Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017

Ελένη Γεωργίου. Παραμυθένια ονειροτάξιδα…

Γράφει η Μίνα Γιαννούλη


H Ελένη Γεωργίου κατάγεται από το Μούλκι Κορινθίας.Εδώ και 21 χρόνια ζει στο Λουτράκι με το σύζυγό της Κώστα Μαναβή και έχουν δύο παιδιά, τη Δήμητρα και  και το Θάνο. Είναι βρεφονηπιαγωγός και έχει τον δικό της παιδικό σταθμό στο Κιάτο. Η ‘’Παιδική Γωνιά’’ είναι η πραγματοποίηση ενός ονείρου που είχε από μικρή. Έχει παρακολουθήσει πολλά σεμινάρια και δε σταματά να επιμορφώνεται σε ότι έχει σχέση με τα παιδιά. Υπάρχει όμως και άλλη μεγάλη αγάπη που έχει σχέση με την ποίηση και την λογοτεχνία. Ο πατέρας της, αν και άνθρωπος του μόχθου είχε μια τεράστια βιβλιοθήκη. Τον θυμάται να διαβάζει κάθε βράδυ. Όπως αναφέρει η ίδια μιμούμενη τον μπαμπά της ξεκίνησε να διαβάζει Καζαντζάκη, Τολστόι, Ντοστογιέφσκι.

Φωτογραφία της Elena Georgiou.
Φωτογραφία του χρήστη mabakita.
IMG_0638
Το ΧΑΪΚΟΥ είναι μια ιαπωνική ποιητική φόρμα , που αποτελείται από τρεις στίχους και 17 μόνο συλλαβές.

Η εικόνα, η συνήθεια, αποτέλεσε  κίνητρο να ασχοληθεί αρχικά με την ποίηση. Η εσωτερική ανάγκη έκφρασης, αλλά και τα ερεθίσματα από το περιβάλλον την εμπνέουν. Δοτική, ευαίσθητη, πολυπράγμων, ανήσυχη φύση που την οδηγεί στο να πειραματίζεται διαρκώς. Το συναίσθημα του άλλου γίνεται δικό της μετά από έντονη ενδοσκόπηση.Ήδη έχει εκδώσει δυο ποιητικές συλλογές. και στίχοι της έχουν μελοποιηθεί από τον Νίκο Θεοδώρου, τον Γιώργο Σαββόπουλο και τον Κώστα Ρίσκα.

IMG_0678

Η βιογραφία της έχει συμπεριληφθεί το 2017 στον Γ΄τόμο ΄΄ 21ος αιώνας  Προσωπικότητες  Ελληνισμού ΄΄που εκδόθηκε    από το ΚΕΝΤΡΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ και το 2015 ΄΄ Σικυώνιοι  Συγγραφείς 1830-  2015΄΄ του  Γεωργίου Κασκαρέλη  που εκδόθηκε από την Εταιρεία Κορινθίων Συγγραφέων. Έχει γράψει πολλά ποιήματα για παιδιά τα οποία δεν έχουν εκδοθεί ακόμα .‘Εχει γράψει θεατρικά έργα τα οποία έχουν ανεβεί στο δημοτικό θέατρο του Κιάτου από τους μαθητές της , όπως   ΄΄ Γελωτοχώρι Δακρυχώρι΄΄,΄΄ Αγαπώ τη θάλασσα ΄΄ , Χριστούγεννα στο δάσος΄΄ και άλλα . Επίσης έχουν παιχτεί  και οι διασκευές των παραμυθιών της ΄΄Ο Κακός μάγος και η Καλή νεράιδα΄΄, ΄΄ Το μυστικό του πύργου ΄΄και ΄΄ Η λυπημένη πριγκίπισσα΄΄.

Φωτογραφία της Elena Georgiou.
Φωτογραφία της Elena Georgiou.
Φωτογραφία της Elena Georgiou.

Πηγή έμπνευσης για τα παραμύθια ήταν τα παιδιά της και στη συνέχεια οι λιλιπούτιοι μαθητές της. Ο ‘’Κακός μάγος’’, γράφτηκε σε ένα βράδυ για την κόρη της.

IMG_0282

Μέσα από τις ιστορίες της περνάει αλήθειες, αξίες, οικολογικά μηνύματα. Πέρα από την ψυχαγωγία έχουν διδακτικό και συμβολικό σκοπό. Στα δεκατέσσερα χρόνια που ασχολείται, έχει γράψει εφτά παραμύθια και έχουν εκδοθεί τα δύο. Πράγματα που περνούν απαρατήρητα, η ίδια τους δίνει ιδιαίτερη σημασία και τα προσεγγίζει με την δική της αισθητική. Αγαπά την παράδοση, γιατί ‘’Ένα δέντρο για να μεγαλώσει χρειάζεται γερές ρίζες’’. Αυτό που την πονάει είναι η έλλειψη ενότητας στις μέρες μας, για να σταματήσει το ΕΓΩ’’.

P1080117(1)
Είναι η ώρα η χαρά να ξεπαγώσει,
Το γέλιο να ΄ρθει ξανά στα πρόσωπά μας.
Αρκεί να σφίξουμε δυνατά ο ένας του άλλου το χέρι
Και τότε…και τότε,
Μπορεί να συναντήσουμε κάπου τα όνειρά μας.
Ελένη Γεωργίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: