Κυριακή 30 Ιουλίου 2017

Το Λουτράκι δεν είναι μόνο για λουτρά


dsc_5811


ΚΕΙΜΕΝΟ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΜΑΡΩ ΚΟΥΡΗ
Ρεμβάζοντας στον παραλιακό πεζόδρομο, με φόντο τα φώτα της πόλης του Λουτρακίου.


Με ορμητήριο την κορινθιακή λουτρόπολη οργανώνουμε μια μίνι απόδραση που τα έχει όλα: διαδρομές δίπλα σε αρχαία ερείπια, παραλίες για τις τελευταίες βουτιές και ρετρό πινελιές.
Ξυπνάμε και βουτάμε στα βαθιά νερά της πόλης. Μέχρι το δειλινό ξεχνιόμαστε πάνω στα βότσαλα του Κορινθιακού. Αφήνουμε το χρόνο να κυλά πιάνοντας τραπέζι στα παραλιακά καφέ-μεζεδοπωλεία με τις ωραίες μουσικές, καθώς αγναντεύουμε το ηλιοβασίλεμα πίσω από τον Φάρο του Ηραίου. Φθινοπωρινή απόδραση-αστραπή με γεύση και άρωμα καλοκαιριού. Το Λουτράκι μάς αναζωογονεί. Και μας επιφυλάσσει ένα δώρο: σάουνα, χαμάμ και χαλάρωση στη μεγαλοπρεπή πισίνα με τα υδρομασάζ στα ιαματικά νερά του υδροθεραπευτηρίου Loutraki Thermal Spa (www.loutrakispa.gr).

Οι ειδικοί εκτοξευτήρες πετούν νερό για υδρομαλάξεις σε αυχένα, μέση, πόδια, γάμπες - ανάλογα με το σημείο της πισίνας όπου στεκόμαστε κάθε φορά. Κλείνουμε τα μάτια και όλο το σώμα γελά! Αφηνόμαστε με εμπιστοσύνη στα χέρια του έμπειρου προσωπικού. Προστάτιδα των ιαματικών νερών ήταν η Θερμία Αρτεμις. Οπως αναφέρει ο Ξενοφώντας στα «Ελληνικά», εδώ έρχονταν οι Σπαρτιάτες στρατιώτες για να χαλαρώσουν μετά τις μάχες.

Συνεχίζουμε κατά μήκος της παραλιακής οδού, κάνοντας μια σύντομη επίσκεψη στο ημικυκλικό ποσιθεραπευτήριο, διακοσμημένο με ψηφιδωτά του Στέφανου Ξενόπουλου, αδερφού του λογοτέχνη Γρηγορίου Ξενόπουλου: Νηρηίδες επί της υποδοχής, ο χορός των Δρυάδων στο περιστύλιο, ο Ηλιος και η Νύχτα στο θόλο (1935). Βρίσκεται στο διάσημο κυκλικό κτίριο της Πηγής, το οποίο σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Δημήτρης Πικιώνης. Πίνουμε νερό που πηγάζει από τα έγκατα της γης, θεραπεύει πολλές ασθένειες και αναζωογονεί την επιδερμίδα μας.

Το βραδάκι, μικροί και μεγάλοι σκάμε στα γέλια στην παράσταση Καραγκιόζη στο ανοιχτό θεατράκι της οδού Αλκυονίδος 2. Ο θρυλικός καραγκιοζοπαίκτης «Καρεκλάς» μεσουρανούσε στο Λουτράκι για περίπου 50 χρόνια μέχρι το θάνατό του τη δεκαετία του 1980 και η πόλη έχει παράδοση στο θέατρο σκιών. Από το 2010 και κάθε καλοκαίρι οι νεότεροι καραγκιοζοπαίκτες Τάσος Γεωργίου και Χάρης Μπιλλίνης  διασκεδάζουν το κοινό τους καθημερινά στο θέατρο σκιών Λουτρακίου (το φετινό πρόγραμμα παραστάσεων θα ολοκληρωθεί μέσα στον Σεπτέμβριο).

Αλλη μια επιλογή βραδινής ψυχαγωγίας είναι οι προβολές στον ανακαινισμένο θερινό κινηματογράφο «Ηλέκτρα», που άνοιξε το 1937: η έβδομη τέχνη, «αρωματισμένη» με την αρμύρα του Κορινθιακού, κάτω από ευκάλυπτους και με φόντο το φουτουριστικά φωταγωγημένο υδροθεραπευτήριο. Εδώ κάποτε άραζαν τα καράβια της Österreichischer Lloyd, που συνέδεαν τον Πειραιά με την Τεργέστη μέσω Λουτρακίου. Αξέχαστα σουρεαλιστικό είναι και το να απολαμβάνεις τον υποψήφιο για 12 βραβεία Γκόγια «Ματωμένο γάμο» της Πάουλα Ορτίζ κάτω από ένα κομμάτι έναστρου ουρανού και πολυκατοικίες του 1970 στο Ciné Γαλαξία. Η βραδιά δεν σταματά εδώ. Βάζει πλώρη για τα μπαράκια της παραλίας, καθώς ξεγελάμε την πείνα μας με μια κρέπα παριζιάνικων προδιαγραφών στο χέρι, δίπλα στον αφρό της θάλασσας - να ’ναι καλά ο μάστορας του λουτρακιώτικου L’Etoile που εργάστηκε για χρόνια σε ονομαστή κρεπερί της γαλλικής πρωτεύουσας.

ΓΙΑ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΕΖΟΠΟΡΟΥΣ

Εχετε ξανακούσει για μοναστήρια μέσα στην πόλη; Δύο από αυτά είναι της Αγίας Μαρίνας και της Αγίας Ανάστασης. Το πρώτο θα το βρείτε στην περιοχή Κολωνάκι, στη ρεματιά, και το δεύτερο κοντά στο Κέντρο Υγείας. Στην Παναγιά τη Γιάτρισσα θα πάτε για την ομώνυμη θαυματουργή εικόνα που ήρθε από την Κωνσταντινούπολη. Στο μοναστήρι του Οσίου Παταπίου και της Αγίας Υπομονής η συγκλονιστική θέα θα σας κόψει την ανάσα.

Αν ξυπνήσετε νωρίς το πρωί, με τη δροσούλα, ξεκινήστε τη μέρα σας με μια επίσκεψη στην αρχαία δίολκο, κοντά στη βυθιζόμενη γέφυρα της Ποσειδωνίας και φτάστε περπατώντας έως τα γερμανικά καταφύγια στο Καρμπουνάρι.

Η αρχαία δίολκος ήταν ένας λιθόστρωτος δρόμος που χρησιμοποιούνταν από τις αρχές του 6ου αιώνα π.Χ. για την από ξηράς μεταφορά των πλοίων από τη μία πλευρά του Ισθμού στην άλλη. Οι δούλοι αναλάμβαναν να «τσουλήσουν», με τη βοήθεια τροχοφόρων οχημάτων, τις τριήρεις από τον Κορινθιακό στον Σαρωνικό κόλπο και αντίστροφα. Τα πανάκριβα διόδια που καταβάλλονταν στην Κόρινθο γι’ αυτόν το σκοπό ήταν και ένα από τα σημαντικότερα έσοδά της εκείνη την εποχή - ίσως το μεγαλύτερο. Από την Ποσειδωνία μπορείτε να επιστρέψετε στο Λουτράκι περπατώντας παραλιακά και να συνεχίσετε την περατζάδα σας στην πόλη.

Aποζητώντας την επαφή με τη φύση, αφήνουμε το Λουτράκι, προσπερνάμε την Περαχώρα και ακολουθούμε τον πρόεδρο του Ορειβατικού Συλλόγου Λουτρακίου, Δημήτρη Καραχρήστο (http://oreivatikos-loutrakiou.blogspot.gr), στο παραθαλάσσιο, σηματοδοτημένο μονοπάτι που οδηγεί από την παραλία της Στέρνας στον Φάρο του Ηραίου, μέσα από πεύκα που μοσχοβολάνε ρετσίνι, κέδρα, κάππαρες και αγριοελιές αγκαλιασμένες από κισσούς. Mετά από περπάτημα 20 λεπτών ατενίζουμε στο πέλαγος την καμάρα στο Σαπούνθη. Αν σταθούμε τυχεροί, θα βρούμε απολιθωμένα όστρακα. Τα τοπία εναλλάσσονται για περίπου ένα χιλιόμετρο, ώσπου φτάνουμε στον Φάρο.

Αναζητούμε τον κακοτράχαλο χωματόδρομο (αν δεν έχετε τζιπ, μην το επιχειρήσετε) που φτάνει στην πευκόφυτη παραλία της Μυλοκοπής και ευχόμαστε το καλοκαίρι να κρατούσε για πάντα. Xορεύουμε μέχρι πρωίας στα πάρτι που συχνά-πυκνά διοργανώνονται εδώ τις καλοκαιρινές νύχτες. Κολυμπάμε στη λίμνη Ηραίου, χαρακτηρισμένη από την UNESCO τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Στον τιρκουάζ γιαλό καθρεφτίζονται τα Γεράνεια Ορη. Κάνουμε βουτιά μπροστά στο τέμπλο της Ηρας Ακραίας και Λιμναίας και περπατάμε έως τον Φάρο Μελαγκάβι.

Το ηλιοβασίλεμα μας βρίσκει να παίζουμε ρακέτες στην αμμουδιά Φλάμπουρο με τα λίγα και καλά ταβερνεία και beach bars. Επιστρέφουμε στην Αθήνα μέσω μιας εναλλακτικής διαδρομής, με φαγητό κάτω από τα πλατάνια στο ορεινό χωριό Πίσια και τελευταία στάση στις παραλίες του Σχίνου για καφέ και κολύμπι. Η διαδρομή Σχίνος-Αλεποχώρι ανταμείβει!
Μετάβαση

Το Λουτράκι απέχει από την Αθήνα 81 χλμ. Το κόστος για διόδια και βενζίνη υπολογίζεται στα 30 ευρώ με επιστροφή.

Διαμονή

Στο Λουτράκι

• Ανθέμιο (τηλ. 27440-66804, www.anthemioloutraki.gr, 35-40 ευρώ το δίκλινο). Ζεστή φιλοξενία σε δέκα δωμάτια διακοσμημένα με φαντασία. Θέα στην αυλή ή τη θάλασσα.
• Βασιλικόν (τηλ. 27440-22313, www.vassilikonhotel.gr, 35-40 ευρώ με πρωινό). Από το 1938, με ψηλοτάβανες καμάρες, δρύινα πατώματα, μπαλκονάκια στην πλατεία, τηλεφωνικό κέντρο-αντίκα στη ρεσεψιόν, εκλεπτυσμένο καφέ. Μια γλυκιά αναδρομή στο παρελθόν.
• Hotel Pappas (τηλ. 27440-62782-4, www.hotelpappas.gr, 50-100 ευρώ με πρωινό). 1,5 χλμ. από την πόλη. Τα ανακαινισμένα δωμάτια του ξενοδοχείου έχουν θέα στον Κορινθιακό, στον ευωδιαστό κήπο και στα Γεράνεια Ορη.

Στη λίμνη Ηραίου

• Villa Armonia (τηλ. 6937-363330, www.villa-armonia.com, 60-70 ευρώ το άτομο). Χτισμένη σε λόφο με θέα τη Λίμνη Ηραίου, πλήρως εξοπλισμένη για τουλάχιστον 6 άτομα, με πισίνα και πισίνα-υδρομασάζ κάτω από τον ουρανό.
• Μantas Βay Αpartments (τηλ. 27410-91220, www.mantashotels.gr, 50 ευρώ το δίκλινο με πρωινό). Aυτόνομα πετρόκτιστα bungalows με κτιστά κρεβάτια, σε μια έκταση 6.000 τ.μ. Διαθέτει beach bar με ξαπλώστρες.

Στον Σχίνο

• Camping Aλκυόνη (τηλ. 27440-57294, www.campingalkioni.gr). Σε ένα ειδυλλιακό τοπίο, δίπλα στο πευκοδάσος με την ωραία παραλία. Αν προτιμάτε, υπάρχουν στημένες σκηνές με στρώματα. Η ταβέρνα σερβίρει φαγητό στην αμμουδιά.
 
Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo:
www.booking.com

Φαγητό

Στο Λουτράκι
• Ο Αγιος Ευφρόσυνος (τηλ. 27440-22247, Αγίου Ιωάννου 17, www.agiosefrosinos.gr). Ο Μιχάλης Δαμιανός ετοιμάζει πιάτα όπως καρπάτσιο χταπόδι, γεμιστές τομάτες και πιπεριές Φλωρίνης σε ένα χώρο που πήρε το όνομά του από τον προστάτη των μαγείρων.
• Αχίλλειον (τηλ. 27440-26170, Ελευθερίου Βενιζέλου 12). Παστίτσιο, μπριάμ, καλαμάρι, μανιτάρια σκορδαλιά, σπαλομπριζόλες σε χορταστικές μερίδες και ο Κορινθιακός ακριβώς μπροστά σας.
• Το Δημαρχείο (τηλ. 27440-26000, Ελευθερίου Βενιζέλου 49). Εξαιρετικό πρωινό, καφές ψημένος στη χόβολη, απολαυστική κρεμ μπριλέ, βελγικές βάφλες, γιαουρτογεύσεις, τσάγια και πιάτα ημέρας με εξαιρετικά κρασιά σε έναν αρ νουβό χώρο με τοιχογραφίες εμπνευσμένες από τη Σμύρνη.
• L’Εtoile (Κουντουριώτη 5, τηλ. 27440-61783). Χρυσίζουσα, λεπτεπίλεπτη κρέπα, φτιαγμένη με δεξιοτεχνία. Ο ιδιοκτήτης εργάστηκε επί δεκαετίες σε φημισμένη κρεπερί του Παρισιού.
• Απόλαυση (τηλ. 27440-62782). Στην εξοχική ταβέρνα του Hotel Pappas, μέσα στο πράσινο και πάνω από τη θάλασσα. Χορτάσαμε με πατάτες τηγανητές, φασολάκια, σουβλάκια και χαλούμι.

Στη Λίμνη Ηραίου

• Πλαζ Λίντο (τηλ. 27410-91235). Ρετρό ταβέρνα με νοσταλγική διάθεση, δίπλα στο νερό. Εξαιρετική η καραβιδομακαρονάδα αλλά και οι σκορδάτες γαρίδες.
• Ηρα (τηλ. 27410-91234). Εκπληκτική τοποθεσία πάνω στη θάλασσα. Δοκιμάστε οπωσδήποτε τον μαριναρισμένο γαύρο.
• Ypanema (τηλ. 27410-91225). Beach bar με μεσογειακή κουζίνα. Ξεχωρίζουν το ριζότο μανιταριών και η ποικιλία του Ελληνα. Ξακουστά επίσης το μιλφέιγ ψητών μανιταριών με μανούρι και οι μακαρονάδες θαλασσινών.

Στο Φλάμπουρο

• Φλάμπουρο (τηλ. 27440-63366). Στη βεράντα με τα πεύκα και θέα τον Φάρο όπου βασιλεύει ο ήλιος, η γλυκιά Αγγελική σερβίρει κεφτεδάκια, κοκκινιστό κρασάτο και ουζομεζέδες, όλα φτιαγμένα από τα χεράκια της μητέρας της, Μιχαλίτσας.
• Φλαbaraki (τηλ. 27440-21637). Ελκυστικές μουσικές στο beach bar και μαγειρείο. Ο μουσακάς και το αρνάκι στον ξυλόφουρνο είναι θαύμα.

Στα Πίσια
Τα Πίσια (τηλ. 27440-79463). Χασαποταβέρνα κάτω από τα πλατάνια, ανοιχτή και το χειμώνα (με τζάκι).

Στα Ισθμια
• Κάβος (τηλ. 27410-37906). Στην άλλη πλευρά του Ισθμού οι θαμώνες παραγγέλνουν θαλασσινή μακαρονάδα, χειροποίητη  ταραμοσαλάτα, ταραμά, σεβίτσε από λαβράκι και γλυκό μύρτιλο.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

• Βουτήξτε στον αέρα από την 75 μ. ύψους διώρυγα της Κορίνθου κάνοντας bungee jumbing με τους έμπειρους ανθρώπους του Zulu Bungy (τηλ. 27410-49465 www.zulubungy.com).
• Οι πιο ρομαντικοί απολαύστε τον διάπλου της διώρυγας με καραβάκι (τηλ. 27440-21937).
• Για ατέλειωτο φασαριόζικο παιχνίδι στις νεροτσουλήθρες, επισκεφτείτε το Waterfun Park (τηλ. 27410-81400, 83ο χλμ. ΠΕΟ Αθηνών-Κορίνθου, Ισθμός).
• Για θαλάσσιο σκι και άλλα water sports προσφέρονται οι εγκαταστάσεις του Lake Water Sports club (τηλ. 6981-699990) στο beach bar Ypanema στη λίμνη Ηραίου.

Ευχαριστούμε την Experience Corinthia, τον Εξωραϊστικό Σύλλογο Λίμνης Ηραίου , την  Περιφερειακή Ενότητα και την Ενωση Ξενοδόχων Κορινθίας για τη βοήθειά τους στην πραγματοποίηση του ρεπορτάζ. Επίσης ευχαριστούμε το Paolo Hotel, τηλ. 27440-66921, http://hotelpaolo.gr για τη φιλοξενία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: