Στο ξεκίνημα της τουριστικής σεζόν του 2017, ξενοδόχοι και τουριστικοί φορείς ανά την Ελλάδα βρίσκονται ήδη με το βλέμμα στην επόμενη σεζόν, παίρνοντας ήδη από τους tour operators του εξωτερικού τα πρώτα θετικά μηνύματα, έστω και μικρής, επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου για κάποια δημοφιλή νησιά, αφού οι τελευταίοι μεταθέτουν την έναρξη των προγραμμάτων τους νωρίτερα για την επόμενη χρονιά, κατά την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου.
Η σεζόν του 2017, παρά το χλιαρό ξεκίνημα με βάση τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, ουσιαστικά θεωρείται παραπάνω από κερδισμένη ως προς τις αφίξεις, όπου οι εκτιμήσεις του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) θέτουν τον πήχη σε επίπεδα άνω των 28.000.000 (συμπεριλαμβανομένης και της κρουαζιέρας), αν όχι και ως προς τα έσοδα, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για 14,5 δισ. ευρώ.
Παρ' όλα αυτά σε σχέση με πέρυσι η εικόνα είναι βελτιωμένη, όπως μαρτυρά έρευνα της GBR Consulting, σύμφωνα με την οποία καταγράφηκε το α' τρίμηνο διψήφια αύξηση εσόδων σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη ενώ εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία για τα resorts.
Παράλληλα, φέτος, σε επίπεδα-ρεκόρ θα κινηθούν, με βάση τις εκτιμήσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), και οι πληρότητες στα ελληνικά ξενοδοχεία, υπό τη βασική προϋπόθεση πάντα της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή μας, η οποία το τελευταίο διάστημα -και λόγω Τουρκίας- είναι εκτεθειμένη σε γεωπολιτικούς παράγοντες με ανοιχτό το προσφυγικό ζήτημα.
Πονοκέφαλοι
Μαζί με τα χαμόγελα, όμως, ο πονοκέφαλος των ξενοδόχων για την επόμενη χρονιά σχετίζεται με την επιβολή του τέλους διανυκτέρευσης από τις αρχές του 2018 -στο πλαίσιο των προαπαιτουμένων του μνημονίου- το οποίο θα συμπιέσει προς τα κάτω τα έσοδα του κλάδου, καθιστώντας παράλληλα λιγότερο ανταγωνιστικό το ελληνικό τουριστικό προϊόν «ήλιος και θάλασσα» σε σύγκριση με άλλους προορισμούς της Μεσογείου. Ενας δεύτερος πονοκέφαλος έχει να κάνει με τις «γκρίζες» μισθώσεις, για τις οποίες αυτή τη στιγμή το ψηφισθέν νομοθετικό πλαίσιο είναι κυριολεκτικά στον αέρα και ουσιαστικά θα πρέπει να επαναδιατυπωθεί αφού τελικά δεν είναι εφαρμόσιμο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου