι οποίοι όμως θυμίζουν περισσότερο μοντέλα ή αθλητές που έχουν περάσει ώρες στα γυμναστήρια - ποζάρουν μπροστά στον φωτογραφικό φακό ημίγυμνοι, με βλέμμα λάγνο και σε στάσεις που εκκλησιαστικοί παράγοντες χαρακτηρίζουν τουλάχιστον ανάρμοστες αν όχι προκλητικές και προσβλητικές για την Ιερωσύνη και την Ορθόδοξη παράδοση.


Πάντως το εξώφυλλο της φετινής έκδοσης του Ημερολογίου για το 2015 δίνει την πρώτη – άκρως προκλητική – εντύπωση για το τι ακολουθεί στις εσωτερικές του σελίδες. Στη φωτογραφία που μοιάζει να είναι τραβηγμένη στο ιερό βήμα κάποιου Ναού – η τοποθεσία του δεν διευκρινίζεται αν και σύμφωνα με τους δημιουργούς η υπόθεση του ημερολογίου εκτυλίσσεται κάπου νότια της Μόσχας – διακρίνονται δύο ανδρικά σώματα να περιπλέκονται κάτω από την αγία τράπεζα και να είναι ορατά μόνο τα πόδια τους. Πάντως οι φωτογραφίες που φαίνεται να προκαλούν την έντονη ενόχληση Ιεραρχών και κληρικών που έτυχε να επισκεφθούν την ηλεκτρονική έκδοση του «Ορθόδοξου Ημερολογίου» (δείτε εδώ)  είναι εκείνες των ολόγυμνων ανδρών σε διέγερση με φόντο εικόνες της Αγίας Τριάδος και Αγίων της Εκκλησίας. To φετινό ημερολόγιο τιτλοφορείται «S.A.L.I.G.I.A» από το λατινικό ακρωνύμιο των επτά θανάσιμων αμαρτημάτων,  δηλαδή Superbia (Αλαζονεία), Αvaritia (Απληστία), Lussuria (Λαγνεία), Invidia (Ζηλοφθονία), Gula (Λαιμαργία), Ira (Οργή) και Acedia (Οκνηρία) – θέλοντας οι δημιουργοί να επισημάνουν ότι σε αυτά δεν συμπεριλαμβάνεται η ομοφυλοφιλία.

«Eίναι προκλητικό, είναι προσβλητικό και δεν μπορεί να είναι πραγματικοί κληρικοί, δεν μπορεί να φωτογραφίζονται γυμνοί σε στύση μπροστά στις εικόνες του Χριστού και των Αγίων», σχολίασε στο Amen.gr Ιεράρχης της Εκκλησίας της Ελλάδος αναφερόμενος στο Ημερολόγιο. «Τι σχέση έχει αυτό με την Ορθοδοξία και πως είναι δυνατόν να έχουν τραβηχθεί τέτοιες φωτογραφίες μέσα σε Ναό; Δεν μπορεί να είναι αλήθεια, διαφορετικά είναι μια προσβολή. Σε ό,τι αφορά την ομοφυλοφιλία η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι ενωμένη στο ζήτημα αυτό, η στάση της καθορίζεται από τους Ιερούς Κανόνες και την καταδικάζει ως πράξη και στάση ζωής. Ασφαλώς τον άνθρωπο που διαπράττει μια αμαρτία, τον κάθε αμαρτωλό, η Εκκλησία τον αντιμετωπίζει με συμπάθεια, με αγάπη και διάθεση συγχώρεσης εφόσον όμως και εκείνος έχει την θέληση να μετανοήσει».

«Οι εικόνες ξεπερνούν τα όρια της τέχνης και αγγίζουν τα όρια της βλασφημίας. Δεν προσβάλλεται ο συντηρητισμός της ηγεσίας της Εκκλησίας, αλλά αυτή καθαυτή η πίστη. Τι σχέση ο συντηρητισμός της Ιεραρχίας, όπως υποστηρίζουν, με τις ολόγυμνες φωτογραφίσεις μπροστά στην Αγία Τράπεζα και στις εικόνες του Χριστού, της Θεοτόκου και των Αγίων; Λυπάμαι και γι’ αυτό που έκαναν και λυπάμαι γιατί η Εκκλησία δεν έχει λάβει επίσημη θέση», προσθέτει ο ίδιος Ιεράρχης που ζήτησε να διατηρήσουμε την ανωνυμία του, «όπως άλλωστε πράττουν και οι δημιουργοί του εν λόγω ημερολογίου». Πηγή Νίκος Παπαχρήστος, Amen.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: