Κυριακή 12 Ιουλίου 2015

Eurogroup: Έπεσαν οι μάσκες! Σόιμπλε και Φινλανδία απέναντι στην Ελλάδα - Εννέα ώρες και καμία συμφωνία! Στις 12 νέο Eurogroup στις 5 Σύνοδος Κορυφής


Eurogroup: Έπεσαν οι μάσκες! Σόιμπλε και Φινλανδία απέναντι στην Ελλάδα - Εννέα ώρες και καμία συμφωνία! Στις 12 νέο Eurogroup στις 5 Σύνοδος Κορυφής
 Να ψηφιστούν νομοσχέδια μέχρι τα μέσα της εβδομάδας απαιτούν από την Ελλάδα πολλές χώρες

 

 Διαβάστε ποιά είναι τα προαπαιτούμενα για να καταλήξουμε σε συμφωνία Δεν αποκλείεται και νέο Eurogroup στο τέλος της εβδομάδας - Το όχι του Φινλανδού υπουργού Οικονομικών σε συμφωνία και το σχέδιο Σόιμπλε για 5ετές Grexit έκλεψαν την παράσταση - Κομισιόν: "Δεν μπορούμε να πάρουμε στα σοβαρά την πρόταση Σόιμπλε για πενταετές Grexit"
- Το σχέδιο για Grexit ήταν εις γνώσιν της Μέρκελ και του Γκάμπριελ

Εννέα δραματικές ώρες χρειάστηκαν για να μην καταλήξει σε καμία απόφαση το Eurogroup για την Ελλάδα.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος πέρασε δια πυρός και σιδήρου και αυτό αναμένεται να επαναληφθεί και στις 12 σε νέα συνεδρίαση. Υπενθυμίζεται ότι στις 5 ώρα Ελλάδος έχει προγραμματισθεί η Σύνοδος Κορυφής των χωρών της ευρωζώνης.
Θα συνεχίσουμε τις εργασίες μας σήμερα στις 11π μ. (ώρα Βελγίου), δήλωσε ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ βγαίνοντας από τη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.
Έγιναν εις βάθος συζητήσεις επί των ελληνικών προτάσεων, είπε ο Γ. Ντάισελμπλουμ. Συζητήσαμε επίσης θέματα που αφορούν τη χρηματοοικονομική στήριξη, αλλά και το ζήτημα της αξιοπιστίας και της εμπιστοσύνης, ανέφερε ο ίδιος και πρόσθεσε: «Οι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη».


Το χρονικό της συνεδρίασης θρίλερ

Ήταν πραγματικά μια συνεδρίαση που είχε απ’ όλα. Και το θρίλερ παίχτηκε και εντός και έκτος της αίθουσας.
Αρχικά, προκλήθηκε μεγάλη αναστάτωση όταν η γερμανική εφημερίδα FAS δημοσίευσε έγγραφο το οποίο αποκάλυπτε ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, πρότεινε δυο λύσεις ή 5ετες Grexit ή πώληση κρατικής περιουσίας ύψους 50 δις για να αποπληρωθούν τα χρέη μας.
Ο σάλος που ακολούθησε ήταν φυσικά μεγάλος και η ελληνική κυβέρνηση μέσω κυβερνητικών πηγών διέψευδε ότι παρουσιάστηκε τέτοιο έγγραφο στο Eurogroup.
Η αλήθεια ήταν κάπου στη μέση τελικά. Το έγγραφο υπάρχει και εστάλη από τον γραμματέα του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών σε όλες τις χώρες – δορυφόρους της Γερμανίας!
Όπως μετέδωσαν αργότερα πολλά ξένα ΜΜΕ, το έγγραφο είδε και ο Νταισελμπλουμ αλλά ποτέ δεν έπεσε στο τραπέζι του σημερινού Eurogroup. Πηγές της Κομισιόν ανέφεραν μάλιστα ότι: Δεν μπορεί μια χώρα να ζητήσει έξοδο μιας άλλης από το ευρώ και αυτό να γίνει.
Ο Φινλανδός που μας έκανε άνω – κάτω
Οι ώρες περνούσαν και η Ελλάδα σύμφωνα με πληροφορίες διαπραγματευόταν σκληρά. Γύρω στις 20.00 η συνεδρίαση διακόπηκε όπως μετέδωσε το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων προκειμένου ο κ. Τσακαλώτος να μεταφέρει στον πρωθυπουργό όλα όσα ζητούσαν οι εταίροι μας.
Στο πλευρό μας η Γαλλία και η Ιταλία αλλά ξαφνικά ο φινλανδός υπουργός Οικονομικών αποκάλυψε ότι δεν έχει εξουσιοδότηση για να πει το ναι σε μια συμφωνία με την Ελλάδα.

Όπως αποκαλύφθηκε, το ακροδεξιό κόμμα των «Αληθινών Φινλανδών» έθεσε βέτο σε ένα ενδεχόμενο ναι σε νεο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα και απείλησε ότι θα ρίξει την κυβέρνηση.

Λίγη ώρα αργότερα, και άλλες χώρες όπως η Μάλτα και η Σλοβενία άρχισαν δειλά – δειλά να στέκονται στο πλευρό των Φινλανδών.

Καταλήγοντας, και με τους υπουργούς Οικονομικών αλλά και τους εκπροσώπους των θεσμών να είναι ολιγόλογοι και συγκρατημένα αισιόδοξοι, η Ελλάδα περιμένει πολλά από την Σύνοδο Κορυφής αύριο το απόγευμα με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι να φέρεται να είναι εξοργισμένος με την Γερμανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: