Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ - ΜΕΡΚΕΛ

Το μεσημέρι η συνάντηση Τσίπρα - Μέρκελ

Σήμερα (23/04/2015) θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλες, με την προσδοκία να δωθεί ώθηση στη διαπραγμάτευση και αυτή να ολοκληρωθεί επιτυχώς στα χρονικά περιθώρια που έχουν τεθεί.

 
Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της έκτακτης Συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό που θα γίνει σήμερα στις Βρυξέλες.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές o κ. Τσίπρας θα εκθέσει στην καγκελάριο την πρόοδο που έχει συντελεστεί στη διαπραγμάτευση, τα σημεία στα οποία είναι διατεθειμένη να υποχωρήσει η ελληνική πλευρά, το μείζον πρόβλημα της ρευστότητας και θα ζητήσει επιτάχυνση της διαδικασίας ώστε οι διαπραγματεύσεις να φτάσουν σύντομα σε αποτέλεσμα και να υπάρξει εκταμίευση.
Ακόμη ο Έλληνας πρωθυπουργός πιθανότατα να ζητήσει τη σύγκλιση ενός έκτακτου Eurogroup μέχρι το τέλος του μήνα, ώστε να ληφθεί απόφαση για εκταμίευση της δόσης που θα δώσει τέλος στην κρίση ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας.
Η Αθήνα εξακολουθεί να θεωρεί ότι «ο πολιτικός συμβιβασμός είναι η μόνη ρεαλιστική λύση» και άρα σημασία έχουν περισσότεροι οι πολιτικές συζητήσεις και συγκλίσεις και λιγότερο οι επαφές των τεχνικών κλιμακίων.
«Πιστεύουμε ότι κάτι θα βγει σήμερα» έλεγε κυβερνητικός παράγοντας αναφερόμενος στην επικείμενη συνάντηση.
Οι διαφορές είναι γνωστές: εργασιακά, ασφαλιστικό, αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός θα τηρήσει την ίδια στάση που κρατά σε όλες τις επαφές του με τους ξένους ηγέτες σε σχέση με όλα όσα πάγια θέτει η Ελλάδα για αμοιβαία επωφελή λύση. «Πρέπει να βρεθεί γρήγορα λύση. Δεν μπορούν να σέρνουν μια τέτοια λύση και να κατηγορούν την Ελλάδα για καθυστέρηση» τόνισε.
Πηγές του Μαξίμου λένε, πως ήταν η καγκελαρία που ζήτησε να γίνει αυτή η συνάντηση. Ωστόσο η γερμανική πλευρά δεν έχει αποσαφηνίσει από την πλευρά της την ατζέντα, ενώ η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της καγκελαρίας Κριστιάνε Βιρτς δήλωσε μάλιστα, θέλοντας να αποφύγει τις ερωτήσεις για το περιεχόμενο της συνάντησης δήλωσε ότι «διάβασε την είδηση αυτή στις εφημερίδες» και πρόσθεσε: «δεν αποκλείω να υπάρξει μια τέτοια συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου, όπως γίνεται και με άλλους ηγέτες. Δεν μπορώ όμως να το επιβεβαιώσω».
Οι δηλώσεις της κ. Βιρτς δημιούργησαν προς στιγμήν την αίσθηση, ότι η συνάντηση είναι στον αέρα. Σύμφωνα με πηγές στο Μαξίμου ωστόσο, η καγκελαρία τους ενημέρωσε, πως η εκπρόσωπος της Γερμανικής κυβέρνησης απάντησε έτσι σε σχέση με τη συνάντηση, γιατί το Βερολίνο δεν συνηθίζει να δίνει πληροφορίες για συναντήσεις που έχουν προγραμματιστεί στο πλαίσιο της συνόδου Κορυφής.
Σημειώνεται ότι η Σύνοδος Κορυφής θα πραγματοποιηθεί μια ημέρα πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup στη Ρίγα, στο οποίο ωστόσο δεν αναμένονται εξελίξεις αναφορικά με την Ελλάδα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: