Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016

ΝΙΚΟΣ ΛΟΗΣ: Σώστε τον Πολιτισμό στο Λουτράκι ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ -ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΧΟΛΗ -ΑΣΤΙΚΗ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΚΤΟΣ ΑΘΗΝΩΝ)



 «Εκεί βιολιά δεν παίζουνε
Λαγούτα δεν αχάνε
Στέκουν οι νειούδες ξέπλεκες
Και οι νειοί ξαρματωμένοι…»,
από το βιβλίο Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ 21 του Γιάννη Σκαρίμπα.
Ως γνωστόν στο Λουτράκι υπήρχε- επί προηγούμενων Δημοτικών αρχών- ένα κλίμα ευφορίας και είχαμε φτάσει στην 10ετία 2000-2010 να πληρώνουμε τα μέλη της φιλαρμονικής για τις συμμετοχές τους σε αυτήν (!!!) από την Ανώνυμη Εταιρεία του Δήμου που είχε αρμοδιότητες επί παντός επιστητού… Μάλιστα είχε στα τέλη της δεκαετίας αυτής ιδρυθεί μία Αστική Μη Κερδοσκοπική που την αποτελούσαν οι καλλιτέχνες του Δήμου μας, με σκοπό να τους αξιοποιήσει και να «σηκώσουν ψηλά» τον πολιτισμό του Δήμου μας και στα πλαίσια και τον σχεδιασμό ιδρύθηκε μία μουσική σχολή που θα έκανε ακόμα μεγαλύτερη προσέγγιση στην μουσική παιδεία των παιδιών, αλλά και των μεγάλων του τόπου μας και όχι μόνον.

Όταν  άλλαξε η Δημοτική Αρχή το 2011, ιδρύθηκε νέο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, και είχα την τιμή να είμαι Πρόεδρος στο Δ.Σ., ο Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού –Αθλητισμού-Περιβάλλοντος, με τον διακριτικό τίτλο «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ», του διευρυμένου πλέον Δήμου μας Λουτρακίου –Περαχώρας -Αγίων Θεοδώρων, στον οποίον ενώθηκαν 3 Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου σε ένα, λαμβάνοντας όμως ως ετήσια επιχορήγηση τα 2/3 πλέον της επιχορήγησης, η οποία δίνοταν προηγουμένως στα 3 Νομικά Πρόσωπα που συνενώθηκαν. Άλλαξε αυτή η «στραβή νοοτροπία» και πληρώνονταν μόνο οι καθηγητές της φιλαρμονικής και όχι πλέον τα μέλη που κατάλαβαν τις «υπηρεσίες» που τους προσέφερε το νομικό πρόσωπο (εκμάθηση μουσικής παιδείας) και τις δύσκολες συνθήκες που είχαμε και έπρεπε να ανταπεξέλθουν. Οπότε, 80 νέα μέλη έγιναν μέλη της φιλαρμονικής, τμήματος Λουτρακίου και περίπου πάνω από 100 της Μουσικής Σχολής.  Τα ανάλογα συνέβησαν και στο τμήμα της Περαχώρας.

Νίκος Λόης
Όμως η αλήθεια είναι ότι, όσον αφορά το Νομικό Πρόσωπο «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ», κάθε χρόνο ο Δήμος έδινε την μισή επιχορήγηση, από αυτή που είχε ψηφίσει το Δημοτικό Συμβούλιο, καίτοι κάθε χρόνο σχεδόν μειωνόταν. Δηλαδή, από 1.000.000 μειώθηκε τον επόμενο χρόνο στις 800.000 και τον άλλον στις 550.000 ευρώ (από 1.350.000 ευρώ ανά έτος που λάμβαναν τα 3 ΝΠ Πνευματικό Κέντρο –Πολιτιστικό Λουτρακίου, Δημοτικός Οργανισμός Άθλησης και Πολιτιστικό Αγίων Θεοδώρων το έτος 2010 και πριν. Ο Προμηθέας είχε προϋπολογισμό από τον Δήμο 1.000.000 ευρώ, εκ των οποίων πήρε τον πρώτο χρόνο ίσως λιγότερο από τα μισά, το 2012 πήρε μόνο 400.000 ευρώ και το 2013 λιγότερα ακόμα και το 2014 150.000 ευρώ, ενώ τα λειτουργικά έξοδα ανέρχονταν σε 600.000 ευρώ περίπου ανά έτος, μετά τις περικοπές που αναγκαστικά έγιναν λόγω οικονομικής κρίσης).
Ευτυχώς που ο Δημοτικός Οργανισμός Άθλησης είχε εισφέρει «προίκα» πάνω από 600.000 ευρώ, στην συνένωση και έτσι μπόρεσε να λειτουργήσει το Νομικό Πρόσωπο. Ο Δήμος στο εν λόγω Νομικό Πρόσωπο όφειλε το έτος 2014 –γιατί τώρα συνενώθηκε με τον Δήμο λόγω καταργήσεώς του –1.510.000 ευρώ λόγω των χρημάτων που όφειλε να δώσει από τις λειψές  έστω επιχορηγήσεις και δεν το έπραττε… Το 2014 όφειλε άλλες 550.000 ευρώ και για κάθε χρόνο όμοιο ποσό, οπότε οι «μεγάλοι εγκέφαλοι» σκέφθηκαν να μην πληρώσουν τα οφειλόμενα και να τον κλείσουν, αδιαφορώντας για τις συνέπειες που θα είχε η απόφασή τους αυτή στον πολιτισμό… Έτσι σκέφθηκαν να πουν, ο νυν Δήμαρχος και τα παπαγαλάκια του, μόνο την μισή αλήθεια ότι δηλαδή όφειλε ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ 280.000 ευρώ περίπου και όχι ότι ήταν να πάρει πάνω από 2.000.000 ευρώ και ότι με αυτά θα έκανε πάρα πολλά πράγματα στον τόπο… Αισχρό; Ναι! Και όμως έτσι έγινε… Ποιός αντιστάθηκε: Μόνο ο Πρόεδρος αλλά ήταν μόνος και δεν εισακούστηκε από κανέναν….  Τώρα οι πολίτες του τόπου μας πρέπει να μάθουν την αλήθεια, και μετά αυτοί που πρέπει θα απολογηθούν…
Αυτά τα γράφω, διότι η παρούσα Δημοτική Αρχή κατάργησε τον «ΠΡΟΜΗΘΕΑ» και καταδικάζει σε θάνατο την Φιλαρμονική, την Μουσική Σχολή και την Αστική Εταιρεία «ΕΚΤΟΣ ΑΘΗΝΩΝ». Δεν τους δίνει παρά μόνο ψίχουλα, αντί για να αναθέτει εκδηλώσεις που να προάγουν την εκμάθηση μουσικής παιδείας και την μουσική ανάταση των πολιτών, σε σχέση με την παράδοση και τις πολιτιστικές αξίες που έδωσε η Ελλάδα στον κόσμο.
Αξιότιμε κε Δήμαρχε και αξιότιμες και αξιότιμοι κυρίες και κύριοι Δημοτικού Σύμβουλοι, σας θυμίζω ότι ο Φρόϋντ έλεγε ότι ενδόμυχα κανείς μας δεν πιστεύει ποτέ ότι θα πεθάνει…
Σας καθιστούμε υπεύθυνους πλέον να σώσετε την Φιλαρμονική, την Μουσική Σχολή και την «ΕΚΤΟΣ ΑΘΗΝΩΝ», διότι αποτελούν την φρεγάτα του πολιτισμού μας και μας είχε ανεβάσει πολύ ψηλά.
Ο Πολιτισμός δεν είναι πολυτέλεια κυρίες και κύριοι όλων των Δημοτικών Αρχών και όλων των εποχών…
Σκεφτείτε ότι μόνο οι αυτοκράτορες του Βυζαντίου συνήθιζαν μόνο αναμεταξύ τους την τύφλωση..
Εσείς δεν θα μας τυφλώσετε εμάς πολιτιστικά…
Και μην πείτε ψέματα γιατί εμείς δεν θα σας χειροκροτούμε κατευχαριστημένοι και κουτοί, αλλά θα είστε ο περίγελος της ιστορίας, αν δεν καταφέρετε να σώσετε τον πολιτισμό μας στον τόπο μας.                                                                    

Νικόλαος Λόης

Δεν υπάρχουν σχόλια: