Μια 17χρονη Αφγανή που έμενε με τους γονείς της στον καταυλισμό του Ελληνικού, άφησε την τελευταία της πνοή στο Λαϊκό Νοσοκομείο. Σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ του STAR,
Ως αιτία θανάτου στο πιστοποιητικό των γιατρών αναγράφεται:“Πολυοργανική ανεπάρκεια σε έδαφος ρευματικής πολυβαλβιδοπάθειας”
H τραγική είδηση έρχεται τη στιγμή που οι πέντε δήμαρχοι της Νότιας Αθήνας με ανοιχτή επιστολή που έστειλαν στον πρωθυπουργό, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις τραγικές συνθήκες υγιεινής που επικρατούν στον προσφυγικό καταυλισμό του Ελληνικού.
Ένα 17χρονο κορίτσι από το Αφγανιστάν έχασε την ζωή του μετά από πενθήμερη νοσηλεία του στο Λαϊκό νοσοκομείο στο οποίο μεταφέρθηκε σε κατάσταση σοκ από το κέντρο φιλοξενίας στο Ελληνικό. Οι γονείς της μιλούν αποκλειστικά στο Star και τον Βαγγέλη Γκούμα, για τις τραγικές τελευταίες στιγμές της.
«Ήρθαμε εδώ γεμάτοι ελπίδα αλλά τα σύνορα έκλεισαν και η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει τίποτα να μας βοηθήσει. Αύριο και μεθαύριο κάθε ημέρα ο καθένας θα πεθάνει εδώ», λέει η μητέρα της 17χρονης.
Τα λόγια πνίγονται στα δάκρυα της. Μόλις πριν από λίγες ώρες οι γιατροί την ενημέρωσαν ότι η κόρη της δεν ζει πια. Πέθανε στο κρεβάτι της εντατικής μονάδας στο Λαϊκό νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε σχεδόν νεκρή. Η 17χρονη Μαχάζ ζούσε μέσα σε τραγικές συνθήκες στο Ελληνικό σε άθλιες συνθήκες σε μια μικρή σκηνή μαζί με τους γονείς της και τα αδέλφια της.
Πριν από λίγες ημέρες το κορίτσι αισθάνθηκε αδιαθεσία και η μητέρα της την πήγε στον γιατρό του κέντρου φιλοξενίας στο Ελληνικό.
«Δεν είχαν καλές υπηρεσίες εδώ της έδωσαν κάποια φάρμακα που δεν είχαν αποτέλεσμα», προσθέτει η ίδια.
Το υποτυπώδες ιατρείο του Ελληνικού το οποίο δεν αναγνωρίζεται ως επίσημη δομή φιλοξενίας δεν λειτουργεί 24 ώρες. Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει ένας γιατρός του ΚΕΕΛΠΝΟ και εθελοντές γιατροί που έχουν συγκεκριμένες βάρδιες. Η 17χρονη με ασθενοφόρο οδηγήθηκε στο Λαϊκό νοσοκομείο.
Η 17χρονη στη συνέχεια επέστρεψε στην σκηνή της στις ιδίες άθλιες συνθήκες και μέσα σε λίγη ώρα άρχισε η περιπέτειά της. Λιποθύμησε και ο πατέρας αφού την σήκωσε στα χεριά του έψαχνε για ταξί στην παραλιακή γιατί δεν υπήρχε εκείνη την στιγμή ασθενοφόρο στο Ελληνικό.
«Βγήκα στον δρόμο και τα ταξί δεν σταματούσαν δεν μας έπαιρναν αν και την κρατούσα έτσι στα χεριά μου. Τελικά ένα ταξί σταμάτησε», λέει ο πατέρας της μικρής.
Η κοπέλα μόλις έφτασε στο Λαϊκό νοσοκομείο, μεταφέρθηκε στην μονάδα εντατικής θεραπείας, όπου οι γιατροί έδωσαν μάχη να την σώσουν. Όμως η κατάσταση ήταν επιβαρυμένη και το κορίτσι κατέληξε.
Να θυμίσουμε ότι στο Ελληνικό είχε σημειωθεί κρούσμα ηπατίτιδας.
Η απουσία του επίσημου κράτους δεν προφυλάσσει την υγεία τόσο των μεταναστών όσο και των Ελλήνων κατοίκων των νοτίων προαστίων που δεν γνωρίζουν, όπως άλλωστε και οι γιατροί που δίνουν τις πρώτες βοήθειες στους μετανάστες, ποιο είναι το ιατρικό ιστορικό τους.
Μένουμε Νότια – έλα στο ελεύθερο και ανεξάρτητο group των Νοτίων Προαστίων για να μοιραστούμε ότι συμβαίνει δίπλα μας.
Ειδήσεις, σχόλια, εθελοντισμός, αγορά, έξοδος, καλή ζωή, νεολαία, διασκέδαση, πολιτισμός, περιβάλλον, αθλητισμός, ανθρώπινες ιστορίες.
( ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ- ΑΛΙΜΟΣ – ΒΑΡΗ – ΒΟΥΛΑ – ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ – ΕΛΛΗΝΙΚΟ – ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ – ΓΛΥΦΑΔΑ -ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ – ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ – ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ
( ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ- ΑΛΙΜΟΣ – ΒΑΡΗ – ΒΟΥΛΑ – ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ – ΕΛΛΗΝΙΚΟ – ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ – ΓΛΥΦΑΔΑ -ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ – ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ – ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ
Και τρίτη επιστολή, μέσα σε ενάμιση μήνα, απευθύνουν στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα οι δήμαρχοι Ελληνικού – Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος, Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης, Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου, Παλαιού Φαλήρου Διονύσης Χατζηδάκης και Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, για την κατάσταση που επικρατεί στον προσφυγικό καταυλισμό του πρώην αεροδρομίου, στο Ελληνικό.
Στην ανοιχτή επιστολή οι πέντε δήμαρχοι αναφέρουν ότι:
- Το πρώην Αεροδρόμιο δεν επιτρέπεται να αποτελεί «αποθήκη ψυχών και σωμάτων», καθώς δεν έχει καμία απολύτως προδιαγραφή για ανθρώπινη διαβίωση επί μακρόν
- Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης επικίνδυνων νοσημάτων που αφορά τόσο τις ασθένειες εξαιτίας των απαράδεκτων συνθηκών φιλοξενίας, όσο και τις ασθένειες από τις χώρες προέλευσης μεταναστών-προσφύγων, από τις οποίες ενδέχεται να μολυνθεί και ο τοπικός πληθυσμός.
- Πώς εξυπηρετούνται σε 40 χημικές τουαλέτες περίπου 5.000 άτομα, χωρίς προδιαγραφές ατομικής υγιεινής
- Δημιουργούνται καθημερινά εντάσεις και βίαια επεισόδια, καθώς μετανάστες-πρόσφυγες διαπληκτίζονται μεταξύ τους. Προκαλούνται έτσι αναστάτωση και υλικές ζημιές σε παρακείμενες ιδιοκτησίες στους Δήμους μας, καθώς και ένα κλίμα ανασφάλειας στην περιοχή.
Οι πέντε δήμαρχοι καλούν τον πρωθυπουργό να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, ασφάλειας και της διεθνούς εικόνας της χώρας και του ζητούν να τους ενημερώσει για το χρονοδιάγραμμα εκκένωσης του χώρου του πρώην Αεροδρομίου Ελληνικού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου