Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2015

Κώστας Στεφ. Τσίπηρας: Γράφει για τον Κώστα Νταμαδάκη "Καρεκλά"






Ο Κ. Νταμαδάκης ή Καρεκλάς, υπήρξε , ο γνωστότερος από τους τρεις αδερφούς κρητικούς καραγκιοζοπαίχτες , με το επώνυμο Νταμαδάκης ή αλλιώς «Καρεκλάδες» (λόγω του κύριου επαγγέλματός τους που ήταν η κατασκευή επίπλων).




Ο Κώστας Νταμαδάκης ήταν αυτός που κράτησε και το παρατσούκλι «Καρεκλάς» ως καλλιτεχνικό ψευδώνυμο και δραστηριοποιήθηκε καλλιτεχνικά με πολύ μεγάλη επιτυχία κυρίως στο Λουτράκι (τα καλοκαίρια) αλλά και γενικότερα στην βόρεια Πελοπόννησο (π.χ. Αίγιο, Κόρινθο κ.α.).
Ήταν ο πρώτος δάσκαλος μου, την δεκαετία του 1950, στο Λουτράκι.





Την φωτογραφία, αυτή, που φυσικά, την τράβηξα εγώ, όπως και άλλο υλικό , από τα βιβλία μου, την κατέκλεψαν, χωρίς την άδεια μου, μερικοί, ατάλαντοι , που παριστάνουν τους καραγκιοζοπαίκτες, και που με βρίζουν, εδώ, και χρόνια, εν χωρώ, γιατί λέω και γράφω την αλήθεια, στα πλαίσια ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ, και όχι αυτά, που τους συμφέρουν. Οι ίδιοι, κατακλέβοντας, επίσης, τα 2 βιβλία, που έχω γράψει , για τον Καραγκιόζη, εξέδωσαν, μέσω του απαράδεκτου Σωματείου τους, έναν βιογραφικό κατάλογο, των ελλήνων καραγκιοζοπαικτών, όπου εκτός από τα λάθη, και τις παραλείψεις, έχουν περιλάβει, και την φωτογραφία , αυτή, του μεγάλου δασκάλου μου, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΝΤΑΜΑΔΑΚΗ, ή, ΚΑΡΕΚΛΑ, και όπου, αναφέρουν, όχι μόνο απλούς βοηθούς καραγκιοζοπαικτών, ή, ανθρώπους , ατάλαντους, που ουσιαστικά, δεν έπαιξαν, ποτέ τους Καραγκιόζη, αλλά και, σκοπίμως, δεν με αναφέρουν, παρότι, πέραν των 2 βιβλίων που έχω εκδώσει, των δεκάδων εκθέσεων φωτογραφίας, των πάμπολλων εξειδικευμένων, άρθρων μου, έχω παίξει, πάνω από 50 , πραγματικές, παραστάσεις , μόνος μου, σε όλη την Ελλάδα, ( ακόμη και την εποχή του ηρωικού και αλησμόνητου ΦΟΘΚ , το 1976, πρίν από 40 σχεδόν χρόνια, όπου χάρις στην διορατικότητα, ενός σπουδαίου και παραγνωρισμένου σκηνοθέτη του ΗΡΑΚΛΗ ΔΟΥΚΑ, στο θεατρικό έργο ΤΑ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΙΚΑ, του Βασίλη Ρώτα, παίζαμε, σε ένα τμήμα του, πραγματικό, θέατρο Σκιών !!!), και εκατοντάδες σαν βοηθός του Νταμαδάκη, του ΟΡΈΣΤΗ, του Μάνθου, και άλλων, πολλών. Φυσικά, δεν έχω την ανάγκη τους. Ούτε, θα τους πάρω , στα γεράματα, την δουλειά τους, την οποία , φυσικά, και δεν είδα ποτέ σαν δουλειά, αφού άλλο είναι το επαγγελματικό μου αντικείμενο , εδώ και 4 δεκαετίες . Σε οιονδήποτε άλλον κλάδο, θα θεωρείτο τιμή, ένας αρχιτέκτονας μηχανικός, να συνχνωτίζεται, με ανθρώπους της καθημερινότητας, και να γνωρίζει την δουλειά τους, και αυτό το κατααλάβαιναν και οι 70 από τους παλαιούς και αείμνηστους καραγκιοζοπαίκτες, τους οποίους και εγνώρισα, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων, με θεωρούσε φίλο τους . Στο ισνάφι , των σημερινών, της πλάκας-οι περισσότεροι-καραγκιοζοπαικτών , που ανέχονται, ακόμη, και δήθεν καραγκιοζοπαίκτες, να μην παίζουν με το όνομα τους , μάλλον , αυτό, θεωρείται, υποτιμητικό,…
ΓΙΑΤΙ ΤΟΥΣ ΕΝΟΧΛΕΙ , Η ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΧΡΟΝΟΥ, ΚΑΙ ΓΝΩΣΕΩΝ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΚΡΙΤΙΚΗ.
ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΒΛΕΠΟΥΝ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑΚΟ, ΒΙΟΠΟΡΙΣΜΟ, ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ, ΟΥΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΕΝΟΣ ΚΑΘΑΡΑ ΛΑΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΑΤΟΥ ΘΕΑΜΑΤΟΣ.
ΓΙΑΤΙ, ΑΔΥΝΑΤΟΥΝ, ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ, ΑΚΟΜΗ, ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΣΟ ΠΡΟΣΒΑΛΛΟΥΝ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΜΑΣ, ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΤΟΥΣ, ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΕΤΡΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ,...
Κ.ΣΤ.ΤΣΙΠΗΡΑΣ, μηχ. βιοκλ. αρχιτ.- δρ. χωροταξίας
www.tsipiras.gr
(ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΊΜΕΝΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΣΤΕΙΛΕ)

Κάνοντας μια βόλτα στο διαδίκτυο βρήκαμε και τον Κώστα Τσίπηρα  και σας τον παρουσιάζουμε. Ένας άνθρωπος  όπως θα καταλάβετε με βαθιές γνώσεις ένα επιστήμονας με πολύ μεγάλο εύρος που έχει προσφέρει πολλά σε Ελλάδα και Ευρώπη


Γ.Α

Κώστας Στεφ. Τσίπηρας

tsipiras
Ο Κώστας Στεφ. Τσίπηρας ασχολείται επαγγελματικά τα τελευταία 32  χρόνια με τη βιοκλιματική αρχιτεκτονική και την οικολογική δόμηση, έχοντας μελετήσει και κατασκευάσει περισσότερα από 250 οικολογικά κτίρια στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
Είναι απόφοιτος της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, της École du Bâtiment (Παρίσι), με D.E.A. στο Πανεπιστήμιο Παρίσι IV- Σορβόνη και διδακτορικό στο Πανεπιστήμιο της Γκρενόμπλ.

Είναι συγγραφέας 17  βιβλίων για την ορεινή Ελλάδα, για την οικολογία και για τη λαϊκή παράδοση, μεταξύ αυτών τα:
•    ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΣΠΙΤΙ (εκδόσεις Α.Α. Λιβάνη - Νέα Σύνορα, 8η έκδοση).
•    Στα ελληνικά βουνά-πεζοπορικές διαδρομές, (εκδ. Λιβάνη, 14η έκδοση)
•    Ο Ήχος του Καραγκιόζη, (εκδ. Λιβάνη, 7η έκδοση)
•    Dans les montagnes de Grece, editions OLIZANE, Geneve.
•    Στην μνήμη του Αλέκου Παναγούλη, ( εκδ. Καστανιώτη)
•    ΟΡΕΙΝΗ ΕΛΛΑΔΑ-φωτογραφικό λεύκωμα, (εκδ. Κέδρος),
•    Για τα δικαιώματα των Ζώων, (εκδ. Λιβάνη).

bio1Έχει κατασκευάσει το πρόγραμμα λογισμικού για ηλεκτρονικούς υπολογιστές, βιοκλιματικού αρχιτεκτονικού σχεδιασμού "Βιο-κλιμάτικα" που διαθέτει η εταιρεία Π-Systems.

Έχει πάρει μέρος σε μεγάλους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς (Ολυμπιακό Χωριό, Μουσείο Ακρόπολης, κλπ.), συνεργαζόμενος με μεγάλα και διεθνή αρχιτεκτονικά γραφεία, έργα του δε έχουν βραβευτεί και έχουν δημοσιευθεί στον ελληνικό και ευρωπαϊκό τεχνικό περιοδικό τύπο. Ιδρυτής του Συλλόγου "Ολιστικής Αρχιτεκτονικής και Οικολογικής Δόμησης" και δημιουργός του Γραφείου "Κώστας  Στεφ. Τσίπηρας & Συνεργάτες - Μηχανικοί Βιοκλιματικής Αρχιτεκτονικής",  διευθυντής σύνταξης του περιοδικού ΟΙΚΟΔΟΜΕΙΝ, έχει διδάξει σε δεκάδες σεμινάρια και ημερίδες που έχουν διοργανωθεί σε πολλές περιοχές της χώρας μας και στην Ευρώπη.

Υπήρξε τέλος, διευθυντής σύνταξης του περιοδικού Φύση και Οικολογία, μέλος του δ.σ. Αριστοτελικού Ομίλου Αθηνών, συνιδρυτής της παγκόσμιας οικολογικής οργάνωσης Mountain Wilderness,  πρόεδρος του ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΚΙΩΝ, μέλος του δ.σ. και συνιδρυτής ορειβατικών συλλόγων, με αποστολές στα Ιμαλάια, και σε άλλα βουνά του πλανήτη μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: