Τετάρτη 17 Αυγούστου 2016

Πολιτιστικό διήμερο στον Αρχαιολογικό Χώρο Αρχαίας Νεμέας

 
 
 
 
 
 
 
 
Στο πλαίσιο των Μεγάλων Ημερών Νεμέας 2016, διοργανώνουμε ένα διήμερο τέχνης και πολιτισμού στον Αρχαιολογικό Χώρο της Αρχαίας Νεμέας. Οι εκδηλώσεις θα γίνουν την Παρασκευή 19 και Σάββατο 20 Αυγούστου
 στις 20:30. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.
Παρασκευή 19/8
Αντώνης Παπαϊωάννου
Τιμητική εκδήλωση στον Αντώνη Παπαϊωάννου
Τιμούμε το θεατρικό συγγραφέα, στιχουργό, εκδότη και επικοινωνιολόγο Αντώνη Παπαϊωάννου, τόσο για την καλλιτεχνική του παρουσία, όσο και για την εθελοντική του προσφορά τα τελευταία χρόνια ως σύμβουλος επικοινωνίας του Συνδέσμου.
Ο Αντώνης Παπαϊωάννου που έχει γεννηθεί στην Αρχαία Νεμέα έχει προσφέρει σημαντικές επιτυχίες στην ελληνική δισκογραφία ως στιχουργός, έχει γράψει περισσότερα από 250 επεισόδια για τηλεοπτικές σειρές ως σεναριογράφος. Τα τελευταία χρόνια έχει σταθερή παρουσία ως θεατρικός συγγραφέας, ενώ πέρυσι βραβεύτηκε στα κρατικά βραβεία συγγραφής θεατρικού έργου. Τραγούδια του και κείμενά του έχουν ερμηνεύσει σπουδαίοι Έλληνες τραγουδιστές και ηθοποιοί.
Ως εκδότης έχει αναδείξει μια σειρά από νέους συγγραφείς, ενώ με το θεατρικό περιοδικό Φουαγιέ που εξέδιδε έχει συμβάλει στην ανάδειξη μιας μεγάλης ομάδας θεατρικών κριτικών και θεατρογράφων που διαπρέπουν σήμερα, αλλά και στη συστηματοποίηση της θεατρικής κριτικής και θεατρικής έρευνας τα τελευταία χρόνια.
Ως σύμβουλος επικοινωνίας του Συνδέσμου Οινοποιών Νεμέας εργάστηκε εθελοντικά από την πρώτη μέρα δημιουργίας του Συνδέσμου για την επικοινωνιακή προβολή των στόχων του, συμβάλλοντας σε μια θεαματική επικοινωνιακή διείσδυση και προβολή της Νεμέας, των οινοποιείων της και του κρασιού της στα ΜΜΕ, ενώ είναι από τους πρώτους υποστηρικτές της ιδέας του οινικού τουρισμού στην περιοχή, έχοντας εκπονήσει ένα στρατηγικό σχέδιο που ο Σύνδεσμος υλοποιεί μέχρι σήμερα.
Για τον Αντώνη Παπαϊωάννου θα μιλήσει η διδάκτωρ θεατρολογίας κ. Ελένη Γεωργίου.
"Η Σονάτα του σεληνόφωτος" του Γιάννη Ρίτσου,
με την Θεατρική Σκηνή Χιλιομοδίου


...η «Σονάτα του σεληνόφωτος» είναι ένα ανεξάντλητο κείμενο μεγάλης ευαισθησίας και ποιητικής ομορφιάς... Μια ηλικιωμένη γυναίκα μιλάει σ’ένα νέο... Ένας σπαρακτικός μονόλογος, μια αφοπλιστική εξομολόγηση για τη μοναξιά, την ερωτική επιθυμία, την ανάγκη του άλλου, τη ζωή που λιγοστεύει, την παρηγοριά της μνήμης. Η Σονάτα είναι ένα ποίημα πάνω στην ποίηση, πάνω στη σχέση της ποίησης με τη ζωή. Της ποίησης, που είναι η παραμυθία για την τραγική διάσταση της ανθρώπινης ύπαρξης.
ΔΙΑΝΟΜΗ
Γυναίκα: ΜΑΡΙΑ ΣΙΟΥΡΟΥΝΗ
Νέος: ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΕΦΕΡΛΗΣ
Μουσικός παράστασης - πιάνο: ΣΟΦΙΑ ΡΗΓΑ
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία: ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΙΡΤΣΗΣ
Σκηνικά - Kοστούμια: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ
Μουσική επιμέλεια - Ηχογράφηση: ΧΡΙΣΤΟΣ ΚΑΛΑΡΑΣ
Φωτισμοί: ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΙΚΑΣ
Η «Θεατρική Σκηνή Χιλιομοδίου» ιδρύθηκε το 2009 από μια ομάδα ανθρώπων με αγάπη για το θέατρο. Μέχρι τώρα έχει παρουσιάσει τα έργα: «Ο θειος Βάνιας» του Α.Τσέχωφ (2009), «Το πανηγύρι» του Δ.Κεχαϊδη (2010), «Η κυρά της θάλασσας» του Ε.Ίψεν (2011), «Ο επιθεωρητής» του Ν.Γκόγκολ (2012), «Η Λοκαντιέρα» του Κ.Γκολντόνι (2013), «Το καλοκαίρι θα θερίσουμε» του Αλ.Δαμιανού (2014), «Ο Ηχος του Όπλου» της Λ.Αναγνωστάκη (2015-2016), «Η Σονάτα του Σεληνόφωτος» του Γ.Ρίτσου (2016), «Ο Φιλάργυρος» του Μολιέρου (2016).
Συναυλία με πρόγραμμα
έντεχνης ελληνικής μουσικής
Μυρσίνη Μαργαρίτη- σοπράνο
Ζωή Ζενιώδη και Σοφία Ρήγα - πιάνο
Προσθήκη λεζάντας
Σάββατο 20/8
Βραδιά κλασικής μουσικής
Μυρσίνη Μαργαρίτη- σοπράνο
Ζωή Ζενιώδη - πιάνο
Μέρος πρώτο
Grieg:                    Lied der Solveig
Mozart:                  L’ho perdutta (Barbarina/Le Nozze di Figaro)
Puccini:                 Quando m’en vo (Musetta/La Boheme)
Gounod:              Je veux vivre (Juliette/Romeo et Juliette)
Verdi:                    Addio del passato (Violetta/Traviata)
Nyman:                The Piano
Lloyd Weber:     Think of Me (Christine/The Phantom of the Opera)
Kurt Weill:           Je ne t’aime pas
                            Y
oukali
Μέρος δεύτερο
Gershwin:           Summertime
Jose Maria Cano: Hijo de la luna
Fisher-Roberts: Amado mio
Velasquez:          Besame mucho
 Χατζιδακις:        Περα στο θολό ποτάμι
                            Ποιος ειν’ τρελος απο ερωτα
Θεοδωράκης:    Όμορφη πόλη
                           Μαρίνα
Mυρσίνη Μαργαρίτη / σοπράνο
Γεννημένη στη Λάρισα, σπούδασε τραγούδι, βιολί και μουσικολογία στην Αθήνα και ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά (Λιντ-Ορατόριο και 'Οπερα) στο Mozarteum Salzburg, με υποτροφίες των Ιδρυμάτων Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης και Jürgen Ponto. Ως νεαρή ανερχόμενη υψίφωνος εμφανίστηκε ως Serpetta στο Landestheater Salzburg (συμπαραγωγή με το Διεθνές Φεστιβάλ Salzburg), ως Zerlinaστο Republic Theater Salzburg καθώς και σε πλήθος συναυλιών.  Στη συνέχεια ως μόνιμη σολίστ της Όπερας του Halle (Γερμανία), ερμήνευσε τους ρόλους της Pamina, Gretel, Zerlina, Suor Genovieffa, Margeurite, Voce dal cielo, Tebaldo, Xenia, Wellgunde, Gretel, Euridice κ.ά. Έχει τραγουδήσει επίσης στις Όπερες του Darmstadt, Erfurt, Fürth (Γερμανία), Coburg, Gotha, Winterthur (Ελβετία), στο Bozar - Palais des beaux arts (Βρυξέλλες, ανάληψη της ελληνικής προεδρίας), στο Φεστιβάλ Proms του BBC (Αγγλία), στο Φεστιβάλ Όπερας της Αρχαίας Κορίνθου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Φεστιβάλ Αθηνών, στο Φεστιβάλ Αιγαίου, στην Εθνική Λυρική Σκηνή, στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, καθώς και σε συναυλίες σε Μεξικό, Τουρκία, Ουγγαρία, Αυστρία, Γερμανία, Βέλγιο,  Αγγλία, Ελβετία, Ολλανδία λαμβάνοντας πάντα θερμές κριτικές από τον ελληνικό και διεθνή τύπο. Συμμετείχε στις δισκογραφικές παραγωγές Απόλλων & Δάφνη του Χέντελ (Ορχήστρα Διεθνούς Φεστιβάλ Χέντελ, Β.Forck), Η Τέχνη της Μελαγχολίας (μουσική Γ.Ψυχογιού), CLAUDE DEBUSSY la musique à moi (Utopia Records/Μικρή Άρκτος), Δημήτρη Παπαδημητρίου: Μέρες Επιταφίου και Οι Μύθοι του Αισώπου. Διδάσκει τραγούδι στο Ωδείο Κόνταλι και στο Ωδείο Κλασικής & Σύγχρονης Μουσικής.
Ζωή Ζενιώδη / μαέστρος, πιανίστα
H Ζωή Ζενιώδη επιλέχθηκε από την Όπερα του Ντάλας ως μέλος του Institute of Women Conductors 2016. Eίναι Καλλιτεχνική Διευθύντρια και Μαέστρος της Broward Symphony Orchestra, Συνεργάτις Μαέστρος του Φεστιβάλ Αιγαίου, καθώς και Καλλιτεχνική Σύμβουλος της Alhambra Orchestra. Έχει διευθύνει παραγωγές όπερας και μπαλέτου στην Εθνική Λυρική Σκηνή, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, στη Florida Grand Opera, στο Φεστιβάλ Αιγαίου και στο Πανεπιστήμιο του Miami. Επίσης, μεταξύ άλλων, έχει διευθύνει τις Brno Philharmonic, Tatarstan National Symphony Orchestra, Pan-European Philharmonia, Palm Beach Symphony, New Florida Philharmonic, Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα ΕΡΤ, Καμεράτα και την Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης. Έχει διατελέσει Αρχιμουσικός της MOYSA, Καλλιτεχνική Διευθύντρια και της Alhambra Orchestra και Συνεργάτις Μαέστρος της Frost Symphony Orchestra. Είναι Διδάκτωρ Διεύθυνσης Ορχήστρας από το Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι. Έχει ηχογραφήσει 5 CD για την Albany Records, την Puzzlemusik και την Uroboros Music. Ως πιανίστα, έχει εμφανιστεί σε σημαντικούς συναυλιακούς χώρους και διεθνή Φεστιβάλ στην Ελλάδα, Αμερική, Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία, Κροατία, Αυστρία, Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Ρωσία, Βενεζουέλα και Μαυρίκιο. Έχει υπάρξει υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση, του Συλλόγου ‘Οι Φίλοι της Μουσικής’, του Ιδρύματος Προποντίς, του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι και του Royal College of Music, στο οποίο εργάστηκε ως Junior Fellow κατά τα έτη 2003-2005.

Δεν υπάρχουν σχόλια: