Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2016

Καμία ενοικίαση ή πώληση σπιτιού χωρίς ενεργειακό πιστοποιητικό

Υποχρεωτικό και αδιαπραγμάτευτο είναι από τις αρχές του έτους το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης για πωλήσεις - ενοικιάσεις κατοικιών.


Επομένως δεν θα πραγματοποιείται καμία πώληση ή μίσθωση ακινήτου εάν δεν υπάρχει το πιστοποιητικό, το κόστος του οποίου ξεκινά από τα
150 ευρώ για τα διαμερίσματα και φθάνει τα 200 ευρώ για μονοκατοικίες. Μάλιστα τα πρόστιμα θα ξεκινούν από τα 1.000 ευρώ και θα φθάνουν έως και τα 10.000 ευρώ για όσους αρνούνται να συμμορφωθούν.

Το ενεργειακό πιστοποιητικό θα εκδίδεται από ειδικό επιθεωρητή του Υπουργείου Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ο οποίος αποτυπώνει την ενεργειακή απόδοση του κτιρίου και το κατατάσσει σε ενεργειακή κατηγορία ( από Α+ έως Η), όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η εφημερίδα το Έθνος.

Έτσι από 1η Ιανουαρίου 2016 είναι πλέον υποχρεωτική η έκδοση ενεργειακού πιστοποιητικού ακόμα και για κτίσματα μικρότερα των 50 τετραγωνικών μέτρων όταν αυτά ενοικιάζονται ή πωλούνται. Επιπλέον, τα συστήματα θέρμανσης των κτιρίων θα πρέπει να επιθεωρούνται υποχρεωτικά κάθε τουλάχιστον πέντε έτη για συστήματα με λέβητες, συνολικής ωφέλιμης ονομαστικής ισχύος από 20kW έως και 100kW και τουλάχιστον κάθε δύο έτη για συστήματα με λέβητες άνω των 100 kW.

Το πιο σημαντικό στοιχείο όμως είναι ότι με βάση το νέο νόμο 4342/2005, άρθρο 58, παράγραφος 3, καθίσταται υποχρεωτική από 1/1/2016 η αναγραφή του ΠΕΑ (πιστοποιητικό) στην ηλεκτρονική εφαρμογή των στοιχείων των νέων μισθώσεων ακινήτων, ενώ μέχρι τα τέλη του 2015 ήταν προαιρετική.

newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: