Κυριακή 16 Αυγούστου 2015

Οι πρόωρες εκλογές και η στρατηγική της ΝΔ

Οι πρόωρες εκλογές και η στρατηγική της ΝΔ


Το ενδεχόμενο να στηθούν πρόωρες κάλπες μέσα στο φθινόπωρο, φαντάζει κάτι περισσότερο από πιθανό, καθώς μόλις σε μέσα σε ένα εξάμηνο, η κυβέρνηση απώλεσε ουσιαστικά την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και η όποια ψήφιση νομοσχεδίων πλέον, επαφίεται στις ψήφους της αντιπολίτευσης. 



Η κατάσταση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται όλο και πιο έκρυθμη με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας να οργώνουν την Ελλάδα, στο πλαίσιο μιας άτυπης προεκλογικής εκστρατείας.
Παράλληλα οι δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών, περί πρόωρων εκλογών πληθαίνουν, γεγονός που έχει οδηγήσει τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη να θέσει τη ΝΔ σε καθεστώς προεκλογικής ετοιμότητας. Στενοί συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μιλώντας στο newpost.gr, εκτιμούσαν ότι οι δηλώσεις αυτές είναι μέρος μιας προσπάθειας του Μεγάρου Μαξίμου να «μαζέψει» και να συσπειρώσει τους βουλευτες του ΣΥΡΙΖΑ. 
Ωστόσο, σημείωναν, δεν αποκλείεται ο κ. Τσίπρας να προχωρήσει και να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες κάλπες, αν βρεθεί μπροστά σε αδιέξοδο και δεν βρει λύση με το κόμμα του. «Αν όμως τις κάνει χωρίς επαρκή εξήγηση του λόγου που ζητά εκλογές, τότε θα τις χάσει», έλεγαν επίσης οι συνεργάτες του κ. Μεϊμαράκη, που επιμένουν ότι ο πρωθυπουργός θα πρέπει να αναζητήσει λύση από την παρούσα Βουλή, για να μη χάσει ξανά χρόνο η χώρα και επιδεινωθεί κι άλλο η οικονομία.
Σε κάθε περίπτωση στη ΝΔ προετοιμάζονται για το σενάριο αυτό, με τον κ. Μεϊμαράκη να έχει προαναγγείλει ότι θα ανακοινώσει στις αρχές Σεπτεμβρίου την Επιτροπή Εκλογών του κόμματος. Παράλληλα έχει ξεκαθαρίσει ήδη δημόσια, ότι αν στηθούν άμεσα κάλπες, οι οποίες θα γίνουν με λίστα, οι εκλόγιμες θέσεις θα παραμείνουν οι ίδιες.
«Και όσοι έχουν εκλεγεί και ο πρώτος επιλαχών θα παραμείνουν ως έχουν, εφόσον το θέλουν και οι ίδιοι και εφόσον έχουν αποδείξει ότι παραμένουν πιστοί στη γραμμή που έχουμε χαράξει ως ΝΔ», λέει ο ίδιος σε συνομιλητές του, όταν ερωτάται αν οι λίστες στις εκλόγιμες θέσεις μπορούν να διευθυνθούν τώρα.
Σχετικά με τον εκλογικό νόμο και την αλλαγή του που πρότειναν κυβερνητικά στελέχη, οι συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ σημείωναν πως για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είναι θέμα άμεσο, ούτε προτεραιότητα. Ωστόσο ο κ. Μεϊμαράκης έχει εκφράσει την άποψή του υπέρ της ενισχυμένης αναλογικής, ώστε το πρώτο κόμμα να μπορεί να σχηματίζει κυβέρνηση και να υπάρχει σταθερότητα.
«Δεν κάνουμε εκλογές για να μετρηθούμε πόσοι είμαστε, αλλά γιατί πρέπει να κυβερνηθεί η χώρα", σχολίαζε σε συνομιλία του, σε σχέση με το αίτημα της κυβέρνησης για απλή αναλογική. Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΝΔ πιστεύει ότι το bonus των 50 εδρών, για να μην υπάρχει νόθευση της λαϊκής βούλησης, πρέπει να δίνεται κλιμακωτά, καθώς όπως έχει πει δεν μπορεί όταν ένα κόμμα παίρνει στις εκλογές 45%, να λαμβάνει 50 έδρες και αν πάρει 30%, να λάβει πάλι 50.
Πάνος Ρασσιάς

Δεν υπάρχουν σχόλια: