Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015

Δημοψήφισμα: Τσίπρας: Το "όχι" δεν σημαίνει ρήξη αλλά διαπραγμάτευση για μια καλύτερη συμφωνία


Δημοψήφισμα: Τσίπρας: Το `όχι` δεν σημαίνει ρήξη αλλά διαπραγμάτευση για μια καλύτερη συμφωνία


- Ενωτικός αλλά σταθερά υπερ του "Οχι" εμφανίστηκε ο πρωθυπουργόςΑλέξη Τσίπρας σε νέο διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό για το δημοψήφισμα
- Ο κ. Τσίπρας, δυο ημέρες πριν το δημοψήφισμα με το διάγγελμά του προς τον Ελληνικό λαό τόνισε ότι η κυβέρνησή του δικαιώθηκε από την έκθεση περί χρέους του ΔΝΤ
- Τόνισε ξανά ότι με το "Όχι" πλέον θα μπορεί να διαπραγματευθεί καλύτερα


"Η ώρα της ευθύνης και της δημοκρατίας έφτασε. Καλό είναι τώρα να σιγήσουν οι σειρήνες της κινδυνολογίας και της καταστροφής", τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο τηλεοπτικό μήνυμα του που απηύθυνε ενόψει της κάλπης του δημοψηφίσματος της Κυριακής.

Επισήμανε ότι η έκθεση του ΔΝΤ που επιβεβαιώνει ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, αποτελεί δικαίωση για την κυβέρνηση και υπογράμμισε ότι αυτό που λέει τώρα το Ταμείο για κούρεμα και περίοδο χάριτος δεν παρουσιάστηκε τόσους μήνες από την πλευρά των δανειστών στη διαπραγμάτευση και έλειπε και από την πρόταση-τελεσίγραφο των θεσμών, την οποία ο λαός καλείται να εγκρίνει ή να απορρίψει την Κυριακή. Σημείωσε, συνεπώς, ότι η έκθεση δικαιώνει την επιλογή της κυβέρνησης να μην αποδεχτεί μια συμφωνία που παρακάμπτει το μείζον ζήτημα του χρέους. "Το 'όχι' σε μια μη βιώσιμη συμφωνία δεν σημαίνει ρήξη με την Ευρώπη, σημαίνει συνέχιση της διαπραγμάτευσης με καλύτερους όρους για τον ελληνικό λαό", τόνισε ο πρωθυπουργός. Ανέφερε ακόμη, ότι κανείς δεν αμφισβητεί την παρουσία της χώρας στην Ευρώπη και έστειλε μήνυμα ενότητας, τονίζοντας πως "ό,τι κι αν επιλέξουμε την Κυριακή, τη Δευτέρα δεν θα έχουμε τίποτα απολύτως να μας χωρίζει".

Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας είπε: "Η ώρα της ευθύνης και της δημοκρατίας έφτασε. Καλό είναι τώρα να σιγήσουν οι σειρήνες της κινδυνολογίας και της καταστροφής", για να σημειώσει πως "όταν ένας λαός παιρνει το μελλον στα χέρια του, δεν έχει τιποτα να φοβηθεί" και κάλεσε τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες με ψυχραιμία και να αποφασίσουν ζυγίζοντας τα επιχειρήματα, όχι τους αφορισμούς.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε γεγονός βαρύνουσας πολιτικής σημασίας την έκθεση του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία που είδε χτες το φως της δημοσιότητας, σημειώνοντας ότι η έκθεση αποτελεί "μια μεγάλη δικαίωση για την κυβέρνηση, καθώς επιβεβαιώνει το αυτονήτο, ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο". "Ο μόνος τρόπος, λένε οι ίδιοι, για να καταστεί βιώσιμο και να ανοίξει ο δρόμος στην ανάκαμψη, είναι να κουρευτεί κατα 30 % και να δοθει 20ετής περίοδος χάριτος", συνέχισε. "Μόνο που αυτή η θέση", επισήμανε, "δεν παρουσιάστηκε ποτέ από την πλευρά των δανειστών στην ελληνική κυβέρνηση 5 μήνες τώρα που διαπραγματευόμαστε" και τόνισε ότι "έλειπε κι από την τελική πρόταση των θεσμών που ο ελληνικός λαός καλείται να εγκρίνει ή να απορρίψει την Κυριακή". Ο πρωθυπουργός είπε ότι η έκεθση του ΔΝΤ "δικαιώνει την επιλογή μας να μην αποδεχτούμε μια συμφωνία που παρακάμπτει το μείζον ζήτημα του χρέους", για να συμπληρώσει ότι "ο βασικός εμπνευστής του μνημονίου έρχετια τώρα και επιβεβαιώνει την ορθότητα της εκτίμησής μας ότι η πρόταση που μας δίνεται δεν οδηγεί σε βιώσιμη έξοδο απο την κρίση".

"Ας το καταλάβουμε λοιπόν όλοι, την Κυριακή δεν κρίνεται η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρώπη, αυτό που κρίνεται είναι αν υπό το κράτος εκβιασμών θα αποδεχτούμε την συνέχιση μιας πολιτικής, το αδιέξοδο της οποίας ομολογούν τώρα και οι ίδιοι οι εμπνευστές της", τόνισε ο πρωθυπουργός. Υπογράμμισε ότι "την Κυριακή κρίνεται αν θα συναινέσουμε στον αργό θάνατο της οικονομίας και στην εξαθλίωση της κοινωνίας, αν θα αποδεχτούμε να κόψουμε κι άλλο τις συντάξεις, ώστε από το υστέρημα των συνταξιούχων να ξεπληρώνουμε ένα μη βιώσιμο χρέος ή αν με αποφασιστικότητα ενισχύσουμε τη διαπραγματευτική μας δύναμη προκειμένου να πετύχουμε μια συμφωνία που θα δώσει οριστικά τέλος στην πενταετία της κατατροφής".

Ο πρωθυπουργός είπε ότι λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες όλοι και όλες "πρέπει να επιδείξουμε υπευθυνότητα, να σεβαστούμε τις αντίθετες απόψεις και ενωμένοι να αντιμετωπίσουμε το κοινό μας αύριο". "Ότι κι αν επιλέξουμε την Κυριακή, τη Δευτέρα δεν θα έχουμε τίποτα απολύτως να μας χωρίζει", πρόσθεσε. Σημείωσε δε ότι κανείς δεν αμφισβητεί την παρουσία της χώρας στην Ευρώπη και πως "το όχι σε μια μη βιώσιμη συμφωνία δεν σημαίνει ρήξη με την Ευρώπη, σημαινει συνέχιση της διαπραγμάτευσης με καλύτερους όρους για τον ελληνικό λαό.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους πολίτες να πουν "Όχι" στα τελεσίγραφα στους εκβιασμούς, στην εκστρατεία του φόβου, "Όχι" στον διχασμό, "'Όχι' σε όσους επιχειρούν να σπείρουν τον πανικό και να σας εμποδίσουν να αποφασίσετε με ψυχραιμία και ευθύνη για το δικό σας αύριο". "Σας καλώ", είπε, "με αποφασιστικότητα να αποφασίσετε για τη δημοκρατία και την αξιοπρέπεια, για μια όρθια και περήφανη Ελλάδα σε μια δημοκρατική και αλληλέγγυα Ευρώπη".

Δεν υπάρχουν σχόλια: