Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2017

Η ΔΗΜΗΤΡΑ ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΥ ΣΤΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙ


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ                                                Καλαμάτα 05/07/2016
«ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ»
                                                                                         τον Πρόεδρο του                                                                                                               
                                                                                Περιφερειακού Συμβουλίου                                                                                                               
                                                                                         Πελοποννήσου


Θέμα: Παραμένει η επέκταση του Προαστιακού Σιδηρόδρομου προς την πόλη του Λουτρακίου στο σχεδιασμό της περιφέρειας Πελοποννήσου; Ποιο το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου; Ποια τα προβλήματα που καθυστερούν την υλοποίηση του; Πως σκοπεύει να τα ξεπεράσει η Περιφέρεια Πελοποννήσου;

Η λουτρόπολη του Λουτρακίου είχε σιδηροδρομική σύνδεση με την Αθήνα μέχρι το 2007, όταν σταμάτησε η εμπορική εκμετάλλευση της μετρικής γραμμής προς Πελοπόννησο με πρόσχημα τη λειτουργία της νέας γραμμής του Προαστιακού Σιδηροδρόμου.
Πρωτοβουλίες Πολιτών διαχρονικά ζητούν την κατασκευή διακλάδωσης του Προαστιακού από τον Ισθμό μέχρι την είσοδο της πόλης, ώστε να αποκατασταθεί η σιδηροδρομική της συγκοινωνία. Τη θέση αυτή έχει υιοθετήσει κατά καιρούς ο Δήμος Λουτρακίου και το τοπικό Δημοτικό Συμβούλιο. Παρόλο όμως που υπολείπονται μόλις δύο χιλιόμετρα σιδηροδρομικής γραμμής, οι διαδικασίες για το έργο δεν έχουν προχωρήσει.
Η διακοπή της μετρικής γραμμής του τρένου προς Λουτράκι, τα τελευταία χρόνια, επέφερε μεγάλη οικονομική ζημία στις επιχειρήσεις της πόλης ενώ επιδείνωσε τα κυκλοφοριακά προβλήματα και το πρόβλημα της στάθμευσης.
Οι μελέτες του έργου έχουν εκπονηθεί από τον ΟΣΕ, τα τεύχη δημοπράτησης του έργου μαζί με το ανάλογο αίτημα από πλευράς του οργανισμού για χρηματοδότηση έχουν υποβληθεί στην περιφέρεια Πελοποννήσου και η διαχειριστική αρχή του ΠΕΠ δεν έχει ουδεμία παρατήρηση επί της μελέτης -πράγμα που σημαίνει ότι το έργο τηρεί τις προϋποθέσεις ένταξης.
Μάλιστα από 1-8-2014, η επέκταση του προαστιακού προς το Λουτράκι, ενταγμένη στο νέο ρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας - Αττικής, υπερψηφίστηκε από την εθνική αντιπροσωπεία και έγινε  νόμος (Ν 4277/2014 -ΑΡ.30 με ΦΕΚ Α-156).
Παράλληλα το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λουτρακίου, στις 9-4-2014 προχώρησε  για τρίτη φορά σε λήψη ομόφωνης απόφασης έλευσης του προαστιακού στην οδό Αιγαίου, ενώ το έργο τυγχάνει πανθομολογούμενης απαίτηση της κοινωνίας του Λουτρακίου, γιατί είναι απαραίτητο όχι μόνο για την συγκοινωνιακή προσπελασιμότητα και οικονομική ανάπτυξη του κέντρου του δήμου, της διασύνδεσής του με τους Αγ. Θεοδώρους, αλλά και για την ομαλή επέκταση του νέου σχεδίου πόλης στο Λιβαδάκι, που έχει ψηφισθεί και εγκριθεί από το δημοτικό συμβούλιο, συμπεριλαμβάνοντας το συγκεκριμένο έργο.
Τα τρία τελευταία χρόνια ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κάνει συνεχείς αναφορές για την αξιοποίηση του σιδηροδρομικού δικτύου της Πελοποννήσου γενικά χωρίς κάποια ειδική αναφορά στο συγκεκριμένο έργο του προαστιακού σιδηροδρόμου, στο τμήμα Ισθμός – Λουτράκι. Παρά όμως την ολοκλήρωση των μελετών του ΟΣΕ, την  αδειότησή του έργου από το αρμόδιο Υπουργείο και το ενδιαφέρον της περιφερειακής αρχής αναρωτιόμαστε γιατί δεν υπάρχει καμία εξέλιξη, ούτε καν λεκτική αναφορά, στην κατασκευή του και ενώ ήδη η περιφερειακή αρχή διανύει τα μισά της δεύτερης της θητείας;

Θυμίζουμε (για όσους έχουν κοντή μνήμη) ότι οι Οικολόγοι, σταθεροί στη θέση τους υπέρ του σιδηροδρόμου, είναι αυτοί που έφεραν το θέμα του προαστιακού σιδηρόδρομου Λουτρακίου με σχετική ερώτηση τους ήδη από το 2011στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-007367/2011  προς την Επιτροπή
Άρθρο 117 του Κανονισμού
Michail Tremopoulos (Verts/ALE)
Θέμα: Προαστιακός σιδηρόδρομος Λουτρακίου
Η λουτρόπολη του Λουτρακίου είχε σιδηροδρομική σύνδεση με την Αθήνα μέχρι το 2007, όταν σταμάτησε η εμπορική εκμετάλλευση της μετρικής γραμμής προς Πελοπόννησο με πρόσχημα τη λειτουργία της νέας γραμμής του Προαστιακού Σιδηροδρόμου.
Πρωτοβουλίες Πολιτών έχουν ζητήσει την κατασκευή διακλάδωσης του Προαστιακού από τον Ισθμό μέχρι την είσοδο της πόλης, ώστε να αποκατασταθεί η σιδηροδρομική της συγκοινωνία. Τη θέση αυτή υιοθέτησε και το τοπικό Δημοτικό Συμβούλιο, . Παρόλο όμως που υπολείπονται μόλις δύο χιλιόμετρα σιδηροδρομικής γραμμής, οι διαδικασίες για το έργο δεν έχουν προχωρήσει.

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
Είναι επιλέξιμο για ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση το έργο διακλάδωσης του Προαστιακού Σιδηροδρόμου προς Λουτράκι;
ΕL       E-007367/2011
Απάντηση του κ. Hahn
εξ ονόματος της Επιτροπής

«Το έργο διακλάδωσης της γραμμής του προαστιακού σιδηροδρόμου Αθηνών προς το Λουτράκι είναι δυνητικά επιλέξιμο για χρηματοδότηση από την Ένωση. Ωστόσο, το έργο αυτό δεν έχει συμπεριληφθεί στον προγραμματισμό του προγράμματος προσβασιμότητας και, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπέβαλαν οι ελληνικές αρχές, το εν λόγω έργο δεν αποτέλεσε αντικείμενο μελέτης υλοποίησης από την ενδιαφερόμενη περιφέρεια Λουτρακίου»

Η Πελοπόννησος Οικολογική και εγώ προσωπικά δηλώνουμε ότι στηρίζουμε τις προσπάθειες του Δήμου αλλά και όλων των φορέων της πόλης για τη σιδηροδρομική επανασύνδεση του Λουτρακίου με την Αθήνα, μέσω του Προαστιακού αυτή τη φορά. Απομένει η κατασκευή 2 μόνο χιλιομέτρων για την σύνδεση της πόλης με την γραμμή του Προαστιακού, στον Ισθμό.
Η Πελοπόννησος Οικολογική και εγώ προσωπικά δηλώνουμε ότι θα πάρουμε τις απαραίτητες πρωτοβουλίες και θα προβούμε στις απαραίτητες ενέργειες ώστε επιτέλους να γίνει πραγματικότητα χωρίς άλλες καθυστερήσεις ένα έργο πνοής όπως η επέκταση του Προαστιακού Σιδηρόδρομου, προς την πόλη του Λουτρακίου.

Για την
Περιφερειακή Παράταξη “Πελοπόννησος Οικολογική”
Δήμητρα Λυμπεροπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: