Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016

Σοβαρά επεισόδια στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης - Πνίγεται στα χημικά το κέντρο (pics+vid)

3agrotes

Σοβαρά επεισόδια σημειώνονται αυτή την ώρα έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου βρίσκονται οι περίπου 2.000 αγρότες που έφτασαν το πρωί από την Κρήτη.
Ρεπορτάζ: Λευτέρης Σουχάιμπ - Φωτογραφίες: Γιώργος Διαμαντάκης
AdTech Ad
 Οι αγρότες ζήτησαν από τα ΜΑΤ, που έχουν περικυκλώσει το κτίριο, να φύγουν μπροστά από το υπουργείο, προκειμένου να προσεγγίσουν οι ίδιοι την είσοδο.

Οι άνδρες της αστυνομίας αρνήθηκαν και τότε ξεκίνησαν σοβαρά επεισόδια με τους αγρότες να πετούν πέτρες, γεωργικά προϊόντα και καπνογόνα στις δυνάμεις των ΜΑΤ, αλλά και προς το κτίριο του υπουργείου.
Οι άνδρες των ΜΑΤ απάντησαν με χρήση χημικών.
Η κατάσταση παραμένει τεταμένη μέχρι κι αυτή την ώρα.
Αγρότες πέταξαν καπνογόνα στα ΜΑΤ
Η κατάσταση είχε αρχίσει να μυρίζει μπαρούτι, λίγο νωρίτερα, στην πλατεία Καραϊσκάκη, όταν οι αγρότες επεδίωξαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό που είχε εγκλωβίσει φορτηγό με αγροτικά προϊόντα.
Οι αγρότες θέλησαν να φέρουν το φορτηγό με τα προϊόντα έξω από το υπουργείο και να τα μοιράσουν στους περαστικούς.
Ωστόσο, ο αστυνομικός κλοιός εμπόδισε το φορτηγό να προσεγγίσει το κτίριο του υπουργείου, γεγονός που εξαγρίωσε τους αγρότες.
Οι αγρότες έφυγαν από το υπουργείο και κατευθύνθηκαν προς την πλατεία Καραϊσκάκη, όπου κυνήγησαν δύο περιπολικά και άνδρες των ΜΑΤ, ενώ έριξαν στο δρόμο τα προϊόντα τους.



Αγρότες στην Αθήνα LIVE

Μεγάλο πανελλαδικό παναγροτικό συλλαλητήριο προετοιμάζει για σήμερα Παρασκευή (12/02/2016) αλλά και για αύριο Σάββατο (13/02) στην Αθήνα η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων. Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις από το Newsbomb.gr.
Ρεπορτάζ: Βασίλης Σκουλαράκος, Μάνος Πιτσιδιανάκης, Λευτέρης Σουχάιμπ, Νικόλ Παπάζογλου
Φωτογραφίες: Γιώργος Διαμάντακης, Λευτέρης Παρτσάλης
Δείτε παραπάνω στην photo gallery του Newsbomb.gr στιγμιότυπα από την «απόβαση» των αγροτών στην Αθήνα
Οι αγρότες διεκδικούν μεταξύ άλλων απόσυρση του σχεδίου για το ασφαλιστικό, κατάργηση της φορολόγησης από το πρώτο ευρώ, κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί, καθιέρωση αφορολόγητου πετρελαίου αλλά και αποτροπή κατάσχεσης πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή εκτάσεων εξαιτίας δανείων που βρίσκονται στο «κόκκινο».
kriti
Στην πλατεία Συντάγματος θα βρεθούν αγρότες από τουλάχιστον 68 μπλόκα από όλη την Ελλάδα.
Διαβάστε σχετικά:
Έφτασαν το πρωί της Παρασκευής (12/2) τα τρία πλοία από την Κρήτη που μετέφεραν 2.000 αγρότες και κτηνοτρόφους από τους τέσσερις νομούς του νησιού.
Δείτε βίντεο από την απόβαση των αγροτών στον Πειραιά:
agroteshsap1 1
Οι αγρότες της Κρήτης ήταν οι πρώτοι που επιβιβάστηκαν στους συρμούς του Ηλεκτρικού στον Πειραιά, ενώ καθ'οδόν προς την Αθήνα, τραγουδούσαν κομμάτια του αείμνηστου Νίκου Ξυλούρη.
agroteshsap2 1
Την αρχή έκανε λίγο μετά τις 05:40 το πρωί το επιβατικό/οχηματαγωγό πλοίο «Blue Galaxy» στο πλοίο επέβαιναν αγρότες και κτηνοτρόφοι από τους νομούς Χανιών και Ρεθύμνης.
Λίγα λεπτά αργότερα κατέπλευσαν στο λιμάνι του Πειραιά και τα άλλα δύο πλοία από την Κρήτη που μετέφεραν το μεγαλύτερο όγκο των αγροτών από τους νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου.
Κατόπιν, οι αγρότες κατευθύνθηκαν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όπου και βρίσκονται αυτή την ώρα.
1agrotes
Το κτήριο του υπουργείου έχει περικυκλωθεί από ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ.
AdTech AdΟι αγρότες φωνάζουν συνθήματα και επιδιώκουν να προσεγγίσουν την είσοδο του υπουργείου. Στη συνέχεια θα κατευθυνθούν προς το Σύνταγμα για να πάρουν μέρος στο πανελλαδικό συλλαλητήριο.
Λίγο μετά τις 9:30, επικράτησε ένταση στην πλατεία Καραϊσκάκη, μεταξύ των αγροτών κι ανδρών των ΜΑΤ.
Αιτία η απόφαση των αστυνομικών δυνάμεων να μην επιτρέψουν τη διέλευση σε φορτηγό που μετέφερε αγροτικά προϊόντα.AdTech Ad
Οι αγρότες προσπάθησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό παίρνοντας στο... κυνήγι τους άνδρες των ΜΑΤ, που έτρεχαν να σωθούν από τις κατσούνες, τις κρητικές μαγκούρες!AdTech Ad
Οι αγρότες πέταξαν προϊόντα και καπνογόνα στις δυνάμεις των ΜΑΤ, που έχουν περικυκλώσει το κτίριο.

Κόρινθος
Την ίδια ώρα, μικροεντάσεις επικρατούν στα διόδια του Ισθμού όπου έχουν συγκεντρωθεί αγρότες με τα τρακτέρ τους αλλά και πολλά λεωφορεία.
Ενώ αρχικά υπήρχε η συμφωνία ότι θα περάσουν 10-15 τρακτέρ, στη συνέχεια οι αγρότες ενημερώθηκαν από την αστυνομία ότι αυτό δεν θα γίνει και επικράτησε ένταση.
«Δεν θα μας σταματήσει κανείς», «θα γίνει χαμός», «θα πάμε στην Αθήνα» επιμένουν οι αγρότες, που έχουν παρατάξει τέσσερα τρακτέρ μπροστά, τα οποία κατά διαστήματα κορνάρουν και πλησιάζουν τον αστυνομικό κλοιό.
Παράλληλα περισσότερα από 10 λεωφορεία με αγρότες περιμένουν να ξεκινήσουν για να κατευθυνθούν προς την Αθήνα.
Κλειστοί δρόμοι στην Αθήνα
Στα διόδια Αφιδνών, την Ελευσίνα, τον Άλιμο, το Παλατάκι Χαϊδαρίου, τον Σταυρό της Αγίας Παρασκευής και στο λιμάνι του Πειραιά, η αστυνομία «απαντά» με τα δικά της «μπόκα» στους αγρότες που έχουν κατακλύσει από νωρίς το πρωϊ της Παρασκευής το κέντρο της Αθήνας.
Σύμφωνα με την Τροχαία Αττικής, κλειστή είναι η οδός Μάρνη στην Πλατεία Βάθης, οι δρόμοι που οδηγούν στην Πλατεία Καραϊσκάκη στο Μεταξουργείο, η οδός Αθηνάς από το ύψος της οδού Σοφοκλέους, όπως η Πειραιώς και η Αγίου Κωνσταντίνου.AdTech Ad
Μέχρι το μεσημέρι –δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη η ακριβής ώρα – θα κλείσουν σταδιακά οι περισσότεροι κεντρικοί δρόμοι της Αθήνας.
Δείτε ΕΔΩ τα μπλόκα της Αστυνομίας
Οι αγρότες δηλώνουν αποφασισμένοι να εκφράσουν δυναμικά την διαμαρτυρία τους για το ασφαλιστικό και φορολογικό, ζητώντας από την κυβέρνηση να πάρει πίσω τα μέτρα, σημειώνοντας ακόμη πως είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους αν δεν αποσυρθεί το σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό και δεν ξεκινήσει διάλογος από μηδενική βάση.
Υπολογίζεται ότι έως τις 18:00 το απόγευμα θα έχουν συγκεντρωθεί οι αγρότες και από τις άλλες περιοχές.
Την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση τους στην κινητοποίηση των αγροτών εξέφρασε η ΑΔΕΔΥ και το ΠΑΜΕ. Το ΠΑΜΕ καλεί σε συγκέντρωση την Παρασκευή στις 5 το απόγευμα στην πλατεία Κάνιγγος και η ΑΔΕΔΥ την ίδια ώρα στην πλατεία Κλαυθμώνος. Στις 11 το πρωί του Σαββάτου το ΠΑΜΕ διοργανώνει πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Ομόνοια και η ΑΔΕΔΥ θα δώσει το παρόν στην πλατεία Συντάγματος.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μπλόκα αγροτών: «Αν μας μπλοκάρουν θα γίνει πόλεμος»

Μπλόκα αγροτών: «Αν μας μπλοκάρουν θα γίνει πόλεμος»

Tο σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για να σταματήσει τους αγρότες
Εν τω μεταξύ σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται η Αστυνομία. Με τα έως τώρα δεδομένα το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ περιλαμβάνει δράσεις σε όλη την Ελλάδα, ενώ για την Αθήνα έχουν προγραμματιστεί τρεις ζώνες ελέγχου, ώστε σε καμία περίπτωση να μην φτάσουν τα τρακτέρ στο Σύνταγμα. Μάλιστα θα πραγματοποιούνται έρευνες σε νταλίκες και τρένα για...κρυμμένα τρακτέρ.
Η πρώτη ζώνη ελέγχου, είναι εκεί που υπάρχουν μπλόκα των αγροτών στην Αττική, δηλαδή στα διόδια Αφιδνών, στον κόμβο Μαρκοπούλου, στο Καλαμάκι, στον Μαραθώνα, στην Πάχη Μεγάρων, και στο 57ο χιλ. της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας.
Η δεύτερη ζώνη της Αστυνομίας θα είναι περιμετρικά της Αθήνας (Σταυρός Αγίας Παρασκευής, Αττική Οδός, Χαλυβουργική κ.α.) και στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ η τελευταία στο κέντρο και συγκεκριμένα στις εισόδους που οδηγούν στο Σύνταγμα.
Την ίδια ώρα, από τις άλλες αστυνομικές διευθύνσεις της χώρας θα ελέγχεται η κίνηση των τρακτέρ, που τυχόν θα επιχειρήσουν να κατευθυνθούν στην Αττική, ώστε να μη δημιουργήσουν πρόβλημα στην κυκλοφορία στα εθνικά δίκτυα.
Σημειώνεται ότι οι εντολές είναι να μην υπάρξουν συγκρούσεις, γι' αυτό στην πρώτη ζώνη τον κύριο λόγο θα έχει η Τροχαία, ενώ τα ΜΑΤ θα είναι σε επιφυλακή, περισσότερο στο κέντρο της πόλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: