Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018

Γ. Ψυχογιός: «Ηλεκτρονικό Μητρώο όλων των αθλητικών φορέων της χώρας. Άλλο ένα χτύπημα στη διαπλοκή»





Ο Γιώργος Ψυχογιός, βουλευτής Κορινθίας και μέλος της Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ για την Παρακολούθηση Κυβερνητικού Έργου στον Αθλητισμό, χαιρετίζει τη δημιουργία της Ψηφιακής Πλατφόρμας για τον ελληνικό Αθλητισμό.
Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα, το οποίο ήταν εδώ και καιρό ψηλά στις προτεραιότητες της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και αποτελούσε πάγιο αίτημα αθλητικών σωματείων και συλλόγων. Αυτή η πρωτοβουλία προάγει την αναβάθμιση, τον εκσυγχρονισμό των αθλητικών διαδικασιών και κυρίως τη διαφάνεια και την ισονομία. Είναι άλλο ένα χτύπημα στη διαπλοκή.
Τα βασικά στοιχεία της μελέτης για το έργο «Εθνικά Ψηφιακά Μητρώα για τον Ελληνικό Αθλητισμό» και τα πολλαπλά οφέλη που θα επιφέρει η ελεύθερη διακίνηση των αθλητικών δεδομένων, παρουσιάστηκαν σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Παρασκευή  παρουσία του Υφυπουργού Αθλητισμού, Γιώργου Βασιλειάδη, και του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού, Ιούλιου Συναδινού.
Η μεγάλη καινοτομία της πλατφόρμας έγκειται στη διαλειτουργικότητα με άλλους συναρμόδιους φορείς και Yπουργεία. Όταν θα ολοκληρωθεί θα περιλαμβάνει το μητρώο των Αθλητικών Φορέων, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον ελληνικό αθλητισμό, το Μητρώο των Φορέων οι οποίοι αναπτύσσουν την «Ασκηση για Ολους» και τον «Αθλητικό Τουρισμό», το Μητρώο των Προπονητών και των Εκπαιδευτών και το Μητρώο των Αθλητικών Υποδομών. Πλέον θα είναι υποχρεωτική η εγγραφή και η καταχώρηση των στοιχείων των φυσικών προσώπων και των αθλητικών φορέων, με υποβολή δικαιολογητικών, ώστε να λάβει την έγκριση και εν συνεχεία την αναγνώριση. Επιπλέον, Θα υπάρχει αθλητική επετηρίδα στην ΕΛΣΤΑΤ. Η χρηματοδότηση θα γίνει από το ΕΣΠΑ, το οποίο για πρώτη φορά διεκδικήθηκε το 2015. Η πρώτη φάση υλοποίησης της μελέτης αφορά σε 189.000 ευρώ και οι επόμενες φάσεις θα προκύψουν έπειτα από τις διαδικασίες έγκρισης σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και σε συνεργασία με την Κοινωνία της Πληροφορίας.
Στο χαιρετισμό του ο Υφυπουργός Αθλητισμού ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «Η δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας στον ελληνικό Αθλητισμό  εντάσσεται στο συνολικότερο σχεδιασμό της ελληνικής κυβέρνησης για την ψηφιοποίηση του ελληνικού κράτους. Είναι κομβικής σημασίας, διότι εξασφαλίζει ένα σύστημα εξωστρεφές, φιλικό προς τον πολίτη, που θα διασφαλίζει διαφάνεια, χρηστή διοίκηση, ορθή διακυβέρνηση και ταυτόχρονα θα δίνει ένα μεγάλο χτύπημα στις πελατειακές σχέσεις και στις διάφορες δυσλειτουργίες που ενδεχόμενα μπορεί να δημιουργηθούν στη δημόσια διοίκηση».
Τέλος, ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού δήλωσε:  «Η Ψηφιακή Πλατφόρμα είναι θέση και προγραμματική δέσμευση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, στα πλαίσια του εκσυγχρονισμού του ελληνικού αθλητισμού, ούτως ώστε να υπάρχει ένα εργαλείο, δημόσιων ανοιχτών δεδομένων, ένα εργαλείο εύχρηστο, απλό στον αθλητικό φορέα και στο κάθε φυσικό πρόσωπο και βέβαια ένα εργαλείο, το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα και στις υπηρεσίες της ΓΓΑ να ασκήσουν το ρόλο τους, την εποπτεία, τον έλεγχο και τον εξορθολογισμό όλου του συστήματος του αθλητισμού στη χώρα. (...) Εννοείται ότι η βάση όλου αυτού του οικοδομήματος πρέπει να είναι η αθλητική νομοθεσία, η οποία σύντομα με σχέδιο νόμου, το οποίο θα κατατεθεί για διαβούλευση, θα υποστηριχτεί, ώστε να παρέχεται και νομοθετική κάλυψη. Ήδη έχει νομοθετηθεί εδώ και δύο χρόνια το ηλεκτρονικό μητρώο αθλητικών φορέων και προχωρήσαμε σε μία προγραμματική συμφωνία με την Κοινωνία της Πληροφορίας για να τους αναθέσουμε τη μελέτη αυτού του τόσο σημαντικού έργου».

Κόρινθος, 22.02.2018
Γιώργος Ψυχογιός
Βουλευτής Κορινθίας ΣΥΡΙΖΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: