Παρασκευή, 11 Αυγούστου 2017

Περαχώρα: “Μπαμπά, μπαμπά, θέλω να με πας εκεί που πετούν οι γλάροι”..
“Μπαμπά, μπαμπά, θέλω να με πας εκεί που πετούν οι γλάροι”...
 Κάπως έτσι ξεκινάει η ιστορία μας.
Καλώς ορίσατε σε έναν τόπο μαγικό, που όμως υπάρχει: Εδώ ζουν οι νεράιδες της Λίμνης, εδώ πριν από έναν χρόνο περίπου η ανηψιά μου, μου έδωσε την ιδέα να σας δείξω μέσα από το δικό μου πρίσμα τον τόπο που μεγάλωσα κάνοντας τις καλοκαιρινές μου διακοπές.
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν: Είναι λιγότερο από μια ώρα και δέκα λεπτά από την Αθήνα (90 χλμ), και όμως πίστεψέ με δεν φαντάζεσai ούτε ξέρεis πως υπάρχει τόσο κοντά στην πρωτεύουσα ένα μέρος τόσο σπάνιας φυσικής ομορφιάς.
Πρόκειται για την αρχαία “Περαία Χώρα”, το κομμάτι δηλαδή του νομού Κορινθίας που απλώνεται νοχελικά απέναντι από την Κόρινθο και γεωγραφικά εκτός της Πελοποννήσου.
Παρά την μακραίωνη ιστορία της, ο χρόνος φαίνεται να έχει παγώσει σε αυτή την βορειοανατολική άκρη του κορινθιακού κόλπου που σε μαγνητίζει με την γοητεία της και που δεν σε αφήνει να την προσπεράσεις αφ' ενός λόγω της γεωγραφικής της ιδιαιτερότητας, που καταλήγει στο ακρωτήρι Μελαγκάβι, αφ' ετέρου λόγω του φυσικού της κάλλους.
Η Περαία Χώρα, σημερινή Περαχώρα, παραμένει ανεξερεύνητη, μυστηριώδης, γεμάτη εκπλήξεις και σε καλεί επίμονα να την ανακαλύψεις. Έλα μαζί μου για να σου την συστήσω όπως εγώ την γνωρίζω αλλά ποτέ δεν σταμάτησε να με εκπλήσσει.
Εντυπωσιακές ορεινές διαδρομές στη σκιά των Γερανείων που εναλλάσσονται με παραθαλάσσιες, το βραχώδες ακρωτήρι Μελαγκάβι, όπου υπάρχουν και τα υπολείματα του αρχαίου ναού της Ήρας, μυστηριώδεις ακόμα υπόγειες υδραυλικές εγκαταστάσεις ηλικίας δύο χιλιάδες χρόνων, και τέλος
μια σαγηνευτική λίμνη που γεννήθηκε από λόγω του γνωστού σεισμογενούς από την αρχαιότητα χαρακτήρα της περιοχής
Ικάζεται λοιπόν ότι πριν από τρεις χιλιάδες χρόνια άκμαζαν πρωτοελλαδικοί οικισμοί, όταν μια σειρά από τρομερούς σεισμούς διέλυσαν αυτούς τους οικισμούς, σχηματίζοντας τη σημερινή λίμνη: Με μέγιστο πλάτος 550 μ., μήκος περίπου 1.825 και νερά -τι παράξενο!- πιο αλμυρά κι απ' τα νερά της θάλασσας, που ανανεώνονται κάθε έξι ώρες χάρη στην παλίρροια και την άμπωτη μέσω του τεχνητού δίαυλου που υπάρχει στην λίμνη, η λιμνοθάλασσα της Βουλιαγμένης θεωρείται σήμερα μια λίμνη εκπληκτικού φυσικού κάλλους, που σπάνια συναντάς στην Ελλάδα και που καμία λέξη δεν μπορεί να αιχμαλωτίσει την ομορφιά της.
Αλλά αυτά είναι τα ωραία της Ελλάδας: εκεί που νομίζεις ότι τα έχεις δει όλα, παίρνεις μία λάθος στροφή που σε βγάζει στον... παράδεισο.
Άλλοι τον έζησαν από ένα λάθος. Εσύ έχει το προνόμιο να σε καλεί η ίδια η Περαία Γη........
Καλό ταξίδι φίλε επισκέπτη.

John Stathopoulos

Δεν υπάρχουν σχόλια: