Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017

Από πού βγαίνει το όνομά σου;

Από πού βγαίνει το όνομά σου;


Από που βγαίνει και τι σημαίνει το κάθε όνομα;!



Α.
Αιμίλιος, Αιμιλία: Ρωμαϊκό όνομα (από το λατινικό aemulus = ζηλωτής) που σημαίνει ο πλήρης ζήλου και δραστηριότητας. Οι Άγιοι Μάρτυρες Κάστος και Αιμίλιος μαρτύρησαν το 251 μ.Χ. στην Καρχηδόνα επί Σεπτιμίου Σεβήρου. Το μαρτύριό τους αναφέρεται από τον Άγιο Κυπριανό και τον Ιερό Αυγουστίνο. Γιορτάζει στις 22 Μαΐου.

Αίολος: Ο Δίας, τον είχε διορίσει βασιλιά ενός μυθικού νησιού. Ζούσε με τη γυναίκα του εκεί, τους έξι του γιους, (δυνατούς ανέμους) και τις έξι του κόρες (ήπιους ανέμους ή αύρες) Όταν άκουγε τους ανέμους σε συμφωνία ερχόταν σε ψυχική ευφορία. Μια τέτοια ημέρα έκανε το λάθος να παραδώσει τους αντίξοους ανέμους μέσα σε ασκούς, στον Οδυσσέα. Ό Δίας όμως θύμωσε και δεν τον ξανατίμησε με την εμπιστοσύνη του.

Αλέξανδρος, Αλεξάνδρα: (από το αλέξω = αποκρούω + άνδρας) που σημαίνει ο πρόμαχος της πατρίδας και νικητής των εχθρών. Συμβολικώς το όνομα αυτό σημαίνει ο νικητής, ο θριαμβευτής, ο εκπολιτιστής. Ο Μέγας Αλέξανδρος, ήταν ο μεγάλος στρατηλάτης, που διέδωσε τον Ελληνισμό σε όλο τον αρχαίο κόσμο.
Κατά την Ορθοδοξία υπήρξαν πολλοί μάρτυρες με το όνομα αυτό που τους εορτάζουμε καθ΄όλη τη διάρκεια του έτους.
Αλεξάνδρα ήταν μια θεά της Λακωνίας που κρατούσε λύρα, μια περίφημη ζωγράφος της Ελληνιστικής περιόδου και μια χριστιανή ασκήτρια του 4ου αιώνα μ.Χ.
Κατά την Ορθοδοξία η Αγία Αλεξάνδρα η Βασίλισσα ήταν σύζυγος του αυτοκράτορα Διοκλητιανού όπου και μαρτύρησε κατά τη βασιλεία του. Γιορτάζει στις 21 Απριλίου.

Αλέξης, Αλέξιος, Αλέξια, Αλεξία: (από το αλέξω) που σημαίνει ο πρόμαχος. Ρωμαίος ευγενής, ο Αλέξιος, εγκατέλειψε τα επίγεια αγαθά κι έζησε σα ζητιάνος στη Συρία. Επιστρέφοντας στη Ρώμη, πέρασε όλη του τη ζωή με νηστεία. Γιορτάζει στις 17 Μαρτίου.

Αλίκη: Αγία που μαρτύρησε στη Νικομήδεια. Γιορτάζει στις 17 Ιουλίου.

Άλκηστις: Πολύ όμορφη βασιλοπούλα, που παντρεύτηκε τον Άδμητο. Όταν εκείνος κινδύνεψε, η Άλκηστις προσφέρθηκε να πεθάνει στη θέση του. Έγινε πηγή έμπνευσης ποιητών και καλλιτεχνών.

Αλκιβιάδης: (άλκη + βία) που σημαίνει ο ανδρειότατος, ο ισχυρότατος, ο τολμηρότατος. Αθηναίος πολιτικός και στρατηγός. Γενναίος πολεμιστής, επιχείρησε τη παράτολμη εκστρατεία στη Σικελία. Σπάταλος και πανέμορφος, κατασπατάλησε την οικογενειακή του περιουσία στο βωμό της ψυχαγωγίας του. Αλαζονικός και ιδιόρρυθμος όπως ήταν, έκοψε την ουρά του σκύλου του, για να προκαλέσει τα σχόλια του κόσμου.
Κατά την Ορθοδοξία ο Ο Άγιος Αλκιβιάδης μαρτύρησε δια πυρός. Γιορτάζει στις 16 Αυγούστου.

Αλφρέδος: Όνομα γερμανικής προέλευσης. Σημαίνει ήρεμος και ειρηνικός. Ήταν μοναχός που έγινε επίσκοπος.

Αμαρυλλίς: Όνομα βοσκοπούλας, στο Γ΄Ειδύλιο του Θεόκριτου. Αγαπήθηκε πολύ αυτό το όνομα στην Αγγλία του 19ου αιώνα. Υπάρχει ακόμη και το ομώνυμο φυτό που μοιάζει με κρίνο.

Αναίς: Υποκοριστικό του Κέλτη Θεού Άνα που ταυτίστηκε αργότερα με την Αγία Άννη.

Αναστάσιος, Αναστασία: (από την λέξη ανάσταση) που σημαίνει ο αιώνιος. Το όνομα προέρχεται βέβαια από την Ανάσταση του Χριστού.

Ανδρέας: (από το ανήρ) που σημαίνει ο ανδρείος, ο γενναίος. Ο Απόστολος Ανδρέας ήταν ο πρώτος μαθητής του Ιησού. Γιορτάζει στις 30 Νοεμβρίου.

Άννα: Μητέρα της Θεοτόκου (από το εβραϊκό Χάννα). Γιορτάζει στις 9 Δεκεμβρίου.

Αντώνιος: (αντί + ωνούμαι) που σημαίνει ο πλειοδότης σε προσφορά αξίας, ο πλειοδότης, ο γενναιοδωρότερος. Κύριος και δυναμικός εκπρόσωπος τους από την ιστορία, ο Μάρκος Αντώνιος που ήταν γενναίος και γοητευτικός εραστής της Κλεοπάτρας. Επίσης ο Άγιος Αντώνιος, ο οποίος ήταν ο θεμελιωτής του μοναχικού βίου. Γιορτάζει στις 17 Ιανουαρίου.

Αντωνία: Αντωνία είχε ονομάσει ο Μάρκος Αντώνιος και τις δύο κόρες του. Αντωνία Καυδία ονομαζόταν επίσης η πανέμορφη κόρη του Κλαύδιου, που την θανάτωσε ο Νέρωνας, όταν αρνήθηκε να τον παντρευτεί. Η Αγία Αντωνία Η Παρθένα μαρτύρησε επί αυτοκράτορα Βαλεριανού (253-259 μ.Χ.). Γιορτάζει στις 29 Απριλίου.

Απόστολος: (αποστέλλω) Ο απεσταλμένος σε μια υψηλή αποστολή. Η Σύναξη των δώδεκα Αποστόλων. Γιορτάζει στις 30 Ιουνίου.

Αρθούρος: Όνομα γαλατικής προέλευσης, που σημαίνει αρκούδα.

Άρης: (από το σανκριστικό mar = καταιγίδα) ο θυελλώδης. Θεός του Ολύμπου με μεγάλες αντιπάθειες μέσα στο δωδεκάθεο. Αγαπημένος θεός των Ρωμαίων. Στην Ορθοδοξία υπάρχει ο όσιος Άρης. Γιορτάζει στις 13 Δεκεμβρίου.

Αριάδνη: (από το άρι = πολύ + αγνή: Κρητ. αδνή) = η αγνότατη, η αγιωτάτη. Ερωτεύτηκε παράφορα τον Θησέα και του έδωσε τον μίτο για να βγεί από τον λαβύρινθο. Εκείνος την εγκατέλειψε. Η Αγία Αριάδνη έζησε και μαρτύρησε στα χρόνια των βασιλέων Αδριανού και Αντωνίνου (117 - 139 μ.Χ.). Γιορτάζει στις 18 Σεπτεμβρίου.

Αριστείδης: (άριστος + είδος) = ο ωραιότατος. Αθηναίος στρατηγός και πολιτικός. Ο Άγιος Αριστείδης ήταν Αθηναίος ευπατρίδης, φιλόσοφος εξ ενδόξου αθηναϊκού γένους, και έζησε κατά τον 2ο μ.Χ. αιώνα επί αυτοκρατορίας Αδριανού. Έγινε Χριστιανός από τον Άγιο Διονύσιο και τον Άγιο Ιερόθεο και έγραψε στον Αδριανό απολογία υπέρ των διωκόμενων Χριστιανών. Στην συνέχεια εκδιώχθηκε και επειδή έλειπε ο Αδριανός μετέβη στην Ρώμη όπου και απολογήθηκε. Κατόπιν μεταφέρθηκε στην Αθήνα όπου μαρτύρησε, αφού τον κρέμασαν στην αγορά των Αθηνών, την 13η Σεπτεμβρίου του 120 μ.Χ. Ο Ιερώνυμος έγραψε εγκώμιο για τον Άγιο και τον χαρακτηρίζει Ισαπόστολο. Γιορτάζει στις 13 Σεπτεμβρίου.

Αρμάνδος: Όνομα γερμανικής προέλευσης που σημαίνει άνθρωπος του πολέμου.

Αρσινόη: Παλλακίδα του Φιλίππου του Β΄της Μακεδονίας. Έγινε σύζυγος του στρατηγού Λάγου και μητέρα του Πτολεμαίου του Α΄.


Β.
Βανέσα: Όνομα γερμανικής καταγωγής. Στην Ελλάδα ονομάζεται έτσι και μια υπέροχη πεταλούδα με δαντελένια φτερά.

Βασίλειος, Βασιλεία, Βασιλική: (από το βασιλεύς, εκ του βάσις = το θεμέλιο + λαός) = ο βασιλικός, ο φερόμενος ως βασιλεύς, ο θεμελιωτής της ευτυχίας του λαού. Ο Βασίλειος ο Μέγας, ο γνωστός Άγιος Βασίλης, ήταν αρχιεπίσκοπος Καισαρείας. Γιορτάζει την 1η Ιανουαρίου.

Βησσαρίων: Καρδινάλιος από την Τραπεζούντα. Επίσης, έλληνας κληρικός από τη Θεσσαλία που έγινε Άγιος. Γιορτάζει στις 15 Σεπτεμβρίου.

Βιργινία: Από τη λατινική λέξη Virgo, που σημαίνει παρθένα.

Βύρων: Από τον διάσημο φιλέλληνα Άγγλο ποιητή.

onoma2 
Γ.
Γαλήνη: (από την λέξη γαληνός) = ο ήρεμος, ο πράος. Μια από τις Νηρηίδες. Η Αγία Γαλήνη γιορτάζεται στις 16 Απριλίου.

Γεράσιμος: (εκ του γέρας) = ο θριαμβευτής. Άγιος θαυματουργός, που το λείψανο του βρέθηκε άφθαρτο κι εκτίθεται ακόμη στη Μονή του Αγίου Γερασίμου στη Κεφαλονιά. Γιορτάζει στις 16 Αυγούστου.

Γεώργιος - Γεωργία: (εκ του γη + εργάζομαι) = ο καλλιεργητής της Γής, ο δημιουργός (υλικών) αγαθών. Μεγαλομάρτυρας από την Καππαδοκία που στις αγιογραφίες παριστάνεται πάνω στο άλογο να τρυπάει με το δόρυ του έναν μεγάλο δράκο. Γιορτάζει στις 23 Απριλίου.

Γλυκερία: (από το γλυκερά) = Η γλυκειά. Όνομα δύο μαρτύρων της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Γιορτάζει στις 13 Μαΐου.

Γουσταύος: Όνομα γερμανικής καταγωγής.

Γρηγόρης- Γρηγορία: (απο το ρήμα γρηγορώ εκ παρακ, του εγείρομαι, εγρήγορα) = ο άγρυπνος, άρα ενήμερος και φωτιομένος. Όνομα πολλών Αγίων. Ο πιο γνωστός είναι ο Θεολόγος. Γιορτάζει στις 25 Ιανουαρίου.


Δ.
Δαμιανός: (από το δαμάω = δαμάζω) = ο δαμαστής. Σοφιστής του 2ου αιώνα μ. Χ από την Έφεσσο. Δίδασκε δωρεάν τους φτωχούς. Ο Άγιος Δαμιανός ο Ανάργυρος και θαυματουργός γιορτάζεται την 1η Νοεμβρίου.

Δανάη: Μοναχοκόρη του βασιλιά του Άργους Ακριλίου. Ο πατέρας της τη κλείδωσε υπόγεια φυλακή μαζί με την τροφό της καθώς το Μαντείο των Δελφών του έδωσε χρησμο που προμήνυε ότι θα τον σκοτώσει ο εγγονός του. Όμως την επισκέφθηκε ο Δίας με τη μορφή χρυσής βροχής και έτσι γέννησε τον Περσέα. Ο Ευριπίδης έγραψε γι αυτή μια τραγωδία που δεν διασώθηκε.

Δάφνη: Μια από τις ωραιότερες νύμφες της ελληνικής μυθολογίας. Αγαπήθηκε παράφορα από τον Απόλλωνα.

Δέσποινα: Οι αρχαίοι ποιητές, συνόδευαν συχνά τα ονόματα με το επίθετο δέσποινα (κυρία) που προέρχεται από το δεσπόζω, κυριαρχώ. Γιορτάζει στις 15 Αυγούστου.

Δημήτριος, Δήμητρα: (από το Δημήτηρ, εκ του γη + μήτηρ) = αυτός που ανήκει στην θεά Δήμητρα, ο καλλιεργητής, παραγωγός και δημιουργός υλικών αγαθών. Η Δήμητρα ήταν μια από τις σπουδαιότερες Θεές του δωδεκάθεου. Ο Άγιος Δημήτριος ο Μεγαλομάρτυρας, είναι ο πολιούχος της Θεσσαλονίκης. Γιορτάζει στις 26 Οκτωβρίου.

Δημοσθένης: (δήμος + σθένος) = ο εκπρόσωπος της λαϊκής δύναμης, η δύναμη του λαού. Ο μεγαλύτερος ρήτορας της αρχαιότητας. Ο Άγιος Δημοσθένης γιορτάζεται στις 10 Απριλίου.

Διδώ: Κόρη του βασιλιά της Τύρου Βήλου, αδελφή του Πυγμαλίωνα και σύζυγος του Ακέρβαντα.

Διονύσης - Διονυσία: (εκ του Διόνυσος) = αυτός που έχει θεϊκή προέλευση. Αρχαίο ελληνικό όνομα, προέρχεται από τον Διόνυσο. Στην Ορθοδοξία υπάρχουν πολλοί άγιοι με το όνομα αυτό.


Ε.
Ειρήνη: Αυτή που έχει ηρεμία και δημιουργεί γύρω της γαλήνη ψυχής και πνεύματος. Θεά των Αρχαίων Ελλήνων, κόρη του Δία και της Θέμιδος. Η Αγία Ειρήνη η Μεγαλομάρτυς γιορτάζεται στις 5 Μαΐου.

Έκτωρ: Ομηρικός ήρωας, αρχηγός των Τρώων.

Ελένη: Όνομα που προέρχεται από τη λέξη ελένη, που σημαίνει λαμπάδα ή από τη ρίζα ελέ- που σημαίνει κυριεύω, κατακτώ. Στη μυθολογία η αρπαγή της από τον Πάρι, στάθηκε αφορμή για την έναρξη του Τρωικού Πολέμου. Η Αγία Ελένη η Ισαπόστολος γιορτάζεται στις 21 Μαΐου.

Ελευθέριος - Ελευθερία: Από το ομώνυμο αρχαίο επίθετο, που σημαίνει ελευθερωτής. Ο Άγιος Ελευθέριος ο Ιερομάρτυρας, θεωρείται προστάτης των εγκύων γυναικών. Γιορτάζει στις 15 Δεκεμβρίου.

Εμανουήλ, Εμανουέλα: Εβραϊκό όνομα, που σημαίνει «Μαζί μας ο Θεός».

Επαμεινώνδας: (επί + άμεινον) = ο τείνων προς το καλύτερο, ο προοδευτικός. Θηβαίος στρατιωτικός και πολιτικός του 4ου αιώνα. μ.Χ. Ο Άγιος Επαμεινώνδας γιορτάζεται στις 1ο Απριλίου.

Ερατώ:(από την λέξη ερώ) = η αξιολάτρευτη. Μια από τις Εννέα μούσες, κόρη του Δία και της Τιτανίδος. Προστάτης του γάμου και του έρωτα. Η Αγία Ερατώ γιορτάζεται την 1η Σεπτεμβρίου.

Εριφύλη: Κόρη του βασιλιά του Άργους Ζηλάου, σύζυγος του μάντη Αμφιάραου.

Ερνέστος - Ερνεστίνα: Όνομα τευτονικής προέλευσης.

Ερμόλαος: Ακόλουθος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, συνωμότησε εναντίον του και θανατώθηκε. Ο Άγιος Ερμόλαος γιορτάζεται στις 26 Ιουλίου.

Ερσίλια: Μία από τις Σαββίνες παρθένες που είχαν απαγάγει οι Ρωμαίοι. Αργότερα θεωρήθηκε θεά του Έρωτα και της συζυγικής ζωής.

Έσπερος: Γιος του Άτλαντα, πατέρας των Εσπερίδων. Σύμφωνα με τον Όμηρο, ήταν το ωραιότερο από τα άστρα.

Ευάγγελος - Ευαγγελία: Αγγελιοφόρος καλής είδησης, ο καλός άγγελος. Όνομα που επικράτησε από τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Γιορτάζει στις 25 Μαρτίου.

Ευδοκία: (απο την λέξη ευδοκία = η καλή διάθεση και φιλαλληλία) = η φίλαλλος, η ευεργετική. Κόρη του Αθηναίου σοφιστή Λεόντιου, πολύ όμορφη με σπινθηροβόλο πνεύμα και τεράστια μόρφωση. Η Αγία Ευδοκία η Οσιομάρτυς γιορτάζεται την 1η Μαρτίου.

Ευθύμιος - Ευθυμία:(από το εύθυμος) = ο πάντοτε χαρούμενος. Όνομα επτά Αγίων της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Γιορτάζουν στις 20 Ιανουαρίου.

Ευστάθιος:(από το ευσταθής) = ο σταθερός σε μια απόφαση, ο αδιατάρακτος, ο ήρεμος, ο σταθερός χαρακτήρας. Άγιος της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Γεννήθηκε κι έζησε τον 3ο αιώνα μ.Χ.

Ευτέρπη: (ευ + τέρπω) = η πολύ τερπνή και ευχάριστη. Μια από τις εννέα μούσες. Η Αγία Ευτέρπη γιορτάζεται την 1η Σεπτεμβρίου.

onoma4
Ζ.
Ζαχαρίας:(λέξη εβραϊκή) = εκείνος που ενθυμείται τον Κύριο και τον οποίο ενθυμείται ο Κύριος. Ένας από τους μικρούς προφήτες του Ισραήλ.

Ζαφείρης - Ζαφειρούλα: Από τη πέτρα Ζαφείρη. Ο Άγιος Ζαφείριος ο νεομάρτυς γιορτάζεται στις 11 Ιουνίου.

Ζωγραφούλα: Σα ζωγραφιά. Όνομα που συνηθίζεται στη Θεσσαλία και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Ζωή, Ζώης: (από το ζω) = η έχουσα και δίδουσα ζωή και υγεία.


Η.
Ηλέκτρα: Κόρη του Αγαμέμνωνα και της Κλυταιμνήστρας. Ο πρώτος που την αναφέρει είναι ο Αισχύλος στις Χοηφόρες του. Με τη συμμετοχή της στη θανάτωση της μητέρας της και του Αιγίσθου, η Ηλέκτρα έγινε ένα από τα δραματικότερα πρόσωπα της ελληνικής τραγωδίας. Με βάση της σχέσης της με τη μητέρα της η ψυχολογία, επικαλείται το σύνδρομο της Ηλέκτρας.

Ηλίας: (εβραϊκή λέξη από το ελίγια) = αυτός που έχει θεία δύναμη, ο θείος. Μέγας προφήτης του Ισραήλ. Γιορτάζει στις 20 Ιουλίου.

Ηρακλής: (πιθανώς από την πελασγιακή λέξη ερκαλ = άθλος) = ο αθλοφόρος ήρωας. Ο μεγαλύτερος ήρωας, της ελληνικής μυθολογίας.

Ηρρίνα: Λυρική ποιήτρια, από την Τήλο δεν είναι εξακριβωμένο σε πια εποχή έζησε.

Ηρώ: Όμορφη ιέρεια του ναού της Αφροδίτης.


Θ.
Θάλεια: (από το θάλλω) = η δροσερή, η ανθηρά, η ωραία. Μία από τις χάριτες και μια από τις Εννιά Μούσες, προστάτιδα της ευθυμίας. Η Αγία Θάλεια γιορτάζεται την 1η Σεπτεμβρίου.

Θεανώ:(από το Θεά) = η θεία, η θεϊκή. Γυναίκα του Πυθαγόρα, ανέλαβε μετά το θάνατο του την επιστασία της Σχολής του.

Θεμιστοκλής:(θέμις + κλέος) = ο ένδοξος υπερασπιστής του δικαίου. Ένας από τους τέσσερις Αθηναίους πολιτικούς, που διακρίθηκαν μετά το θάνατο του Πεισίστρατου.

Θεοδόσιος - Θεοδοσία: Ο θεόδοτος, το θεϊκό δώρο. Ο Θεοδόσιος ο μέγας ήταν γιος του στρατηγού του Βαλεντιανού Θεοδοσίου. Ανακηρύχθηκε Αύγουστος το 379.
Η Θεοδοσία, ήταν κόρη πλουσίων απ’ την Κωνσταντινούπολη, πουνέγινε μοναχή αφού μοίρασε τη περιουσία της στους φτωχούς. Ανανακυρήχθηκε Αγία.

Θεόδωρος, Θεοδώρα: Η Αγία Θεοδώρα η Μυροβλύτις από την Αίγινα, γιορτάζει στις 11 Μαρτίου. Θεοδώρα λεγόταν και η Αυτοκράτειρα του Βυζαντίου, που ήταν σύζυγος του Ιουστινιανού. Ο Θεόδωρος είναι αρχαίο όνομα.

Θεοφάνη: Όμορφη νέα από τη μυθολογία όπου την ερωτεύτηκε ο Ποσειδώνας.

Θεοφάνης: Ιστορικός από τη Μυτιλήνη που έζησε τον 1ο αιώνα π. Χ. Υπάρχει και ο Θεοφάνης ο Ομολογητής καθώς και τέσσερις άλλοι Άγιοι.

Θεοφανώ: Περίφημη για την ομορφιά της Αυτοκράτειρα του Βυζαντίου (811μ.Χ.). Γιορτάζεται στις 16 Δεκεμβρίου.

Θεόφιλος:(από το Θεός + φίλος) = ο Θεαγάπητος. Όνομα δώδεκα Αγίων της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Οι Θεόφιλοι, συνήθως γιορτάζουν στις 2 Οκτωβρίου.

Θωμάς: (εβραϊκή λέξη) = δίδυμος. Ο πιο.. άπιστος από τους Δώδεκα μαθητές του Χριστού. Γιορτάζεται στις 6 Οκτωβρίου.


Ι.
Ιάκωβος:(εβραϊκή λέξη) = ο νικητής. Ελληνική απόδοση του Εβραϊκού ονόματος Ιακώβ.

Ινώ: Σύμφωνα με τη μυθολογία, θεά της θάλασσας και προστάτιδα των ναυτιλλομένων.

Ιοκάστη: Σύζυγος του Λάιου, παντρεύτηκε χωρίς να το ξέρει τον γιο της Οιδίποδα. Όταν ανακαλύφθηκε η αιμομιξία, η Ιοκάστη κρεμάστηκε κι ο Οιδίποδας τυφλώθηκε. Σήμερα εμείς μιλάμε για Οιδιπόδειο σύνδρομο.

Ίρις: Δευτερεύουσα θεότητα του Ολύμπου. Εκτελούσε όπως και ο Ερμής χρέη αγγελιοφόρου.

Ίρμα: Γερμανικής προέλευσης όνομα, από την Ίρμια, κόρη του βασιλιά Δαγοβέρτου.

Ισαβέλλα: Αγία, κόρη του βασιλιά της Γαλλίας Λουδοβίκου Η'.

Ισίδωρος - Ισιδώρα: Όνομα Αγίων της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Ιφιγένεια: (από το ιφί + γίγνομαι) = η ισχυρή. Κόρη του Αγαμέμνωνα και της Κλυταιμνήστρας. Το μύθο της Ιφιγένειας περιγράφουν οι γνωστές τραγωδίες του Ευριπίδη «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» και «Ιφιγένεια εν Ταύροις». Η Αγία Ιφιγένεια η Παρθενομάρτυς γιορτάζεται στις 16 Νοεμβρίου.

Ιωακείμ: (εβραϊκή λέξη) = ο υπό του Θεού ανυψωθείς. Σύζυγος της Αγίας Άννης και πατέρας της Θεοτόκου, έγινε Άγιος της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Γιορτάζεται στις 9 Σεπτεμβρίου.

Ιωάννης - Ιωάννα: (λεξ. εβρ.) = η χάρις και εύνοια του Θεού (προς τους ανθρώπους). Ο γνωστότερος Άγιος Ιωάννης είναι φυσικά, ο Πρόδρομος και Βαπτιστής, γιος του Ζαχαρία και της Ελισσάβετ, που ανήγγειλε τον ερχομό του Μεσσία, τον οποίο και βάφτισε στον Ιορδάνη ποταμό. Γιορτάζεται στις 7 Ιανουαρίου.

Ιωσήφ, Ιωσηφίνα: (εβραϊκή λέξη) = Αυτόν που ο Θεός έκανε τέλειο. Γιος του Ιακώβ και της Ραχήλ (στη Γένεση της Παλαιάς Διαθήκης). Ιωσήφ λεγόταν κι ο σύζυγος της Θεοτόκου. Η πιο γνωστή Ιωσηφίνα της ιστορίας ήταν φυσικά η πρώτη σύζυγος του Ναπολέοντα.


Κ.
Καλλιόπη: (Κάλλος + ωψόπος) = αυτός που έχει ωραία μάτια. Προστάτιδα της επικής ποίησης, της ρητορικής και όλων των τεχνών, ήταν η μεγαλύτερη στην ηλικία και η πιο ευγενική από τις Εννέα Μούσες. Η Αγία Καλλιόπη γιορτάζεται στις 8 Ιουνίου.

Κίμων: Γιος του νικητή της μάχης του Μαραθώνα, Μιλτιάδη έγινε και ο ίδιος ένας απο τους μεγαλύτερους Αθηναίους στρατηγούς.

Κλαίρη: Αγία της Καθολικής Εκκλησίας.

Κλεάνθης: Στωικός φιλόσοφος απ’ την Τρωάδα, μαθητής του Ζήνωνος και διάδοχός του στη διεύθυνση της στοάς.

Κλέαρχος: Στρατηγός των Λακεδαιμόνων, διακρίθηκε σε διάφορες σπουδαίες επιχειρήσεις, στο δεύτερο μισό του Πελοποννησιακού πολέμου.

Κλέλια: Αγία της καθολικής εκκλησίας. Γεννήθηκε στην Ιταία το 1842 και αφιέρωσε τη ζωή της στην εκπαίδευση.

Κλεοπάτρα: Η θρυλική βασίλισσα της Αιγύπτου, κόρη του Πτολεμαίου Αυλήτου, τον διαδέχτηκε στο θρόνο και παντρεύτηκε τον αδερφό της. Η Κλεοπάτρα τάχθηκε στην αρχή εναντίον του Αντώνιου για να συνδεθεί μαζί του αργότερα με έναν θυελλώδη ερωτικό δεσμό

Κορίννα: Λυρική ποιήτρια, από την Τανάγρα της Βοιωτίας, είναι η μόνη συγγραφεύς που έχει γράψει στη Βοιωτική διάλεκτο.

Κοσμάς:(εκ του κόσμος = στολισμός) = ο γεμάτος χάρη, ο χαριτωμένος. Άγιος της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Γιορτάζει την 1η Νοεμβρίου.

Κρίτων: Πλούσιος Αθηναίος φίλος του Σωκράτη. Προσπάθησε να τον βοηθήσει να αποδράσει, αλλά ο Σωκράτης αρνήθηκε.

Κυβέλη: Ασιατική Θεότητα. Η Μεγάλη Μητέρα, η θεά των δυνάμεων της φύσης.

Κυριάκος - Κυριακή: Είναι αυτός που αναφέρεται ή ανήκει στον Κύριο. Υπάρχουν πολλοί Άγιοι στην Ορθόδοξη Εκκλησία με το όνομα αυτό.

Κωνσταντίνος, Κωνσταντίνα: Στα λατινικά σημαίνει «ευσταθής, βέβαιος». Το όνομα είναι γνωστό, από τον Κωνσταντίνο τον Μέγα, που έγινε Άγιος της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

onoma6
Μ.
Μαγδαληνή: Η Μαρία η Μαγδαληνή ήταν μια κοινή γυναίκα που μετανόησε κι έγινε μαθήτρια του Χριστού.

Μαλβίνα: Όνομα τευτονικής προέλευσης.

Μαντώ: Κόρη του Τειρεσία, με μεγάλες μαντικές ικανότητες.

Μάξιμος:(από το maximus) = Ο μέγιστος. Ρήτορας και φιλόσοφος, που έζησε τον 2ο αιώνα μ.Χ. Υπάρχουν πολλοί Άγιοι με το όνομα αυτό.

Μάρθα: (εβραϊκή λέξη) = Δέσποινα πεικραθείσα. Αδελφή του Λαζάρου και της Μαρίας, ήταν σύμφωνα με την Καινή Διαθήκη, μαθήτρια του Ιησού Χριστού.

Μαρία, Μάριος:(λέξη εβραϊκή) = η πικραθείσα αλλά υψωθείσα και δοξασθείσα. Κατά μια άλλη ετυμολογία σημαίνει το ανατέλλον άστρο της αυγής, ο αυγερινός. Το όνομα της Θεοτόκου.

Μάρκος: (από το λατινικό marceo = μαραίνομαι) = ο αδιάφορος προς τα υλικά επίγεια (άρα εραστής των πνευματικών). Όνομα Ρωμαίων Αυτοκρατόρων και του Αποστόλου κι ευαγγελιστή, ένας εκ των δώδεκα μαθητών του Ιησού. Γιορτάζεται στις 25 Απριλίου.

Μενέλαος:(από το μένος + λαός) = το σθένος και η ορμή του λαού και στρατού. Η απαγωγή της γυναίκας του, της ωραίας Ελένης, οδήγησε, οδήγησε στο Τρωικό πόλεμο.

Μιλτιάδης: (από το μίλτος = η ερυθρά βαφή) = ο αιματώδης, ο ανδρείος. Ο γνωστός Μαραθωνομάχος.

Μιχαήλ, Μιχαέλα: Εβραϊκό όνομα Αρχαγγέλου.

Μυρτώ: Εγγονή του Αριστείδη και δεύτερη σύζυγος του Σωκράτη.


Ν.
Νάντια: Είναι η σλαβική απόδοση της Ελένης.

Ναταλία: Στα λατινικά η λέξη «νατάλος» σχετίζεται με τη γέννηση. Γιορτάζεται στις 26 Αυγούστου.

Νεφέλη: Γυναίκα από τη μυθολογία.

Νίκη: Ελληνική θεότητα, προσωποποίηση της νίκης.

Νικόλαος, Νικολέτα: Ο εκ του λαού νικητής, η νίκη του λαού. Επίσκοπος Μύρων της Λυκίας, θαυματουργός. Προστάτης των ναυτικών. Γιορτάζει στις 6 Δεκεμβρίου.


Ξ.
Ξένη: Αγίες της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Ξενοφών: ο ανδρείος ηγέτης των ξένων, η δύναμη των ξένων. Αθηναίος ιστορικός και φιλόσοφος του 5ου αιώνα μ.Χ. Επίσης Άγιοι της Ορθοδοξίας.


Ο.
Οδυσσέας: (εκ του ρήματος οδύσσομαι = διώκομαι, μισούμαι) = ο πολυπαθής. Ο πολυμήχανος πρωταγωνιστής της Οδύσσειας, σύμφωνα με τον Όμηρο ήταν βασιλιάς της Ιθάκης, σύζυγος της υπομονετικής Πηνελόπης και πατέρας του Τηλέμαχου. Ο Άγιος Οδυσσέας ο νεομάρτυς γιορτάζεται στις 7 Ιουλίου.

Ορέστης:  (όρος + ίσταμαι) = ο ορεσίβιος. Γιος του Αγαμέμνωνα και της Κλυταιμνήστρας, εκδικήθηκε για το φόνο του πατέρα του.


Π.
Παναγιώτης, Παναγιώτα: ο πάναγνος, ο κατά πάντα άγιος. Από την Παναγία έχουν πάρει το όνομα τους.

Παρασκευή: Η πρόθυμος παραστάτις. Η Αγία Παρασκευή μαρτύρησε στη Ρώμη.

Πάρις: Εξ’ αιτίας του, άρχισε ο Τρωικός Πόλεμος. Γιος του Πρίαμου και της Εκάβης.

Πασχάλης - Πασχαλιά: Προέρχεται από το Πάσχα.

Παύλος - Παυλίνα: (λατ. λέξη από paulus = ο πολύ μικρός). Πήραν το όνομα τους από τον Απόστολο Παύλο.

Περικλής:(περί + κλέος) = ο ένδοξος. Από τους γνωστότερους Αθηναίους πολιτικούς της αρχαιότητας. Ο Άγιος Περικλής γιορτάζεται στις 10 Απριλίου.

Πέτρος - Πετρούλα: (εκ πέτρα = βράχος) = ο σταθερός ως βράχος. Ψαράς από την Καπερναούμ ο Πέτρος, έγινε ένας από τους δώδεκα μαθητές του Χριστού.

Πολυξένη: (πολύ + ξενία) = η πολύ φιλόξενος. Ενώ πήγαινε να παντρευτεί τον Αχιλλέα, ο Πάρις τον σκότωσε και η Πολυξένη αυτοκτόνησε στον τάφο του. Η Αγία Πολυξένη γιορτάζεται στις 23 Σεπτεμβρίου.

Προκόπιος: (εκ του προκοπή) = ο ικανός. Έλληνας ιστορικός απ’ την Καισάρεια της Παλαιστίνης, που έζησε τον 6ο αιώνα μ. Χ.

onoma5
Ρ.
Ραφαήλ, Ραφαέλα: Σημαίνει στα Εβραϊκά, «Ο Θεός μας γιατρεύει». Ο Αρχάγγελος Ραφαήλ, προστατεύει τους ταξιδιώτες και τους γιατρούς.

Ρέα: Κόρη του Ουρανού και της γης, σύζυγος του Κρόνου και μητέρα όλων των Θεών του Ολύμπου, η Ρέα ήταν μια από τις πιο παλιές θεότητες.

Ρωξάνη: Κόρη του ηγεμόνα της Βακτριανής Οξυάρτου και σύζυγος του Μεγάλο Αλεξάνδρου.


Σ.
Σάββας: Όνομα πολλών Αγίων της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Ο πιο γνωστός καταγόταν από την Καππαδοκία.

Σαβίνα: Η Αγία γιορτάζεται στις 11 Μαρτίου.

Σαπφώ: (Αιολ. Ψαπφα) = πιθανώς να είναι συγγενική λέξη με τον σάπφειρον, που σημαίνει ο πολύτιμος, όπως ο σάπφειρος. Η γνωστή ποιήτρια που γεννήθηκε στη Μυτιλήνη στα μέσα του 7ου αιώνα π.χ.

Σέργιος, Σεργία: Όνομα πολλών αγίων της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Σίμων, Σιμώνη: (εβραϊκή λέξη) = ο ευπειθής στον Θεό και φιλάνθρωπος. Ο Σίμων ο «ζηλωτής» ήταν ένας από τους δώδεκα απόστολους του Χριστού. Γιορτάζει στις 10 Μαΐου.

Σοφία: Σημαίνει «ευφυΐα, δεξιότητα». Συμβολίζει το δεύτερο πρόσωπο της Αγίας Τριάδας. Η Αγία Σοφία γιορτάζει στις 17 Σεπτεμβρίου μαζί με τις κόρες της Αγάπη, Πίστη και Ελπίδα.

Σοφοκλής:(σοφός + κλέος) = αυτός που έχει δόξα σοφού. Μετά τον Αισχύλο, ο δεύτερος μεγάλος τραγικός ποιητής της αρχαιότητας.

Σπυρίδων, Σπυριδούλα: (από το σπυρίς = πλεκτό χρήσιμο σκεύος) = Το (εκλεκτό) σκέυος (του Κυρίου). Ο Άγιος Σπυρίδων, που έζησε τον 4ο αιώνα, καταγόταν από την Κύπρο. Γιορτάζεται στις 12 Δεκεμβρίου.

Σταμάτης: Γιορτάζει μαζί με τους Αρχαγγέλους Μιχαήλ και Γαβριήλ.

Σταύρος, Σταυρούλα: Πήραν το όνομα τους από τον τίμιο Σταυρό. Γιορτάζουν στις 14 Σεπτεμβρίου.

Στέλλα: Σημαίνει στα λατινικά αστέρι.

Στέφανος, Στεφανία: (από το στέφανος) = ο αθλοφόρος, ο άξιος στεφάνου νίκης. Αρχαίο όνομα. Ο Άγιος Στέφανος ήταν ένας από τους πρώτους επτά διακόνους της Χριστιανικής εκκλησίας.

Στυλιανός, Στυλιανή:(από την λέξη στύλος = το στήριγμα) = το στήριγμα, ο βοηθός. Αναχωρητής από τη Παφλαγονία, έγινε Άγιος της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Συμεών: (εβραϊκή λέξη) = ο φιλάνθρωπος. Όνομα πολλών προσώπων της Αγίας Γραφής.

Σωκράτης: Μία από τις μεγαλύτερες ηθικές μορφές της αρχαιότητας.

Σωτήρης, Σωτηρία: Σημαίνει λυτρωτής. Αυτός που σώζει από το κακό.


Τ.
Τατιάνα: Η Αγία Τατιανή γιορτάζει στις 12 Ιανουαρίου.

Τερψιχόρη:(τέρπω + χορός) = η τέρπουσα δια του χορού της και των χορικών ασμάτων. Είναι η πέμπτη από τις Εννέα Μούσες. Προστάτιδα των χορικών ασμάτων και της ορχηστρικής τέχνης.

Τηλέμαχος: (από τηλέ = μακράν + μάχομαι) = ο μακράν της πατρίδος αγωνισθείς. Γιος του Οδυσσέα και της Πηνελόπης.


Υ.
Υακίνθη: Το όνομα της προέρχεται φυσικά από τον υάκινθο.


Φ.
Φαίδρα: Κόρη του Μίνω και της Πασιφάης, σύζυγος του Θησέα.

Φαίδων: Φιλόσοφος από την Ηλιεία, μαθητής του Σωκράτη.

Φιλήμων: (από το φίλημα) = ο αγαπών και αγαπώμενος. Μυθολογικός γέρος, ζούσε στη Φρυγία σε μια καλύβα με τη σύζυγο του Βαυκίδα, όπου φιλοξένησαν κάποτε τον Δία.

Φοίβη: Ξεχωρίζει το μυθολογικό πρόσωπο της αμαζόνας, που σκότωσε ο Ηρακλής.

Φοίβος: Θεός που αρχικά είχε δική του υπόσταση κι αργότερα ταυτίστηκε με τον Απόλλωνα.

Φίλιππος: Γνωστότερος ο Φίλιππος ο Β΄ πατέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Πολιτικός και στρατιωτικός της Αρχαιότητας.

Φλώρα: Θεά της ιταλικής μυθολογίας: Η παρουσία της φέρνει την ..Άνοιξη.

Φώτιος -  Φωτεινή: Όνομα που προέρχεται από τη Θεία Φώτιση. Το έφεραν πολλοί Πατριάρχες της Κωνσταντινούπολης.


Χ.
Χαρά: Το όνομα αυτό είναι συχνά και υποκοριστικό της Χαρίκλειας.

Χαράλαμπος:(χαρά + λάμπω) = αυτός που λάμπει από χαρά. Άγιος της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Χαρίκλεια:  (χάρις + κλέος) = αυτή που έχει χάρη και δόξα. Ηρωίδα του έργου του Ιδιοκλή που έζησε γύρω στα 250 μ.Χ.

Χαρίλαος: Ο έβδομος βασιλιάς της Σπάρτης από το γένος των Ευρωτονειδών.

Χρήστος, Χριστίνα: Η σωστή ορθογραφία του ονόματος είναι «Χρίστος» αφού προέρχεται από τον Χριστό και γιορτάζει ανήμερα τα Χριστούγεννα. Υπάρχει και Αγία Χριστίνα που γιορτάζει στις 24 Ιουλίου.

Χριστόδουλος:(χριστός + δούλος) = ο αφωσιωμένος στον Χριστό. Όνομα γνωστό από τον Χριστόδουλο τον Πάτμιο. Γιορτάζεται στις 16 Μαρτίου.

Χριστόφορος: (Χριστός + φέρω) = ο αποκαλύπτων τον Χριστό και την διδασκαλία του, με τα έργα του και τους λόγους του.

Χρύσανθος, Χρυσάνθη: Όνομα πολλών ανώτερων κληρικών.


Ω.
Ωρίων: (από την λέξη ώρα) = ο εν ακμή, ο νέος, ο γενναίος και ωραίος. Κυνηγός της Βοιωτίας, σύμφωνα με την Ελληνική μυθολογία.



Πηγή εδώ και εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: